Pokerface 23.04.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 http://www.vttexpertservices.fi/files/services/exp/products_certification/ETA_09_0129.pdfhttp://www.optimumterm.pl/img/awards_pdf/28.pdfoto link do aprobaty technicznej selacjtion 500klasa palności Flambda nawet jeszcze gorzej niż myslałem 0,0395Zastanów się co proponujesz ludziom, ciekawe czy im mówisz o tej klasie palności tak jak twoi koledzy z targów!!!! "F- wyrób bardzo łatwopalny (najniższa klasa), wydzielający bardzo dużo energii, przyczyniający się do tak szybkiego rozwoju pożaru, że określanie poziomu wytwarzania dymu i kropli nie ma już znaczenia; uwaga- również wyrób niezbadany, niesklasyfikowany, o którym nic pewnego nie możemy powiedzieć." cytat z encyklopedii budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 23.04.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 dom ocieplony wełna mineralną też sie spali nic wolniej jak piana , tylko więcej śmieci zostanie do sprzątania i nikt nie lamentuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 23.04.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam Panowie. Śledzę Waszą dyskusję od jakiegoś czasu. Teraz postanowiłem dodać swoje, amatorsko-inwestorskie 3 grosze. Sam napisałem do jednej z wymienionych tu firm. Dostałem dość korzystną ofertę 84 zł/m2, ale zastanawia mnie jedno. Firma daje z jednej strony 10 lat gwarancji, nieco niżej podaje, że pianka ma żywotność do 40 lat. No dobrze, niech będzie i pół wieku, ale co dalej. Jak to wymienić, kiedy straci parametry? Odpadnie samo, mam to zeskrobać, czy budować nowy dach razem z więźbą? Ten fakt powoduje, że raczej skłaniam się ku wełnie mineralnej, bo nawet, jak ktoś tu napisał, opadanie, albo po prostu czas użycia minie, wtedy demontuję płyty G-K i wymieniam. W przypadku pianki po prostu tego nie widzę. Chyba, że macie na to sposób, wtedy chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.04.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 dom ocieplony wełna mineralną też sie spali nic wolniej jak piana , tylko więcej śmieci zostanie do sprzątania i nikt nie lamentuje . No wreszcie konkretny argument przemawiający za pianą SEALECTION 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 23.04.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) A czytał ktoś kiedyś regulamin forum miało być bez firm i krypto reklamy a tu się aż roi od tego. A z tym utlenianiem piany to hmm jak rozmawiałem z jak to się nazywa technik/konstruktor/technolog ten co misksuje pianę mówił o utracie 2% grubości na 20 lat. O utracie właściwości nic nie wspominał twierdził że piana nie jest wystawiona na warunki szkodliwe czy przyśpieszające jakiś tam proces i nie traci właściwości chodziło chyba o UV. Znalazłem taką ciekawostkę jeszcze i to na stronie jednej z znanych firm:http://www.kumibex.pl/pdf/case01_10_03_2011.pdf Szczycą się tym jak nie wiem co budowa przegrody piana otwarto ileś tam cm piana zamknięto-komórkowa deski i... jak to się ma do budowy która mówi o paroprzepuszczalności mój inspektor budowlany powiedział że to zoonk na lata bo najpierw duża paroprzepuszczlanośc później mała i gdzie ta para ma uciec??? Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez Pokerface Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 24.04.2011 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Twój inspektor ma oczywiście rację.W przypadku stosowania materiałów o różnej paro-przepuszczalności układa się je zawsze warstwami od najmniejszej (najwiekszy opór dyfuzyjny) do największej licząc od wewnątrz do zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.04.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 ...... na tyle skuteczną hydroizolację, że nie dopuściła do zalania wodą niższych kondygnacji budynku a potem piana wciągnęła ogień i trzyma go wewnątrz zamkniętej struktury już 2 lata... Koszty ogrzewania spadły do zera.. Temat powoli robi się S-F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 24.04.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Ciekawe czy inwestor się cieszy, że to ma na dachu?:D: Pewnie ta, że ma materiał który sam grzeje:D:D: rozpala się i gaśnie:) II zbiera wilgoć, i później będzie działał jak nawilżacz powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 24.04.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 90 Netto za 20cm grubosci + Vat 8%, do zrobienia 270m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.04.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Boże! Ty patrzysz i nie grzmisz! ... i to byłoby tyle... ps. wolę bajki robotów S. Lema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 04.05.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Marcel i jak wybory. Na co się zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 08.05.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Czyżby otwarto-komórkowa 16 cm? no to bo to jak 32 cm wełny "przecież" i 80 zł m2?:D::D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 08.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Co wam się tu nie podoba w tym nakładaniu że tak krytykujecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.05.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Waść przesadzasz, skręcanie, nitowanie i inne patologie I jak można być tak bezczelnym? wiem skoro znajduje się frajer, to dlaczego pod pretekstem super izolacji nie skroić dziada. ...no i co się Waść tak naindyczył? jeśli to jest standard wykonania poddasza pianką to nie widzę żadnego problemu... nawet mi się to podoba... a co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.05.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam. Co lepiej dać na wygłuszenie ścianek działowych w konstrukcji drewnianej obłożonej boazerią - piankę czy wełnę ? Co bardziej wytłumi ? Jak to wychodzi cenowo, co jest tańsze a co droższe. Grubość ścianek do ustalenia w zależności od potrzeb - od 12-24 cm. Czy duża różnica może być pomiędzy 12 cm a np. 16 ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 09.05.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Rom ... to tak w Polsce wygląda z grubsza, nie tak ja na filmach na you... jak nakładają w szkieletów-kę a później przycinają, jak by tak mieli robić w Polsce cena była by o 30 zł większa jak znam życie:) A tym bardziej jak to zamknięto-komórkowa to byłby zoonk z przycinaniem:) Najczęściej wykonawcy podchodzą pianą pod stelaż i tak zostawiają a to co wystaje to przy okazji montażu g-k przycinają Edytowane 9 Maja 2011 przez Pokerface Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 09.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam. Co lepiej dać na wygłuszenie ścianek działowych w konstrukcji drewnianej obłożonej boazerią - piankę czy wełnę ? Co bardziej wytłumi ? Jak to wychodzi cenowo, co jest tańsze a co droższe. Grubość ścianek do ustalenia w zależności od potrzeb - od 12-24 cm. Czy duża różnica może być pomiędzy 12 cm a np. 16 ? pozdr adam Piana poliuretanowa otwarto komorowa o gr. 7 cm redukuje hałasy około 70 decybeli jest na to certyfikat , stosuje się to do studium i kin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Jak się to ma do wełny ? lepiej czy gorzej ? Jaka powinna być redukcja hałasu pomiedzy pokojami ? czyli ile pianki/wełny ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 12.05.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Przy pianie poliuretanowej otwarto komorowej S 500 zastosowanie 7,5 cm piany i 2 płyty GK całości gr. ścianki 10 cm redukcja hałasu około 70 Decybeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 14.05.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Z poradnika budowlanego"Ścianka działowa o grubości 150 mm, wykonana w systemie suchej zabudowy (podwójne poszycie z płyt gipsowo-kartonowych o grubości 12,5mm) z wypełnieniem z wełny mineralnej o grubości 100 mm pozwala osiągnąć izolacyjność akustyczną na poziomie 56 dB (czyli o 10 dB lepszą od wymaganej dla pomieszczeń mieszkalnych)" jozek ta twoja piana to żadna rewelacja:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts