Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

http://www.vttexpertservices.fi/files/services/exp/products_certification/ETA_09_0129.pdf

http://www.optimumterm.pl/img/awards_pdf/28.pdf

oto link do aprobaty technicznej selacjtion 500

klasa palności F

lambda nawet jeszcze gorzej niż myslałem 0,0395

Zastanów się co proponujesz ludziom, ciekawe czy im mówisz o tej klasie palności tak jak twoi koledzy z targów!!!!

"F- wyrób bardzo łatwopalny (najniższa klasa), wydzielający bardzo dużo energii, przyczyniający się do tak szybkiego rozwoju pożaru, że określanie poziomu wytwarzania dymu i kropli nie ma już znaczenia; uwaga

- również wyrób niezbadany, niesklasyfikowany, o którym nic pewnego nie możemy powiedzieć." cytat z encyklopedii budowlanej

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Panowie. Śledzę Waszą dyskusję od jakiegoś czasu. Teraz postanowiłem dodać swoje, amatorsko-inwestorskie 3 grosze. Sam napisałem do jednej z wymienionych tu firm. Dostałem dość korzystną ofertę 84 zł/m2, ale zastanawia mnie jedno. Firma daje z jednej strony 10 lat gwarancji, nieco niżej podaje, że pianka ma żywotność do 40 lat. No dobrze, niech będzie i pół wieku, ale co dalej. Jak to wymienić, kiedy straci parametry? Odpadnie samo, mam to zeskrobać, czy budować nowy dach razem z więźbą? Ten fakt powoduje, że raczej skłaniam się ku wełnie mineralnej, bo nawet, jak ktoś tu napisał, opadanie, albo po prostu czas użycia minie, wtedy demontuję płyty G-K i wymieniam. W przypadku pianki po prostu tego nie widzę. Chyba, że macie na to sposób, wtedy chętnie poczytam.

A czytał ktoś kiedyś regulamin forum miało być bez firm i krypto reklamy a tu się aż roi od tego.

A z tym utlenianiem piany to hmm jak rozmawiałem z jak to się nazywa technik/konstruktor/technolog ten co misksuje pianę mówił o utracie 2% grubości na 20 lat. O utracie właściwości nic nie wspominał twierdził że piana nie jest wystawiona na warunki szkodliwe czy przyśpieszające jakiś tam proces i nie traci właściwości chodziło chyba o UV.

Znalazłem taką ciekawostkę jeszcze i to na stronie jednej z znanych firm:

http://www.kumibex.pl/pdf/case01_10_03_2011.pdf

Szczycą się tym jak nie wiem co budowa przegrody piana otwarto ileś tam cm piana zamknięto-komórkowa deski i... jak to się ma do budowy która mówi o paroprzepuszczalności mój inspektor budowlany powiedział że to zoonk na lata bo najpierw duża paroprzepuszczlanośc później mała i gdzie ta para ma uciec???

Edytowane przez Pokerface

...... na tyle skuteczną hydroizolację, że nie dopuściła do zalania wodą niższych kondygnacji budynku

a potem piana wciągnęła ogień i trzyma go wewnątrz zamkniętej struktury już 2 lata... Koszty ogrzewania spadły do zera..

Temat powoli robi się S-F.;)

• 2 weeks później...
Waść przesadzasz, skręcanie, nitowanie i inne patologie :D

piana%20w%20dach.jpg

I jak można być tak bezczelnym? wiem skoro znajduje się frajer, to dlaczego pod pretekstem super izolacji nie skroić dziada.

...no i co się Waść tak naindyczył? jeśli to jest standard wykonania poddasza pianką to nie widzę żadnego problemu... nawet mi się to podoba... a co...

Witam. Co lepiej dać na wygłuszenie ścianek działowych w konstrukcji drewnianej obłożonej boazerią - piankę czy wełnę ? Co bardziej wytłumi ? Jak to wychodzi cenowo, co jest tańsze a co droższe. Grubość ścianek do ustalenia w zależności od potrzeb - od 12-24 cm. Czy duża różnica może być pomiędzy 12 cm a np. 16 ? pozdr adam

Rom ... to tak w Polsce wygląda z grubsza, nie tak ja na filmach na you... jak nakładają w szkieletów-kę a później przycinają, jak by tak mieli robić w Polsce cena była by o 30 zł większa jak znam życie:) A tym bardziej jak to zamknięto-komórkowa to byłby zoonk z przycinaniem:) Najczęściej wykonawcy podchodzą pianą pod stelaż i tak zostawiają a to co wystaje to przy okazji montażu g-k przycinają

Zdjęcie-0113.jpg

Zdjęcie-0113.jpg

Edytowane przez Pokerface

Witam. Co lepiej dać na wygłuszenie ścianek działowych w konstrukcji drewnianej obłożonej boazerią - piankę czy wełnę ? Co bardziej wytłumi ? Jak to wychodzi cenowo, co jest tańsze a co droższe. Grubość ścianek do ustalenia w zależności od potrzeb - od 12-24 cm. Czy duża różnica może być pomiędzy 12 cm a np. 16 ? pozdr adam

Piana poliuretanowa otwarto komorowa o gr. 7 cm redukuje hałasy około 70 decybeli jest na to certyfikat , stosuje się to do studium i kin .:wiggle:

Z poradnika budowlanego"Ścianka działowa o grubości 150 mm, wykonana w systemie suchej zabudowy (podwójne poszycie z płyt gipsowo-kartonowych o grubości 12,5mm) z wypełnieniem z wełny mineralnej o grubości 100 mm pozwala osiągnąć izolacyjność akustyczną na poziomie 56 dB (czyli o 10 dB lepszą od wymaganej dla pomieszczeń mieszkalnych)" jozek ta twoja piana to żadna rewelacja:D