Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

a może któryś z uczonych forumowiczów pokusi się o opinię - jaki wpływ na izolacyjność aukustyczną, termiczną ma nieliniowość struktury pianki- tzn każda natryśnięta warstwa pianki ma swoją specyficzną powłokę (lekko śliskawą) i w różnym stopniu nierówną (zbąblowaną). wg mnie każda taka warstwa stanowi swego rodzaju osobną przegrodę . Tak sie zastanawiam czy ma to jakiś wpływ na parametry materiału- gdyż zapewne gdziekolwiek próbki poddawane są badaniu - bada się raczej próbki wycięte z większego płata do kształtu kostki.

Zastanawia mnie czy mogą się różnić parametry np mojego poddasza gdzie mam około 25 cm pianki otwartokomórkowej natryskiwane kilkoma warstwami na krzyż

albo twarda piana gr 5 cm natryskiwana właśnie dziś :)wieloma warstwami jako podkład pod podłogówkę....

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

farmi ja zgłębiałem ten temat przy izolacji posadzki na właściwości izolacyjne nie ma to wpływu w ilu warstwach będzie to natryskiwane, natomiast badając nacisk na 1m2 ma, podobno czym więcej warstw tym piana wytrzymuje większy nacisk standardowo na posadzkę piana o gęstości wdł aprobaty 35 kg/m3 ma 230 kpa a czym się różni nakładanie na krzyż zużyciem surowca na-pewno i estetyką wykonania w przypadku posadzki, a tak to myślę że niczym więcej masz wykonawcę pod nosem zapytaj sie ma ponoć doświadczenie to będzie wiedział:) Edytowane przez Pokerface

• 2 weeks później...

Zabudowy poddaszy G-K wykonywane sa w starych technologiach i zarówno inwestor jak większośc wykonawców posiada znikomą wiedze tym zakresie.Połączenie pianki jako ocieplenia z dziurawa technologia zabudowy poddaszy to bardzo ciekawa mieszanka. Czy ktoś z wykonawców ocieplenia poinformował swego inwestora ze tego typu zabudowa G-K wymaga szczelnosci i staranności wykonania w połączeniu z nowymi technologiami nie sądze;). Mysle że wrecz odwrotnie sam polecił kolege albo sami zrobili bo co to za problem dzis połozyć regipsy ? Inwestor odebrał zadowolony standartowe wykonanie regipsów i spi spokojnie bo nie ma zielonego pojęcia co za bubla kupił ale psy szczekaja a karawana jedzie dalej.

cos w temacie http://profiltech.com.pl

Edytowane przez gin

Z poradnika budowlanego"Ścianka działowa o grubości 150 mm, wykonana w systemie suchej zabudowy (podwójne poszycie z płyt gipsowo-kartonowych o grubości 12,5mm) z wypełnieniem z wełny mineralnej o grubości 100 mm pozwala osiągnąć izolacyjność akustyczną na poziomie 56 dB (czyli o 10 dB lepszą od wymaganej dla pomieszczeń mieszkalnych)" jozek ta twoja piana to żadna rewelacja:D

Ja zauważyłem że jesteś mocnym sympatykiem wełny mineralnej i przekonanie taką osobę na nową technologię jest nie możliwe ,

Ty żeby osiągnąć redukcje hałasu do 70 dB musisz ścianę dosyć solidnie pogrubić lub nowinkami kombinować .:popcorn:

• 4 weeks później...
ja jestem tez zdania ze musi byc dana szczelina wentylacyjna przy pełnym deskowaniu do szybszego odprowadzenia wilgoci i natrysk na krokwie obowiąskowo kamera termowizyjna wykrywa dosc spore straty na krokwiach

Czy gdybym chciał dać 10cm piany od dołu na strop jako izolację między kondygnacjami czy można by tą pianę dać na folię którą się daje pod podłogówkę?

• 4 weeks później...
Zabudowy poddaszy G-K wykonywane sa w starych technologiach i zarówno inwestor jak większośc wykonawców posiada znikomą wiedze tym zakresie.Połączenie pianki jako ocieplenia z dziurawa technologia zabudowy poddaszy to bardzo ciekawa mieszanka. Czy ktoś z wykonawców ocieplenia poinformował swego inwestora ze tego typu zabudowa G-K wymaga szczelnosci i staranności wykonania w połączeniu z nowymi technologiami nie sądze;). Mysle że wrecz odwrotnie sam polecił kolege albo sami zrobili bo co to za problem dzis połozyć regipsy ? Inwestor odebrał zadowolony standartowe wykonanie regipsów i spi spokojnie bo nie ma zielonego pojęcia co za bubla kupił ale psy szczekaja a karawana jedzie dalej.

cos w temacie http://profiltech.com.pl

Gin - a jak się to wszystko ma do tego ??

---------------------------

zacząłem się tym interesować i mam mętlik w głowie

maile od 2 wykonawców

-------------------------------------

Witam,

Cena za docieplenie pianą miękką grubość 15cm wraz z robocizną to około 70zł netto za metr kwadratowy.

Proszę mi jeszcze powiedzieć w jakim mieście znajduje się dom oraz jakie zabezpieczenie przy liczniku, 25 czy 32A.

Czas aplikacji jeden dzień, nie ma konieczności dawania ostatniej warstwy folii pod kartongips. Dobrze aby były już wieszaki lub stelaż pod kartongips i wszystkie roboty "mokre".

----

Nie stosujemy piany zamkniętokomórkowej na poddasza. Ponieważ dach wtedy nie oddycha tak jak przy pianie otwartokomórkowej i może powstać problem z drewnem i kartongipsem.

Jeżeli Pan chce możemy zastosować 20cm piany otwartej.

----

mamy w ofertę taką pianę, ale piany twarde są z przeznaczeniem na termo i hydroizolację dachów płaskich od zewnątrz, fundamentów, hal, elementów betonowych, metalowych, kurników, przechowalni owoców itp.

Zamknięte drewno taką pianą nie ma jak oddychać i po paru latach "nic" z niego nie zostaje.

Pianę twardą na poddasza stosują w krajach ciepłych (Hiszpania, Portugalia, Włochy itp), są w Polsce firmy które stosują pianę twarda na poddasza ale klimat naszego regionu jest bardzo surowy, w lecie bardzo gorąco w zimie bardzo zimno i złym rozwiązaniem jest zastosowanie takiej piany w naszym klimacie.

Firmy które namawiają klientów na poddasza zaizolowane pianą twardą po prostu naciągają ich ponieważ proponują np 10cm grubość a 1cm to około 12zł a to już jest bardzo duży koszt (proszę uważać na firmy które proponują pianę twardą w dziwnie niskich cenach np. 10cm za 80zł bo zazwyczaj jest to piana bez polskich dokumentów lub mieszana z wodą).

proszę się jeszcze dobrze zastanowić na rodzajem piany, ponieważ jest w Polsce dużo przypadków gdzie dachy po 2 - 5 latach nadają się do wymiany a to już jest ogromny koszt.

----

Folia, krokiew z 3 stron jest pokryta szczelnie pianą wiec możliwość oddychania jest bardzo ograniczona. Nawet przy rekuperacji wilgoć dostaje się do struktury dachu i przy piane twardej skrapla się na pianie. Przy pianie miękkiej wilgoć przechodzi przez pianę i wychodzi na zewnątrz. Kolejny minus jest taki że gdy wystąpi gdzieś przeciek np przy kominie itp to woda przy pianie twardej nie przedostanie się do środka i będzie cały czas występować pomiędzy blachą a drewnem co spowoduje o wiele szybsze zniszczenie drewna. Przy pianie miękkiej w miejscu przecieku woda grawitacyjnie przejdzie przez pianę i będzie Pan wiedział że przeciek występuje i szybko go naprawić.

Przy pianie miękkiej nie stosuję się folii paroizolacyjnej ponieważ piana działa jako membrana.

"e-serwis" Tomasz Kielar

----------------------------------

2 firma

----

moje pytania

czy stosowanie pianki zamknięto komorowej jest dobrym rozwiązaniem do domów?

czy więźba dachowa po paru latach będzie miała takie same właściwości i wytrzymałość?

czy drewno będzie oddychać??

-----

odp:

zastosowanie zamknięto-komórkowej pianki do izolowania poddaszy, ścian w budynkach szkieletowych czy w systemie trój-warstwowym w murowanych, jest bardzo dobrym rozwiązaniem. W przypadku drewna wy-sezonowanego praktycznie nie dochodzi do wymiany gazowej (oddychania) z otoczeniem. Sposób w jaki wykonywane są natryski pozwala na dostęp powietrza do krokiew więźby dachowej od strony foli paro-przepuszczalnej czy deskowania co w zupełności wystarcza. W przypadku zastosowania natrysku pianki zamknięto-komórkowej, eliminujemy zjawisko dyfuzji i kondensacji pary wodnej wewnątrz izolacji. Zjawisko to ma bardzo niekorzystny wpływ na izolacje tradycyjne z wełny oraz w przypadku nadmiernego zbierania się skroplin, może prowadzić do zawilgacania drewna. Więcej informacji na naszej stronie http://www.eko-pur.pl/index1.htm

Paweł Kawka.

------------------------------

2 firmy i 2 skrajne odpowiedzi

każdy chwili to co sprzedaje

czy mogę prosić o komentarz jakiegoś eksperta

dziekuję

maile od 2 wykonawców

Witam,

Cena za docieplenie pianą miękką grubość 15cm wraz z robocizną to około 70zł netto za metr kwadratowy.

Proszę mi jeszcze powiedzieć w jakim mieście znajduje się dom oraz jakie zabezpieczenie przy liczniku, 25 czy 32A.

Czas aplikacji jeden dzień, nie ma konieczności dawania ostatniej warstwy folii pod kartongips. Dobrze aby były już wieszaki lub stelaż pod kartongips i wszystkie roboty "mokre".

----

Nie stosujemy piany zamkniętokomórkowej na poddasza. Ponieważ dach wtedy nie oddycha tak jak przy pianie otwartokomórkowej i może powstać problem z drewnem i kartongipsem.

Jeżeli Pan chce możemy zastosować 20cm piany otwartej.

----

mamy w ofertę taką pianę, ale piany twarde są z przeznaczeniem na termo i hydroizolację dachów płaskich od zewnątrz, fundamentów, hal, elementów betonowych, metalowych, kurników, przechowalni owoców itp.

Zamknięte drewno taką pianą nie ma jak oddychać i po paru latach "nic" z niego nie zostaje.

Pianę twardą na poddasza stosują w krajach ciepłych (Hiszpania, Portugalia, Włochy itp), są w Polsce firmy które stosują pianę twarda na poddasza ale klimat naszego regionu jest bardzo surowy, w lecie bardzo gorąco w zimie bardzo zimno i złym rozwiązaniem jest zastosowanie takiej piany w naszym klimacie.

Firmy które namawiają klientów na poddasza zaizolowane pianą twardą po prostu naciągają ich ponieważ proponują np 10cm grubość a 1cm to około 12zł a to już jest bardzo duży koszt (proszę uważać na firmy które proponują pianę twardą w dziwnie niskich cenach np. 10cm za 80zł bo zazwyczaj jest to piana bez polskich dokumentów lub mieszana z wodą).

proszę się jeszcze dobrze zastanowić na rodzajem piany, ponieważ jest w Polsce dużo przypadków gdzie dachy po 2 - 5 latach nadają się do wymiany a to już jest ogromny koszt.

----

Folia, krokiew z 3 stron jest pokryta szczelnie pianą wiec możliwość oddychania jest bardzo ograniczona. Nawet przy rekuperacji wilgoć dostaje się do struktury dachu i przy piane twardej skrapla się na pianie. Przy pianie miękkiej wilgoć przechodzi przez pianę i wychodzi na zewnątrz. Kolejny minus jest taki że gdy wystąpi gdzieś przeciek np przy kominie itp to woda przy pianie twardej nie przedostanie się do środka i będzie cały czas występować pomiędzy blachą a drewnem co spowoduje o wiele szybsze zniszczenie drewna. Przy pianie miękkiej w miejscu przecieku woda grawitacyjnie przejdzie przez pianę i będzie Pan wiedział że przeciek występuje i szybko go naprawić.

Przy pianie miękkiej nie stosuję się folii paroizolacyjnej ponieważ piana działa jako membrana.

"e-serwis" Tomasz Kielar

----------------------------------

2 firma

----

moje pytania

czy stosowanie pianki zamknięto komorowej jest dobrym rozwiązaniem do domów?

czy więźba dachowa po paru latach będzie miała takie same właściwości i wytrzymałość?

czy drewno będzie oddychać??

-----

odp:

zastosowanie zamknięto-komórkowej pianki do izolowania poddaszy, ścian w budynkach szkieletowych czy w systemie trój-warstwowym w murowanych, jest bardzo dobrym rozwiązaniem. W przypadku drewna wy-sezonowanego praktycznie nie dochodzi do wymiany gazowej (oddychania) z otoczeniem. Sposób w jaki wykonywane są natryski pozwala na dostęp powietrza do krokiew więźby dachowej od strony foli paro-przepuszczalnej czy deskowania co w zupełności wystarcza. W przypadku zastosowania natrysku pianki zamknięto-komórkowej, eliminujemy zjawisko dyfuzji i kondensacji pary wodnej wewnątrz izolacji. Zjawisko to ma bardzo niekorzystny wpływ na izolacje tradycyjne z wełny oraz w przypadku nadmiernego zbierania się skroplin, może prowadzić do zawilgacania drewna. Więcej informacji na naszej stronie http://www.eko-pur.pl/index1.htm

Paweł Kawka.

------------------------------

2 firmy i 2 skrajne odpowiedzi

każdy chwili to co sprzedaje

czy mogę prosić o komentarz jakiegoś eksperta

dziekuję

Witaj! Ekspertem nie jestem ale dawaj pianę zamkniętą ja tak w swoim pasywniaku będę dawał i to 30 cm. Ta pierwsza wypowiedź z twojego postu to jakieś brednie ! dach będzie przeciekał to będziesz wiedział . Piana otwarto komórkowa jak i wełna jako ocieplenie dachu to jakieś nieporozumienie! wełna oddycha i piana otwarto kom. również ale jak oddycha i przechodzi przez nią wilgoć to i ciepło z chałupy również przechodzi przez nie sobie na dach przechodzi a okna ludzie montują za grube pieniądze w warstwie ocieplenia i foliami uszczelniającymi illbrucka a potem na dach wełna albo otwarta piana. Dom musi być szczelny żeby był ciepły powinien być dosłownie jak ten odwrócony garnek dnem do góry. a drzewo myślę że racje ma Pan z drugiej firmy że dostęp powietrza do niego od góry wystarczy mu w zupełności i nie zbutwieje wcześniej niż robale go nie zeżrą.

Witaj! Ekspertem nie jestem ale dawaj pianę zamkniętą ja tak w swoim pasywniaku będę dawał i to 30 cm. Ta pierwsza wypowiedź z twojego postu to jakieś brednie ! dach będzie przeciekał to będziesz wiedział . Piana otwarto komórkowa jak i wełna jako ocieplenie dachu to jakieś nieporozumienie! wełna oddycha i piana otwarto kom. również ale jak oddycha i przechodzi przez nią wilgoć to i ciepło z chałupy również przechodzi przez nie sobie na dach przechodzi a okna ludzie montują za grube pieniądze w warstwie ocieplenia i foliami uszczelniającymi illbrucka a potem na dach wełna albo otwarta piana. Dom musi być szczelny żeby był ciepły powinien być dosłownie jak ten odwrócony garnek dnem do góry. a drzewo myślę że racje ma Pan z drugiej firmy że dostęp powietrza do niego od góry wystarczy mu w zupełności i nie zbutwieje wcześniej niż robale go nie zeżrą.

intuicja też mi tak podpowiada ... jeszcze mam czas więc temat dogłębnie zbadam i przeanalizuje

chcesz dawać aż 30 cm piany zamkniętej ??

intuicja też mi tak podpowiada ... jeszcze mam czas więc temat dogłębnie zbadam i przeanalizuje

chcesz dawać aż 30 cm piany zamkniętej ??

No tak chcę dać minimum tyle żeby osiągnąć współczynnik ocieplenia sufitu taki jak będą miały ściany czyli 0,11 a 30cm zamknięto komórkowej tyle nam da. Koszt m2 takiej warstwy to około120zł przy około 140m2 powierzchni do zaizolowania to da się przeżyć!

maile od 2 wykonawców

" Dobrze aby były już wieszaki lub stelaż pod kartongips i wszystkie roboty "mokre".

Widzisz sam ;)facetowi jest wszystko jedno byle wieszaki lub stelarz był przyjdzie prysnie i pójdzie dalej ,a ty zostaniesz.

Adaptacja nowych technologi zawsze pociąga zwiększone ryzyko błędu i uczymy sie sami na własnych bledach często płacąc wysoką cene.

Ale widac swiatło w tunelu. Koledzy od piany też chca zarobic .

Jak mam ci cos poradzic to wykonaj zabudowe stelarzy bardzo starannie i solidnie. W mojej ocenie tylko poddasze Norgipsu na dzis do piany sie nadaje.

I niestety ciągle brak konkretnych odpowiedzi...

Ja mam 2 wątpliwości do rozwiania:

1 - Czy można pianę zamknięto-komórkową dawać na pełne deskowanie i papę, czy jednak zostawić szczelinę między deskami/pianą

2 - co lepsze do pełnego deskowania i papy - otwarto-komórkowa czy zamknięto-komórkowa

Heh, mam 2 tygodnie na ocieplenie poddasza ... i pełno wątpliwości :(

maile od 2 wykonawców

Witam

Temat z pianą rzczywiści trudny i upierdliwy

Z wełna miałem takie doswiadczenia ze jak nie przypilnujesz szczelności układania technologii ta masz "po ptakach"

Po duzych kłopotach z wełną zdecydowałem sie na zakup agregatów do piany

Zdecydowałem sie kłaśc piane lekką (otwarta λ=0.034 oraz zamkniętą λ=0.022)

Robie "kanapkę" 2cm zamknietej + 8-14 cm otwartej + 2 cm zamknietej.

Cena jest porównywalna z wełną - oczywiście porzadną a nie jakieś baloty rozwijane ( 5zł m2) które po roku opadną i nieszczeście gotowe

Lobby "wełniane " jest wielkie i silne ale mamy je w wielkim poszanowaniu

PIANA ma jedną CUDOWNĄ WŁASCIWOŚĆ DAJE SZCZELNOŚĆ i w ciągu 1 go dnia widzisz co Ci fachowcy na poddasze trysneli

Ale do tryskania musza być naprawdę fachury ( nie ci co to dziadek pieprzył robotę ,ojciec a teraz ja pieprzę)

A tak na marginesie to polecam 10cm piany zamknietokomórkowej bedziesz miał U około 0.2 i na 100% pozbedziesz się współczynika który nazywam pogarszającym współczynnikiem chaosu przy nieprawidłowym ułozeniu wełny i mozna przyjąc że pzry wiatrach przewiewających połac dachową to jest około 20%

Porady są z serca oraz z moich inzynierskich przemyśleń popatrz na stroną http://www.pur-razadobrze.pl

rk

maile od 2 wykonawców

Witam

Temat z pianą rzczywiści trudny i upierdliwy

Z wełna miałem takie doswiadczenia ze jak nie przypilnujesz szczelności układania technologii ta masz "po ptakach"

Po duzych kłopotach z wełną zdecydowałem sie na zakup agregatów do piany

Zdecydowałem sie kłaśc piane lekką (otwarta λ=0.034 oraz zamkniętą λ=0.022)

Robie "kanapkę" 2cm zamknietej + 8-14 cm otwartej + 2 cm zamknietej.

Cena jest porównywalna z wełną - oczywiście porzadną a nie jakieś baloty rozwijane ( 5zł m2) które po roku opadną i nieszczeście gotowe

Lobby "wełniane " jest wielkie i silne ale mamy je w wielkim poszanowaniu

PIANA ma jedną CUDOWNĄ WŁASCIWOŚĆ DAJE SZCZELNOŚĆ i w ciągu 1 go dnia widzisz co Ci fachowcy na poddasze trysneli

Ale do tryskania musza być naprawdę fachury ( nie ci co to dziadek pieprzył robotę ,ojciec a teraz ja pieprzę)

A tak na marginesie to polecam 10cm piany zamknietokomórkowej bedziesz miał U około 0.2 i na 100% pozbedziesz się współczynika który nazywam pogarszającym współczynnikiem chaosu przy nieprawidłowym ułozeniu wełny i mozna przyjąc że pzry wiatrach przewiewających połac dachową to jest około 20%

Porady są z serca oraz z moich inzynierskich przemyśleń popatrz na stroną http://www.pur-razadobrze.pl

rk

A czemu na twojej stronie niema adresu firmowego , ja mam firmę rodzinną co powstała w 1874 r lecz adres firmy się zmieniał i rozbudowuje się do dzisiaj ,i zawsze klient morze dotrzeć do mnie przez stronę internetową ,( nr. telefonu to za mało ):wave:

nie uzyskasz w zewnetrznej przegrodzie o konstrukcji drewnianej

Czy mógłbyś to uzasadnić dlaczego nie uzyskam w zewnętrznej przegrodzie o konstrukcji drewnianej?zadałem pytanie kilku firmom zajmującym się pianą ile muszę dać zamknięto komórkowej żeby uzyskać 0,1 i wszyscy odpowiedzieli podobnie że między 25 a 30cm uzyskam taki współczynnik więc chciałbym się od Ciebie dowiedzieć dlaczego nie uzyskam?Pozdrawiam

Wiesz co najbardziej zastanawia?

Piana PIR, czy PUR zamknięto-komórkowa ma według tych co ją kładą, na ich stronach internetowych λ= 0,020-0,022W/mK.

Taka lambda dla uzyskania współczynnika "U" na poziomie 0,1W/mK pozwala na położenie 20-23cm warstwy izolacji.

Tobie proponują warstwę grubości 25-30cm.

Więc albo próbują cię naciągnąć na dodatkowe koszty, albo ich produkt nie trzyma parametrów.

Mnie to w każdym razie dałoby to dużo do myślenia... bo coś tu nie gra.