Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

Wiesz co najbardziej zastanawia?

Piana PIR, czy PUR zamknięto-komórkowa ma według tych co ją kładą, na ich stronach internetowych λ= 0,020-0,022W/mK.

Taka lambda dla uzyskania współczynnika "U" na poziomie 0,1W/mK pozwala na położenie 20-23cm warstwy izolacji.

Tobie proponują warstwę grubości 25-30cm.

Więc albo próbują cię naciągnąć na dodatkowe koszty, albo ich produkt nie trzyma parametrów.

Mnie to w każdym razie dałoby to dużo do myślenia... bo coś tu nie gra.

To nie tak do końca ! Ja sam od siebie prosiłem o wycenę 30 cm piany zamknięto-komórkowej bo chcę osiągnąć taki a nie inny współczynnik a oni mi odpisywali że "nie ma problemu ale że 25cm w zupełności wystarczy aby cel osiągnąć ale jak Pan sobie życzy to nie ma problemu!" I tak to właściwie wyglądało także w sumie Jani wszystko by się zgadzało. A ja nic nie będę miał przeciwko temu jakbyło by jeszcze lepiej niż zamierzam bo wszakże to tym najwyższym naszym sufitem ucieka najwięcej ciepełka bo dom to jak balon ciepłe powietrze idzie w górę i próbuje chatę w górę podnieść tyle że ona za ciężka jest. Czekam na odpowiedź w sprawie abstrakcji co do tego współczynnika!

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

przeczytałem ten wątek i temu podobny i również mam zgryza. :bash:

Będę na poddaszu robił pokoje, dach pokryty - łupek-papa-pełne deskowanie, żadnych szczelin między murłatą a dachem, brak wentylacji (zamknięte na głucho - zrobię zdjęcia i zobrazuję sytuację), krokwie 15x8 cm i trzeba to będzie wszystko ocieplić porządnie, poddasze do tej pory było nieużytkowe (od ok. 27 lat taka graciarnia).

Projektant zalecił 30 cm wełny, ja zastanawiam się na pianką 17-18 cm (tylko powstaje dylemat czy otwarto czy zamknięto) i czy wcześniej nie położyć folii? ze szczeliną?

Jak zrobić, żeby było dobrze, dodam jeszcze, że położenie 30 cm wełny, stelaż+ płyty G-K pomniejszą znacznie powierzchnie przyszłych i tak małych pokoików.

Pozdrawiam

Witam,

dzisiaj zrobię w końcu zdjęcia aby zobrazować sytuację, ale jak policzyłem ile będę potrzebował dobrej wełny (np. Ro... lub Is...) to wyjedzie mniej więcej cena pianki otwartej.

No chyba, że robić otwory wentylacyjne (wybijać).

Pozdrawiam

Tak szczerze to pianka wcale nie daje lepszego ocieplenia, zyskujemy jedynie na szczelności i dokładności wykonania. Jeśli miało być 30 cm wełny to tyle też powinno być pianki. Robilem część dachu pianką jako ocieplenie a w ścianki działowe dawałem wełnę bo cena niestety nie była porównywalna. Przy grubości izolacji ok. 10 cm. pianka kosztowałaby 3500 a wełna wyszła 950 pln. Monataż wełny był prosty i nie zwiększał kosztów więc dałem wełnę. pozdr adam

to nie masz wyjścia, albo wełna albo styropian miękki do dachów, o piance zapomnij od razu, trzeba by bardzo ponaciągać ceny i współczynniki żeby wyszła porównywalnie tanio i ciepło

dla przypomnienia wełna 30cm grubo to 30zł/m2 brutto i U=0,12

a pianka 15cm grubo to 80zł/m2 Netto i U=0,25

ja proszę przestańmy generalizować, natrysk pianki to nie zawsze szczelnie i dokładnie, na pierwszej stronie tego wątku są zdjęcia pokazowe jak można spartolić natrysk jak tylko inwestor humanista nie dopilnuje, co więcej tradycja czyli wełna z folią i tez może być dokładnie i szczelnie, a najlepszy dowód na to to próba blow-dor wykonywana dla domów pasywnych gdzie obliczeniowy parametr oscyluje w okolicy 0,4 wymiany/h dla różnicy ciśnień 50Pa, czyli jest to szczelne czyli musiało być dokładne a pianką tam nikt nic nie robił

i w zasadzie nic więcej mi nie trzeba - mnie przekonują Twoje argumenty

początkowo nastawiony byłem na wełnę, później zacząłem myślę o pianie ale pojawiło się wiele wątpliwości - wracam z powrotem do wełny i decyzji nie zmienię !!!

Ja zdecydowałem się na piane zamknięto komórkowo, 20 cm, plus 4 cm styro na dystansie żeby jakąs wentylacje dachu zapewnić. U mnie za pianą przemówiło tak naprawdę nie te wszystkie "U" lecz NADZIEJA na trwałość. Widziałem wełnę po jakiś 20 latach u moich rodziców, i po około 10 u szwagra... Mniemam że obie były źle ułożone - folia w miejscach klejenia porozklejana, a z podobno kiedyś 15 cm wełny zostało może 5-7, i do tego była wilgotna. Cóż, jeśli to forum będzie istniało, za 10-15 lat może z jakiegoś powodu będę zaglądał tam, to się wypowiem czy miałem racje czy nie ;)

Witam,

Co do ocieplenia poddasza zalecił bym wełnę mineralną.

Firma Knauf Insulation wprowadziła na rynek wełnę mineralną w technologi ECOSE, która jednocześnie sprzyja środowisku oraz posiada więcej zalet od tradycyjnej wełny. Nie zawiera ona substancji chemicznych takich jak formaldehydy i akryle dzięki czemu nie zachodzi do reakcji z powietrzem co jest bardzo ważne dla pomieszczeń użytkowych. Wełna produkowana jest z surowców wtórnych i stąd jest ekologiczny charakter. Firma Knauf Insulation jednocześnie prócz wełny oferuje system dzięki któremu można z dużą dokładnością obliczyć jaki rodzaj wełny będzie najbardziej sprzyjał naszym wymaganiom.

Pozdrawiam eRzecznik Adam Sztabach

Ja zdecydowałem się na piane zamknięto komórkowo, 20 cm, plus 4 cm styro na dystansie żeby jakąs wentylacje dachu zapewnić. U mnie za pianą przemówiło tak naprawdę nie te wszystkie "U" lecz NADZIEJA na trwałość. Widziałem wełnę po jakiś 20 latach u moich rodziców, i po około 10 u szwagra... Mniemam że obie były źle ułożone - folia w miejscach klejenia porozklejana, a z podobno kiedyś 15 cm wełny zostało może 5-7, i do tego była wilgotna. Cóż, jeśli to forum będzie istniało, za 10-15 lat może z jakiegoś powodu będę zaglądał tam, to się wypowiem czy miałem racje czy nie ;)

A poco ci ta 10 styropianu :wiggle::wiggle:

z internetu, poniżej przykład specjalnie dla ciebie z województwa łódzkiego 15cm za maksymalnie 15zł brutto z dostawą

http://allegro.pl/welna-isover-opti-mata-gr-15cm-jak-uni-z-dostawa-i1747648584.html

http://allegro.pl/welna-schwenk-gr-15cm-z-dostawa-i1747648441.html

http://allegro.pl/welna-mineralna-swisspor-glass-200-15cm-gratis-i1736478604.html

http://allegro.pl/welna-mineralna-isover-uni-mata-15cm-15-cm-150-i1737949118.html

PS to tylko przykład, bo jak się rozejrzysz po całej Polsce to można i wełnę 0,036 a nawet 0,033 w dobrej cenie kupić

http://allegro.pl/welna-mineralna-rockton-160-promocja-i1741200708.html

czyli twój rockton-160 za 44zł/32cm/m2

Ta z rolki to mnie nie interesuje. Ale faktycznie znalazłeś rockton 16cm w bardzo dobrej cenie :) Dzięki :)