Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pardom pomyłkowo wpisałem 10 zamiast 4 lecz dalej nie rozumiem po co ten styropian jest to zbędne .

Był tu na forum dylemat dotyczący wietrzenia czy tam oddychania desek przy zapapowanym dachu - więc żeby mieć spokój, dałem 4cm styro na 2 cm dystansach i dopiero do tego będę kleił piane ;)

• 3 weeks później...
Lambda 0,032 przy zamknięto komorowej pianie to grubości to grubość piany około 7 cm , przy grubości 20 cm to lambda będzie około 0,010 czy ta izolacja na nasze warunki atmosferyczne jest potrzebne , taką grubości stosuje sie do domów pasywnych . Musicie wziąć pod uwagę ze przy pianie zamknięto komorowej musicie mieć wymuszona cyrkulację powietrza bo inaczej na pianie będzie się skraplać woda .:)

JÓZEK a od kiedy lamda sie zmienia wraz z gruboscią????!!! Naopowiadali Ci bzdetów wykonawcy od pianek. Czary mary normalnie

popieram przedmówcę, żeby zastąpić 30cm wełny trzeba min 20cm piany twardej zamknięto-komorowej która nie będzie pracować tak jak więźba dachowa i po 2-3 latach porobią się szczeliny a wtedy będzie tak:

[ATTACH=CONFIG]67555[/ATTACH]

jak widać na zdjęciu tym pewien wykonawca pianek PUR udowadnia że po 2-3 latach z U=0,3 zrobi się U=1,44

tak więc trzeba się będzie posłuchać projektanta i zrobić tradycyjnie wełną 30cm, będzie i tanio i ciepło z gwarancją na najbliższe 50 lat

Grubosć docieplenia jest ściśle powiazana z U czyli jak mamy wełnę o współczynniku lambda 0,035 i piankę o tyj samej wartosci lambda to znaczy że tyle samo musumy dać grubosci , warto tez wiedzieć ze pianka w ciągu pierwszego roku traci około 15% swoich właściwosci cieplnych potem już wolniej , w kolejny latach po 5% potem jeszcze wolniej (na wskutek ulatniani się gazu spieniającego)

Witam,

a czy przy tak zamkniętej (uszczelnionej powierzchni wewnątrz strychu) robić szczeliny wentylacyjne, tzn. wybijać otwory w ścianach aby powietrze krążyło i robić szczeliny pomiędzy folią a odeskowaniem?

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Witajcie Panowie.

Jako przyszły inwestor spędziłem własnie całe popołudnie i wieczór na zczytywaniu tego wątku. Wczesniej zauroczony przez filmy z Youtube pokazujące piankę S...500 jako ideał do domu dałbym się pokroić za nią i byłem zdecydowany już ją natryskiwać w domu, którego jeszcze nie zacząłem budować. Ale.... no własnie. Po pierwsze dzięki koledze mpoplaw i innym - za co dziękuję, zobaczyłem że faktycznie nakładam na drewnianą więźbę materiał o palności styropianu, po drugie właściwości izolacyjne tego materiału są dosyć 'dyskusyjne'. Teraz, późnym wieczorem, z totalnym mętlikiem w głowie, znowu wróciłem do pierwotnego pomysłu położenia 30cm wełny dobrej jakości. Argumentem przemawiającym za pianką, ale twardą, zamknięto porową jest szybkość wykonania. Czy coś jeszcze, nie wiem! Do tego, śledząc ten i inne wątki dalej nie wiem czy pełne deskowanie dachu i krycie papą w czymś mu pomaga czy też jest to jedynie pieśń przeszłości, bo wielu dekarzy tak sie uczyło w młodości i robią dalej od 30 lat? A co do Pana Józka131, czy może ZPUH Lotko?? to chyba za bardzo zachłysnął się technologią jak i 'amerykanckimi' szkoleniami rodem z Amway'a i w dodatku trochę za mało na nich uważał. Myślę, że może to być człowiek faktycznie wierzący w tę technologię ale kompletnie nie mający wiedzy z zakresu fizyki budowli albo na tyle świeżą i niezakorzenioną, że miesza mu się masa nowych pojęć ... a może chciałbym żeby mnie ktoś faktycznie przekonał do pianek? Teraz juz nie wiem, znowu patrzę pozytywnym okiem w wełnę. Pozdrawiam serdecznie i nadal będę śledził wątek.