amigo1974 06.08.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Józek ile kosztuje u Ciebie 30cm zamknięto-komórkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janciownik 07.08.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 pardom pomyłkowo wpisałem 10 zamiast 4 lecz dalej nie rozumiem po co ten styropian jest to zbędne . Był tu na forum dylemat dotyczący wietrzenia czy tam oddychania desek przy zapapowanym dachu - więc żeby mieć spokój, dałem 4cm styro na 2 cm dystansach i dopiero do tego będę kleił piane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.08.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 pisał na pierwszej stronie, wyjdzie w okolicach 200zł/m2 netto o kurka w tej cenie to w ogóle nie ma o czym gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 07.08.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Józek ile kosztuje u Ciebie 30cm zamknięto-komórkowej? Oferta jest na twojej skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.08.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 to ja tez na skrzynke poprosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 07.08.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 to ja tez na skrzynke poprosze. Oferta jest na twojej skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 07.08.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Oferta jest na twojej skrzynce Przepraszam ! Na co ta oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 07.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) Józek ile kosztuje u Ciebie 30cm zamknięto-komórkowej? Przesłałem ofertę wykonania natrysku pianą poliuretanową zamknięto komorową firmy POLICHEM o gęstości 30kg współczynnik przenikania "U" przy 30 cm wynosi [W/m2K]-0,076 Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez jozek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 07.08.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Sorki ale spojrzałem do skrzynki trochę później i faktycznie jest!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olecki 11.08.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 tez prosze o oferte. Planowalem 30 cm welny, ale chcialbym zamienic na piankę - prosze o oferte na porownywalna izolacje do 30cm welnyocieplenie poddasza uzytkowego prosze o podanei ceny za 1m2 poddasza. powierzchnia ok 220 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 12.08.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Józek - ja też bardzo proszę o ofertę na 25 cm zamkniętokomórkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baranek80 13.08.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam, tak to wygląda od zewnątrz (pierwsze zdjęcie), wewnątrz przy murłacie (wszystko zamknięte na głucho), przy kalenicy również nie ma żadnej wentylacji. Robić zatem otwory wentylacyjne, gdyby miała tam iść wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 15.08.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 tez prosze o oferte. Planowalem 30 cm welny, ale chcialbym zamienic na piankę - prosze o oferte na porownywalna izolacje do 30cm welny ocieplenie poddasza uzytkowego prosze o podanei ceny za 1m2 poddasza. powierzchnia ok 220 m2 Oferta jest na skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 15.08.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Józek - ja też bardzo proszę o ofertę na 25 cm zamkniętokomórkowej. Oferta jest na skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 15.08.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 tez prosze o oferte. Planowalem 30 cm welny, ale chcialbym zamienic na piankę - prosze o oferte na porownywalna izolacje do 30cm welny ocieplenie poddasza uzytkowego prosze o podanei ceny za 1m2 poddasza. powierzchnia ok 220 m2 Oferta jest na skrzynce:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 04.09.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Lambda 0,032 przy zamknięto komorowej pianie to grubości to grubość piany około 7 cm , przy grubości 20 cm to lambda będzie około 0,010 czy ta izolacja na nasze warunki atmosferyczne jest potrzebne , taką grubości stosuje sie do domów pasywnych . Musicie wziąć pod uwagę ze przy pianie zamknięto komorowej musicie mieć wymuszona cyrkulację powietrza bo inaczej na pianie będzie się skraplać woda . JÓZEK a od kiedy lamda sie zmienia wraz z gruboscią????!!! Naopowiadali Ci bzdetów wykonawcy od pianek. Czary mary normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 04.09.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ale bełkot marketingowy I do tego izolacja termiczna płucami domu Nie domu tylko przegrody (np ściany czy konstrukcjii dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 04.09.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 popieram przedmówcę, żeby zastąpić 30cm wełny trzeba min 20cm piany twardej zamknięto-komorowej która nie będzie pracować tak jak więźba dachowa i po 2-3 latach porobią się szczeliny a wtedy będzie tak: [ATTACH=CONFIG]67555[/ATTACH] jak widać na zdjęciu tym pewien wykonawca pianek PUR udowadnia że po 2-3 latach z U=0,3 zrobi się U=1,44 tak więc trzeba się będzie posłuchać projektanta i zrobić tradycyjnie wełną 30cm, będzie i tanio i ciepło z gwarancją na najbliższe 50 lat Grubosć docieplenia jest ściśle powiazana z U czyli jak mamy wełnę o współczynniku lambda 0,035 i piankę o tyj samej wartosci lambda to znaczy że tyle samo musumy dać grubosci , warto tez wiedzieć ze pianka w ciągu pierwszego roku traci około 15% swoich właściwosci cieplnych potem już wolniej , w kolejny latach po 5% potem jeszcze wolniej (na wskutek ulatniani się gazu spieniającego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baranek80 05.09.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam, a czy przy tak zamkniętej (uszczelnionej powierzchni wewnątrz strychu) robić szczeliny wentylacyjne, tzn. wybijać otwory w ścianach aby powietrze krążyło i robić szczeliny pomiędzy folią a odeskowaniem?Proszę o poradę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 05.09.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witajcie Panowie.Jako przyszły inwestor spędziłem własnie całe popołudnie i wieczór na zczytywaniu tego wątku. Wczesniej zauroczony przez filmy z Youtube pokazujące piankę S...500 jako ideał do domu dałbym się pokroić za nią i byłem zdecydowany już ją natryskiwać w domu, którego jeszcze nie zacząłem budować. Ale.... no własnie. Po pierwsze dzięki koledze mpoplaw i innym - za co dziękuję, zobaczyłem że faktycznie nakładam na drewnianą więźbę materiał o palności styropianu, po drugie właściwości izolacyjne tego materiału są dosyć 'dyskusyjne'. Teraz, późnym wieczorem, z totalnym mętlikiem w głowie, znowu wróciłem do pierwotnego pomysłu położenia 30cm wełny dobrej jakości. Argumentem przemawiającym za pianką, ale twardą, zamknięto porową jest szybkość wykonania. Czy coś jeszcze, nie wiem! Do tego, śledząc ten i inne wątki dalej nie wiem czy pełne deskowanie dachu i krycie papą w czymś mu pomaga czy też jest to jedynie pieśń przeszłości, bo wielu dekarzy tak sie uczyło w młodości i robią dalej od 30 lat? A co do Pana Józka131, czy może ZPUH Lotko?? to chyba za bardzo zachłysnął się technologią jak i 'amerykanckimi' szkoleniami rodem z Amway'a i w dodatku trochę za mało na nich uważał. Myślę, że może to być człowiek faktycznie wierzący w tę technologię ale kompletnie nie mający wiedzy z zakresu fizyki budowli albo na tyle świeżą i niezakorzenioną, że miesza mu się masa nowych pojęć ... a może chciałbym żeby mnie ktoś faktycznie przekonał do pianek? Teraz juz nie wiem, znowu patrzę pozytywnym okiem w wełnę. Pozdrawiam serdecznie i nadal będę śledził wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts