Kolombek 06.09.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 MPOPLAW pisałeś chyba, że masz styropian na dachu - Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 08.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że strop jest betonowy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 08.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Podobno istnieją w przyrodzie pianki w płytach jak styropian. Czy też są takie łatwopalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 17.09.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Mając wątpliwości co do wyboru rodzaju izolacji - wełna czy pianka, jeśli pianka to jaka?Skorzystałem któregoś dnia z okazji, że byłem w Poznaniu i złożyłem niezapowiedzianą wizytę w biurze PGIN, oficjalnego dystrybutora firmy Demlec. A co, dowiem się czegoś u źródła na temat pianki SEALECTION 500. I szok .... ...tam nie ma żadnej firmy PGIN. Ktoś odbiera regularnie korespondencję, ale biuro? Ładna pani była bardzo zdziwiona.Nie ukrywam, że ja również, jeśli nie bardziej. O co tutaj chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.09.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Hm stoisko na Budmie mieli całkiem spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 19.09.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Czy ktoś zna firmę "piankującą" z okolic Łodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.10.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Czy ktoś zna firmę "piankującą" z okolic Łodzi ?? Mam namiar na firmę z Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 26.10.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Mam namiar na firmę z Łodzi. To wrzuć na priv chociaż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 27.10.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Mam namiar na firmę z Łodzi. Gdybyś mógł podać namiary na [email protected] byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Napiszę tylko telefon do firmy więc nie będzie to naruszenie regulaminu forum: 502663864. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 27.10.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Napiszę tylko telefon do firmy więc nie będzie to naruszenie regulaminu forum: 502663864. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 28.10.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Grubosć docieplenia jest ściśle powiazana z U czyli jak mamy wełnę o współczynniku lambda 0,035 i piankę o tyj samej wartosci lambda to znaczy że tyle samo musumy dać grubosci , warto tez wiedzieć ze pianka w ciągu pierwszego roku traci około 15% swoich właściwosci cieplnych potem już wolniej , w kolejny latach po 5% potem jeszcze wolniej (na wskutek ulatniani się gazu spieniającego) A podasz źródło do tej informacji? Nigdy o tym nie słyszałem. Stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 28.10.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Napiszę tylko telefon do firmy więc nie będzie to naruszenie regulaminu forum: 502663864. Podaj Tomku na priv maila jeszcze to nie naruszysz nic przecież! Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 A podasz źródło do tej informacji? Nigdy o tym nie słyszałem. Stąd pytanie. Tez bym je poznal. Jesli by tak bylo to wszyscy, ktorzy uzyli jakiejkolwiek zwyklej pianki przy montazu ukien mieliby p okilku latach szron od wewnatrz i rachunki za ogrzewanie w tryliardach zlotych ... Dla to wypowiedz z gatunku: przeciez sciana z silki musi oddychac, nie mozna jej pokrywac styropianem Ech, na forum to mozna na to jakos oko przymknac, ale sie slucha jednego z drugim fachowcem na budowie to sie noz otwiera, a ilez to niezdecydowanych/niedoinformowanych inwestorow pozniej te "kwiatki" fizyki budowli bierze za pewnik i rozpowszechnia gdzie popadnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 29.10.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Czyli, że mam rozumieć, że około takiej wartości należy się spodziewać tj. 0,028 W/(m·K). (pianka zamknięto komórkowa) załóżmy po 5 latach jej eksploatacji pod pokryciem dachowym, ścianie, podłodze? I generalnie kolejne lata eksploatacji już tej lambdy nie pogorszą??? Ta lambda ustali się na tym maksymalnym poziomie 0,028 W/(m·K)??? Czy ta sama sytuacja wystąpi z sproszkowanym poliuretanem od Pigeona zasypana pod podłogą ??? To bardzo ciekawe co piszecie jest jakieś źródło na ten temat? Przeglądałem strony producentów płyt warstwowych i żaden o takim zjawisku nie wspomina. Tu np: http://metalpur.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=76 O tym nic nie piszą a chwalą się, że byli pierwsi z PUR w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 29.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 (edytowane) Podaj Tomku na priv maila jeszcze to nie naruszysz nic przecież! Dzięki z góry! Niestety skrzynki pocztowej do tej firmy nie mam. Wyślij do nich smsa ile masz metrów i poproś o wycenę. Facet sam do Ciebie zadzwoni i będzie gadał jak najęty. Lepiej nie daj się namówić na ocieplenie mieszane z pur otwarto i zamknięto-komórkowej. Tylko zamkniętokomórkowa dotrzymuje swoich parametrów, właśnie dzięki zamkniętym porom w swojej strukturze. Robić U=0,11? A jak!!!. Edytowane 29 Października 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 29.10.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Niestety skrzynki pocztowej do tej firmy nie mam. Wyślij do nich smsa ile masz metrów i poproś o wycenę. Facet sam do Ciebie zadzwoni i będzie gadał jak najęty. Lepiej nie daj się namówić na ocieplenie mieszane z pur otwarto i zamknięto-komórkowej. Tylko zamkniętokomórkowa dotrzymuje swoich parametrów, właśnie dzięki zamkniętym porom w swojej strukturze. Robić U=011? A jak!!!. Dlaczego akurat u=0,11? Jaka to grubość będzie zamknięto komórkowej o jakim ciężarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 29.10.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 (edytowane) Dlaczego akurat u=0,11? Jaka to grubość będzie zamknięto komórkowej o jakim ciężarze? 20cm piana z lambdą 0,022. Gęstość 45kg/m3. U=0,11 dla dachu to już standard nawet wyższy niż wymagany w domu pasywnym. Edytowane 29 Października 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 29.10.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 20cm piana z lambdą 0,022. Gęstość 45kg/m3. U=0,11 dla dachu to już standard nawet wyższy niż wymagany w domu pasywnym. No wiesz tak pytam bo właśnie buduję taki dom (pasywny) a raczej już zbudowałem i właśnie moja ściana ma taki współczynnik więc dach , u mnie sufit nie może być gorszy i tyle sobie założyłem że musi mieć minimum.ostatnio dostałem ofertę na piane zamkniętą o gęstości 55 kg/m3 i grubość jej warstwy dla tego współczynnika a nawet lepszy ma być przy 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 29.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 (edytowane) No wiesz tak pytam bo właśnie buduję taki dom (pasywny) a raczej już zbudowałem i właśnie moja ściana ma taki współczynnik więc dach , u mnie sufit nie może być gorszy i tyle sobie założyłem że musi mieć minimum.ostatnio dostałem ofertę na piane zamkniętą o gęstości 55 kg/m3 i grubość jej warstwy dla tego współczynnika a nawet lepszy ma być przy 8 cm., To już chyba jakaś piana magiczna. Najlepszy rozprężony poliuretan ma współczynnik przenikania ciepła 0,020, to przy tej grubości U=0,25, więc średnio i za żadne czary mary nie wychodzi 0,11. Edytowane 29 Października 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts