Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Mając wątpliwości co do wyboru rodzaju izolacji - wełna czy pianka, jeśli pianka to jaka?

Skorzystałem któregoś dnia z okazji, że byłem w Poznaniu i złożyłem niezapowiedzianą wizytę w biurze PGIN, oficjalnego dystrybutora firmy Demlec.

A co, dowiem się czegoś u źródła na temat pianki SEALECTION 500.

I szok ....

...tam nie ma żadnej firmy PGIN.

Ktoś odbiera regularnie korespondencję, ale biuro? Ładna pani była bardzo zdziwiona.

Nie ukrywam, że ja również, jeśli nie bardziej.

O co tutaj chodzi?

• 1 month później...
Grubosć docieplenia jest ściśle powiazana z U czyli jak mamy wełnę o współczynniku lambda 0,035 i piankę o tyj samej wartosci lambda to znaczy że tyle samo musumy dać grubosci , warto tez wiedzieć ze pianka w ciągu pierwszego roku traci około 15% swoich właściwosci cieplnych potem już wolniej , w kolejny latach po 5% potem jeszcze wolniej (na wskutek ulatniani się gazu spieniającego)

A podasz źródło do tej informacji? Nigdy o tym nie słyszałem. Stąd pytanie.

A podasz źródło do tej informacji? Nigdy o tym nie słyszałem. Stąd pytanie.

Tez bym je poznal. Jesli by tak bylo to wszyscy, ktorzy uzyli jakiejkolwiek zwyklej pianki przy montazu ukien mieliby p okilku latach szron od wewnatrz i rachunki za ogrzewanie w tryliardach zlotych ...

Dla to wypowiedz z gatunku: przeciez sciana z silki musi oddychac, nie mozna jej pokrywac styropianem :p

Ech, na forum to mozna na to jakos oko przymknac, ale sie slucha jednego z drugim fachowcem na budowie to sie noz otwiera, a ilez to niezdecydowanych/niedoinformowanych inwestorow pozniej te "kwiatki" fizyki budowli bierze za pewnik i rozpowszechnia gdzie popadnie.

Pozdrawiam

Czyli, że mam rozumieć, że około takiej wartości należy się spodziewać tj. 0,028 W/(m·K). (pianka zamknięto komórkowa) załóżmy po 5 latach jej eksploatacji pod pokryciem dachowym, ścianie, podłodze? I generalnie kolejne lata eksploatacji już tej lambdy nie pogorszą??? Ta lambda ustali się na tym maksymalnym poziomie 0,028 W/(m·K)???

Czy ta sama sytuacja wystąpi z sproszkowanym poliuretanem od Pigeona zasypana pod podłogą ???

To bardzo ciekawe co piszecie jest jakieś źródło na ten temat? Przeglądałem strony producentów płyt warstwowych i żaden o takim zjawisku nie wspomina.

Tu np: http://metalpur.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=76

O tym nic nie piszą a chwalą się, że byli pierwsi z PUR w kraju.

Podaj Tomku na priv maila jeszcze to nie naruszysz nic przecież! Dzięki z góry!

Niestety skrzynki pocztowej do tej firmy nie mam. Wyślij do nich smsa ile masz metrów i poproś o wycenę. Facet sam do Ciebie zadzwoni i będzie gadał jak najęty. Lepiej nie daj się namówić na ocieplenie mieszane z pur otwarto i zamknięto-komórkowej. Tylko zamkniętokomórkowa dotrzymuje swoich parametrów, właśnie dzięki zamkniętym porom w swojej strukturze. Robić U=0,11? A jak!!!:).

Edytowane przez Tomek B..

Niestety skrzynki pocztowej do tej firmy nie mam. Wyślij do nich smsa ile masz metrów i poproś o wycenę. Facet sam do Ciebie zadzwoni i będzie gadał jak najęty. Lepiej nie daj się namówić na ocieplenie mieszane z pur otwarto i zamknięto-komórkowej. Tylko zamkniętokomórkowa dotrzymuje swoich parametrów, właśnie dzięki zamkniętym porom w swojej strukturze. Robić U=011? A jak!!!:).

Dlaczego akurat u=0,11? Jaka to grubość będzie zamknięto komórkowej o jakim ciężarze?

20cm piana z lambdą 0,022. Gęstość 45kg/m3.

U=0,11 dla dachu to już standard nawet wyższy niż wymagany w domu pasywnym.

No wiesz tak pytam bo właśnie buduję taki dom (pasywny) a raczej już zbudowałem i właśnie moja ściana ma taki współczynnik więc dach , u mnie sufit nie może być gorszy i tyle sobie założyłem że musi mieć minimum.ostatnio dostałem ofertę na piane zamkniętą o gęstości 55 kg/m3 i grubość jej warstwy dla tego współczynnika a nawet lepszy ma być przy 8 cm.

No wiesz tak pytam bo właśnie buduję taki dom (pasywny) a raczej już zbudowałem i właśnie moja ściana ma taki współczynnik więc dach , u mnie sufit nie może być gorszy i tyle sobie założyłem że musi mieć minimum.ostatnio dostałem ofertę na piane zamkniętą o gęstości 55 kg/m3 i grubość jej warstwy dla tego współczynnika a nawet lepszy ma być przy 8 cm.
,

To już chyba jakaś piana magiczna. Najlepszy rozprężony poliuretan ma współczynnik przenikania ciepła 0,020, to przy tej grubości U=0,25, więc średnio i za żadne czary mary nie wychodzi 0,11.

Edytowane przez Tomek B..