Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

miloszenko

Nasiąkliwość wodą po 24 h, przy częściowym zanurzeniu, kg/m2 wynosi mniej niż 10. info z ITB http://pgin.org/uploads/download/797df495ec2b6ba10ad11ddb915b5308.pdf

A wełna mineralna zachowuje się jak gąbka.

Różnica jest ogromna.

Zresztą montując wełnę w ścianie, czy na poddaszu, montujemy już zawilgoconą wełnę !!! Czemu nikt o tym nie pisze i nie zwraca na to uwagi, tylko chwalą się lambdą, którą uzyskała wełna w warunkach laboratoryjnych.

No wlasnie, material na budowie a jego paramtry to 2 rozne sprawy :) Z drugiej strony ludzie pokazuja ile placa za ogrzewanie i nie ma jakiejs przepasci w tym, co im certyfikt (lub tez OZC) wykazalo, a tym co placa co roku, wiec chyba dramatu nie ma.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

'Nasiąkliwość wodą po 24 h, przy częściowym zanurzeniu, kg/m2 wynosi mniej niż 10'

10 kg dla jasności czyli pewnie więcej niz masa całej pianki. Ja nie znam tej metody badawczej, ale dla pianki zamkniętoporowej wg te samej metody wynosi mniej niż 0,2 kg. 20 razy mniej.

http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=pl&rlz=1R2ADFA_enPL453&gs_sm=s&gs_upl=2250l2250l0l2922l1l1l0l0l0l0l0l0ll0l0&q=cache:E8a8UIYK1oQJ:http://www.purinova.com/product_file,198+PN-EN+1609%3A1999&ct=clnk

Akurat znalazłem pianke Purinowy ale każdy produkt zamkniętoporowy, ma podobne parametry, bo ma zamnięte pory i nie mastruktury gąbki.

Po pierwsze to naucz się czytać ze zrozumieniem i przestań naskakiwać na innych uczestników forum !!! bo zachowujesz się jak idiota.!!!

Kolego, Możesz pokazać w którym miejscu naskoczyłem na Ciebie? Albo wyzwałem od idiotów jak Ty mnie? Nie rozumiem Twojej agresji.

Ty chyba kompletnie nie wiesz co piszesz !!! czy jesteś sobie w stanie wyobrazić ile wilgoci musi być w danym pomieszczeniu żeby więźba zgniła??? to ty w saunie byś musiał mieszkać!!!

A kto kładzie papę na dachy skośne szczelnie ??? przybijają ją papiakami i tyle !!!.

Mógłbyś przybliżyć o jakim pomieszczeniu piszesz w którym znajduje się więźba? Nie rozumiem o co Ci chodzi. Albo nie do końca wiesz jak wygląda budowa dachu.

Już widziałem zbutwiałe i zagrzybione więźby. Ich stan nie wynikał z ze szczelnego przybicia papy do deskowania, ale głównie z obłożenia deskowania od spodu, ociepleniem. Zwyczajnie złym wykonaniem dachu. Wilgoć nie miała jak zostać oddana do otoczenia. I nie chodzi mi o wilgoć z poddasza!!

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, (a uczą tego w podstawówce) to byś zauważył że mój post to było pytanie czy właśnie tak jest..

Super, cieszę się że wyjaśniliśmy sobie sprawę Twojej edukacji i mojego jej braku. Ależ mnie rozgryzłeś Sherloku.

I od kiedy to wilgoć przewodzi ciepło?? bo ja myślałem że powietrze, a przepływ powietrza przez Pianę O-K jest dużo bardziej ograniczony niż przez wełnę.

A możesz mi powiedzieć dokładnie z jakich gazów składa się powietrze światły człeku? Tego teraz uczą w gimnazjum a wczesniej też w podstawówce. :)

Nie będę się rozpisywał nad dyfuzją gazów, itp. ale jak sobie poczytasz o adiabatach suchych i wilgotnych to się trochę rozjaśni. Ma się to tak samo do suchej i wilgotnej przegrody. Bo przecież nie o przepływ powietrza tu chodzi.

I nie naskakuj na innych, tylko naucz się wreszcie normalnie dyskutować.

Wzajemności szanowny kolego, wzajemności.

Kolego, Możesz pokazać w którym miejscu naskoczyłem na Ciebie? Albo wyzwałem od idiotów jak Ty mnie? Nie rozumiem Twojej agresji.

Mógłbyś przybliżyć o jakim pomieszczeniu piszesz w którym znajduje się więźba? Nie rozumiem o co Ci chodzi. Albo nie do końca wiesz jak wygląda budowa dachu.

Już widziałem zbutwiałe i zagrzybione więźby. Ich stan nie wynikał z ze szczelnego przybicia papy do deskowania, ale głównie z obłożenia deskowania od spodu, ociepleniem. Zwyczajnie złym wykonaniem dachu. Wilgoć nie miała jak zostać oddana do otoczenia. I nie chodzi mi o wilgoć z poddasza!!

Super, cieszę się że wyjaśniliśmy sobie sprawę Twojej edukacji i mojego jej braku. Ależ mnie rozgryzłeś Sherloku.

A możesz mi powiedzieć dokładnie z jakich gazów składa się powietrze światły człeku? Tego teraz uczą w gimnazjum a wczesniej też w podstawówce. :)

Nie będę się rozpisywał nad dyfuzją gazów, itp. ale jak sobie poczytasz o adiabatach suchych i wilgotnych to się trochę rozjaśni. Ma się to tak samo do suchej i wilgotnej przegrody. Bo przecież nie o przepływ powietrza tu chodzi.

Wzajemności szanowny kolego, wzajemności.

ok to naskakiwanie sobie wyjaśniliśmy.

teraz już spokojniej

Dla jasności powtórzę jeszcze raz, że nie prowadzę firmy która ociepla domy.

Piszesz, że widziałeś zbutwiałe dachy i więźby, i że wilgoć ta nie pochodziła z poddasza, tylko z winy "fachofffcóffff", którzy źle wykonali dach.

Ale temat dotyczy ocieplenia poddasza pianą poliuretanową. Na początku dyskusji ktoś z użytkowników napisał moim zdaniem nieprawdę, że ma opapowany dach szczelnie. i teraz wszyscy się tego trzymają. A przecież, każdy z nas wie jak papował dach, że przybijał papę gwoździami (papiakami) i za żadne skarby nie jest to szczelne !!!, pomijam fakt że po kilku latach pod wpływem temperatury w papie porobią się małe dziurki i fałdki, przez które swobodnie będzie przepływać powietrze.

Więc nie pisaliśmy o tych samych rzeczach. I dla jasności, wiem jak wygląda budowa dachu, ta ironia była niepotrzebna.

Chodziło mi o to, że w na poddaszu musiało by być bardzo dużo wilgoci, żeby przeszła ona przez pianę O-K do więźby i deskowania i narobiła takich szkód.

A przecież w każdym przeciętnym domu jest jakaś wentylacja. I nie mówię już o rekuperacji.

Chodziło mi o to, że w na poddaszu musiało by być bardzo dużo wilgoci, żeby przeszła ona przez pianę O-K do więźby i deskowania i narobiła takich szkód.

A przecież w każdym przeciętnym domu jest jakaś wentylacja. I nie mówię już o rekuperacji.

No i tu leżał błąd! Widzisz. Ja nie piszę o przechodzeniu pary wodnej z pomieszczenia, przez GK, paroizolację, ocieplenie, wiatroizolację do deskowania bo to bzdura. Zareagowałem tak a nie inaczej, czytając po raz kolejny o oddychaniu ścian, migracji wilgoci itp. Bzdury i jeszcze raz bzdury wymyślane przez marketingowców, a masa ludzi łyka to jak bocian żaby! "Panie, koniecznie tylko ten materiał na ściany, bo on oddycha i będzie w domu cudownie. A na te 'sapiące' ściany-20cm styropianu na szczelno. I nikt nie da sobie wytłumaczyć że to tak samo jakbyś chciał oddychać z kondonem naciągniętym na głowę! I tu nie ma żarnych wycieczek w Twoją stronę, żeby bylo jasne!!

Czepiam się tylko sposobu wykonywania dachu z pełnym natryskiem od razu na deskowanie. bez szczeliny wentylacyjnej. 'bo musi być szczelnie'. Błąd. Jednym się uda innym nie. Meteriał jest najczęściej niewysezonowany porządnie, do tego od góry pokryty papą i może to prowadzić do szybszego zniszczenia więźby. To miałem na mysli. Proces migracji pary wodnej przez GK i dalej pomijam. Wystarczy wilgoć otoczenia.

A co do piany, to sam mam mętlik w głowie, bo podoba mi się system. Jest szybki itp. Masa zalet. staram sam siebie przekonać. Pamiętac nalezy, o czym mało kto pamięta albo wie, że filmy reklamowe z USA pianki Sealection 500 itp. były robione dla domów o innych parametrach niż te budowane w naszym klimacie.

Pax między chrześcijany

;-)

No to teraz już wiemy o czym piszemy.

Osobiście jestem zwolennikiem deskowania + nie papa, tylko membrana dachowa ale taka min 230 !!!

Odnośnie zaizolowania tego to u mnie wełna nie wchodzi w grę, a co do piany to można zrobić tak, że między krokwie od wewnątrz założyć folię paraizolacyjną, lub membranę jakąś kiepską, nie ma większego znaczenia, oczywiście odpowiednio odsunięta od deskowania. Chodzi o to, żeby piana miała się do czego przykleić. Nawet jak ta folia czy kiepska membrana zniknie po kilku latach (bo tak się dzieje) to piana będzie się świetnie trzymać między krokwiami. No chyba że ktoś ma krokwie oddalone od siebie o 1,5m :)

I w takim przypadku mamy przestrzeń niezbędną do odprowadzenia wilgoci, i świetnie zaizolowane poddasze termicznie (bez mostków cieplnych) i akustycznie.

A jeśli decydujemy się na dach bez deskowania, to sytuacja podobna, tylko musimy pamiętać, żeby zastosować porządną membranę a nie jakąś MARMĘ 115 to jakaś porażka jest.

Wtedy oczywiście nie musimy między krokwie kłaść dodatkowej membrany i robić przestrzeni do odprowadzenia wilgoci.

Witam, ja osobiście podszedłem do tematu ocieplenia poddasza na zasadzie "wszystko, cokolwiek byle nie wełna" - powiedzmy że mam uraz jak zobaczyłem poddasza w rodzinie otwarte po 20 latach, ocieplone wełną... mniejsza o to. Rozglądałem się za isoobosterem, matami, styropianem - padło na piane zamkniętokomorową 20-22 cm + styropian 4cm.. Jestem na etapie malowania, grzeje w domu tylko kominkiem (zwykły ozdobny, żadnych tuneli, płaszczy), i na poddaszu jest pieruńsko ciepło - z domu zrobił się po prostu termos, kratki wentylacyjne mam pozamykane, i mimo malowania wilgotność pokazuje mi 45-50 czegośtam. Tak że generalnie - ja jestem zadowolony. I jak pisałem wcześniej - sam jestem ciekawy czy będę zadowolony za 20 lat ;)))

padło na piane zamkniętokomorową 20-22 cm + styropian 4cm.. Jestem na etapie malowania, grzeje w domu tylko kominkiem (zwykły ozdobny, żadnych tuneli, płaszczy), i na poddaszu jest pieruńsko ciepło - z domu zrobił się po prostu termos,

Super. A powiedz jaki był koszt tej piany? Pryskali na deskowanie, czy nie, opisz proszę bliżej co i jak z Twoim dachem. Po co styropian i gdzie go dałeś?

o kurka :( w tej cenie to w ogóle nie ma o czym gadać :(

Nie wiem skad wy macie takei ceny 200zl/1m2 w tamtym roku nadrozsza oferte mialem 162zl/1m2 a wybralem firme co oferuje 71zl/1m2 zamknietokomorowej piany 15cm, 18cm w cenie 81zl/1m2. Rozumiem inflacja jest ale ze az tak nie robmy jaj... Pianuje w przyszlym roku na wiosne:)

Nie wiem skad wy macie takei ceny 200zl/1m2 w tamtym roku nadrozsza oferte mialem 162zl/1m2 a wybralem firme co oferuje 71zl/1m2 zamknietokomorowej piany 15cm, 18cm w cenie 81zl/1m2. Rozumiem inflacja jest ale ze az tak nie robmy jaj... Pianuje w przyszlym roku na wiosne:)

No jak skąd, od Józka! Lepiej Ty podaj choćby na priv dane tej firmy za 81 za m2 zamkniętokomórkowej . Ale tak na poważnie ! Podaj.

Super. A powiedz jaki był koszt tej piany? Pryskali na deskowanie, czy nie, opisz proszę bliżej co i jak z Twoim dachem. Po co styropian i gdzie go dałeś?

Koszt - 105 zł netto za m2, przy grubości minimum 20 cm. Nie pryskałem bezpośrednio na deski - mam pełne deskowanie i papę, troszeczkę bałem się walić te pianę, więc dałem styropian na dystansach (2cm przerwy między deskami a płytami styro), i dopiero na te styro waliłem pianę. Jakby co - daj mejl na pw podeślę zdjęcia z pianowania u mnie.

Edytowane przez janciownik
Pomyłka w cenie za m2

Koszt - 136 zł za m2, przy grubości minimum 20 cm. Nie pryskałem bezpośrednio na deski - mam pełne deskowanie i papę, troszeczkę bałem się walić te pianę, więc dałem styropian na dystansach (2cm przerwy między deskami a płytami styro), i dopiero na te styro waliłem pianę. Jakby co - daj mejl na pw podeślę zdjęcia z pianowania u mnie.

Proszę uprzejmie! [email protected] namiary na firmę jakby co również proszę !