Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

Welna bariera ogniowa????

Ale kto mówił, że wełna jest barierą ogniową? Chodzi o samogaśnięcie oraz wydzielanie oparów podczas styku z ogniem. Nawet jak wybudujesz sobie bunkier betonowy, to możesz go przy odpowiednich warunkach puścić z dymem. Dyskusja toczy się o właściwiści pianki podczas ewentualnego iskrzenia instalacji elektrycznej czy zapłonu w kominie.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak pisze ElwoodWrocław - wszystko mozna spalić :) liczy sie tylko czas i chęci.

Co do bariery - czasową barierę w rzeczywistości nie rozprzestrzeniając ognia, nie emitując dymu i umożliwiając bezpieczną ewakuację.

• 2 weeks później...
Witam, ja osobiście podszedłem do tematu ocieplenia poddasza na zasadzie "wszystko, cokolwiek byle nie wełna" - powiedzmy że mam uraz jak zobaczyłem poddasza w rodzinie otwarte po 20 latach, ocieplone wełną... mniejsza o to. Rozglądałem się za isoobosterem, matami, styropianem - padło na piane zamkniętokomorową 20-22 cm + styropian 4cm.. Jestem na etapie malowania, grzeje w domu tylko kominkiem (zwykły ozdobny, żadnych tuneli, płaszczy), i na poddaszu jest pieruńsko ciepło - z domu zrobił się po prostu termos, kratki wentylacyjne mam pozamykane, i mimo malowania wilgotność pokazuje mi 45-50 czegośtam. Tak że generalnie - ja jestem zadowolony. I jak pisałem wcześniej - sam jestem ciekawy czy będę zadowolony za 20 lat ;)))

Graruluję głównie tego termosu zamiast zdrowego mikroklimatu

No jak skąd, od Józka! Lepiej Ty podaj choćby na priv dane tej firmy za 81 za m2 zamkniętokomórkowej . Ale tak na poważnie ! Podaj.

Co za firma wam wciska kit że 20 cm piany zamknięto komorową zrobią za 81 zł m2 to jest niemożliwe wyłącznie w tej cenie można wykonać otwarto komorową a współczynnik przenikania U przy grubości 20 cm piany i gęstości 12 kl /m3 wynosi U=0,18 :bye:

Witam, ja osobiście podszedłem do tematu ocieplenia poddasza na zasadzie "wszystko, cokolwiek byle nie wełna" - powiedzmy że mam uraz jak zobaczyłem poddasza w rodzinie otwarte po 20 latach, ocieplone wełną... mniejsza o to. Rozglądałem się za isoobosterem, matami, styropianem - padło na piane zamkniętokomorową 20-22 cm + styropian 4cm.. Jestem na etapie malowania, grzeje w domu tylko kominkiem (zwykły ozdobny, żadnych tuneli, płaszczy), i na poddaszu jest pieruńsko ciepło - z domu zrobił się po prostu termos, kratki wentylacyjne mam pozamykane, i mimo malowania wilgotność pokazuje mi 45-50 czegośtam. Tak że generalnie - ja jestem zadowolony. I jak pisałem wcześniej - sam jestem ciekawy czy będę zadowolony za 20 lat ;)))

Jak przy tym termosie nie zastosujesz wydajnego rekuperatora to po pianie popłynie woda i karton gips zawilgotnieje i zacznie powstawać pleśni , zrozum jeszcze jedno jak w tej chwili w domu malujesz to go musisz ostro wietrzyć bo inaczej ta woda która jest w farbie wnika w ścianę a powinna być wyrzucona na zewnątrz .

Koszt - 105 zł netto za m2, przy grubości minimum 20 cm. Nie pryskałem bezpośrednio na deski - mam pełne deskowanie i papę, troszeczkę bałem się walić te pianę, więc dałem styropian na dystansach (2cm przerwy między deskami a płytami styro), i dopiero na te styro waliłem pianę. Jakby co - daj mejl na pw podeślę zdjęcia z pianowania u mnie.

Wytłumacz mi poco ci ta przerwa 2cm :rolleyes:

Witam- pozwolę się wciąć w temat i zadać pytanko- jak mam wykonaną membranę pod dachówką membranę paroprzepuszczalna to czy mogę na nią natrysnąć piankę ? czy jak? i co ewentualnie stanie się przy zastosowaniu takiej piany w moim przypadku - gdy obróbka kominów lub okien dachowych się rozszczelni? czy ta pianka jest wodoszczelna na połączeniu komin - dach itp?

Graruluję głównie tego termosu zamiast zdrowego mikroklimatu

Cóż - mikroklimat myślę że zrobi się sam, z czasem, niestety rekuperacji nie przewidziałem, mam tylko wentylacje mechaniczną, którą na szybko musieliśmy zainstalować, bo dom zrobił się pieruńsko szczelny, że z niektórych klatek zamiast wyciągać to zaczęło wiać. Ja się na razie o wilgoć nie martwię - mam 3 czujniki w różnych częściach domu i pokazuje mi 45-50 czegośtam. Mieszkanie wietrzę ponadto cały czas, nikt nic nieświeżego nie wyczuwa, myślę że będzie ok, jak uruchomię wentylację.

jozek131 - wstydziłbys się pytac - przecież napisał że ma pełne deskowanie!

Przeszczeń daje się tylko przy wełnie lub styropianie jak jest luźno ułożona lecz pianę sie tryska bezpośrednio na deski , blachę , beton , membranę itp. materiały.

Przy pianie paro przepuszczalnej jak dach sie rozszczelni to wiadomo gdzie jest problem i można go szybko usunąć lecz przy zamknięto komorowej jest problem bo piana nie przepuszcza wody i znalezienie usterki jest prawie niemożliwe :rolleyes:

Cóż - mikroklimat myślę że zrobi się sam, z czasem, niestety rekuperacji nie przewidziałem, mam tylko wentylacje mechaniczną, którą na szybko musieliśmy zainstalować, bo dom zrobił się pieruńsko szczelny, że z niektórych klatek zamiast wyciągać to zaczęło wiać. Ja się na razie o wilgoć nie martwię - mam 3 czujniki w różnych częściach domu i pokazuje mi 45-50 czegośtam. Mieszkanie wietrzę ponadto cały czas, nikt nic nieświeżego nie wyczuwa, myślę że będzie ok, jak uruchomię wentylację.

Najprostsze kontrolowanie czy jest wilgoć w domu wystarczy obserwować okna na szybach nie może się skraplać woda , lecz jak się pojawi para to wystarczy klamka przekręcić na mikro wentylacje i okno się poluzuje a para z okna zniknie . :rolleyes:

Witam- pozwolę się wciąć w temat i zadać pytanko- jak mam wykonaną membranę pod dachówką membranę paroprzepuszczalna to czy mogę na nią natrysnąć piankę ? czy jak? i co ewentualnie stanie się przy zastosowaniu takiej piany w moim przypadku - gdy obróbka kominów lub okien dachowych się rozszczelni? czy ta pianka jest wodoszczelna na połączeniu komin - dach itp?

Pianę natryskuje się bezpośrednio na membranę , pianę paro przepuszczalna jak wystąpi drobna nieszczelności to przepości wodę lecz tylko w pionie i wtedy jest proste odnalezienie usterki załatanie dziury i problem znika a samej piany nie potrzeba wymieniać po wyschnięciu wraca do swoich parametrów . Pianę zamknięto komorowa w przypadku uszkodzenia dachu nie przepuszcza wody dach nie przecieknie lecz woda gdzieś będzie spływała byle nie do ściany . przy pianie zamknięto komorowej powinna być rekuperacja żeby ściągała wilgoć bo inaczej na ścianie może się pojawić pleśni :rolleyes:

Czyli reasumując kolejność warstw powinna wyglądać następująco: dachówka lub blacho dachówka, łaty i kontr łaty, membrana, piana, para izolacja i płyta GK. Lub

przy pełnym deskowaniu papa, dechy, piana, para izolacja, płyta GK. Oczywiście przy pełnym deskowaniu jak ktoś chce to może sobie położyć jeszcze coś na wierzchu. Ostatnio gdzieś słyszałem że kładzie się dwie warstwy piany - pierwsza od strony dech cienka 5cm zamknięto komórkowa i druga 10cm otwarto komórkowa i w ten sposób mamy załatwioną sprawę zarówno szczelności jak i izolacji akustycznej.

Czyli reasumując kolejność warstw powinna wyglądać następująco: dachówka lub blacho dachówka, łaty i kontr łaty, membrana, piana, para izolacja i płyta GK. Lub

przy pełnym deskowaniu papa, dechy, piana, para izolacja, płyta GK. Oczywiście przy pełnym deskowaniu jak ktoś chce to może sobie położyć jeszcze coś na wierzchu. Ostatnio gdzieś słyszałem że kładzie się dwie warstwy piany - pierwsza od strony dech cienka 5cm zamknięto komórkowa i druga 10cm otwarto komórkowa i w ten sposób mamy załatwioną sprawę zarówno szczelności jak i izolacji akustycznej.

Jak dasz zamknięto komorową pianę to zafrze budynek będzie szczelny i może wystąpić skraplanie się wody to znaczy piana otwarto komorowa zrobi się wilgotna . jak będzie rekuperacja to można ten system wykonać .Jak na dachu jest blacha to membrana paro przepuszczalna nie jest konieczna do założenia , jak jest już założona to nie zaszkodzi .

Edytowane przez jozek131

józek131, jak za 20 lat ktoś zdejmie pianę a dechy nie będą zgnite, to Ci przyznam rację i postawię flaszkę. A na razie dla bezpieczeństwa drewna, w swoim domu, zostawiłbym małą szczelinę na wentyalcję drewna.

Ciekawe jak odizolujesz krokwie , murłaty żeby na nich nie było piany lecz szczelnie wykonać izolację.

Lecz jak ktoś chce wykonać szczelinę to jego wola nikt nie może mu tego zabronić .