Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

Z moich informacji wynika, że piana zamknięto komórkowa o grubości 10cm zastępuje 15cm wełny lub styropianu. Także natrysk 20cm to odpowiednik 30cm wełny z lambdą około 0,040...

Dlatego... Jest jakaś piana, która ma takie parametry, że grubości natrysku 20cm zastępuje aż 50cm wełny???

Płyty fenolowe o grubości 7cm zastępuje około 15cm styropianu lub wełny. Także jak wam zależy na grubości to na elewację lub płaski dach wspomniane płyty proponuję dać. Można je znaleźć np,. u Webera.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z moich informacji wynika, że piana zamknięto komórkowa o grubości 10cm zastępuje 15cm wełny lub styropianu. Także natrysk 20cm to odpowiednik 30cm wełny z lambdą około 0,040...

Dlatego... Jest jakaś piana, która ma takie parametry, że grubości natrysku 20cm zastępuje aż 50cm wełny??? .

To chyba ja rzuciłem tymi danymi. Gdzieś na forum widziałem takie wyliczenie 'montera' piany.

Tyle, że...właśnie to sprawdziłem:

Domotherm podaje : λ= 0,038 W/(m*K)

Rockwool dla wełny Fasrock Max: λobl = 0,038 W/mK

No już zgłupiałem. Biorąc pod uwagę cenę jednego i drugiego...

Dlatego... Jest jakaś piana, która ma takie parametry, że grubości natrysku 20cm zastępuje aż 50cm wełny???

Płyty fenolowe o grubości 7cm zastępuje około 15cm styropianu lub wełny. Także jak wam zależy na grubości to na elewację lub płaski dach wspomniane płyty proponuję dać. Można je znaleźć np,. u Webera.

Płyty fenolowe są droższe od piany zamkniętokomorowej. np piana z lambdą 0,23 11 cm tp koszt 130 zł wraz z vatem płyty

http://www.chemiabudowlana.info/pliki/cennik/346_cennik_weber_maxit.pdf

jak widać są droższe wychodzą ponad 300 zł za m2 gr 9 cm i lambda 0,021

No to teraz się zacznie. Naskoczą na ciebie że to to dopiero się pali.

hehe meble pościele parkiety chyba w 1 kolejności rozgrzewają atmosferę tak samo dach lub domy szkieletowe lub z bala niema się co czepiac do pianki jak jest pożar to jak ogień nie wyżądzi masakrycznych szkód to zrobią to strażacy o tym nikt nie pomyśli. Widziałem na własne oczy zajeło się poddasze u sąsiadki . ogień zniszczył jedno piętro lecz 12 m3 wody zagwarantowało zniszczenie 2 pozostałych piętr wraz z meblami i sprzętem za które już nie było odszkodowania.

Jak ktoś szuka najlepszych izolatorów - jest coś takiego jak Aerogel (http://www.aerogels.pl) lambda 0,014 i cudowne właściwości - niepalność hydrofobowość i paroprzepuszczalność - sam zamierzam doizolować nadproże garażowe, parapety okienne i myślę nad skrzynkami rolet... zafascynował mnie ten materiał...

Jak ktoś szuka najlepszych izolatorów - jest coś takiego jak Aerogel (http://www.aerogels.pl) lambda 0,014 i cudowne właściwości - niepalność hydrofobowość i paroprzepuszczalność - sam zamierzam doizolować nadproże garażowe, parapety okienne i myślę nad skrzynkami rolet... zafascynował mnie ten materiał...

Materiał jest super tylko czy dla przeciętnego jest to dostępne .:wiggle:

Czytam o tej pianie i się zastanawiam nad czymś co się nazywa maty termoizolacyjne

http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id1954,ocieplenie-poddasza-matami-termoizolacyjnymi-isobooster

lambda=0,0118

grubość= 40 mm

u=0,29

co wy o tym sądzicie?[/QU

Jakby to było takie dobre jak piszesz to dlaczego tego jeszcze nie widzę na rynku :popcorn: