Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

U mojej rodziny zamowilismy piane pur kanadyjska o grubosci 25cm !!

Firma ktora to robila potwierdzila iz max zawsze kladli do 20 cm ze wzg.na koszta .

Polecam wszystkim zainteresowanym ja tez teraz olal bym welne na rzecz piany ktora wszedzie dociera i ma najlepszy

wspolczynik lambda. Po drugie pianka wszedzie dochodzi do kazdej szczeliny i nigdy nie zamoknie .

Szybkosc wykonania ; ten dom mial prawie 500 m2 dachu kopertowego i zajelo to firmie 2 dni .

Oczywisccie cena ; za 25 cm na m2 110 zl netto ktos powie ze welna wyjdzie taniej ale ile cm welny do tego bym

musial polozyc zeby bylo to samo a krokwie mialem tylko na 25cm no i wykonac tak sie tego nieda dokladnie jak piana.

Polecam

Piana Kanadyjska ,Amerykańska czy polska otwarto komórkowa posiadają tą samą LAMBDĘ -0,036 , przy grubości na-tryśnięcia 25 cm piany to współczynnik U = 0,14 :wiggle:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale wełna też po latach nie bedzie miała takiego samego U jak na poczatku bo też siądzie i tyle

Akurat wełna skalna nie siądzie, a jeśli już to 5%. (chyba ,że kupujecie to szklane badziewie z marketu) Masz jakieś doswiadczenia co sie dzieje z pianą po np 25 latach? Albo z drewnem pod pianą ?

no wiec majac w uwadze powyzsze kilka postów potencjany inwesto ktoremu zaelzy na U dla dachu powinien sie zastanowić

czy dac 25 cm piany i za 200 m2 dachu zapłacić ok 24 tys w 2 dni

czy wziąć sprawy w swoje ręce i w 2 tyg po 4-6 h (można spokojnie robić to przed lub po pracy - nie potrzeba urlopu) położyć 25-30-40 cm wełny i mieć taki sam wspolczynnik lub lepszy za ok 10 tys - ja tak zrobiłem !!!

Firma ktora to robila potwierdzila iz max zawsze kladli do 20 cm ze wzg.na koszta .

Polecam wszystkim zainteresowanym ja tez teraz olal bym welne na rzecz piany ktora wszedzie dociera i ma najlepszy

wspolczynik lambda. Po drugie pianka wszedzie dochodzi do kazdej szczeliny i nigdy nie zamoknie .

Szybkosc wykonania ; ten dom mial prawie 500 m2 dachu kopertowego i zajelo to firmie 2 dni .

Oczywisccie cena ; za 25 cm na m2 110 zl netto ktos powie ze welna wyjdzie taniej ale ile cm welny do tego bym

musial polozyc zeby bylo to samo a krokwie mialem tylko na 25cm no i wykonac tak sie tego nieda dokladnie jak piana.

Polecam

rozumiem, że bratu zależało na izolacji 25 cm aby nie wyjść poza krokwie i dlatego wybrał to co najcieplejsze między krokwiami. Bo generalnie nie ma się z czego ciszysz z tą pianką jeśli nie spryskamy z 5 cm na krokwie, czyli w jego przypadku 30cm.

Pianka bez zakrycia krokwi traci swój "urok" izolacyjny gdyż takie krokiew i jętki w dachach stanowią od 10 do 20% powierzchni dachu. U mnie np:16%. Weźmy np: że u twojego brata jest to 13% dachu. 13% z 500m2 to 65m2. Sosna z lambda ok 0,15 daje na grubości 25 cm, U=0,7 czyli brat zostawił sobie w dachu DODATKOWO jakieś 65 OKIEN DACHOWY VELUX ENERGOOSZCZĘDNYCH.

Ci co planują spryskać pianę między krokwie czy jętki ok 15 cm grube to ich wynik U=1 ! Na dachu ok 200m2 zostawimy sobie od 20 do 40 DODATKOWYCH OKIEN DACHOWYCH VELUX ZWYKŁE U=1,1.

Słyszeliście dlaczego tak łatwo okna dachowe tracą ciepło? Chcecie tyle dodatkowych "okien" w dachu? Dlatego pryskajcie i kalkulujcie ceny pianki na grubości krokwi +5cm! Dlatego min. wełna jest kładziona w 2 warstwach aby zakryć te krokwie. Bez zakrycia krokwi to ja wolę x100 wełnę!

Po drugie pianka wszedzie dochodzi do kazdej szczeliny i nigdy nie zamoknie .

ten dom mial prawie 500 m2 dachu kopertowego.

musial polozyc zeby bylo to samo a krokwie mialem tylko na 25cm

Polecam

lekcja z ekonomi. Draga!:

skoro piszesz później, że brat natrysną 5-6 cm pianki na krokwie to zapewne ma taż stelaż pod kg. Czyli technika wykańczania dachu - skosów i sufitu od środka jest taka sama jak dla wełny. Cena wykończenia kg jest taka sama jak dla wełny! Jedyna różnica to że zamiast dać wieszaki 10cm (6 cm powieszamy) brat potrzebował by wieszaki 23-27cm (powieszamy 13 cm). Rożnica w cenie na całym dachu 1000pln. Majster bierze tyle samo za ruszt, to czy zamontuje go 6 czy 13 cm pod krokwią wypełnioną pianką czy wełną to go specjalnie nie interesuje.

Poszukajmy różnicy w warstwie izolacji. Pianka za 110 pln netto czyli 135 brutto.

1. Jeśli ta pianka ma lambda ok. 0,022 to do jej zastąpienia potrzebujesz wełnę np: Isover super mata ok 37-38 cm. Koszt ok 58 pln (cena aktualna z allegro i sprawdzona). W wełnie dojdzie koszt jej rozłożenia w 2 warstwach ok 15 m2. Łącznie wełna z ułożeniem to 73 pln. Czyli na dachu kładąc wełnę oszczędzam ok 62 pln na m2. Na dachu 500m2 oszczędzam 31 000 (minus 1000 na wieszaki) to jest równe 30 000 !!!!

2. Jeśli lambda tej pianki kanadyjskiej czy amerykańskiej jest ponad 0,03 (jak pisze Józek131 - wykonawca) to w du... to można wsadzić tą piankę! a za różnice w cenie do wełny kupić auto z salonu. Może i małe KIA, ale nówka z klimatyzacją, ABS i 4 poduszkami.

p.s. a to czy majster kładzie mi wełnę 10 dni czy 2 dni kładzie piankę to mnie nie interesuje. Co do magicznego wypełniania pianki wszystkich szczelin to na całym dachu może to być lepsze od wełny o jakieś 3-5% maksymalnie. Dzisiejsze sztywne wełny z u=0,33 potrafią szczelnie wypełniać.

p.s.2. jak zachowa się pianka na łączeniach z krokwią i murłatą zakładając że one jak i cały dach pracują? Pianka jest elastyczna prze 2, 5, 10 lat czy wcale? Bo dach będzie pracował cały czas a pianka ...? A już czytam wpisy, że pianka pęka. Co mnie nie dziwi skoro styropian w siatce, z kleejem potrafi pękać (robią się szpary) na łączeniu z dachem czy stelaż pod elewację drewnianą ściany wypełniony styro.

p.s.3. pianka TAK. ale jak masz nadmiar gotówki lub niech cena za nią spadnie o 50%

Wiem cena cena cena ...... spokoo!!

Ale to jest dom ktory ma 530 m2 w tym basen z sauna o powierzchni 130 m2 natomiast sama niecka basenu ma ponad 70m2 .

oczywiście rozumem, że brata było stać i nie chciał tracić cm na ociepleniu watą. W pełni akceptuję..

Piszę tylko na tym przykładzie, aby inni nie poszli w piankę jeśli nie mają jakiś "nadzwyczajnych wymagań", aby nie wypełniali pianką tylko między krokwiami, aby wiedzieli ile na koniec kosztuje ta pianka i czemu tak dużo lepsza od wełny nie jest.

lekcja z ekonomi. Draga!:

skoro piszesz później, że brat natrysną 5-6 cm pianki na krokwie to zapewne ma taż stelaż pod kg. Czyli technika wykańczania dachu - skosów i sufitu od środka jest taka sama jak dla wełny. Cena wykończenia kg jest taka sama jak dla wełny! Jedyna różnica to że zamiast dać wieszaki 10cm (6 cm powieszamy) brat potrzebował by wieszaki 23-27cm (powieszamy 13 cm). Rożnica w cenie na całym dachu 1000pln. Majster bierze tyle samo za ruszt, to czy zamontuje go 6 czy 13 cm pod krokwią wypełnioną pianką czy wełną to go specjalnie nie interesuje.

Poszukajmy różnicy w warstwie izolacji. Pianka za 110 pln netto czyli 135 brutto.

1. Jeśli ta pianka ma lambda ok. 0,022 to do jej zastąpienia potrzebujesz wełnę np: Isover super mata ok 37-38 cm. Koszt ok 58 pln (cena aktualna z allegro i sprawdzona). W wełnie dojdzie koszt jej rozłożenia w 2 warstwach ok 15 m2. Łącznie wełna z ułożeniem to 73 pln. Czyli na dachu kładąc wełnę oszczędzam ok 62 pln na m2. Na dachu 500m2 oszczędzam 31 000 (minus 1000 na wieszaki) to jest równe 30 000 !!!!

2. Jeśli lambda tej pianki kanadyjskiej czy amerykańskiej jest ponad 0,03 (jak pisze Józek131 - wykonawca) to w du... to można wsadzić tą piankę! a za różnice w cenie do wełny kupić auto z salonu. Może i małe KIA, ale nówka z klimatyzacją, ABS i 4 poduszkami.

p.s. a to czy majster kładzie mi wełnę 10 dni czy 2 dni kładzie piankę to mnie nie interesuje. Co do magicznego wypełniania pianki wszystkich szczelin to na całym dachu może to być lepsze od wełny o jakieś 3-5% maksymalnie. Dzisiejsze sztywne wełny z u=0,33 potrafią szczelnie wypełniać.

p.s.2. jak zachowa się pianka na łączeniach z krokwią i murłatą zakładając że one jak i cały dach pracują? Pianka jest elastyczna prze 2, 5, 10 lat czy wcale? Bo dach będzie pracował cały czas a pianka ...? A już czytam wpisy, że pianka pęka. Co mnie nie dziwi skoro styropian w siatce, z kleejem potrafi pękać (robią się szpary) na łączeniu z dachem czy stelaż pod elewację drewnianą ściany wypełniony styro.

p.s.3. pianka TAK. ale jak masz nadmiar gotówki lub niech cena za nią spadnie o 50%

jak chcesz kogoś uczyć ekonomi jak sam nie umiesz policzyć ile wynosi brutto ze 110 zł na pewno nie 135 zł tylko 118,80,- w tej cenie przy powierzchni 500 m2 masz pianę o grubości 27 cm i współczynnik U = 0,13 ja jestem ciekawy ile ty wełny potrzebujesz na ten współczynnik .

Ty jeszcze chyba w życiu nie widziałeś piany otwarto komorowej ,żeby dawać opinie to by musiałeś poznać produkt .

Żeby dokładnie wykonać taką powierzchnię to trochę godzin odpowiedzialnego pracownika potrzeba poświecić , jak dobrze policzysz różnica wełna /piana to może na bak paliwa do tego samochodu wystarczy .:bye:

to mówisz że masz promocję i otwartokomorową pianę 27cm grubo zrobisz już za 118zł/m2 BRUTTO ??

PS 25 cm wełny da U=0,132 i będzie kosztować 50zł/m2 Brutto

Masz rację że wełna ma współczynnik taki sam jak piana lecz wełnę potrzeba do-izolować folią paro-przepuszczalną jak to będzie wykonane nieudolnie to wełny może być nawet 1m a i tak nie będzie w budynku zimno

ps. Byłem w sobotę na domu wybudowanym w 2008 r i tam jest wełny założone 30 cm a w pokojach grzejnik grzeje po to żeby nie zamarznął , w tym budynku wełna jest a folia tylko dla parady , w sobotę na zewnątrz domu było - 17 stopni a w pokojach na poddaszu na plusie zaledwie 2 -:-5 stopni a grzejniki 60stopni .

Ja nigdy nie krytykowałem wełny tylko tych wykonawców co ją instalują .:bye:

A cenę którą podałem to jest do dużej powierzchni, czas wykonania natrysku 500 m2 to 2 dni robocze a dla 80 m2 to 1 dzień i te same sprzęty muszą być na obiekcie ,dlatego jest różnica w cenie 1 m2

Edytowane przez jozek131

Masz rację że wełna ma współczynnik taki sam jak piana lecz wełnę potrzeba do-izolować folią paro-przepuszczalną jak to będzie wykonane nieudolnie to wełny może być nawet 1m a i tak nie będzie w budynku zimno

ps. Byłem w sobotę na domu wybudowanym w 2008 r i tam jest wełny założone 30 cm a w pokojach grzejnik grzeje po to żeby nie zamarznął , w tym budynku wełna jest a folia tylko dla parady , w sobotę na zewnątrz domu było - 17 stopni a w pokojach na poddaszu na plusie zaledwie 2 -:-5 stopni a grzejniki 60stopni .

Ja nigdy nie krytykowałem wełny tylko tych wykonawców co ją instalują .:bye:

A cenę którą podałem to jest do dużej powierzchni, czas wykonania natrysku 500 m2 to 2 dni robocze a dla 80 m2 to 1 dzień i te same sprzęty muszą być na obiekcie ,dlatego jest różnica w cenie 1 m2

...czyżby brak argumentów merytorycznych i zaczynają się uwagi do jakości wykonania? A jaką ma się gwarancję że Ty to nie przysłowiowy "sznurek budowlany" i nie spartolisz tej cudownej pianki? Nie bierz partaczy jako model wykonawcy przy wełnie na poddaszu. Musiałeś ze samego rana wyostrzyć mi humor?

...bajki opowiadać to my a nie nam ;)

Edytowane przez Rom-Kon

jak chcesz kogoś uczyć ekonomi jak sam nie umiesz policzyć ile wynosi brutto ze 110 zł na pewno nie 135 zł tylko 118,80,- w tej cenie przy powierzchni 500 m2 masz pianę o grubości 27 cm i współczynnik U = 0,13 ja jestem ciekawy ile ty wełny potrzebujesz na ten współczynnik .

Ty jeszcze chyba w życiu nie widziałeś piany otwarto komorowej ,żeby dawać opinie to by musiałeś poznać produkt .

Żeby dokładnie wykonać taką powierzchnię to trochę godzin odpowiedzialnego pracownika potrzeba poświecić , jak dobrze policzysz różnica wełna /piana to może na bak paliwa do tego samochodu wystarczy .:bye:

ech Józek131 szkoda Ci nawet odpisywać. Takiego "mądrego" i "ekonomicznego" wykonawcy jak Ty nie ma w całej Polsce! Dobrze, że wszyscy wiedzą że jesteś wykonawca to sporo lub wszystko tłumaczy!

Obok mnie sąsiad wrócił na zimę do domu i ociepla poddasze. Kupił 30cm Schwenka 0,032 za 60pln/m2, U=0,106 (odliczy VAT czyli na czystko 13% i będzie m2 za 52 pln - nawet licząc robociznę za włożenie tej waty to razem maks 70 pln) i co mi tu wyskakujesz z pianką 27 cm z U=0,13 w promocji u Ciebie za 118 pln a bez promocji za 135?

Moim zdaniem sąsiad przepłacił bo mógł kupić Isovera supermatę za 46pln brutto a U=0,11

Nie wiem komu mam już wierzyć.Jak przeglądam karty produktów to z nich wynika zupełnie coś innego.

Piana 15 cm u= 0,14 koszt około 80/m2

Piana 30 cm u= 0,07 koszt około 125/m2

Wełna 30 cm u= 0,11 koszt z z paraizolacją, wiatroizolacją i robocizną około 65/m2

Takie parametry i ceny brutto mniej więcej panowały na Budmie

Nie wiem komu mam już wierzyć.Jak przeglądam karty produktów to z nich wynika zupełnie coś innego.

Piana 15 cm u= 0,14 koszt około 80/m2

Piana 30 cm u= 0,07 koszt około 125/m2

Wełna 30 cm u= 0,11 koszt z z paraizolacją, wiatroizolacją i robocizną około 65/m2

Takie parametry i ceny brutto mniej więcej panowały na Budmie

ceny wydają się absolutnie OK. Zwracam uwagę dwie uwagi:

1. pozycję 1, czyli: 15cm piany, u=0,14. Bezsens ekonomiczny bo to krokwi ani jętek nie zakryje (zobacz mój wpis wyżej) a drożej od 30cm wełny z u=-0,11.

2. pozycja 2: upewni się w lambdzie dla tej piany! winna być ok 0,022. Jeśli tak to OK i decyduj sam co i za ile chcesz, czyli pozycja 2 lub 3.

Uwaga moja wynika z tego, że widziałem wyceny na podobną kwotę tylko lambda piany była ok 0,033 i wychodziło jej U tak samo jak wełnie, ale ok 100% drożej.

Poczytałem trochę (z użyciem translatora witryn ;)) i trochę w to niewierze... żaden zapach nie powinien się przedostawać do wewnątrz - wszystko powinno być szczelne... wełna też potrafi śmierzieć kocimi sikami ale przecież ten zapach nie przechodzi przez płyty... co prawda było że zapach przedostaje się otworami halogenów ale nawet przy piance taki montaż poprzez wycięcie dziur nie jest wskazany... Wydaje mi się że zostały popełnione duze błędy wykonawcze i dlatego ten zapach przedostaje się do środka...

Z mojego doświadczenia, natryśnięta piana ma dosyć ostry zapach utrzymujący się do kilku dni w niewietrzonym, zamkniętym pomieszczeniu.

Ale po mniej więcejtygodniu, ten smrodek zniknął do ledwie wyczuwalnego... oczywiście mówię o pianie niezabezpieczonej i nie pokrytej niczym, natrysniętej na ścianki i zostawionej.