Andrzej.K 16.02.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 pianka otwartokomorowa się nie opłaca jak nie zaszalejemy i niw tryśniemy zamkniętokomorowej to lepsza już jest wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikir1 16.02.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Tak czytam te wywody i nie rozumiem dlaczego kazdy chce przekonac na siłe do "swojego" ocieplenia? Wełna jest ok. bo stosowana od wielu lat i sprawdzona itp, itd.Argumenty ze wełna skalna nie traci swoich własciwosci a pianka tak, ze wełna sie nie pali a pianka tak i szereg innych sa bez sensu. Widzieliscie wełne po kilku latach na demontowanym poddaszu? Chyba nie i dlatego wypisujecie taki bzdury i zaznaczam ze dobre rozciagnieci paroizolacji nic tu nie da. Wełna z czasem po prost siadzie i opadnie i nic z tym nie zrobicie. I pamietajcie ze deklarowany współczynnik lambda moze i ma ale po wyjeciu z paczki a nie po roku w zabudowana. Spróbujcie nie dac folii paroizolacyjnej przy wełnie to zobaczycie zimma przy wietrze jak bedziecie mieli ciepło mimo 30 cm ocieplenia. Zapamietejcie ze wełna to po prostu konwekcja, jesli nie wierzycie to zróbcie sobie doswiadczenia w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.02.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) pianka otwartokomorowa się nie opłaca jak nie zaszalejemy i niw tryśniemy zamkniętokomorowej to lepsza już jest wełna Jest jeszcze możliwość redukcji kosztów poprzez trzy warstwy pianki - zewnętrzne zamkniętokomorowe, wewnętrzna otwartokomorowa. Zdecydowanie poprawi to własności pianki otwartokomorowej, do tego doskonale wygłuszy pomieszczenia mieszkalne na poddaszu. Wełna tak ale z izolacją nieprzepuszczającą wilgoci z pomieszczeń mieszkalnych, warunkiem jest wentylacja mechaniczna. Edytowane 16 Lutego 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewen7 16.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 pianka otwartokomorowa się nie opłaca jak nie zaszalejemy i niw tryśniemy zamkniętokomorowej to lepsza już jest wełna mam membranę wodoszczelną na deskowaniu i zamkniętokomórkowej nie ryzykuję. poza tym 15cm otwartokomórkowej + 3cm na krokwie to chyba za mało? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 16.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 mam membranę wodoszczelną na deskowaniu i zamkniętokomórkowej nie ryzykuję. poza tym 15cm otwartokomórkowej + 3cm na krokwie to chyba za mało? pozdrawiam Ale pianka otwartokomórkowa ma taki sam wspułczynnik co zwykła wełna. A do tego jej struktura otwartokomórkowość powoduje zawilgocenie przegrody i osłabienie wspaniałego U. Niema znaczenia pianka czy wełna zawilgną tak samo jak maja zawilgnąć.Jak jest problem z upchaniem to może wełna w granulacie lub ekofiber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 17.02.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 wlasnie nikt nie bierze pod uwage granulatow i ekofibru czyli welny celulozowej ale to pewnie dlatego ze celuloza ma lambde na poziomie marketowej welny 0,4 - do 0,44 tylko zaponina sie ze prze granulacie z celulozy lambda sie nie zmieni bo tam nie ma co siadac w skosach dosyc ciezko ok 40-50 kg/1m3 przy dobrej welnie 20kg/m3 to jest roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewen7 17.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 jak wełna zawilgotnieje to du.., w przypadku pianki podobno nie ma to znaczenia, bo nie zmienia swoich parametrów. z mojego punktu widzenia za pianką OK przemawia tylko fakt szczelności, lambda jak dla wełny ze średniej półki. wiec dlaczego w ogóle ją rozważam, ano ponieważ licząc 30cm wełny po 30zl/m2 plus robocizna (w Sz-n) 25zł/m2 daje 55zł/m2. poza tym mam skosy (ok 40m2), na które z uwagi na mało miejsca jako alternatywe chciałem dać płyty PIR (54zl/m2). w sumie wyjdzie nieznacznie taniej niż 15cm pianki. z tym że 15cm to moim zdaniem za mało. i dlatego cały czas się wohom:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.02.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 jak wełna zawilgotnieje to du.., w przypadku pianki podobno nie ma to znaczenia, bo nie zmienia swoich parametrów. z mojego punktu widzenia za pianką OK przemawia tylko fakt szczelności, lambda jak dla wełny ze średniej półki. wiec dlaczego w ogóle ją rozważam, ano ponieważ licząc 30cm wełny po 30zl/m2 plus robocizna (w Sz-n) 25zł/m2 daje 55zł/m2. poza tym mam skosy (ok 40m2), na które z uwagi na mało miejsca jako alternatywe chciałem dać płyty PIR (54zl/m2). w sumie wyjdzie nieznacznie taniej niż 15cm pianki. z tym że 15cm to moim zdaniem za mało. i dlatego cały czas się wohom:wiggle: Tak ale tylko pianka zamkniętokomórkowa: http://www.eko-pur.pl/kondensacja-pary.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Wszystko OK też bardziej się skłaniam do zamknięto komórkowej. Jedyne co mnie wstrzymuje z decyzją to jej zachowanie na więźbie gdy ta pracuje. Mam jeszcze trochę czasu więc poobserwuję jej zachowanie u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 19.02.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Wczoraj byłem na targach i ... pierwszy raz zacząłem na poważnie rozważać pianke, nie wiem czy faktycznie wełna siada ale brzmi to całkiem logocznie, mam jeszcze czas i zaczynam rozważać pewne rozwiązanie. Mam krokwie 24 cm i myślę o zrobieniu ocieplenia w następującym układzie - pomieszczenia poddasza -15 cm pianki + 10 cm wełny"puszystej" na pianke + 5-7 cm wełny na krokwie w postaci mat. Wyjdzie drogawo ale do przełknięcia ale ....no właśnie, wydaje mi się że dość szczelnie i co ważne przekonuje mnie stabilność pianki, nie namoknie jak wełna ,nie ubija się, z pewnością lepiej chroni przed wiatremWełne zamierzam "robić" we własnym zakresie z kimś doświadczonym. Jakie są Wasze uwagi i opinie o takim systemie ? Wełne zamierzam układać samemu z pomocą kogoś doświadczonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 19.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie dotarłem do tego że pianka traci właściwości.W jaki sposób traci, zmienia sie struktura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.02.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Swoje właściwości traci zamknięto komórkowa ale nie otwarta. Zamknięta ma leprze parametry ale jest bardzo sztywna i po 10 latach może stracić około 3% ( to jest 3cm na długości 1m) swojej objętości co może ale nie musi skutkować właśnie takim efektem jak na załączonym obrazku. I żeby nie było że to moje słowa - przyznaje to część piankowców i to nie tylko tych którzy kładą wyłącznie otwarto komórkowe ale również ci którzy mają w swojej ofercie jedną i drugą oraz niektórzy choć po cichu zamknięto komórkowcy. Takie wnioski wyciągnąłem po wczorajszych rozmowach na łódzkich targach. Tak więc odszczekuję to co napisałem kilka postów niżej i zamkniętej nie będzie - chyba że do czasu jak będzie mi potrzebna coś się zmieni w technologii. Edytowane 19 Lutego 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 19.02.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 nieszczelność przy murbelce identycznie wygląda przy krokwi i od strony krycia :/ Nie wiem co to jest dokładnie na tym zdjęciu ale na pewno nie piana natryskowa - tylko zwykła pistoletowa- a to są diametralnie inne produkty. Wielu ludzi wypowiada sie na temat parametrów fizycznych piany mając kontakt tylko z taką puszkową ( jeszcze może z marketu za 6.99). Ja z kart produktowych wyczytałem że piana może ew tracić swoje właściwości pod wpływem UV- o normalnym zmniejszaniu objętości w czasie nie doczytałem. U siebie mam zastosowane 3 rodzaje piany otwarta i 2 rodzaje zamkniętej i moim zdaniem wszystkie są na tyle elastyczne, że żadna praca praca więźby nie jest ich w stanie zarysować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 20.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nie wiem co to jest dokładnie na tym zdjęciu ale na pewno nie piana natryskowa. A wyczytałeś to z ruchu planet? Ja z kart produktowych wyczytałem że piana może ew tracić swoje właściwości pod wpływem UV- o normalnym zmniejszaniu objętości w czasie nie doczytałem A nie no skoro TY wyczytałeś, to zmienia postać rzeczy, piana nie ma prawa się skurczyć. Pomijając dyfuzję gazu itp, nie ma co się kurczyć. Sorry, miałem odrobinę doczynienia z pianą na różnych materiałach. Widziałem jak 'współpracuje' z drewnem czy płytami OSB i mówię Ci, ze się kurczy, pracuje jak każdy materiał. Podlega takim samym prawom fizyki jak wszystkie inne materiały. A to, że wywaliłeś niepotrzebnie kupę kasy na 3 rodzaje piany to Twoja sprawa. Musisz z tym żyć kolego. Tak samo jak nie mam zamiaru nikogo przekonywać do piany i tak samo nie przekonuję do wełny. Ale jeśli dyskusja ma być merytoryczna, to może jednak unikajmy stwierdzeń:" U siebie mam zastosowane 3 rodzaje piany otwarta i 2 rodzaje zamkniętej i moim zdaniem wszystkie są na tyle elastyczne, że żadna praca praca więźby nie jest ich w stanie zarysować...." bo graniczą ze śmiesznością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Stwierdzenie że " że żadna praca praca więźby nie jest ich w stanie zarysować...." jest moim zdaniem na wyrost. Materiał się skręca, pęka, wypacza i pianka musiałby być chyba gumowata, żeby nie puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.02.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No jest na wyrost. Tylko jak mocno moze pracowac wiezba jesli dach ma pelne deskowanie, pape i opiankowanie ?? Jakie sa mozliwe ruchy konstrukcji w takim wykonaniu ??Byly rok temu wiatry w okolicy z predkoscia ponad 150 km/h, u mnie sladow na piance nie widze, a prawie cala powierzchnie mam na wierzchu na strychu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jeśli materiał na więźbę suchy to z niczym kłopotów nie powinno być. Jednak dobrze wiemy co potrafią tartaki dostarczyć na budowę. A skręcona murłata to nie jest rzadki widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 20.02.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 'jak wełna zawilgotnieje to du.., w przypadku pianki podobno nie ma to znaczenia," Rozwalaja mnie teksty typu 'podobno nie ma znaczenia'. Nie widziałem żadnych informacji podanych przez producenta, że piana otwartokomórkowa chłonie mniej wody czy pary wodnej niz wełna. Widziałem informacje że chlonie jej dużo więcej niż masa własna. Piana otwartokomórkowa to poprostu gąbką. Jak gąbka chłonie woda top przestaje być termoizolacją a staje się mokrą szmatą. Osobiście gdybym miał dach o skomplikowanych kształtach, o pełnym deskowaniu, i kryty wstępnie papą to wybrałbym pianę zamknięto-komórkową. Jakbym miał dobrze wentylowany, z niepełnym deskowaniem, grubymi kontrłatami i o prostych kształtach to wybrałbym węlnę mineralną.Nie widzę natomiast sensu stosowania piany otwartokomórkowej, która ma wszystkie wady wełny a dużo większą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.02.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) ' Nie widziałem żadnych informacji podanych przez producenta, że piana otwartokomórkowa chłonie mniej wody czy pary wodnej niz wełna. Widziałem informacje że chlonie jej dużo więcej niż masa własna. Piana otwartokomórkowa to poprostu gąbką. Jak gąbka chłonie woda top przestaje być termoizolacją a staje się mokrą szmatą. No to tutaj chyba pojechałeś po bandzie. Akurat widziałem w ostatnim czasie małe doświadczenie. Do pojemnika wrzucone trzy kawałki - wełna, otwarta i zamknięta. Przez godzinkę była tam dostarczana para wodna i powiem szczerze że wełna to i owszem została gąbką ale zarówno jedna jak i druga piana po otrzepaniu z wierzchu były praktycznie suche. Edytowane 20 Lutego 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No to tutaj chyba pojechałeś po bandzie. Akurat widziałem w ostatnim czasie małe doświadczenie. Do pojemnika wrzucone trzy kawałki - wełna, otwarta i zamknięta. Przez godzinkę była tam dostarczana para wodna i powiem szczerze że wełna to i owszem została gąbką ale zarówno jedna jak i druga piana po otrzepaniu z wierzchu były praktycznie suche. Ja bym to ocenil tak: Welna to nasiakliwa, piany sa paroprzepuszczalne w roznym stopniu, doswiadczenie dokladnie to pokazuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts