Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

A ktoś może ma jakiegoś machera od pian w okolicach Wrocławia?

Potrzebuję pokryć, zaizolowac, dachy 6 wagonów kolejowych, towarowych. powierzchnia około 400m2. Możliwe że trochę wiecej.

Dach jest z blachy stalowej. Izolacja, ma ograniczyć nagrzewanie się wnętrza.

Nie wiem ile cm. Powiedzmy 8-10.

Jeśli jest tu chętny, zapraszam na priv.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, siedzę to forum... i najwyższa pora chyba się włączyć do dyskusji ;)

jest na etapie budowy mojego wymarzonego domku :) i z mężem stwierdziliśmy, że pianka poliuretanowa będzie najlepszym rozwiązaniem... a cena jej po przeliczeniu wszystkich kosztów związanych z położeniem dobrej wełny mineralnej jest porównywalna, a jaki efekt :) mój znajomy ocieplał poddasze (lato 2011) za pomocą natrysku pianki poliuretanowej i póki co jest zachwycony. Zimą na poddaszu było naprawdę cieplutko, bez wilgoci :) więc my z mężem się decydujemy na piankę :) mi się podoba w niej to, że fajnie wygłusz i jak się śpi na poddaszu to nie słychać deszczu odbijającego się o dach :wiggle:

Aaaa... sporo informacji jest na stronie firmy, która robiła u mojego znajomego (flasinski.com)

Zimą na poddaszu było naprawdę cieplutko, bez wilgoci :) więc my z mężem się decydujemy na piankę :) mi się podoba w niej to, że fajnie wygłusz i jak się śpi na poddaszu to nie słychać deszczu odbijającego się o dach

To, że nie było wilgoci nie jest zasługą piany tylko wentylacji a w zasadzie palenia w piecu i kominku. Poza tym, w domu opalanym raczej cieżko w zimie o masy wilgoci, raczej jest przeciwnie, walczy się o nawilgocenie powietrza w domu, kiedy w sezonie grzewczym wilgotność spada poniżej 20%.

mi się podoba w niej to, że fajnie wygłusz i jak się śpi na poddaszu to nie słychać deszczu odbijającego się o dach

To tez nie do końca zasługa piany. Wystarczy nie kryć blschodachówką i już nie ma efektu konia lejącego na bębęn. ;-)

Oczywiście nie mam zamiaru was namawiać na cokolwiek. To wasza kasa i wasza decyzja. Oczywiście zalety piany to jej szybka aplikacja.... no i tu się jej wyższość nad resztą izolatorów kończy. Ale chyba nie tylko o szybkość w budowie domu chodzi?

Jesli uważnie czytaliście forum to wiecie o czym mówię.

Kurczliwość piany, błędy w nakładaniu, pokrywanie całości więźby i możliwość jej gnicia, to że mało który wykonawca przestrzega 14 dniowego okresu wietrzenia piany. Nie powinno się w takich pomieszczeniach przebywać, bo wydziela szkodliwe dla człowieka substancje. itp itd. A jesli ktoś wierzy że ten materiał jest nieszkodliwy i ekologiczny, powinien zmienić leki..

Edytowane przez ElwoodWroclaw

a możesz wkleić na forum te obliczenia, bo my od 2 lat próbujemy koszty podliczać i zawsze nam wychodzi od 2 do 4 razy drożej za dokładnie to samo

PS flasinski.com na swojej stronie podaje że ich piana jest bezpieczna dla środowiska itp, możesz przy okazji zapytać się go dlaczego w takim razie robi natryski w pełnym kombinezonie ochronnym z maską p-gaz ?? i warto by było jeszcze zapytać o starzenie się pianki, co konkretnie będzie za 5-10 lat, za darmo przyjadą i naprawią dziury i szpary ??

bardzo ciekawe podejście :) koszt wełny około 80 zł za metr (wełna, robocizna, folie, sznurki) pianka około 100 zł, pytałam dają gwarancje na piankę,

możesz przy okazji zapytać się go dlaczego w takim razie robi natryski w pełnym kombinezonie ochronnym z maską p-gaz... to jest pianka natryskowa z dobrą przyczepnością jak ją kładą do kropelki osadzają się na skórze,ubraniu itp, później jest problem ze zmyciem jej i te krople jak "wyschną" to są większe (bo pianka zwiększa objętość) A ta maska do oddychania, w tym samym celu. Nie wiek jak mają w inny sposób zasłonić całą twarz i oddychać ;) hmm... tak myślę, jakby nie mieli maski i kropla dostałaby się do ust itp... ekologiczny produkt to nie znaczy jadalny ;)

To, że nie było wilgoci nie jest zasługą piany tylko wentylacji a w zasadzie palenia w piecu i kominku. Poza tym, w domu opalanym raczej cieżko w zimie o masy wilgoci, raczej jest przeciwnie, walczy się o nawilgocenie powietrza w domu, kiedy w sezonie grzewczym wilgotność spada poniżej 20%.

wilgotność w domu... znajomi jej nie kontrolują, ale nie narzekają na suche powietrze...

to na to ma wpływ raczej system wentylacji

To tez nie do końca zasługa piany. Wystarczy nie kryć blschodachówką i już nie ma efektu konia lejącego na bębęn. ;-)

Oni mają blachę na dachu...

Oczywiście nie mam zamiaru was namawiać na cokolwiek. To wasza kasa i wasza decyzja. Oczywiście zalety piany to jej szybka aplikacja.... no i tu się jej wyższość nad resztą izolatorów kończy. Ale chyba nie tylko o szybkość w budowie domu chodzi?

Jesli uważnie czytaliście forum to wiecie o czym mówię.

Kurczliwość piany, błędy w nakładaniu, pokrywanie całości więźby i możliwość jej gnicia, to że mało który wykonawca przestrzega 14 dniowego okresu wietrzenia piany. Nie powinno się w takich pomieszczeniach przebywać, bo wydziela szkodliwe dla człowieka substancje. itp itd. A jesli ktoś wierzy że ten materiał jest nieszkodliwy i ekologiczny, powinien zmienić leki..

wietrzenie to zależy od nas, a pianki są różne jedne są spieniane parą wodną a inne jakąś substancją chemiczną.... musisz się dowiedzieć jakiej pianki używają, aaa... gnicie to zależy o rodzaju pianki czy oddycha czy nie, też są różne rodzaje...

o matko :) ja pytałem czy ktoś już mieszka z tą pianką i może podzielić się wrażeniami (ciepło, zimno, sucho, mokro, nie wiem co jeszcze...)
-

Powiem tyle - cicho, sucho i pieruńsko ciepło, na dole utrzymuje temp 21,5-22 (małe dziecko i ciepłolubna żona), na poddaszu mam 20,5-21, dodam do tego że z obserwacji licznika od gazu zeszło średnio 4,5 m3 gazu na dobę od połowy listopada, w tym tez jest oczywiście ciepła woda i gotowanie...

Drogi mpoplaw, rozwijajac Twoją myśl jednocześnie sugeruję Ci zakładać maskę kiedy siadasz na fotelu lub kanapie, bo to poliuretany, kiedy śpisz też się do tego intensywnie przytulasz, oberwuj także jednorazowe naczynia, ponieważ także produkowane są z poliuretanów.

Polistyren podczas ekstruzji też wydziela szkodliwe związki do chwili jego całkowitego stwardnienia - końcowa reakcja. Różnica polega na tym, że w przypadku pianki poliuretanowej proces fabryczny ma miejsce na miejscu w domu klienta.

Zalety pianki poliuretanowej dostrzegli producenci zbiorników na ciepłą wodę, co pozwoliło zminimalizować grubość ocieplenia i jednocześnie średnice tych zbiorników.

Wełna wełna wełna... w warunkach laboratoryjnych ma świetne parametry.

Edytowane przez Tomek B..

wietrzenie to zależy od nas, a pianki są różne jedne są spieniane parą wodną a inne jakąś substancją chemiczną.... musisz się dowiedzieć jakiej pianki używają, aaa... gnicie to zależy o rodzaju pianki czy oddycha czy nie, też są różne rodzaje...

Widzę, że jesteś albo nowym dealerm piany na forum, albo mocno zdecydowanym na pianę. Nikt tu nie bedzie Ci udowadniał że się mylisz, albo że to co robisz jest genialne.

Co do pian, spienianych wodą.... znaczy ekologiczna, czyli do dupy. (moje prywatne zdanie i będę go bronił) Ciężko mnie będzie przekonać, że taka piana trzyma parametry bo gdzieś ta para wodna musi się zmagazynować, jeśli w materiale, to skutecznie podwyższy jego przewodność cieplną.

A co do oddychania piany, ścian i czegokolwiek tam chcesz. Błagam poczytaj sobie na forum czy w sieci na ten temat. 'Oddychanie' to pierdoła wymyślona przez marketungowców. Co znaczy oddychanie. W domu masz mieć wentylację, to ona ma wymieniać powietrze a nie ściany czy piana na dachu. Zastosowanie piany otwarto-komorowej na dach po to by, umożliwić więźbie oddychanie, to chyba trochę nietrafiona inwestycja. Nie dość że droga jak cholera to jeszcze parametry gorsze od większości rodzajów wełny.

Sam byłem pod wrażeniem filmików typu Sealection 500 z Youtube, jak to super cudownie piana rośnie, szybko wypełnia szczeliny i cudownie ociepla. Wszystko do momentu kiedy zastosowałem pianę w pracy i po niedługim czasie zaczęły się problemy z jej kurczliwością, smrodem który wietrzał z zamkniętej przestrzeni przez 3 tygodnie i pogiętych płytach OSB przez niezdylatowaną pianę, zmiejszeniu objętości piany po roku, zmianach w wyglądzie itp. Mógłbym wymieniać.

Nikt po zabudowaniu poddasza nie zagląda pod regips. Dopiero po latach, w razie remontu, okaże się jak to wszytsko wyglada. Ale i wtedy mało kto (wełniarze czy piankarze) będzie chcial przyznać się do błędów.

Po zswoich doświadczeniach, wiem że nie uzyję piany w domu. Materiał szybki do aplikacji, ale nie pozbawiony wad. Na każdym robi wrażenie rośnięcie piany na filmach reklamowych. Po to są one robione, żeby sprzedać. Amerykanie są w tym mistrzami. Dla mnie, powtarzam dla mnie, subiektywnie, wzorem do czerpania wiadomości o ocieplaniu domów, nie jest USA tylko skandynawia.

Zrób jak uważasz, Twoje pieniądze, Twoje zdrowie, Twój dom. Wszystko jest Twoją decyzją. Życzę powodzenia w budowaniu.

Stać Cię na 20 -30 tysiecy na piankę w domu... I gratulacje. Piankuj, i ciesz się z wyboru, pamiętaj tylko żeby starac się kupić suche drewno na więźbę.

a potrafisz wymienić jakikolwiek powód dlaczego trzeba w ten sposób ocieplać też nasze domy ??

No bo amerykancka pianka cudownie rośnie na filmie i mówią że jest coool, ekologiczna i wogóle... a jak jej nie zrobisz u siebie na dachu toś jest wsiok, burak i niepostępowy. Wełna jest dla starodawnych matołów

a potrafisz wymienić jakikolwiek powód dlaczego trzeba w ten sposób ocieplać też nasze domy ??

Nikt nikogo do niczego nie zmusza, każdy podejmuje indywidualne decyzje, nie mają tutaj znaczenia jakieś filmy, czy też ekologia, z którą polimery nie mają nic wspólnego.

Pomimo wyższych kosztów ocieplenia zastosuję ten system u siebie.