JPAL 04.12.2010 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 WitamWracając do mojego wcześniejszego tekstu w sprawie problemów z pianką i wilgotnością niestety muszę przyznać, że problem nadal spędza nam sen z powiek... Generalnie sytuacja się pogarsza, deski z deskowania porastają pleśnią i grzybami, Gołym okiem widać, w których miejscach ciepłe wilgotne powietrze wydostaje się pomiędzy styropianem z elewacji a deskami bo w tych miejscach dookoła domu skrapla się woda i osiada na deskach a nawet spływa po ścianie (obecnie ze względu na temperatury zewnętrzne tworzą się sople). Oglądało to już sporo fachowców ale niestety nikt jeszcze nie był w stanie określić przyczyny a tym samym metody pozbycia się problemu. Na kamerze termowizyjnej dokladnie widać którymi szczelinami ciepłe powietrze wydostaje się na zewnątrz.Od strony poddasza, które pokryte jest pianą wszystko wygląda niby dobrze. Jest tam ciepło, nie czuje się specjalnie nadmiernej wilgoci.Warstwa pianki jest na tyle gruba, że wydaje się to niemożliwe żeby to powietrze wydostawało się przez szczeliny od strony poddasza. Dla pewności dopsikaliśmy jeszcze grubiej i to tak, że warstwa pianki pokrywa zarówno deski, częściowo krokwie, murłatę, całą ściankę kolankową i schodzi aż do podłogi stropu. Wszystko jest tak zabezpieczone, że nawet dźwięk nie ma szans się przedostać na zewnątrz.Dodatkowo próbowaliśmy doszczelnić od zewnątrz domu dziury u szczytu elweacji na styku z deskami w miejscach gdzie czuje się wylatujące ciepłe powietrze.Wtryskiwaliśmy pianę montażową w sprayu tak jak uszczelnia się np. okna. Niestety jest to syzyfowa praca ponieważ jak udawało nam się zatkać dziurę to powietrze wyłaziło obok innym miejscem,które do tej pory było suche. Zastanawiamy się czy można szczelnie zabezpieczyć cały dom dookoła tak aby ciepłe powietrze nie miało którędy się wydostawać. Z drugiej strony wiadomo, że gdzieś to powietrze musi się wydostać..Proszę o opinię czy jest możliwa taka teoria:Ciepłe powietrze wyrzucane na zewnątrz szczeliną pomiędzy elewacją a deskami pochodzi nie z poddasza ocieplonego pianką ale ze szczeliny która powstaje na styku ściany murowanej z sylikatu ze styropianem ocieplenia elewacyjnego. Styropian był klejony klejem nakładanym plackami więc teoretycznie ciepłe powietrze z domu, które przenika przez warstwę sylikatu napotykając warstwę styropianu ucieka pomiędzy tymi plackami do góry i wydostaje się na zewnątrz skraplając się na deskach podbitki. Szczelna warstwa pianki oraz papa leżąca na deskach dachu nie pozwalają na wentylację tego miejsca dlatego gromadzi się tam cała wilgoć uciekająca z domu przez ściany. Ilu oglądających tyle jak na razie teorii... Nie wiem już co dalej z tym robić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 06.01.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 A kto pozwala kłaść styropian na placki? Niedoszkoleni "dociepleniowcy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 06.01.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 @JPAL- Wydaje mi się że masz rację. Powietrze spomiędzy muru a warstwy sturopianu wentylując tę szczelinę zabiera ze sobą wilgoć która osadza Ci się na wewnętrznej -spodniej połaci dachu-okapu. Raczej wyjściem będzie tylko uszczelnienie od góry tej szczeliny, wykonanie otworów wentylacyjnych i poprowadzenie ujścia powietrza w sposób kontrolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JPAL 06.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Dzięki za dpowiedź .... Zdecydowałem się na uszczelnienie całkowite wokół całego domu. Chłopaki z podnośnika lecą dookoła dachu, zdejmują podbitkę, osuszają deski i wycinają 2cm szczelinę u szczytu styropianu i wpuszczają do oporu piankę uszczelniającą do -12st C... Wygląda na to, że przynajmniej jeżeli chodzi o stan desek z deskowania to się wyraźnie poprawia. Nie widać już wylotów ciepłego powietrza a tym samym miejsc osadzania się szronu i tworzenia sopli...Deski się osuszają a pleśń znika..Zastanawia mnie tylko to czy teraz powietrze nie będzie próbować uciekać w inny sposób ... np. szczeliami wokół okien ...Lub co gorsza wracać poprzez ściany do środka do domu... Ktoś też mi podpowadał, żeby wykonać otwory wentylacyjne żeby wymusić obieg powietrza tylko gdzie teraz je umieścić ?? U dołu elewacji ?? I czy wogóle warto je robić skoro całkowicie zamknąłem szczelinę u góry .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 06.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) @JPAL- Te otwory musiałyby być u góry ,u dołu nic nie dają .Nie wytworzy się ciąg a po drugie nie osuszy (lub nie odprowadzi wilgoci z) górnej części muru.Napisz jakiej wentylacji używasz w domu? Czy robiłeś jakieś pomiary wilgotności wewnątrz? Z jakiego materiału masz mury? Edytowane 6 Stycznia 2011 przez raas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JPAL 07.01.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Mur jest z silikatów na na tym 15cm styropianu., Poddasze jest całe zapryskane pianką bezpośrednio na deski ..Pomiarów nie robiłem ponieważ cały czas w srodku trwają prace wykończeniowe, malowanie, szpachlowanie itp.. więc wynik i tak nie byłby miarodajny.. Jeżeli chodzi o wentylację to mam rekuparację, która chodzi od niedawna na maxa i osusza powietrze wewnątrz domu... Tak jak pisałem wcześniej chłopaki zapiankowali na głucho szczelinę na styku elewacji z deską dachową i od zewnątrz widać poprawę.. Deski się osuszają. Nie wiem tylko co będzie z zamkniętym od wewnątrz powietrzem ... Obecnie powstał konkretny ...termos.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 08.01.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Jakoś tej metody nie widziałem na żywo no i oczywiście z tego powodu mam obawy. Są pianki paro przepuszczalne ok -wełna też jest. Tylko pytanie dlaczego przy membranie dachowej ocieplając wełną zaleca się zastosowanie ok 2 cm przerwy a przy pełnym deskowaniu 5cm. Przy piance nie ma tych szczelin wentylacyjnych. Stąd moje obawy o wilgoć. Inna sprawa to mostki termiczne na krokwiach, jak krokwi nie opiankujesz to przez drewno ładnie będzie ciepło uchodzić. Odnośnie ciekawostki przyrodniczej izoluk`a mpoplaw robi tu doskonałą antyreklamę piany poliuretanowej. To teraz odpowiedz nam wszystkim, czy jezeli ocieple poddasze wełną to krokiew nie będzie robiła za mostek termiczny? Nawet jeżeli położysz wełne nakrokwiowo (w poprzek krokwi) to jestem przekonany że po 3, góra 4 latach sznurki sie poobrywaja, wełna obwiśnie(znam to z doswiadczenia) i mostki termiczne w mniejszym lub większym stopniu będą. A w przypadku piany nie ma takiej opcji. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości, bądz pytania odnośnie piany poliuretanowej to zapraszam do kontaktu: [email protected] Spróbuj zerwać sznurek snopowiązałkowy tak by ci szybciej w yayach nie strzeliło. Jak obsznurujesz co metr to ma prawo się obwisnąć, co 15cm nie ma prawa. Koszt sznurka 2km 18zł więc szczędzić nie ma na czym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JPAL 08.01.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 u mnie nie ma żadnych szczelin wentylacyjnych pod deskowaniem .. Pianka została napryskana bezpośrednio na deski oraz na krokwie... Wszystko od środka jest zamknięte na głucho nawet dźwiękoszczelnie .... można ze strychu krzyczeć i na zewnątrz nawet na tarasie nic nie słychać .... Swoją drogą to właśnie przeszła mi myśl gdzie mogę zamykać swoją szanowną współlokatorkę ... jak zacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izoluk 15.01.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 yaiba83 - ja mam na poddaszu zainstalowaną pianę natryskowa typu sealection 500, natrysk był wykonany miedzy krokwiami na grubość 15 cm oraz na krokwie o grubości 3 cm.A sznurek mozesz dawać nawet co 5 cm ale chodzi tu o to że przy natrysku powstaje jednolita, bezszwowa powłoka, która sama w sobie nie tworzy mostów termicznych a przy wełnie - wybacz ale wełna to płyty wiec ile płyt tam zamontujesz tyle bedzie mostków termicznych, a co najgorsze jest prawdopodobienstwo że po jakimś czasie wełna moze sie obsuwać i wtedy dopiero ciepło ,,ŁADNIE" będzie Ci uciekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maks77 17.01.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, ja miałem robiony natrysk pianką poliuretanowa poddasze i jestem bardzo zadowolony z firmy. Podaję ci adres strony ich firmy http://www.lubas.com.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.01.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, ja miałem robiony natrysk pianką poliuretanowa poddasze i jestem bardzo zadowolony z firmy. Podaję ci adres strony ich firmy http://www.lubas.com.pl pozdrawiam Jaka cena za metr2 na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 18.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Koszt montażu piany selection 500 w domku jednorodzinny około 65 zł za m2 koszt jest uzależniony od ilości metrów kwadratowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 18.01.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Koszt montażu piany selection 500 w domku jednorodzinny około 65 zł za m2 koszt jest uzależniony od ilości metrów kwadratowych a za jaką grubość i czy piana jest "otwarta" czy "zamknięta" ? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 18.01.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Grubości 15 cm piana SELECTION 500 jest otwarto komórkowa paro przepuszczalna można o tym produkcie poczytać na stronie http://www.pgin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.01.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Grubości 15 cm piana SELECTION 500 jest otwarto komórkowa paro przepuszczalna można o tym produkcie poczytać na stronie http://www.pgin.pl WItam, dopisuje sie do posiadaczy pianki selection 500. Mam rekuperacje (Brink renowent). Roszenie na oknach wystepuje jedynie na brzegach pomimo, ze mam ustwiona na 0.6 kubatury. Za to pianka spowodowala, ze zrobilo sie ekstra cieplutko :)Jest to element mojego domu, ktory wzbudza najwieksze zainteresowanie wsrod odwiedziajacych Juz plyta fundamentowa czy 100 % podlogowki poszly przez to w niepamiec Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 20.01.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ja izolacji z piany natryskowej nie zamieniłbym na żadną inną...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 21.01.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 rozmawiałem z dwoma wykonawcami jeden chciał 45 nett a drugi 60 netto +7% vat przy 200m2 mnie interesuje jak się ociepla poddasze jeżeli z zewnątrz dachu jest tylko paraizolacja (folia) kontrłata, łata i dachówka, czy pianka nie wypchnie foli? bo jeżeli tak to rozerwie się ona o dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 rozmawiałem z dwoma wykonawcami jeden chciał 45 nett a drugi 60 netto +7% vat przy 200m2 mnie interesuje jak się ociepla poddasze jeżeli z zewnątrz dachu jest tylko paraizolacja (folia) kontrłata, łata i dachówka, czy pianka nie wypchnie foli? bo jeżeli tak to rozerwie się ona o dachówkę Zapytaj wykonawcy. Niektorzy natrzaskali juz tysiace metrow, a Ty masz typowe rozwiazanie, wiec powinni wiedziec co i jak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 23.01.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 rozmawiałem z dwoma wykonawcami jeden chciał 45 nett a drugi 60 netto +7% vat przy 200m2 mnie interesuje jak się ociepla poddasze jeżeli z zewnątrz dachu jest tylko paraizolacja (folia) kontrłata, łata i dachówka, czy pianka nie wypchnie foli? bo jeżeli tak to rozerwie się ona o dachówkę Piana niema na tyle siły żeby mogła wypchnąć folię paro izolacyjną :wave Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinrad 23.01.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 witam mam zamiar zastosować piankę na poddaszu bezpośrednio na blachę, nie chodzi o oszczędność ale dach ma 15 lat i nie ma żadnej folii myślicie że ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts