nowy-SPF 11.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witam, Chciałbym podzielić się informacjami dotyczącymi negatywnych skutków zdrowotnych dotyczących stosowania natryskowych pianek poliuretanowych - ang. Spray Polyurethane Foam (SPF) zawierających tzw. izocyjaniany czyli np. pianka Sealection 500. Materiały są w języku angielskim. Zachęcam do zapoznania się z nimi przed decyzją o zastosowaniu pianki. Ja miałem już umawiać się na wizytę fachowców, gdy znalazłem poniższe informacje. Rezygnuję z usługi i będę szukał innej metody ocieplenia. 1. Prezentacja dotycząca bezpiecznego napylania pianek SPF. Prezentacja jest dostępna na stronie amerykańskiego Ministerstwa Środowiska (EPA): http://www.epa.gov/dfe/spf_presentation_2009_epa_osha_niosh_cpsc.pdf Klika istotnych punktów z prezentacji brzmi następująco: - Wg. badań departamentu toksykologii amerykańskiego Ministerstwa Środowiska (EPA), pianki SPF zawierają dwie szkodliwe substancje składające się na poliuretan: (a) Izocyjaniany oraz (b) mieszanka alkoholi polihydroksylowych (strona nr 9) - Izocyjaniany wywołują astmę oraz są główną przyczyną przypadków astmy związanych z wykonywaniem pracy zawodowej. Mogą spowodować silną reakcję alergiczną, ze zgonem włącznie u osób nadrażliwych (strona 10). - Reklamowanie pianek jako "ekologiczne", "przyjazne środowisku", "wytworzone z soji", itp. jest praktyką wprowadzającą konsumenta w błąd (strona nr 7) 2. Przypadki szkodliwego wpływu pianki SPF przedstawione przez telewizję WFTV Action 9 z Orlando, FL w USA z 18 lipca 2011 roku. 3. Dalsze przypadki problemów zdrowotnych są opisane na niniejszym forum: http://www.greenbuildingadvisor.com/community/forum/green-products-and-materials/17739/odor-problem-attic-after-spray-foam-applied W internecie można znaleźć informacje, że są obecnie rozwijane pianki nie zawierające izocyjanianów (Non-Isocyanate Polyurethanes). Miejmy nadzieję, że takie pianki pojawią się za kilka lat u nas na rynku i że będą bezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.03.2012 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam, Chciałbym podzielić się informacjami dotyczącymi negatywnych skutków zdrowotnych dotyczących stosowania natryskowych pianek poliuretanowych - ang. Spray Polyurethane Foam (SPF) zawierających tzw. izocyjaniany czyli np. pianka Sealection 500. Materiały są w języku angielskim. Zachęcam do zapoznania się z nimi przed decyzją o zastosowaniu pianki. Ja miałem już umawiać się na wizytę fachowców, gdy znalazłem poniższe informacje. Rezygnuję z usługi i będę szukał innej metody ocieplenia. 1. Prezentacja dotycząca bezpiecznego napylania pianek SPF. Prezentacja jest dostępna na stronie amerykańskiego Ministerstwa Środowiska (EPA): http://www.epa.gov/dfe/spf_presentation_2009_epa_osha_niosh_cpsc.pdf Klika istotnych punktów z prezentacji brzmi następująco: - Wg. badań departamentu toksykologii amerykańskiego Ministerstwa Środowiska (EPA), pianki SPF zawierają dwie szkodliwe substancje składające się na poliuretan: (a) Izocyjaniany oraz (b) mieszanka alkoholi polihydroksylowych (strona nr 9) - Izocyjaniany wywołują astmę oraz są główną przyczyną przypadków astmy związanych z wykonywaniem pracy zawodowej. Mogą spowodować silną reakcję alergiczną, ze zgonem włącznie u osób nadrażliwych (strona 10). - Reklamowanie pianek jako "ekologiczne", "przyjazne środowisku", "wytworzone z soji", itp. jest praktyką wprowadzającą konsumenta w błąd (strona nr 7) 2. Przypadki szkodliwego wpływu pianki SPF przedstawione przez telewizję WFTV Action 9 z Orlando, FL w USA z 18 lipca 2011 roku. 3. Dalsze przypadki problemów zdrowotnych są opisane na niniejszym forum: http://www.greenbuildingadvisor.com/community/forum/green-products-and-materials/17739/odor-problem-attic-after-spray-foam-applied W internecie można znaleźć informacje, że są obecnie rozwijane pianki nie zawierające izocyjanianów (Non-Isocyanate Polyurethanes). Miejmy nadzieję, że takie pianki pojawią się za kilka lat u nas na rynku i że będą bezpieczne W takim razie rozumiem, że kolega otrzymał od fachowców nakaz własnoręcznego nakładania tego ocieplenia. Dziadostwo takie szkodliwe a znajdziesz to w każdej lodówce w przemyśle spożywczym. Ale łobuzy nas trują, bardziej niż solą drogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.03.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No to niezły początek sezonu zafundowałeś firmom docieplającym pianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.03.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Nikogo nie namawiam ale dyrdymały godne komentarzy.Dlaczego wszystkim odradzasz? Edytowane 12 Marca 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.03.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Zawsze masz szansę podważyć te dyrdymały. Pytanie tylko czy potrafisz? Tylko nie traktuj mnie jako przeciwnika pianki proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.03.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Zawsze masz szansę podważyć te dyrdymały. Pytanie tylko czy potrafisz? Tylko nie traktuj mnie jako przeciwnika pianki proszę. Znasz jakieś polimery, które nie wydzielają szkodliwych związków? Jeśli ktoś wymyśli taką reakcję, to co najmniej Nobel się należy. Rozejrzyj się w swoim domu dobrze i zastanów się ile może być tych polimerów? Czy dusisz się od tego? Kosztów nie da się podważyć, polimery tanie nie są. Mnie wełna nie przekonuje, przede wszystkim ze względu na punkt rosy. Edytowane 12 Marca 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ahh, myślałem że te info nazywając dyrdymałami masz jakieś mocniejsze argumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.03.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ahh, myślałem że te info nazywając dyrdymałami masz jakieś mocniejsze argumenty. Podyskutuj z janciownik. Ale jeśli zaczniesz od ''jakie były koszty" to wiadomo jak się do tej sprawy od razu nastawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.03.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Przecież o kosztach już było. Wyszło, że nie jest dobrze. Odniosłeś się do wyliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.03.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Mam piankę ale tylko dlatego. że słabe dojście było i łatwiej było to zrobić pianką niż wełną. Przy dobrych powierzchniach wełną taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 12.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Na facebookowej stronie PGIN znalazłem taki typowo "amełikański" test http://pgin.org/uploads/download/0aef24ffd9be0c1d2e8aed6248b3ec67.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 13.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nikogo nie namawiam ale dyrdymały godne komentarzy. TomekB, a możesz podać jakieś sprawdzalne kontrargumenty a nie argument typu: 'a u was biją murzynów' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.03.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 każdy daje między wełnę 2 warstwy folii, czyli razem z tym co pod karton gipsem to 3 warstwy Tu chyba przesadziles, bo ja nie widzialem ani jednego takiego przypadku od czasu zainteresowania budowa domu, ja bym sie sklanial ku twierdzeniu ze niektorzy, chocby w watku o ociepleniu poddasza forumowi mistrzowie nic takiego nigdy nie sugerowali/zalecali, wiec skad to przekonanie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 13.03.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Na facebookowej stronie PGIN znalazłem taki typowo "amełikański" test http://pgin.org/uploads/download/0aef24ffd9be0c1d2e8aed6248b3ec67.pdf Przejrzałem ten dokument, oczywiście z obiektywizmem badań wykonanych przez producenta na swoim terenie, nie będę dyskutował. Chciałem się odnieść do dwóch spraw. Po pierwsze, jak widac z prezentacji mamy podane wszelkie dane pianki, itp. nawet info odnośnie czujników i ich romieszczenia, natomiast o użytej wełnie wiemy jedynie że jest. Jak to bywa w takich obiektywnych testach: "Dom izolowany włóknem szklanym Ściana zewnętrzna: włókno szklane o wartości R=13 -Podłoga poddasza: włókno szklane o wartości R=38 - Pokrycie dachu: pokrycie zatrzymujące promieniowanie cieplne" Poza tym, jaką wełnę nalezy założyć żeby mieć takie współczynniki 'R' ?? I cały czas twierdzę, że piana fajna jest. Super 'rośnie' itp. kosmiczna technologia, szybka aplikacja itp. Amerykańska że aż cudownie popatrzeć. Jest tylko jedno, ale.... a w zasadzie dwa, bo o cenach już bylo. W ameryce, jak sprzedawca czy instalator cokolwiek ukryje, spieprzy czy okaze sie że jego produkt nie jest taki jak miał być, to możesz z torbami puścić jego, jego rodzinę i psa.... u nas, będziesz sam skrobał sobie więźbę i jeszcze przez 10 lat nie wyjdziesz z sądu, za pomówienie biednego przedsiębiorcy. Edytowane 13 Marca 2012 przez ElwoodWroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janciownik 13.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Mi się wydaje że odpowiedzi doczekamy się za kilka - kilkanaście lat, i wtedy zobaczymy czy dobrze zrobiłem, czy może przeciwnicy pianki mieli rację... Pisałem już wcześniej - zobaczyłem 2 poddasza ocieplone wełną po 10-15 latach... załamka, choć na 90% to było spowodowane błędami w układaniu wełny. Piana tez nie jest bez wad - jej największą jest pękanie - ja mam jedno wielkie pęknięcie, które widać było w termowizji, załatałem na szybko pianką montażową i mostek zniknął, będę to naprawiał gwarancyjnie za kilka lat, jak mi już popęka w domu co ma popękać. Wg mnie to za szybko był budowany mój dom, więźba była z ewidentnie mokrego drzewa, i widzę po GK na poddaszu to pracuje i pęka wszystko jak cholera. Ja najbardziej byłem przekonany do Isobostera lub styropianu Termoorganika superpoddasze - padło na pianę jak sam sobie zrobiłem labolatorium i namacalnie zobaczyłem jak się zachowują różne izolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 13.03.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja najbardziej byłem przekonany do Isobostera lub styropianu Termoorganika superpoddasze - padło na pianę jak sam sobie zrobiłem labolatorium i namacalnie zobaczyłem jak się zachowują różne izolacje Dzięki janciownik, za glos rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 17.03.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Jak dotąd rozważałem piane tak na pół serio ale nie można temu rozwiązaniu odmówić zalet a cena to nie wszystkoPoza tym w moich okolicznościach jest to rozwiązanie raczej najlepsze W moim domu (ze zrobionym ociepleniem) zdejmowano mi cały dach i robiono go ponownie W związku z czym powstały spore ubytki w styropianie (20 cm grubości) które musze jakoś połatać, stąd koncepcja by to zrobić właśnie pianą przy ocieplaniu z obu stron,tj murłaty i od strony zewnętrznej. Co do ocieplenia rozważam takie rozwiązanie ,mam krokwie 24 cm - 15 cm pianki raczej otwartkomórkowej bo jest elastyczna + między krokwiami 5 cm wełny w bloczkach toprock + 5 cm nakrokwiowo + folia.Jakiś wykonawca powiedział mi że w takim przypadku trace gwarancje na piane, dlaczego nie wiem, może Wy mi powiecie co autor miał na myśli i ew coś na temat takiej koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duncan Idaho 28.03.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Co do pękania, to obawiam się, że przy sztywnej piance nawet wieloletnie sezonowanie nie pomoże. W domu moich rodziców z lat 60 na poddaszu między krokwiami zamontowałem sztywne płyty poliuretanowe. Płyty były przycinane na wymiar -2cm w stosunku do rozstawu krokwi. Szczelina była wypełniana pianką pistoletową. Sądziłem, że drzewo po tylu latach zdążyło już wyschnąć i że bardziej się nie skurczy. Dzisiaj po 2 latach oglądałem fragment niezasłonięty rigipsem. Ogromnie się zdziwiłem gdy wzdłuż krawędzi (pomiędzy pianką a krokwią) zobaczyłem 2-3mm pęknięcie -szczelinę, a prawie każda płyta troszkę się rusza. Wniosek z tego taki, drewno się skurczyło ( wilgotność w domu ok 40-38%)i musiało oderwać się do pianki. Sztywna pianka jest za sztywna i zawsze będą występowały pęknięcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 01.04.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 dlatego w ogóle nie biore pod uwagę sztywnej Ale co sądzicie o systemie 15 pianki + 5 cm wełny + 5 nakrokwiowo ? Są jakies wady poza finansowymi takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Mi się wydaje że odpowiedzi doczekamy się za kilka - kilkanaście lat, i wtedy zobaczymy czy dobrze zrobiłem, czy może przeciwnicy pianki mieli rację... Pisałem już wcześniej - zobaczyłem 2 poddasza ocieplone wełną po 10-15 latach... załamka, choć na 90% to było spowodowane błędami w układaniu wełny. Piana tez nie jest bez wad - jej największą jest pękanie - ja mam jedno wielkie pęknięcie, które widać było w termowizji, załatałem na szybko pianką montażową i mostek zniknął, będę to naprawiał gwarancyjnie za kilka lat, jak mi już popęka w domu co ma popękać. Wg mnie to za szybko był budowany mój dom, więźba była z ewidentnie mokrego drzewa, i widzę po GK na poddaszu to pracuje i pęka wszystko jak cholera. Ja najbardziej byłem przekonany do Isobostera lub styropianu Termoorganika superpoddasze - padło na pianę jak sam sobie zrobiłem labolatorium i namacalnie zobaczyłem jak się zachowują różne izolacje Ja robię ocieplenie międzykrokwiowe superpoddasze 15 cm ( z wentylowaną szczelina 2-3 cm ) oraz 12 cm poniżej z platinium plus klejone tytanem i doszczelniane pianką ( trochę roboty jest ale mysle że będzie dobrze ), na to paroizolacja alumX i płyta MFP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts