Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się nad kilkoma rzeczami w temacie ocieplenia pianką

Pierwsza, w ustach sprzedawców pian - 15 cm piany jest wystarczające, i daje efekt 25 cm wełny o tej samej lambdzie -nie mam doświadczenia ale jak dla mnie to kit.

Drugie, czy 20 cm piany jest wystarczające do domu energooszczędnego (okna dachowe 0,8 )- zaczynam wątpić ale coś musi być na rzeczy bo ludzie chwalą już przy 18 cm

Czy ma sens przy krokwiach 24 cm robienie duetu 20 cm piany między krokwiowo i 10 cm wełny np toprock i 5 cm piany nakrokwiowo ?

Wtedy powinienem uzyskać już naprawde dobre U dachu, Zakładam jednak że takie rozwiązanie ma jakąś wade.Może tylko dodatkową prace a może coś jeszcze

A może iść na całego i zamówić 24 cm piany jeśli będzie dobra cena. Różnica miedzy 15cm a 20 to około 15 zł

Folie paroszczelną aluminiową od wewnątrz zakładam bez względu na materiał do ocieplenia

I trzecia kwestia, czym różnią się od siebie piany np selection500 i icynene, podobno ta druga jest znacznie mniej wodochłonna i promuje ją firma domotherm która wcześniej używała S500 ale z zrezygnowali z tego produktu

Czytając ten wątek nie rozumię tylko tych pyskuwek na temat czy wełna czy piana -każdy materiał ma wady, ma też zalety, główną wadą piany jest cena, a wełny wrażliwość na chociażby wilgoć i grawitacje, widziałem dom podczas remontu dachu i prawde mówiąc każdy dach kiedyś przecieknie, pianka wyschnie i dalej spełnia swą funkcje a wełna,hmm jaka wełna? Kolejna uwaga. Piana to mniej mostków, jest trwalsza,lepiej chroni przed wiatrem i ucieczką ciepła wraz z powietrzem, nie chłonie tak wilgoci jak wełna, woda po powierzchni w większości spływa, szkoda tylko że taka jej cena

Komfort zawsze był w cenie

to podaj jakieś parametry pianek i ich cenę to porównamy z wełną.

ja ma 6 cm pod pasem dolnym wiązara podwójną płytę farmacela[10 wieszaków na m2]

wczoraj nie wytrzymalem i sprawdziłem - mam 110 kg i w dwóch miejscach na to stanołem. czyli sufit na 0,3m2 wytrzymuje 10 kg nacisku.

przez cały czas budowy chciałem to zasypać 50 cm granulatem celulozy

teraz się łamie bo zaczynam się martwić ogniotrwałością ekofibra , a mam pełno ledów ,przewodów na tych plytach

z drugiej strony celuloza niby lepiej radzi sobie z wilgocią

Witajcie -cały wieczór poświęciłam na poczytanie wiadomości o ociepleniu poddasza pianką.Prawdę mówiąc mam niemały zamęt.Sama otrzymałam ofertę na tego rodzaju usługę i myślałam, że tu coś znajdę na potwierdzenie, że ten wybór jest właściwy.Ale co do podjęcia decyzji jest jeszcze daleko.Wszyscy piszecie o dachu odeskowanym.U mnie dach jest nie odeskowany jest więźba folia paroprzepuszczalna,blachodachówka Czy w tym przypadku można zastosować pianę,czy nie naciągnie za bardzo folie.Oferta jaką otrzymałam to system pian zamkniętokomórkowych producent Prodex System - EKOPRODUR S0329 komplet atestów klasa palności B2E R=0,15/0,023=6.52M2 K/W U=1/6.52=0,15 W/M2 K Będę wdzięczna za komentarz.:confused:

tak się zastanawiam , jeśli zamkniemy szczelnie więźbę dachową , to czy nie bedą to sprzyjające warunki do rozwoju pleśni i grzybów?

I jeśli są paroprzepuszczalne to czy rzeczywiście cała wilgoć zostanie oddana przez piankę. Wiem że para wodna, woda, wilgoć (jak zwał tak zwał) zdecydowanie pogarsza właściwości termoizolacyjne. Fakt że szczelnie przylega do różnego typu materiałów . ale co z ta wilgocią?

Bardzo proszę o komentarz ale rzetelny poparty dowodami a nie ulotką reklamową , czy ktoś ma znajomego który wykonał jakieś badanie termowizyjne ?

pzdr

• 3 weeks później...
vega moim skromnym zdaniem normalnie - pod warunkiem że pokryjesz suchy materiał. Jeśli mokry to będziesz miał problem. Już gdzieś pisałem - skąd niby ma się wziąć wilgoć w prawidłowo wykonanym dachu z suchego materiału i przy prawidłowo działającej wentylacji. Wszystkie folie i zabezpieczenia paroszczelne to zabezpieczenia na wypadek spieprzonego dachu i przy założeniach że wentylacja też może być do d..y.

vega moim skromnym zdaniem normalnie - pod warunkiem że pokryjesz suchy materiał. Jeśli mokry to będziesz miał problem. Już gdzieś pisałem - skąd niby ma się wziąć wilgoć w prawidłowo wykonanym dachu z suchego materiału i przy prawidłowo działającej wentylacji. Wszystkie folie i zabezpieczenia paroszczelne to zabezpieczenia na wypadek spieprzonego dachu i przy założeniach że wentylacja też może być do d..y.

Z suchego to mało kto robi więźbę.

Wystarczy że przykryjesz i dach bez ocieplenia postoi z pół roku. Tak go przewieje że cho cho. Nie wierzysz - zrób eksperyment. Kup jedną deskę na tartaku i zostaw ją na kilka miesięcy w przewiewnym pomieszczeniu. Na pewno będzie ważyła gdzieś 1/3 tego co na początku.

czy drewno w ogóle może być suche?

Wystarczy że przykryjesz i dach bez ocieplenia postoi z pół roku. Tak go przewieje że cho cho. Nie wierzysz - zrób eksperyment. Kup jedną deskę na tartaku i zostaw ją na kilka miesięcy w przewiewnym pomieszczeniu. Na pewno będzie ważyła gdzieś 1/3 tego co na początku.

To wszystko prawda. Pod warunkiem zachowania przerw technologicznych w domu. Jeśli ktoś buduje ekipą na akord, i od razu zamyka chałupę szczelnie oknami, dach obrzuci pianą na sztywno to niech sie nie dziwi wilgotności w domu i potencjalnym zagrożeniom w postaci grzybów itp.

Wszystko musi mieć czas, żeby wilgoć stracić. W dom, wrzuca się dziesiątki ton wody, która jest niezbędna do wiązania zapraw, klejów czy wylewek. Ona nie może byc od razu odprowadzona osuszaczami, bo większość z materiałów budowlanych, na poziomie chemicznym wiąże i utwardza się wodą. W związku z tym nalezy odczekać. Zrobić więźbę jesienią, pokryć dach dachówką i odczekać do wiosny z ocieplaniem poddasza. Jak ma niby schnąć i tracić wodę mokra więźba jeśli pokryje się ją kondonem z piany czy folii.

Z ust mi to wyjąłeś. Bo są na tym forum tacy którzy uważają że dom się stawia w pół roku i przecież nic się nie dzieje. Kładą mokrą więźbę,szczelnie kryją a potem się dziwią że KG lub piana pęka. A drewno osiąga stabilność wymiarową przy wilgotności poniżej 14%.

Wierze, wierze. Swoją suszyłem. :D

To wszystko prawda. Pod warunkiem zachowania przerw technologicznych w domu. ....

Otóż to.

nie jest tak jak piszesz drewno schnie baaaardzo długo, dla przykładu powiem ci że metr przestrzenny świeżo ściętego drewna bukowego musi oddać ok. 350 l wody, zanim osiągnie pożądaną, niską wilgotność. Świeże drewno iglaste powinno schnąć około dwóch lat. Dla drewna dębowego optymalny czas schnięcia wynosi trzy lata. mówimy tu o schnięciu w przewiewie nie pod szczelną papą. W przypadku gdy takie drzewo otulimy z jednej strony papą a z drugiej pianą to zamykamy tę wilgoć i drzewo butwieje, gnije itd. Ta wiedza jest poparta literaturą, bo kiedyś sprzedawałem drewno kominkowe i musiałem się podszkolić w tym zakresie...

czy aby na pewno? za puszkę 18 zł mamy 55-60 litrów pianki, czyli na kubik ocieplenia potrzebujemy około 16 szt. Daje to 300zł. Na 15 cm izolacji wyjdzie więc 6,5 metra2. Licząc cenę piankowania natryskiem, już mam taniej o około 30zł na metrze.

To wypsikaj taką pianke i zobacz ile masz realnych metrów

Nie mam pojęcia skąd w puszcze 60 l piany , na moje oko jest jej w porywach 30

Sądze że te 60 to przy specjalnej aplikacji warstwami plus temperatura wilgotność i pewnie poza laboratorium tego efektu się nie uzyskuje

Zmieniając temat - zdecydowałem się na 20 -22 cm piany Icyene czy jak się to pisze i 4-5 cm nakrokwiowo

Czas pokaże czy dobrze wybrałem

rozumiem. Muszę to sprawdzić. Mam jeszcze jedno pytanie. Skoro ta pianka w puszkach jest zamkniętokomórkowa, to po co coraz częściej (np. przy montażu okien czy drzwi) kładzie się nacisk na odizolowanie jej od pomieszczeń wewnętrznych specjalną taśmą paroszczelną? Przecież skoro jest zamkniętokomórkowa to pary i wody i tak nie przyjmuje.