Rom-Kon 26.07.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Podziwiam zaangażowanie, pisać o 6:10 w sobotę. Heretycy jeszcze śpią Normalnie... nocna sesja na necie... ile razy przesiedziało się całą noc na IRC-u. Podziwiam że o 6 jeszcze nie spał normalnie życie kończy się pomiędzy 5 a 6 rano. 6:05 podziwiać wytrzymałość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.07.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 ja to się chyba starzeje bo mi się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 11.08.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Człowiek wchodzi w wątek chce się dowiedzieć czegoś o pianie i nic z tego nie wynosi . Wydaje się że na chłopski rozum piana będzie szczelniejsza i na pewno nie będzie gorszym izolatorem od wełny. Co do wełny trzeba tego cholerstwa nawieźć, sznurować ciąć, dbać o szczelinę wentylacyjną, patrzeć na ręce "specom" czy nie wpychają skrawków. Później wejdzie mysz i wyciągnie diabelstwo, porobi tunele. Membranę gdzieś rozerwie i się zrobi z wełny mokra szmata. Zależy Ci na czasie, szczelności, masz małe powierzchnie do ocieplenia bierz pianę. Jesteś "oszczędny", masz dom ponad 200m2 jak hrabia bierz wełnę. Jedni kupują używane stemple sosnowe i je odsprzedają a inny wypożyczają szalunki systemowe. Niby efekt ten sam a jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Każdy wybiera to na co go stać. Ot. Nic w ty złego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 11.08.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Wracając do piany. Jak widzicie taką opcję aby zadeskować płytami OSB krokwie od spodu a następnie od góry zrobić natrysk pianką otwarto komórkową. Krokwie mają 18 cm wysokości wiec tyle wejdzie. Na to membrana paroprzepuszczalna, łaty, kontrałaty i np blacha - panele dachowe .W projekcie mam 30 cm wełny układanej klasycznie ale tak sobie myślę ze nie chce marnować miejsca w środku domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.08.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Po co kombinować? Zrób natrysk od spodu. Ja tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 11.08.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Ty zrobiłeś na wszelkie możliwe sposoby od spodu od zewnątrz i Bóg jeszcze wie gdzie . Ile masz tej pianki od wewnątrz? OK czy ZK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.08.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 to nie tak. Od spodu zrobiłem na dachu płaskim, między krokwiami. . Natomiast z zewnątrz zrobilem na kopułach. Pianki się nie pokrywają. Od wewnątrz OK , ile, hm jakieś 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 12.08.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) To jeśli nie chcesz marnować miejsca w domu i stać Cie na piane to lepiej zainwestuj w izolacje nadkrokwiową.Bo tak jak chcesz zrobić to nie widzę tego i żadnej szczelności o której piszesz nie uzyskasz, chyba, że zastosujesz piane ZK ale to po paru latach wymienisz dach. Pozdrawiam. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 19.08.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Poczytałem izolacji nakrokwiowej i nie wiem co robić. Najpierw planowałem tak:- dachówka ceramiczna- łaty/kontrałaty- Fel'X Icopal- płyta OSB3 22mm (23 zł/m2)- szczelina 3 cm- wełna 15cm- wełna 15 cm- karton gips Teraz pomysł inny. Co myślicie o takim rozwiązaniu?- dachówka ceramiczna- łaty/kontrałaty- płyta PIR 5 CM 0,022 (33 zł/m2 netto)- szczelina 3 cm- wełna 15cm- karton gips A może lepiej- dachówka ceramiczna- łaty/kontrałaty- płyta PIR 5 CM 0,022 (33 zł/m2 netto)- pianka OK 18 cm lub płyta PIR 18 cm- karton gips Powierzchnia dachu 220 m2. Poddasza do ocieplenia 110m2. Nigdzie nie mogę znaleźć opinii ludzi którzy zrobili sobie 30 cm wełny na poddaszu i jak to wpłynęło na zmniejszenie powierzchni użytkowej. 15 CM niżej sufit przy ściance kolankowej 75 cm to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dafnus 16.10.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Czytam to forum i czytam, a pytań nie brakuje Przede wszystkim rozgraniczmy dwie rzeczy - wełna ociepla, a pianka (jak styropian) izoluje. Ludzie mylą te dwa pojęcia. Wełna działa jak sweter, a pianka jak ściana, przez którą nie możemy przejść. Wełna przepuszcza wilgoć i wymienia powietrze, pianka nie. Jeżeli zastosujemy nieprzemyślanie piankę, to możemy zawilgocić dom, jednak dobrze zaplanowane ocieplenie może pozwolić na wyeliminowanie zbierania wilgoci. Przede wszystkim nie możemy zamknąć krokwi w szczelnej obudowie. Kładąc na dach membranę, pozwalamy krokwi od góry oddychać i pracować. Dolna część może być wtedy zapiankowana. W momencie jak dojdą łaty i kontrłaty, dach będzie miał przewiew, przy jednoczesnym braku wpuszczania i wypuszczania powietrza z wewnątrz. Dużą zaletą pianki jest właśnie jej izolacyjność, co nie koniecznie sprawdza się w okresie grzania zimowego, ale wręcz przeciwnie - w okresie letnim, nie pozwalając nagrzewać się pomieszczeniom od słońca nagrzewającego dach. Wspomnieć również należy o wygłuszeniu, w którym pianka jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Wełna przepuszcza wilgoć i wymienia powietrze, pianka nie. błąd, który może być bardzo bolesny ... gaz jakim jest para wodna→ przepcha się przez każdą szparę tak obrazkowo pisząc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejewsky 17.10.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam, może mi ktoś podpowiedzieć, Jaka jest izolacyjność akustyczna dachu płaskiego izolowanego wełną mineralną isover? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.slopiecki 21.07.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Czytam i czytam i doczytać nie mogę. A w koło sami fachowcy. Mianowicie: zastanawiam się nad wykoprzystaniem pianki do izolacji poddasza. Poprosiłem wykonawcę aby sam dobrał grubość warstwy pianki tak aby był równorzędny z zastosowaniem 30 cm wełny mineralnej λ=0,039. Wykonawca zaproponował 22cm pianki, która w karcie katalogowej ma λ=0,038 .. Czyli (Opór R=d/λ): opór cieplny dla: - wełny wełny 7,69 U=0,13 - dla pianki 5,79 U=0,17 Oba warunki spełnią wymogi dla U<0,2 dla dachu Gdy zapytałem wykonawcy dlaczego uważa, że to jest równoważne otrzymałem odpowiedź: parametry w karcie technicznej, podane są dla wycinka piany natryśniętego jedną warstwą, badanego w laboratorium, na budowie uzyskujemy parametr lambda około 0,031-0,033 dzięki natryskowi piany w kilku warstwach, co skutecznie poprawia parametr Jak to możliwe, że zastosowanie kilku warstw w zamian za jedną, miało by wpływać na właściwości fizyczne materiału i polepszenie jego współczynnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.07.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Faktem jest, ze pianka OK zaraz po natrysnieciu ma lambdę rzedu 0.022. W miare upływu czasu lambda ulega pogorszeniu do 0.038-40.Na Twoim miejscu natrysnałbym 30 cm. Narysk w dwóch warstwach w jakimś tam przedziale czasowym może skutkować peknieciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 04.08.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Im więcej czytam, tym mniej wiem... Mam dach dwuspadowy kryty blachodachówką. Dach ma naście lat, wiatroizolacja miejscami jest zadarta. Czy sensowne by to było: ponaprawiać wiatroizolację tam gdzie tego wymaga, na to między krokwiami natrysnąć 14cm piany OK, i na to, żeby przykryć krokwie, 5cm ZK. Dach opiankowany do kalenicy. W łazience pod KG folia paroizolacyjna. 1. Czy taka kombinacja pianek da jakieś sensowne U? 2. Czy może jednak źle to sobie wszystko wymyśliłam i kolejność pianek powinna być odwrotna? Ale wtedy musiałabym dać paroizolację na całej powierzchni.. . 3. Czy jeżeli dach jest stary i nie wiem jak dokładnie został wykonany, i jeżeli gdzieś przez niego przedostawałaby się wilgoć przenikająca przez wiatroizolację (kapiąca), to ona się "rozejdzie" po piance i w końcu gdzieś sobie odparuje, czy "kapiąc" dotrze do poziomu pianki ZK? 4. Nad częścią mieszkalną poddasza będzie składzik i przy okazji rekuperator. Czy między jętki dawać jeszcze jakąś izolację, czy od strony poddasza wystarczy KG i folia, między jętkami nic i na jętki płyta OSB/deski? 5. Czy pianę od strony składzika czymś zabezpieczać czy zostawić gołą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 05.08.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dobra decyzja. Uklad pianek taki jaki powinien byc. Jedyne co bym zmienil to natrysnalbym wiecej OK, aby przykryc krokwie. Pozniej na to ZK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.08.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 . Dużą zaletą pianki jest właśnie jej izolacyjność, co nie koniecznie sprawdza się w okresie grzania zimowego, ale wręcz przeciwnie - w okresie letnim, nie pozwalając nagrzewać się pomieszczeniom od słońca nagrzewającego dach.Wspomnieć również należy o wygłuszeniu, w którym pianka jest lepsza. A byłeś kiedyś na strychu ocieplonym pianka i wełną w takie upaly bo ja bylem welny jest 18cm toprock przykryta plytami osb krecona bezposrednio do krokwi temp.28stopni I było to najprzyjemniejsze miejsce w całym domu miałem ochotę tam zostać i oddychalo się bardzo lekko mimo że nie było żadnej wentylacji.Natomiast drugi dom piana ok.18cm temp33stopnie gdy otworzyłem wlaz aby włożyć termometr wstrzymałem oddech taki zaduch i smrod mialem wrazenie ze tyle tej chemi w powietrzu i ze jak zapale swiatlo to wszystko wyleci w powietrze .piana byla kladziona w tamtym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.08.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dobra decyzja. Uklad pianek taki jaki powinien byc. Jedyne co bym zmienil to natrysnalbym wiecej OK, aby przykryc krokwie. Pozniej na to ZK. ...a myślałeś nad tym jak później zrobić stelaż? Ale to tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 10.08.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Po rozmowie z potencjalnym wykonawcą, nieco zmieniłam koncepcję ocieplenia. Będzie 18 cm piany OK (nie mniej), 14 między krokwie i 4 na wierzch. Chciałabym więcej, no ale mam ograniczenia budżetowe. Piankę zasugerował z Purinovy, gęstość ok 15kg/m3 (tu mnie trochę to zastanawia, producent na stronie deklaruje gęstość Izopianolu 9-14kg/m3). Na całość od strony poddasza dam folię, mimo że pan od pianek twierdzi że to zbędne, no ale nie zaszkodzi. Nie wiem tylko co zrobić z tą pustka między jętkami, od góry dechy, ad spodu KG. I czy na strychu przykrywać czymś pianę, czy tak sobie może wisieć nieosłonięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts