epterode 03.09.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) A jaka firmę polecacie jeżeli chodzi o piankę bo zastanawiam się mam kanadyjską otwartokomórkową H2Foam Lite Icynene ( LD-C-50 ) lub TECNOFOAM G-2008 Hiszpańską lubS-OC-008 SynthesiaIcynene ponoć 20cm to max więcej nie ma sensu firma mówiTECNOFOAM G-2008 25cm proponują że tyle musi być. Kwestia w jaką pianę iść Icynene 30% droższa od innych ale czy najlepsza? Edytowane 3 Września 2015 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 03.09.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Wszystkie piany czy to polskie czy zagraniczne są takie same bądź bardzo zbliżone. Wg. mnie nie ma sensu płacić za zagraniczne produkty i lepiej wybierać rodzime Polskie jak Polychem, Prodex czy Purinova bo przynajmniej jest gdzie z gwarancją pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wszamanka 05.09.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 mój wykonawca bardzo odradzał nam kanadyjskie i amerykańskie. Stwierdził że jak się bardzo na nie uprzemy, to nam zrobi nimi, ale że są gorsze od naszych rodzimych. Tłumaczył to sporo mniejszą gęstością tych zaoceanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 07.09.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Patrząc na parametry pian to Polskie niestety nie wypadają najlepiej jak dane są prawdziwe jeżeli chodzi o palność i nasiąkliwość Ja zastanawiam sie nad pianą Tecnopol Icynene Synthesia moi wykonawcy na śląsku pracują na tych pianach i też myślę co wybrać Icynene najdroższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.09.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jeżeli już mowa o parametrach to polecam doczytać w aprobatach technicznych o właściwościach pianek, np.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 24.09.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Mi również polecali Icynene, IQFoam, Honter ( Lapolla)Polychem tańszy ale też z gorszymi marametrami ( np klasa palności) - mimo wszystko rozmawiałem z inwestorami którzy mają taką pianę ( jeden 20 cm i jeden 25 cm ) i też są bardzo zadowoleni( domy na PC - niskie zużycie , szczelnoś N50 też na dobrym poziomie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 28.09.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 miał ktoś do czynienia z firmą PIANSTYSTEM z puław? http://www.piansystem.com.plPoleca ona pianę otwarto-komórkową, niemiecką Bayer. Może ktoś wypowiedzieć się na temat tej pianki?Bo zastanawiam się nad nią, ale nie spotkałem żadnych opinii na jej temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 04.10.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 A ja zapytam o inna sprawę... Chcę zrobić ocieplenie piana otwartokomorową około 20 cm i moje pytanie brzmi czy będę musiał układać drugą warstwę wełny w stelaż G/K ? Jeszcze jedno, czy koniecznie trzeba zamontować wieszaki do GK przed pianą ? Dzięki za rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.10.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 1. Nie2. Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keniek 12.10.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Wszystkie piany czy to polskie czy zagraniczne są takie same bądź bardzo zbliżone. Wg. mnie nie ma sensu płacić za zagraniczne produkty i lepiej wybierać rodzime Polskie jak Polychem, Prodex czy Purinova bo przynajmniej jest gdzie z gwarancją pójść. W przypadku gwarancji to daje ją wykonawca a nie producent komponentów..więc rodzime polskie firmy i tak za to nie odpowiadają..tylko firma, któa wykonywała Ci usługę izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keniek 12.10.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 miał ktoś do czynienia z firmą PIANSTYSTEM z puław? http://www.piansystem.com.pl Poleca ona pianę otwarto-komórkową, niemiecką Bayer. Może ktoś wypowiedzieć się na temat tej pianki? Bo zastanawiam się nad nią, ale nie spotkałem żadnych opinii na jej temat. Najlepiej poproś wykonawcę o namiary do osób u których coś takiego robił. Zakładam, że osoba mieszkająca w ocieplonym domu opórcz informacji o wykonawcy przedstawi Ci różnice i zalety mieszkania w domu ocieplonym pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 . Będzie 18 cm piany OK (nie mniej), 14 między krokwie i 4 na wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 27.10.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Stało się. Ociepliłem poddasze pianą. 30 cm i dodatkowa pustka powietrzna między pianą a płytą GK - jakby było zimno zawsze można dołożyć lub wpuścić celulozę lub ekofiber. Cała akcja ocieplenia zajęła 13 godzin. Do ocieplenia miałem 130 metrów poddasza użytkowego na grubość 30 cm oraz 60 metrów strychu na grubość 15 cm. Kilka wniosków i spostrzeżeń z mojej strony jako inwestora : - ekipa od piany była jedną z lepszych jakie gościłem na swojej budowie. Robotę zrobili uważam solidnie, nie żałowali piany ( w pewnych miejscach jest grubiej niż chciałem ) , posprzątali po sobie , skasowali opłate i pojechali Dwa dni wietrzyłem poddasze - było czuć chemią powstałą przy spienianiu piany ( wydzielała się duża ilość śmierdzącej pary wodnej?/gazu ? ) Po 2 dniach wietrzenia zapach prawie był nie wyczuwalny. Załączyłem grzanie. I tu szok - przez 2 dni na jednym piecyku gazowym postawionym na parterze temperatura wzrosła z 9 na 14 stopni na parterze oraz z 9 na 13,5 na poddaszu. Piecyk wyłączyłem na dwa dni żeby sprawdzić jak się utrzymuje temperatura. Spadła o 0,7 stopnia przez dwa dni. Od dziś załączam PC i dogrzewam do 22 a później wyłączam żeby sprawdzić jak trzyma - ale już widzę że będzie dobrze. Duży plus piany jest taki że doszła w każdą szczelinę. Ekipa nawierciła mi płytę obok okien i specjalną wąską dyszą wypełnili pustą przestrzeń miedzy krokwią a płytą obrabiającą okno dachowe. Dokładnie zapanowali też przestrzeń obok murłaty i na połączeniu dachu ze ścianą. Ciągłość izolacji uzyskana w ten sposób jest nie do pobicia przez żaden inny znany mi materiał. Pozostał tylko montaż płyt, finalne wietrzenie i testy jak budynek trzyma ciepło. Zapłaciłem sporo ale uważam że za tak wykonaną izolację jest to do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 27.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 masz pełne deskowanie, co masz na deskach? papę? pytam bo tez mam deskowanie i cały czas zastanawiam się jak to wpłynie na deski...czy coś się nie zacznie tam dziać niedobrego bo wentylacji od spodu to raczej te deski nie będą miały tak mi się wydaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 27.10.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 tak mam papę. Przed natryskiem mierzyłem wilgotność deskowania i krokwi było poniżej 10 %. W moim przypadku zastosowana była piana otwarto komórkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.10.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 MatixL piana ok w pierwszych dniach po natryśnięciu ma o wiele lepszą lambdę, niestety z czasem się to zmieni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 27.10.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 wiem o tym że niestety spadnie. mimo wszystko uważam że 30 cm które dałem będzie wystarczające dla moich potrzeb. Gdyby było taniej dałbym pewnie 40 cm Mimo wszystko została pusta przestrzeń powietrzna tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.10.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 ok. dach 2-spadowy czyli zabudowy bardzo proste. Teraz czekamy z realizacji zabudowy dachu wielospadowego z "dodatkami" czyli lukarny, kosze, naroża i oczywiście okna dachowe najlepiej w kolizji z belką narożną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 27.10.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 ja mam wielospadowy ale się trochę wzbraniam przed tą pianką , bo nie wiem co tam się będzie działo z deskami jak nie będzie szczeliny wentylacyjnej. i nie piszcie że "nic" trzeba tylko zastosować otwarto-komórkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 ok. dach 2-spadowy czyli zabudowy bardzo proste. Teraz czekamy z realizacji zabudowy dachu wielospadowego z "dodatkami" czyli lukarny, kosze, naroża i oczywiście okna dachowe najlepiej w kolizji z belką narożną... Jak bym miał tak prosty dach to chyba wziął bym Cię tylko jako pomocnika;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts