Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

Pytanie do ekspertów z forum. Dom parterowy poddasze nieużytkowe, strop lany, rekuperacja po stropie. Pytanie brzmi jak to sensownie ocieplić. Myślę by zrobić tak, na strop piana na piane przewody reku, myślałem na początku by przewody reku zalać piana ale chyba lepiej mieć do nich dostęp. Na piane ok 20cm dałbym jeszcze 10-20 wełny.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam widze ze kolega wyżej coś zaczął temat podobny do mojego chce ocieplić pianą strop na poddaszu nieużytkowym tylko że ja mam już rozłożony styropian 20 cm i czy można na niego położyć pianę ?? drugie pytanie dzwoniłem do 2 gości , jedne mi zaproponował piane po której można chodzić i kosztuje 1cm grubości 8 zł m2 a drugi tak to zrozumiałem ze to ta sam piana co ociepla się dachy 15 cm grubości 40 zł m2 , czy po takiej pianie można chodzić ?? czy po prostu drugi pseudo fachowiec wciskał mi kit po prostu ??

Dziwna sprawa, ściągam PDF z deklaracjami i mam już λ90,90 - (0,036 – 0,038 )W/(m∙K)

Zgodnie z p. 4.2.2 PN-EN 14315-1, należy podawać uwzględniającą starzenie wartość deklarowaną oporu cieplnego i/lub ʎD, a nie zakresy λ dla 90 % przedziału ufności statystycznej tolerancji.

Najlepiej zapytać producenta, który chyba nie rozumie słowa "DEKLARACJA".

Dla zainteresowanych polecam ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 305/2011z dnia 9 marca 2011 r.

ustanawiające zharmonizowane warunki wprowadzania do obrotu wyrobów budowlanych do pobrania pod adresem adresem

• 4 weeks później...

Przeczytałem cały temat - ile wiem na temat ocieplania dachu?

-żeby dobrze przeanalizować możliwośc rezygnacji z papy.

-że jest wiele rożnych technologii docieplenia dachów

Koniec, tyle wiem na temat ocieplania pianą :-(

Wiem, że nic nie wiem ale i tak wiem więcej niż ci, ktorzy myślą, że wiedzą wszystko...

Pozdrawiam

Karol

Przeczytałem cały temat - ile wiem na temat ocieplania dachu?

-żeby dobrze przeanalizować możliwośc rezygnacji z papy.

-że jest wiele rożnych technologii docieplenia dachów

Koniec, tyle wiem na temat ocieplania pianą :-(

Wiem, że nic nie wiem ale i tak wiem więcej niż ci, ktorzy myślą, że wiedzą wszystko...

Pozdrawiam

Karol

Między krokwie tylko styro.

Między krokwie tylko styro.

Jesteś pewny? Bo mi się wydaje, że przy braku deskowania i przy pracującym pod wpływem wiatru dachu może się okazać, że styro nagle nie będzie trzymać szczelności.

Wełnę między krokwie zawsze przycina się nieco szerszą niż przestrzeń między nimi.

Edytowane przez Tomaszs131

Dziwna sprawa, ściągam PDF z deklaracjami i mam już λ90,90 - (0,036 – 0,038 )W/(m∙K)
to jest normalny wynik dla lekkiej pianki .. którą na siłę chce się zrobić - tą która jest w osłonie gazoszczelnej i nadać jej lambdę 0,022 W/mK.. bo to się dobrze sprzedaje. To już dość dawno przestawiała BO - tom II pt Fizyka Budowli. Jak się lekka pianka zachowuje po na trysku. Dobrze że jest ITB - bo by była bida jak czapka. Z super farbami i foliami jest podobnie..

normalny efekt - dostępny tanimi metodami, został zawłaszczony i brutalnie wykorzystany, przeciw nic nie podejrzewających klientów.

Deklaracje ITB w załącznikach producentów piszą jasno i wyraźnie, niczego nie tuszują, to jest jedyna deska ratunku, przed zrobieniem z wełny - areogelu;)

czy innych bzdurek..

No właśnie po lekturze tego tematu czar piany prysnął. Zeby to mialo sens to trzeba by ocieplac ZK (z wszelkimi konsekwencjami temu towarzyszącymi). Wychodzi na to, ze muszę dalej szukać skutecznej oraz zdrowej cenowo metody ocieplenia dachu. Obecnie nie podoba mi się ani wełna ani piana natryskowa. A co do styro - kiedyś myślałem, że go się nie daje na dachy bo go gryzonie tam dorwać mogą latwiej niż na elewacji... u mnie będzie deskowanie, gdyby tak jednak wklejać styro miedzy krokwie na listewki na styku krokwie/deski by zachować szczeline to i ładnie rowno by to wyszlo i w miare szczelnie. Na koniec warstwa na krokwiach i gotowe - dobry to pomysł? Cena nie mała by wyszła bo przy 30cm dobrego EPSa wyszło by ok 50zł/mkw + piana, listewki, wkręty no i robocizna.

Nakierujcie mnie proszę na dobrą metodę ocieplenia w rozsądnej cenie :-) nie mówię, ze wspomniane 50zł to duzo ale przy moich (z tego co pamiętam) ponad 300 metrach dachu to już są duże sumy.

Pozdrawiam

Karol

• 2 weeks później...
No właśnie po lekturze tego tematu czar piany prysnął. Zeby to mialo sens to trzeba by ocieplac ZK (z wszelkimi konsekwencjami temu towarzyszącymi). Wychodzi na to, ze muszę dalej szukać skutecznej oraz zdrowej cenowo metody ocieplenia dachu. Obecnie nie podoba mi się ani wełna ani piana natryskowa. A co do styro - kiedyś myślałem, że go się nie daje na dachy bo go gryzonie tam dorwać mogą latwiej niż na elewacji... u mnie będzie deskowanie, gdyby tak jednak wklejać styro miedzy krokwie na listewki na styku krokwie/deski by zachować szczeline to i ładnie rowno by to wyszlo i w miare szczelnie. Na koniec warstwa na krokwiach i gotowe - dobry to pomysł? Cena nie mała by wyszła bo przy 30cm dobrego EPSa wyszło by ok 50zł/mkw + piana, listewki, wkręty no i robocizna.

Nakierujcie mnie proszę na dobrą metodę ocieplenia w rozsądnej cenie :-) nie mówię, ze wspomniane 50zł to duzo ale przy moich (z tego co pamiętam) ponad 300 metrach dachu to już są duże sumy.

Pozdrawiam

Karol

Ja właśnie taż tak to czytam i coraz bardziej jestem za styropianem, dobrze go umocować do deskowania i można spokojnie na niego dać siatkę klej i sufit już jest bez GK i stelażu. Dodatkowo nie trzeba robić szczeliny wentylacyjnej z płyt OSB. Same korzyści :)

Pozdrawiam

Karol

Mam styro między krokwiami i wełnę na stelażu, na to płyta g-k. Polecam.

Ja mam pianę na dachu i po pierwszym sezonie grzewczym uważam, że super sprawa.

Dlaczego uważasz, że masz super? Ile masz tej piany? I czy dając tyle samo wełny ze szczelną izolacją od dołu miałbyś gorzej?

Bo tu chodzi o koszty... Bo jeśli jest tak samo jak przy wełnie przy dokładnym poklejeniu szczelin w membranie dachowej paroprzepuszczalnej od góry i dokładnym zaizolowaniu paroszczelnym od dołu, to nie widzę sensu przepłacać za piankę.

Pozdrawam

Dlaczego uważasz, że masz super? Ile masz tej piany? I czy dając tyle samo wełny ze szczelną izolacją od dołu miałbyś gorzej?

Bo tu chodzi o koszty... Bo jeśli jest tak samo jak przy wełnie przy dokładnym poklejeniu szczelin w membranie dachowej paroprzepuszczalnej od góry i dokładnym zaizolowaniu paroszczelnym od dołu, to nie widzę sensu przepłacać za piankę.

Pozdrawam

Zbudowałeś już dom czy dopiero zaczynasz? (mało postów masz na forum).

Bo wiesz, Ci co zbudowali bardzo cenią sobie technologię wybaczające niedokładność tudzież lenistwo wykonawców.

Z tym szczelnym poklejeniem membrany i perfekcyjnym ułożeniem wełny i szczelnym ułożeniem paroizolacji to jak z Yeti. Wszyscy o tym mówią, ale nikt jeszcze nie widział :-/

Na etapie budowy chodzi o koszty. Zgoda.

Jak zamieszkasz to chodzi także i komfort. Gdy pod któryms kawałkiem dachu Ci "ciągnie" zimnem bo jakiemuś misiu się nie chciało, to wtedy se plujesz w brode że nie wybrałeś droższej ale wybaczającej technologii.

Tak. Da się zrobić wełna bardzo dobrze. Ale że się da, nie znaczy że zawsze tak jest :-(

Edytowane przez Jastrząb