Adam1982 07.02.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 ekspertem nie jestem, ale wełna będzie z rolki czy w płytach ?bo ta z rolki to tak nie za bardzo na wcisk . Te w płytach trzymają jakąś sztywność, ale z rolki to na wcisk chyba się nie da. te paski styropianowe to zawsze coś, lepsze to niż nie dawać tam nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guf 07.02.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Kiedys tez rozwazalem styro ale pomysl szybko upadl. gryzonie,degradacja naturalna materialu i wydaje mi sie ze gdzies czytalem ze taki system "pocilby" sie na poddaszu i jak mat pisal powodowal zagrzybienie. A tak konketnie i merytorycznie moze ktos by sie wypowiedzial to czy taki "patent" jest az tak zly?? no bo rzeczywiscie malo ludzi tak ociepla/izoluje a swoja droga czy ktos moze mi odpowiedziec czy pianka OK traci swoje wlasciwosci wraz z ubiegiem lat, czy degraduje sie w jakis sposob, tracac lambde, swa objetosc, inne wartosci?? Bo czytalem gdzies(moze reklamowy belkot), ze plyty pir dlatego sa takie kozackie bo utrzymuja swoje pierwotne wlasciwosci dzieki otulinie z foli alu na przyklad i wraz z czasem dzieki tej otulinie tych wlasciwosci nie traca Edytowane 7 Lutego 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.02.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Wiem, że tak się da ale pytanie w imię czego? Po to by mieć możliwość aplikacji panki? Która ma gorszą lambdę od wełny? Skoro zakładam, że wełnę położę sam czyli zrobię to maksymalnie dokładnie to całkowicie stracił dla mnie sens piany (przy okazji ok 5tys zł taniej i bez dodatkowej roboty w formie owych łat i membrany). Z tego co się zorientowałem piana ma sens przy dachu z membraną wysokoparoprzepuszczalną na nim i ewentualnym deskowaniu (co przy osb już nie jest takie pewne). Mylę się z czymkolwiek? Pozdrawiam Karol 8 lat mam pianę na pełnym deskowaniu, na deskach podwójnie papa. Straszyli mnie wszyscy strasznie ale nic się nie chce dziać. Piana na swoim miejscu, na strychu zimą znośnie, rachunki za grzanie jak w stopce, jednym słowem na razie piana się broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.02.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Jaką grubość piany masz na dachu, czy jest to jedyna izolacja tej przegrody? No i ostatnie pytanie- piana jest krajowego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.02.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 8 lat mam pianę na pełnym deskowaniu, na deskach podwójnie papa. Straszyli mnie wszyscy strasznie ale nic się nie chce dziać. Piana na swoim miejscu, na strychu zimą znośnie, rachunki za grzanie jak w stopce, jednym słowem na razie piana się broni. Ale masz szczelinę czy nie i skąd wiesz jak masz drewno zakryte czy się coś z nim dzieje czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.02.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Ale masz szczelinę czy nie i skąd wiesz jak masz drewno zakryte czy się coś z nim dzieje czy nie? Nie mam żadnej szczeliny, i nic się tam nie dzieje (sprawdzałem pod pianą). Piany mam ok. 15 cm plus na krokwie aby ciągłość była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 07.02.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 jak sprawdzone pod pianą i po 8 latach nic się nie dzieje z deskami to temat do zamknięcia,można sikać pianę bezpośrednio na deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.02.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nie mam żadnej szczeliny, i nic się tam nie dzieje (sprawdzałem pod pianą). Piany mam ok. 15 cm plus na krokwie aby ciągłość była. Czy to Polska pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 07.02.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) 8 lat mam pianę na pełnym deskowaniu, na deskach podwójnie papa. Straszyli mnie wszyscy strasznie ale nic się nie chce dziać. Piana na swoim miejscu, na strychu zimą znośnie, rachunki za grzanie jak w stopce, jednym słowem na razie piana się broni. Z opisu wynika, że pianka nie jest zabudowana g/k. No bo jak niby miałaby być sprawdzona bez demontażu a tu nic w opisie na ten temat. Kolejna uwaga to, ze nie można na podstawie jednego miejsca w jednym przypadku budować reguły. To aberracja, delikatnie nazywając. W tej chwili jest mi znane kilka przypadków, dowodzących zdecydowanie przeciwnej reguły. Niektóre są na drodze sądowej. Edytowane 7 Lutego 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 07.02.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Czy to Polska pianka? Sądzi Pan że to ma tak duże znaczenie? Pod względem zjawisk dyfuzyjnych praktycznie wszystkie są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.02.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Sądzi Pan że to ma tak duże znaczenie? Pod względem zjawisk dyfuzyjnych praktycznie wszystkie są podobne. Nie do końca chodziło mi o zagadnienie dyfuzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 12.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie do końca chodziło mi o zagadnienie dyfuzji. Pytanie do Was. Jaką grubość piany daje się w domu pasywnym? Piana ma być natrysnieta na kg . Sufit będzie z kg. Poddasze nie użytkowe. Czy 30cm jest wystarczające? Czy 40 cm lepiej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 12.03.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 30? 40? ostro... ja na poddaszu nieużytkowym mam niecałe 20 i nie widziałem mostków termicznych w te duże mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 12.03.2018 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 W domu pasywnym to nie tylko o mostki chodzi ale również o straty ciepła. A takie 20 cm to raczej bez szału pod tym względem. Znajomy dawał 30cm (wystarczyło co nieco dopłacić osobie wykonującej natrysk i doszły dodatkowe cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 12.03.2018 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 nooo... raczej musiało być uzgodnione szybciej, jeśli dobry wykonawca, to po prostu nie załuje materiału, zależy jeszcze o jakiej powierzchni mówisza, bo generalnie 5-10 cm przy powierzchni 100m2 to pewnie z pół beczki materiału, także ukryć się za bardzo raczej tego nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 13.03.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 nooo... raczej musiało być uzgodnione szybciej, jeśli dobry wykonawca, to po prostu nie załuje materiału, zależy jeszcze o jakiej powierzchni mówisza, bo generalnie 5-10 cm przy powierzchni 100m2 to pewnie z pół beczki materiału, także ukryć się za bardzo raczej tego nie dało. Czy jest tu na forum ktoś kto ma 40cm piany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.03.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Pytanie do Was. Jaką grubość piany daje się w domu pasywnym? Piana ma być natrysnieta na kg . Sufit będzie z kg. Poddasze nie użytkowe. Czy 30cm jest wystarczające? Czy 40 cm lepiej? Pozdrawiam Wątpię by ktoś był Ci w stanie na to pytanie odpowiedzieć. Do tego potrzebny jest rzetelny audyt OZC. Dom pasywny to nie tylko dobra izolacja dachu, to również szczelność budynku.Jest wiele innych zmiennych, które należy spełnić by uzyskać certyfikat. 40 cm piany to raczej zbyt ryzykowna inwestycja. Należałoby natryskiwać pianę w dwóch partiach, nie jestem pewny czy trwałość takiego połączenia jest na tyle dobra by podjąć takie ryzyko. Słyszałeś o jakimś domu pasywnym z z podobną izolacją dachu? Rozmawiałeś już z firmami na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 13.03.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Nie do końca chodziło mi o zagadnienie dyfuzji. A o co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 14.03.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Wątpię by ktoś był Ci w stanie na to pytanie odpowiedzieć. Do tego potrzebny jest rzetelny audyt OZC. Dom pasywny to nie tylko dobra izolacja dachu, to również szczelność budynku.Jest wiele innych zmiennych, które należy spełnić by uzyskać certyfikat. 40 cm piany to raczej zbyt ryzykowna inwestycja. Należałoby natryskiwać pianę w dwóch partiach, nie jestem pewny czy trwałość takiego połączenia jest na tyle dobra by podjąć takie ryzyko. Słyszałeś o jakimś domu pasywnym z z podobną izolacją dachu? Rozmawiałeś już z firmami na ten temat? Może mat się wypowie co do grubości 40cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.03.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Wątpię by pochwalił natryśnięcie takiej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts