krzysiek87 03.09.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Na dachu jest tylko membrana. Piana Purios FR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 03.09.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Cześć. Czy ma ktoś może 30cm piany na poddaszu nieużytkowym, na skosach? Planuję 20cm między krokwie i 10 nakrokwiowo. Czy trzeba to jakoś osłonić? Np. folią paroprzepuszczalną, czy zostawić tak jak jest? Czy taka gruba warstwa piany nie odczepi się z czasem od drewna? Jeżeli poddasze nieużytkowe to tylko niekorzystny wpływ UV ze świetlika należy brać pod uwagę. Wystarczy zasłonić skutecznie od penetracji promieni słonecznych i będzie służyć do końca życia budynku. Nie zachłystujcie się gwarancjami. Najczęściej są to zabiegi marketingowe a prawda jest taka, że najistotniejsze jest czy, po prostu, nie zostaliście "orżnięci". Wybieracie wykonawców po cenie przez telefon a na koniec nawet nie wiecie jak sprawdzić i odebrać robotę. Korzystają z tego papruchy które już dawno powinny zniknąć z rynku ale mają się dobrze a nawet lepiej od uczciwie pracujących firm. Każdy z piankowców szuka własnego wyróżnika rynkowego. Powtarzam: wiedza w zakresie budowania zrównoważonej izolacji (mostki same nie znikną tylko dlatego że tak napisano na stronie), uczciwy, niemajony surowiec, dobrej klasy sprzęt (wodotryski zbędne wystarczą stabilne parametry przetwarzania i precyzyjne dozowanie składników) i solidni, rzetelni aplikatorzy. Co do parametrów to uważnie czytajcie DWU bo reszta to, w większości, cylinder magika. A Ultrapur to żadna "wyższa półka". Sami tak o sobie opowiadają. Najwyraźniej kolejny chłyt marłketingowy. Znam kilku aplikatorów którzy próbowali i podziękowali (w sensie, że nie). Pozdrav SM Edytowane 3 Września 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 05.09.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Kilka pytań: - Ci co mają użytkowe poddasza - co dawaliście na jętki (pomiędzy pietro a stryszek) - pianę czy wełnę?- Jeżeli piana poszła pomiędzy jętki to czy natrysk szedł bezpośrednio na płyty OSB?- na stryszku dawaliście coś poza pianą (folie itp) - pytam bo tam bedzie tylko magazynek na pudła- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Kilka pytań: - Ci co mają użytkowe poddasza - co dawaliście na jętki (pomiędzy pietro a stryszek) - pianę czy wełnę? - Jeżeli piana poszła pomiędzy jętki to czy natrysk szedł bezpośrednio na płyty OSB? - na stryszku dawaliście coś poza pianą (folie itp) - pytam bo tam bedzie tylko magazynek na pudła - Po pierwsze to, pomimo tego, że lubię OSB jako uniwersalną płytę budowlaną to na podłogę stryszku radzę dać deski. Znacznie mniejszy opór dyfuzyjny dla pary wodnej. No chyba że jest WM to problem maleje. Ale i tak polecam deski. Na stropik lepszym rozwiązaniem dla izolacji przegrody wewnętrznej w układzie dół-góra jest pianka która już przy grubości 3,5 cala jest barierą powietrzną (nie parową!). Jeżeli stryszek "zimny" i izolacja jest zewnętrzną to, IMO, izolacja stropika grubsza o min.10% od skosów. Pozdrav, SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.09.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 A Ultrapur to żadna "wyższa półka". Sami tak o sobie opowiadają. Najwyraźniej kolejny chłyt marłketingowy. Znam kilku aplikatorów którzy próbowali i podziękowali (w sensie, że nie). Pozdrav SM To jaką pianę polacesz w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 05.09.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Ja jednak zmieniam pianę na Polychem Purex NG-0808NF-B2, dostałem znacznie lepszą ofertę, a parametry w stosunku do Puriosa FR wyglądają na bardzo zbliżone. Skąd jest aż taka różnica w cenie (30%)? Ciężko jest nawet nasiąkliwość wody porównać, bo stosowane są różne techniki badań, a jak nawet ta sama technika, to metoda inna. Można zgłupieć. Edytowane 5 Września 2018 przez krzysiek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.09.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Czyżby firma natryskująca pianę dopiero co weszła na rynek? Prawdopodobnie stąd ta promocyjna cena?Może przed podjęciem ostatecznej decyzji lepiej się dowiedzieć jak długo firma operuje na rynku. Doświadczenie specjalistów w tej dziedzinie jest niezmiernie ważna. Edytowane 5 Września 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 05.09.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Chwalą się, że są od 20 lat na rynku, wcześniej natryskiwali w Niemczech. Dostałem też ofertę na pianę Crossin Attic Soft, tylko trochę wyższa cena, ale nie o 30%. Ta firma od Pureksa urzekła mnie tym, że powiedzieli, że przyjeżdzają z kamerą termowizyjną w celu sprawdzenia, czy nie ma mostków po pianowaniu.Też jako jedna z niewielu firm, nie mówi do mnie, że 18cm piany to 35 cm wełny, bo takiego czegoś to już słuchać nie mogę. Wydaje mi się, że ten Purex ma o wiele wiekszą nasiąkliwość wody, ale nie bardzo mam na tyle wiedzy żeby to jakoś porównać, bo są różne metody badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 To jaką pianę polacesz w takim razie? Zasady forum nie pozwalają mi na to aleczytajcie uważnie DWU (Deklaracja Właściwości Użytkowych) gdzie oprócz, mniej więcej jednakowej dla pianek OK, lambdy) są inne istotne właściwości jak parametr sorbcji (z grubsza:skłonność do wchłaniania wody), klasa ogniowa... Po drugie system musi mieć Świadectwo PZH do stosowania w obiektach o trwałym przebywaniu ludzi. Gwaracje, zwłaszcza typu "dożywotnia" to klasyka zagrywki marketingowej bo jest obudowana tyloma warunkami, że cięzko to wygrać. Sama DWU jest formą zobowizania, że lambda w okresie 25 lat nie pogorszy się w stosunku do deklarowanej. Nie mniej a może bardziej istotne jest czy pianka którą otrzymacie będzia taka jak zalecił i deklarował producent systemu. Rozpowszechnia się w zastraszającym tempie praktyka fałszowania piany. To dla papruchów czysty zysk ale dla inwestroa produkt o znacznie gorszych parametrach, nie trzymający kontraktowanej grubości a i otrawałość bym się nie założył. Żądajcie wycinania próbek z wykonanej izolacji i określania na miejscu gęstości. Miałem w ręce próbki pianki którą ciemnawy przedstawiciel zostawił a była "na rękę" dwukrotnie lżejsza od mojej. Osobną sprawą jest wielki rozrzut jakości sprzętu używanego przez aplikatorów. Obok dobrych, markowych reaktorów są również dziadownie z demobilu które nie trzymają parametrów ani proporcji. Efekt? Śmierdząca, czasem niezdrowo, pianka. Takie problemy jak niechlujstwo czy niedokładność to również zmora. Zdarza się i dobrym aplikatorom tzw. niedolewka, to w końcu rękodzieło ale czasem cały dach jest niedolewką Nie mniej ważne jest uczciwe i oparte na wiedzy doradztwo. Bardzo rzadko można spotkać inwestora który jest świadomy wymagań dobrej, zrównoważonej i skutecznej izolacji.Pianka, będąc bardzo skuteczną izolacją nakłada obowiązek podejścia całościowego do izolacji współpracujacej z innymi rozwiązaniami. sama z siebie nie likwiduje mostków tylko daje dobrą technologię do tego aby je zredukowac lub wyeliminować. Pzdr SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Wydaje mi się, że ten Purex ma o wiele wiekszą nasiąkliwość wody, ale nie bardzo mam na tyle wiedzy żeby to jakoś porównać, bo są różne metody badań. Są dwie metody badań albo raczej wyliczania wyniku.To prawda że Purex ma stosunkowo wysoką sorbcję choć i tak się poprawili w stosunku do wcześniejszych wyników. Co do kamery to kluczowa jest tzw. interpretacja zdjęć czyli w pewnym stopniu: nie ważne jak głosują ale kto liczy głosy Pozdrav SM Ja jednak zmieniam pianę na Polychem Purex NG-0808NF-B2, dostałem znacznie lepszą ofertę, a parametry w stosunku do Puriosa FR wyglądają na bardzo zbliżone. Skąd jest aż taka różnica w cenie (30%)? Ciężko jest nawet nasiąkliwość wody porównać, bo stosowane są różne techniki badań, a jak nawet ta sama technika, to metoda inna. Można zgłupieć. Przy takich różnicach zdecydowanie zalecam wycięcie kilku próbek i określenie gęstości. Edytowane 5 Września 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 05.09.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Jasna sprawa z tym sprawdzeniem, trzeba będzie tak zrobić. Tutaj jakaś losowa pierwsza-lepsza firma i ich ceny: http://purizol.pl/piany-otwarto.html - różnica jest dokładnie taka, jak u mnie - czyli ~30%.Wychodziłoby na to, że firma z Bydgoszczy, ma zwyczajnie w świecie droższy produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Jasna sprawa z tym sprawdzeniem, trzeba będzie tak zrobić. Tutaj jakaś losowa pierwsza-lepsza firma i ich ceny: http://purizol.pl/piany-otwarto.html - różnica jest dokładnie taka, jak u mnie - czyli ~30%. Wychodziłoby na to, że firma z Bydgoszczy, ma zwyczajnie w świecie droższy produkt. To nie jest oczywiste. Przy tak znacznej różnicy trzeba wzmóc czujność. Można sprawdzić również wpraszając się przed decyzją, na jakąś wcześniejszą realizację kandydata i tam zażądać wycięcia próbki bez uprzedzania. Poza tym trochę się chłopakom (z linkowanej strony) pomieszały parametry i są w sprzeczności z DWU. Lud to kupi Edytowane 5 Września 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.09.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Co niby tą kamerą będą teraz sprawdzać? Aby to miało jakiś sens to różnica temperatur powinna wynosić co najmniej 30 stopni. Dla mnie to zwykły chwyt marketingowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 05.09.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Co niby tą kamerą będą teraz sprawdzać? Aby to miało jakiś sens to różnica temperatur powinna wynosić co najmniej 30 stopni. Dla mnie to zwykły chwyt marketingowy . Być może da się sprawdzić, czy piana wszędzie dotarła, albo zbadać, czy grugość materiału jest odpowiednia. Dam znać, co chcą z tą kamerą robić, jak się dowiem i ich w ogóle wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Ta firma od Pureksa urzekła mnie tym, że powiedzieli, że przyjeżdzają z kamerą termowizyjną w celu sprawdzenia, czy nie ma mostków po pianowaniu. To kiedy przyjeżdżają? Jedyny sensowny pomiar termowizyjny wymaga ustabilizowanego ostrego mrozu przez kilka dni, bezwietrznej pogody oraz eksploatacji (grzania) wewnątrz. Jak to niby mają zrobić o tej porze roku? Będzie Kolega czekał z zabudową do takich warunków? A świstak zawija w te sreberka... Edytowane 5 Września 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Być może da się sprawdzić, czy piana wszędzie dotarła, albo zbadać, czy grugość materiału jest odpowiednia. Dam znać, co chcą z tą kamerą robić, jak się dowiem i ich w ogóle wybiorę. Robi się coraz ciekawiej... Grubości nie sprawdzą kamerą tylko cieniutką sondą, Nic teraz kamerą nie sprawdzą. Jedyny test który w jakimś sensie pokaże czy izolacja jest szczelna to próba szczelności tzw. blower door test ale nie sądzę żeby to było w ofercie inclusive. A świstak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Dam znać, co chcą z tą kamerą robić, jak się dowiem i ich w ogóle wybiorę. To co mieli robić to już zrobili Odróżnili się od zwykłej, nie robiącej w lecie pomiarów termowizyjnych konkurencji. Zostali SPECJALISTAMI Pozdav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.09.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Jakie są teraz ceny na pianę OK? Kraków i okolice, mogę dać kilka zleceń w ciągu pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 05.09.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 A świstak zawija w te sreberka... Te przytyki to są do mnie, czy masz po prostu taką manię, wtrącania alegorii? Jak to niby mają zrobić o tej porze roku? Nie wiem w ogóle, co oni chcą zrobić, już to napisałem wyżej, jak się dowiem, to dam znać. Odróżnili się od zwykłej, nie robiącej w lecie pomiarów termowizyjnych konkurencji. No i super, jeśli to marketing, to całkiem niezły, zawsze warto sprawdzić, co jest pod nim, o ile coś jest. Zostali SPECJALISTAMI Wkładasz mi słowa w usta, czy to znowu jakaś przypowieść? Jakie są teraz ceny na pianę OK? Kraków i okolice, mogę dać kilka zleceń w ciągu pół roku. Dostaję wyceny między 70 - 110 zł brutto za m2, przy grubości 30cm. Kraków i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 06.09.2018 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 (edytowane) Tak, mam taką manię. Leczę się ale na efekty trzeba będzie poczekać Już pisałem żeby nie brać personalnie, do siebie, niektórych zwrotów. Mam wrażenie, że Kolega jest nadmiernie wyczulony... Muszę zacząć się przyzwyczajać, że niektore powiedzonka powszechne kilkanaście lat temu mogą być teraz nierozpoznawalne. O SPECJALISTACH to mój osobisty wniosek nt. wielkiej armii dwumiesięcznych mega-fachowców od piany. Jak wcześniej papier tak teraz internet jest cierpliwy i przyjmie wszystko. Co do cen za 30cm to 110 trochę kosmos. Z kolei 70 mocno pachnie wodzianką. W okolicach 80-85 można znaleźć uczciwą piankę.(SPRAWDZAĆ!) Pozdrav SM Edytowane 6 Września 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts