Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

to po kie licho cytujesz mój tekst, i pod nim piszesz że się z nim nie zgadzasz ??

dla przypomnienia mój tekst z którym się nie zgadzasz dotyczył wykonania taniej izolacji z wełny, foli oraz taśmy samoprzylepnej na identycznym poziomie szczelności i przenikania ciepła co pianka otwarto-komorowa

jeśli chcesz podyskutować o konkretnych parametrach technicznych w liczbach wymiernych to zapraszam do wyżej wymienionego wątku, jest wystarczająco merytoryczny

Chodzilo mi tylko o to, ze chciales narzucic mi stawianie tezy, ktorej nie popieram, co do merytorycznosci takiego porownania to juz Ci HENOK odpisal.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uff, ile można o tym pisać.

Ale skoro

Ja nadal zrozumiem wilgoć z dosychania więźby ale potem już nie zaakceptuje ani grama wody - wtedy przecież pogarsza sie izolacyjność każdej izolacji...

należysz do grona tych co nie zastosowali paroizolacji i wentylacji poszycia bo uważają że problem wilgoci występuje tylko przy dosychaniu to może to opiszesz.

Będzie to Twój wkład w opracowanie nowych zaleceń systemodawców od ociepleń :D

Nie mam deskowania - pod dachówką mam założona porządną membranę Delta-MAXX i na to bezpośrednio natryśnięta piana otwartokomórkowa. Jeżeli całość zamknę płyta gipsową i pomaluję jakąś nowoczesną farbą silikonową/ silikatową , która nie przepuszcza pary wodnej to skąd mam mieć wilgoć w izolacji żeby wentylować więźbę????

farmi, ale o co Ci chodzi?

Bo mam nadzieję że nie o sztuczne podsycanie dyskusji, która zaczyna się przeradzać w przepychanki.:sick:

Konstrukcja Twojego dachu nie ma nic wspólnego z omawianym przypadkiem pełnego deskowania pokrytego papą.

Jeśli mam napisać że natrysk pianą jest dobrym rozwiązaniem, choć będzie to moje zdanie, to TAK, jest to dobry materiał termoizolacyjny.

Czy nadaje się do zastosowanie w każdym przypadku - NIE

Pomijam Twoją koncepcję użycia farb zewnętrznych do podłoży mineralnych do pokrycia K-G w przestrzeni mieszkalnej, bo są i takie które do wnętrz się przy okazji też nadają.

Ale żadna z tych farb nie jest wstanie zastąpić paroizolacji, bo są to tkz. farby oddychające.

http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/EC4163E1895CDE8EC1256C13004D90FA?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=tt

ale wolność Tomku w swoim domku :D

Z drugiej strony jeśli jeszcze nie popełniłeś tego wynalazku (poczytaj karty katalogowe), to może przynajmniej uchroniłem Cie przed popełnieniem głupstwa. :)

Witam

Przestudiowałem intensywnie forum i tak same z siebie nasuwają się że te wszystkie piany otwarto-komórkowe to szmelc chociaż mam to zrobione u siebie klasa palności B3 bez wyjątku dostępnych pian na rynku. Tylko i wyłącznie piana zamniętokomórkowa gdzie lam 0.022. Sam dałem się nabrać na cudowne właściwości piany otwarto-komórkowej. Koszt 15 cm 80 zł brutto za sztywną a ja baran zapłaciłem ... za otwarto-komórkową.... Poniżej tabela jaką dostałem od innego wykonawcy. Temat piany poruszany nie pierwszy raz....

Bez

Nie mam deskowania - pod dachówką mam założona porządną membranę Delta-MAXX i na to bezpośrednio natryśnięta piana otwartokomórkowa. Jeżeli całość zamknę płyta gipsową i pomaluję jakąś nowoczesną farbą silikonową/ silikatową , która nie przepuszcza pary wodnej to skąd mam mieć wilgoć w izolacji żeby wentylować więźbę????

farmi zgadzam się z Tobą całkowicie

z dziur i rozdarc jakie zdarzaja sie podczas montazu.

No chyba ze sam zakladales membrane i dachowke i jestes w 100% pewny, ze NIGDZIE nie jest uszkodzona.

w przeciwnym razie zgodnie z prawem Murphy'ego tamtedy bedzie zarzucac sniegiem i zacinac deszczem i woda bedzie przeciekac.

kolego idąc tokiem twojego rozumowania należy przyjąć ze w domu powinno się montować tylko ramy okienne ponieważ jak napisałeś dziury i rozdarcia zdarzają się podczas montażu:D

Witam

Przestudiowałem intensywnie forum i tak same z siebie nasuwają się że te wszystkie piany otwarto-komórkowe to szmelc chociaż mam to zrobione u siebie klasa palności B3 bez wyjątku dostępnych pian na rynku. Tylko i wyłącznie piana zamniętokomórkowa gdzie lam 0.022. Sam dałem się nabrać na cudowne właściwości piany otwarto-komórkowej. Koszt 15 cm 80 zł brutto za sztywną a ja baran zapłaciłem ... za otwarto-komórkową.... Poniżej tabela jaką dostałem od innego wykonawcy. Temat piany poruszany nie pierwszy raz....

teraz wystarczy policzyć.

1. Wełna mineralna 30 cm, 0,032, cena 45 złotych z Allegro U = 0,106. Straty na montaży wełny wg. producenta piany to 20%, według innych to 10%, policzmy stratę 15%. Czyli za 45 zł wełny mamy izolację U=0,120.

2. pianka otwarto komorowa 15 cm - 80 zł. Aby osiągnąć U na poziomie z punktu pierwszego trzeba prysnąć 28-29 cm, co będzie kosztowało ok 155 złotych.

I tak w obu przypadkach zapłacimy za stelaż pod płyty k-g. Do punktu 1 dojdzie koszt wepchnięcia taj waty, myślę że od 10 do 15 zł /2, razem maks 60 zł.

Na definitywny koniec w tym temacie. Piana otwarta komorowa 28 cm grubość to to samo U co wełna o grubości 30 cm. JEŚLI JESTEŚ W STANIE DOPŁACIĆ BLISKO 100 ZŁ PO TO ŻEBY ODCHUDZIĆ IZOLACJĘ O 2 CM TO KUP TWOJA DECYZJA.

ile kosztuje piana zamknięta komórkowo ...? jej trzeba liczyć 19 cm ... pewnie podobnie co otwarta

pa pa

teraz wystarczy policzyć.

1. Wełna mineralna 30 cm, 0,032, cena 45 złotych z Allegro U = 0,106. Straty na montaży wełny wg. producenta piany to 20%, według innych to 10%, policzmy stratę 15%. Czyli za 45 zł wełny mamy izolację U=0,120.

2. pianka otwarto komorowa 15 cm - 80 zł. Aby osiągnąć U na poziomie z punktu pierwszego trzeba prysnąć 28-29 cm, co będzie kosztowało ok 155 złotych.

I tak w obu przypadkach zapłacimy za stelaż pod płyty k-g. Do punktu 1 dojdzie koszt wepchnięcia taj waty, myślę że od 10 do 15 zł /2, razem maks 60 zł.

Na definitywny koniec w tym temacie. Piana otwarta komorowa 28 cm grubość to to samo U co wełna o grubości 30 cm. JEŚLI JESTEŚ W STANIE DOPŁACIĆ BLISKO 100 ZŁ PO TO ŻEBY ODCHUDZIĆ IZOLACJĘ O 2 CM TO KUP TWOJA DECYZJA.

ile kosztuje piana zamknięta komórkowo ...? jej trzeba liczyć 19 cm ... pewnie podobnie co otwarta

pa pa

Niestety Twoja kalkulacja to czysta teoria. Ja za piane placilem nie 80, a 58 zl/metr (14 cm - ale jak pisalem wczesniej w praktyce srednio to mam 16-18 ), w mojej okolicy nikt nie chcial polozyc welny ponizej 25 zl (Krakow), jak to sie ma do Twoich obliczen ?? Piana jest drozsza od welny to sprawa oczywista, ale kazdy pojedynczy przypadek moze dac inna kalkulacje. Ja mam dane rzeczywiste, zaplacilem wiecej ale cena nie byla jedynym kryterium. Poza tym sa sytuacje, ze kazdy centymetr grubosci izolacji na skosach jest istotny i wtedy ponosimy pewne koszty zeby te centymetry zaoszczedzic.

W tym watku temat juz jest dosc mocno rozwiniety. CIagle pozostaja watpliwosci natryskiwania piany bezposrednio na deskowanie, w wiekszosci przypadkow piana wychodzi drozej (z przyblizona lambda). Zalet wymieniac nie bede bo sa oczywiste.

Jeszcze co do kalkulacji: przypomina przyklad akademicki, bo zaden wykonawca nie bedzie natryskiwal piany na 30 cm. Dobrze najpierw sprawdzic a potem wyrokowac i wprowadzac w blad innych.

Pozdrawiam

Niestety Twoja kalkulacja to czysta teoria.

Jeszcze co do kalkulacji: przypomina przyklad akademicki, bo zaden wykonawca nie bedzie natryskiwal piany na 30 cm. Dobrze najpierw sprawdzic a potem wyrokowac i wprowadzac w blad innych.

Pozdrawiam

nikogo, nigdzie w błąd nie wprowadzam. Dane wełny z Allegro, dane piany od forumowicza Pokerface , 4 posty wyżej z tabelki.

Użytkownik Pokerface pokazuje tabelę od wykonawcy piany min. otwartej komorowo czy tam komórkowo, i jej lambda jest nieco słabsza od dobrej wełny mineralnej. Jedynie różnica ciągłości izolacji pozwala zaoszczędzić 2 cm na pianie (28 cm) a wełna 30 cm.

Czytaj proszę ze zrozumieniem!! Podałem przykład piany otwarto komórkowo. Piana zamknięto komórkowo wyjdzie mniej cm - normalne, ale też pewnie każdy cm wyjdzie drożej od otwartej komórkowo.

Jak coś się nie podoba to zwróć się do Pokerface i jego danych. W końcu ja odpisywałem na jego post i jego konkretne dane. I tu błędu nie ma.

Poniżej tabela jaką dostałem od innego wykonawcy. Temat piany poruszany nie pierwszy raz....

Ta tabele to czysty nachalny marketing sprzedawcy (piano-tryskacza) :p

Izolacja z pianki&.jpg

Manipulacja lambdą wełny i uzyskanym współczynnikiem przenikalności cieplnej "U", co łatwo przeliczyć.

Jakby nie patrzeć obowiązuje tu zasada którą podał mpoplaw :(

Taka ciekawostka. Większość firm ogłaszających się na serwisach nie ma pojęcia co reklamuje. Ponieważ znajomemu spodobała się ta technika izolacji poprosił mnie o znalezienie firmy która się tym zajmie.

Obdzwoniłem większość firm i moje wnioski:

- Mówią o pianie otwarto-komórkowej a parametry podają z zamknięto-komórkowej

- chwalą się że piana ma taką samą palność jak styropian chociaż on pali się jak benzyna

- do dzisiaj nie otrzymałem od nich aprobaty

- mówią o właściwościach piany ale w połączeniu z np: płytą gk A1 a pianką ma F (taka która nie nadaje się do niczego w budownictwie) i mówią że klasa palności to A1

Ręce opadają.

A to dostałem dzisiaj w odpowiedzi na moje zapytania aprobaty:

Znalazłem jeszcze pianę otwarto-komórkową Izopianol 03/10 N/S - Produkcji Purinowa

Opis producenta:

Izopianol 03/10 N stosuje się do produkcji poliuretanowej termiczno -akustycznej pół -sztywnej pianki natryskowej (stropy, ściany).

System ten jest stosowany głównie jako fonoizolacja - pianka nie posiada Aprobaty Technicznej - jest produktem palnym - klasa palności B3 - z klasyfikacją w zakresie zdolności samogaśnięcia - Wyrób Samogasnący. Jest to jedyny tego typu produkt na rynku.

DOPUSZCZENIE DO OBROTU I STOSOWANIA

W BUDOWNICTWIE:

« Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie

produktów Dziennik Ustaw nr 229 z 2003

pozycja 2275

« Wyrób nie podlegający certyfikacji - nie

ujęty w Monitorze Polskim nr 32 z 2004 r

pozycja 571

najlepsze systemy termiczno-hydroizolacyjne stosowane w budownictwie

A do wyboru piany co prawda nie tej co oczekiwałem:) skłoniły mnie takie niuanse jak widok opadniętej i skotłowanej wełny u mojej mamy na poddaszu, widok wełny podczas remontu za gk gdzie jakieś zwierzątko urządziło sobie siedzibę kuna/kot, wełna koło komina gdzie ciekła woda z opierzeń i śliczny grzybuś na niej, ponieważ mam dwie lewe ręce do pracy:)) to koszt porównywalny do wełny z allegro z przesyłką. Koszt 20 cm cudownej piany otwartoporowej piany to 14 Euro Brutto:P, a zamknięto-porowej 15 cm to 20 Euro Brutto. Jak to się mówi wolność Tomku w swoim domku co do materiałów. Ale dostałem również ofertę na ekofiber:)

Edytowane przez Pokerface

• 3 weeks później...

A do wyboru piany co prawda nie tej co oczekiwałem:) skłoniły mnie takie niuanse jak ...

Dokladnie tak, tylko czy......

Ocieplac poddasze zamknietokomorowa z pelnym deskowaniem i papa,????

moze przed nalozeniem pianki pomierzyc wilgotnosc drewna??, tylko przy jakiej wilgotnosci mozna sadzic ze drewno nie zgnije gdy po ocieplaniu pianka zostanie odciete od dostepu powietrza??

Czy ktos juz zglebil temat zamknietokomorowej na deskowaniu z papa??

ryzykowac czy nie ????

Nałożenie piany zamknięto komórkowej na drewno wilgotne jest ryzykowne , po nałożeniu piany w drewnie wilgotnym noże zacząć rosnąć grzyb i butwieć . Jest piana na rynku otwarto komórkowa o nazwie SELECTION*500 piana posiada Europejską aprobatę techniczną i klasyfikację na ogień B-s1,d0 oraz atest Higieniczny .

Produkt firmy DEMILEC nakładają tą pianę wyłącznie autoryzowani wykonawcy . :bye:

A oto następny b.... który wierzy w to co mu się powie "jozek131" ta możę i ma tą klasę palności ale nie piana i nie sama a schowana za płytą gipsowo kartonową, a PUKI co Ekuropejska aprobata to taka która ma przeprowadzane w każdym kraju w Instytucie Techniku Budowlanej badania puki co nie ma, więc pisanie Europejska pozostawia wiele do życzenia

Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej dla poszczególnych materiałów budowlanych, nwet na stronie dystrybutora nie ma nic do przeczytania ani pobrania.

Klasa palności to dla piany Agribalance a nie selection 500:)

Lambda tej twojej "super piany" to 0,037 i co w tym specjalnego???

wełna mineralna μ = 1

silikat, beton komórkowy, ceramika, keramzytobeton μ = 5 - 10

korek μ = 5 - 10

piana zamknięto-komórkowa 03/35 μ = 28 +/-10

styropian μ = 30 - 250

klinkier μ = 50 - 100

beton μ = 70 - 150

papa μ = 20000

paroizolacje μ = 10000 - 90000

Tak dla przypomnienia: Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej dla materiału budowlanego podaje jego paroprzepuszczalność w odniesieniu do warunków określonych normowo dla powietrza. Wartość współczynnika dla danego materiału określa ile razy jest on mniej przepuszczalny dla pary wodnej niż tej samej grubości warstwa powietrza.

Przegrody zewnętrzne wielomateriałowe powinny być tak kształtowane, aby opór dyfuzyjny kolejnych warstw malał od wewnątrz do zewnątrz.