aladin07 19.09.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 mimo, ze mam 2 sezony palenia w kominku z plaszczem w. za soba to sie zastanawiamz jakiej srednicy polan korzystacie? ja zazwyczaj uzywam polan o "powiedzmy srednicy" okolo 15cm - czylijakies cwiartki klocka powiedzmy 30-35cmczasami nawet polowki klockow o srednicy 20-25cm zastanawiam sie jednak jakie beda najlepsze wielkosci polan aby spalanienie bylo zbyt szybkie ale jednak nie zbyt powolne, czy moje nie sa za duze jakie sa Wasze doswiadczenia w tym temacie?? dodam ze pale grabem i bukiem o dlugosci 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 jakie sa Wasze doswiadczenia w tym temacie?? dodam ze pale grabem i bukiem o dlugosci 30cm Niektórzy producenci wkładów podają zalecane długości polan. Na własny użytek wykonałem więc taką sobie "kobyłkę" de luxe(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 08.05.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Niektórzy producenci wkładów podają zalecane długości polan. Na własny użytek wykonałem więc taką sobie "kobyłkę" de luxe(?) A grubość polan też podają? (Pytanie jest o grubość, właśnie) Sprawdzę, jak to producent mojego określa. Ale wydaje mi się, że tylko długość i wagę jednorazowego załadunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.05.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A grubość polan też podają? (Pytanie jest o grubość, właśnie) Przeczytaj inicjatora wątku dokładniej: Cytuję: "dodam ze pale grabem i bukiem o dlugosci 30cm" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Przeczytaj inicjatora wątku dokładniej: Cytuję: "dodam ze pale grabem i bukiem o dlugosci 30cm" Pyta także : zastanawiam sie jednak jakie beda najlepsze wielkosci polan aby spalanie nie bylo zbyt szybkie ale jednak nie zbyt powolne, czy moje nie sa za duze jakie sa Wasze doswiadczenia w tym temacie?? Moje doświadczenia to (wkład szer 60 cm) : Jeśli zbyt np długie to nie widzę "bocznych jęzorów i chyba płaszcz wolniej się nagrzewa.Natomiast jak polana mam przycięte na 40 cm obraz ognia w komorze paleniskowej jest zupełnie inny.Jeżeli chodzi o okrąglaki to w moim "smoluchu"przy zbyt małej ilości powietrza do spalania ,czasami takie nierozłupane polano nie wypalało się do końca.Wkładając np pniak na żar z drewna (bo takowe czasami zostają) też potrafił się do końca nie spalić.Wydaje mi się ,że autor wątku nie znajdzie konkretnej definicji długości,szerokości itp. polan do kominka.To jest chyba zależne od możliwości jakie postawił kominkowi producent.Ale to tylko moje zdanie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.05.2011 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Tu prowadząc dyskusje rozgraniczyłby je na rodzaje wkładów. Inaczej jest w wkładach z rusztem, inaczej w wkładach bezrusztowych.Według mnie spalanie w wkładach bezrusztowych jest bardziej optymalne, znacznie dłużej utrzymuje się faza grzania żarem i spalanie drewna jest praktycznie całkowite. Wtedy gdy wkład jest rozgrzany spokojnie możemy sobie dodawać polana (suche) grubości około 15 - 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 09.05.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Drewno o średnicy 10-15 cm spala się naj efektywniej. Pytanie tylko czy wkład podtafi odebrać wytworzoną z energię. Dokładanie dużych klocków drewna pozornie wydłuża czas spalania jednak drewno nie ulega całkowitemu spaleniu, powstaje zbyt dużo żaru a następnie węgla drzewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Tu prowadząc dyskusje rozgraniczyłby je na rodzaje wkładów. Inaczej jest w wkładach z rusztem, inaczej w wkładach bezrusztowych. Według mnie spalanie w wkładach bezrusztowych jest bardziej optymalne, znacznie dłużej utrzymuje się faza grzania żarem i spalanie drewna jest praktycznie całkowite. Wtedy gdy wkład jest rozgrzany spokojnie możemy sobie dodawać polana (suche) grubości około 15 - 20 cm. Święta racja.Niech autorowi wypowiedzą się ci co maja kominki bez rusztowe i ci z rusztem.....jakie to polana wkładają do swoich komór paleniskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 ..................Pytanie tylko czy wkład potrafi odebrać wytworzoną z energię.............. Słuszne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.05.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Gdy przyglądam się wielu znajomym kominkom (bo na własny dopiero czekam), to dochodzę do wniosku, że:albo efektywne grzanie samym żarem (dłuższe ale też i dokładniejsze spalanie)albo efektowne spalanie z jęzorami płomieni, ale wtedy przez komin ciepło ucieka jak cholera i drewno "idzie" jak wodaI to wszystko przy takiej właśnie średniej wielkości polan (fi10 do 15 i długości 30-40 cm)Czy wasze doświadczenia to potwierdzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.05.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Jak chcę mieć efektownie - palę w kominku otwartym. Efektywne spalanie to w piecu (kominku) który odbiera energię w stopniu takim jak mu każę (patrz wpis Margod).Jest to pieco kominek ,więc przy okazji jest i efektownie - jara się jak jasna ch., a do komina idzie tyle co musi (góra 200 o C przy 900 o C w palenisku) Mam jeszcze kopciucha , i tu łączę spalanie jedno z drugim. W otwartym klocki takie jak na stacji benzynowej W pieco kominku drobne , nawet jak kije od miotły, bo ma się spalić szybko i na maxa. W kopciuchu różnie . Na początek drobne ,by szybvko zagrzać wodę w obiegu, potem klocki takie ,że tylko ja uniosę . Długość poloan średnio 50 cm ,ale piece słusznej wielkości. Tak ,że mościompanie , nie ma reguły . Jeden mo tak ,drugi "inaczy" (jeden teściową drugi obie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 09.05.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 http://manu.dogomania.pl/emot/drwal.gifCiekawe, czy Autor wątku tu w ogóle zajrzy. Swoje pytania zadał ponad pół roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.05.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 http://manu.dogomania.pl/emot/drwal.gif Ciekawe, czy Autor wątku tu w ogóle zajrzy. Swoje pytania zadał ponad pół roku temu. A pies mu ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.05.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Trzeba sobie uświadomić i przyjąć zasadę jaka panuje na wszelakich forach, że pisząc na forum nie piszemy tylko do konkretnej osoby.Piszemy do wszystkich czytających, którzy są zainteresowani danym tematem. Tak się zazwyczaj składa, że podobne lub takie same pytania, czy wątpliwości, zazwyczaj ma sporo czytających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 10.05.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 No wiem, przeca. Wiem, Bohusz. No i fajosko, że sobieradek, wyhaczył fajoski wątek.(A Autor pytań ma wreszcie odpowiedzi. A my... dzielimy się doświadczeniami. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.05.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 No wiem, przeca. Wiem, Bohusz. No i fajosko, że sobieradek, wyhaczył fajoski wątek. (A Autor pytań ma wreszcie odpowiedzi. I o to idzie Szkoda mi się zrobiło Autora, że wtedy NIKT mu nie odpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.05.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 I o to idzie Szkoda mi się zrobiło Autora, że wtedy NIKT mu nie odpowiedział I biedny całą zimę nie mógł napalić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 10.05.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam,Skoro dyskusja taka ognista, to i ja dołożę...Z kory powstaje najwięcej popiołu, ma małą gęstość i mało z niej energii. Na dodatek jest izolatorem podczas suszenia.Wniosek: trzeba z nią walczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Z kory powstaje najwięcej popiołu, ma małą gęstość i mało z niej energii. Na dodatek jest izolatorem podczas suszenia. Wniosek: trzeba z nią walczyć! Tak więc w długie jesienne wieczory sobie ją skrobiesz, i skrobiesz, i....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.05.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam, Skoro dyskusja taka ognista, to i ja dołożę... Z kory powstaje najwięcej popiołu, ma małą gęstość i mało z niej energii. Na dodatek jest izolatorem podczas suszenia. Wniosek: trzeba z nią walczyć! Zużywając 40 - 50 mp drewna na sezon , mam w tej walce z korą spore doświadczenie i osiągnięcia. Zbiera się tego ze dwa kubiki rocznie . I co ? Poznańska pyra miałaby to na kompost przerobić? Za hytry jestem - palę i wybieram popiół na przemian. Właśnie ostatnie zimne dni były "opalane" właśnie korą i wszelkiego rodzaju dziadostwem drewnianym pozostałym po zimie. Dodać muszę ,że jesienią , sezon inauguruję wszelkiego rodzaju opakowaniami z drewna , jednorazowego użytku (palety , skrzynie) . Tniemy na kawałki i razem z gwoździami buch do pieca. Ten rodzaj opału trafia do pieców kumulacyjnych bez rusztowych. Korę palę w CTM - ie z płaszczem wodnym Takiego " dziwnego" opału potrafi nazbierać się nawet 10 % całego spalanego zapasu , więc są to niebagatelne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts