Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wzmacniać łączenia więźby?

Łukasz80

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
"sobieradek" masz coś przeciwko tradycyjnej ciesielce? Pozdrawiam.

Gdy ci "tradycyjni" cieśle przyszli mi budować więźbę, chcieli mi też krokwie do murłat "przywalić" tymi wielkimi gwoździami. Wtedy pewien stary, emerytowany murarz poradził mi zastosować (oprócz "tradycyjnych" zaciosów) kątowe (mocno przetłoczone) okucia ciesielskie. Gdy przyszedł jego syn (niezły osiłek) i spróbował, jak te okucia "trzymają", to był wielce zaskoczony, że nie dają się "bujać". Bo wszystkie krokwie, które dotąd "próbował" przybite nawet największymi gwoździami, dawały mu się "bujać". Oto moje doświadczenie "na własnej skórze". Obecnie mijają dwa lata i mój dom (i jego krokwie) mają się dobrze:)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto usunięte_12*

;)

Mi się wydaje, że ten "niezły osiłek" to musiał też ciebie nieźle "pobujać" sobieradek :jawdrop:

Całą więźbę mam łączoną przy użyciu okuć ciesielskich. A tobie jest już pewnie głupio, że uwierzyłeś swojemu cieśli-leniuchowi, który boi się nowych, lepszych rozwiązań;).

Przepraszam, że się wtrące do waszej polemiki ;) ale powiem tak: u mnie krokwie z murłatą są łączone gwoździami i do tego metalowe łączniki (okucia ciesielskie). Jętki do krokiew zbite gwoździami, przewiercone i skręcone na śruby. Płatew do jętek zamocowana metalowymi łącznikami kątowymi wzmacnianymi. Teść jak to zobaczył to powiedział, że jest mocno przesadzone ;))) Edytowane przez buzzer11

;)

Całą więźbę mam łączoną przy użyciu okuć ciesielskich. A tobie jest już pewnie głupio, że uwierzyłeś swojemu cieśli-leniuchowi, który boi się nowych, lepszych rozwiązań;).

Gwarantuje Ci że nie nadążył być za tym "leniuchem" ganiać po dachu.

A czy dostałeś gwarancje na dach? ;)

Edytowane przez tlalken

Gość Konto usunięte_12*
Teść jak to zobaczył to powiedział, że jest mocno przesadzone ;)))

I słusznie. Ja mam tak samo, tylko BEZ GWOŹDZI, i wszystko jest O.K.:)

Acha - zapomniałem dodać, że u mnie krokwie mocowane są także do deski kalenicowej przy pomocy obustronnych okuć kątowych (podobnie, jak do murłat).

Edytowane przez Konto usunięte_12*

I słusznie. Ja mam tak samo, tylko BEZ GWOŹDZI, i wszystko jest O.K.:)

Acha - zapomniałem dodać, że u mnie krokwie mocowane są także do deski kalenicowej przy pomocy obustronnych okuć kątowych (podobnie, jak do murłat).

Jakie masz wymiary krokwi (6*12) murłat 14*14, masz płatwie pośrednie? I czy możesz mi posłać zdjęcie jak wygląda takie łączenie ciesielskie solo i założone na murlacie i krokwi? Może jakis symblo tego łączenia i rodzaj gwoździ którymi jest przybite. A niech uderzę się w pierś ;)

czy możesz mi posłać zdjęcie jak wygląda takie łączenie ciesielskie solo ...

łącznik kątowy wygląda tak: http://www.karolewscy.pl/galerie/l/lacznik-budowlany-kp2-ka_2749.jpg

gwożdzie systemowe takie żebrowane. podobno nie da rady ich wyciągnąć

np takie: http://www.met-bud.com/images%20i%20strony/gwozdzie/g9.htm

Edytowane przez buzzer11

Gość Konto usunięte_12*
Jakie masz wymiary krokwi (6*12) murłat 14*14, masz płatwie pośrednie? I czy możesz mi posłać zdjęcie jak wygląda takie łączenie ciesielskie solo i założone na murlacie i krokwi? Może jakis symblo tego łączenia i rodzaj gwoździ którymi jest przybite. A niech uderzę się w pierś ;)

Swoimi (jak dotychczas) pogardliwymi i agresywnymi wypowiedziami dałeś dowód, że nie warto z tobą gadać. Tak więc nie mamy już sobie nic do powiedzenia.

Gość Konto usunięte_12*
oczywiście wszystkie te okucia są bite gwoździami systemowymi.

Ja dla pewności dałem oprócz gwoździ systemowych (przemiennie) dobrej jakości wkręty z kołnierzem i łbem sześciokątnym (t.zw. "farmery").

Gość Konto usunięte_12*
Sobieradku, przyjrzyj się swoim własnym wypowiedziom w tym wątku. Zwłaszcza w kontekście pogardliwości, agresji i prowokowania innych - to taki komentarz z boku.

J.

No właśnie - przyjrzyj się, byle obiektywnie! Bo symetrii tu NIE MA! To tylko moja reakcja na pogardliwe wypowiedzi (dotyczące choćby mojego "nick'a")!

W toku burzliwej dyskusji umknęło to że dobrze zaprojektowana i wykonana w sposób tradycyjny więźba nie wymaga łączników metalowych.Jeżeli już to ewentualnie na skrajnych krokwiach i na pewno nie takich łączników o jakich wcześniej była mowa.Nie są one odpowiednie do tego rodzaju obciążeń.

Gość Konto usunięte_12*
na pewno nie takich łączników o jakich wcześniej była mowa.Nie są one odpowiednie do tego rodzaju obciążeń.

No, to prosimy szanowny docencie56 o krótki, fachowy wykład (choćby w skrócie), jakie to inne łączniki są bardziej sensowne w tym miejscu(?)

Gość Konto usunięte_12*
Zawsze polecam inwestorowi żeby sobie poleciał do ciepłych krajów na wycieczke za pieniadze które chce wydać na blaszki :)

Te "blaszki" akurat są nadzwyczaj tanie.Tak więc daleko byś...nie poleciał :D

No, to prosimy szanowny docencie56 o krótki, fachowy wykład (choćby w skrócie), jakie to inne łączniki są bardziej sensowne w tym miejscu(?)

Już dawno przestałem dawać darmowe wykłady.

Te "blaszki" akurat są nadzwyczaj tanie.Tak więc daleko byś...nie poleciał

Mam o tym odmienne zdanie.