Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja ściany fundamentowej

El Komendante

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie dotyczące izolacji ściany fundamentowej wykonanej z bloczków (pod bloczki jest dana papa 2*3mm).

Teren budowy jest gliniasty.

Czy takie wykonanie jest poprawne:

-dysperbit izolbet od wewnątrz dwa razy (pierwsza warstwa podkładowa rozcieńczona z wodą)

-od zewnątrz dysperbit+ styropian hydromax 5 cm (styropol) na klej, na to klej+ siatka + kolejna warstwa dysperbitu

Docelowo planuję teżwykonanie opaski drenarskiej wokół budynku.

Czy 5cm. styropianu starczy? Może polecacie jakiegoś innego producenta styrpopianu?

... a po co dysperbit na styropianie ???????

zrób dobrze izolację pionową odpowiednią do rodzaju gruntu i wód gruntowych jakie u Ciebie występują jeden raz i to wystarczy...

i nie klej czasem styro na klej do dociepleń bo nie będzie trzymał na bitumie....

czy starczy 5 cm ? jak na dzisiejsze technologie domów energooszczędnych to mało, ale zawsze lepsze to niż nic ;)....

A po co klej+siatka do ziemi. Wszyscy tak robią i projektują, a przecież kleju do dociepleń nie powinno stosować się w ziemi. Błąd. Nawet dysperbit mu nie pomoże. Proponuję pomalować obustronnie "dla przyzwoitości" 2-3razy dysperbitem, przykleić styropian ekstrudowany, lub inny z atestem do stosowania w ziemi i co najwyżej ułożyć na nim folię kubełkową. Najważniejszą izolacją jest ta pozioma pod posadzką i ścianami parteru. Tu bym nie żałował dobrej papy min. gr 4mm najlepiej podkładowa na dachy drewniane, takiej której w rękach się nie przedrze.

Mozesz napisac BiG35 dlaczego sie nie stosuje kleju do docieplen w ziemi ??

Ja mam fundament pomalowany 2 razy dysperbitem ( pierwszy raz z woda rozrobiony ) na to 8 cm styropianu , siatka , klej nastepnie dysperbitem pomalowam i na koniec folia kubelkowa . Od wewnatrz pomalowalem 2 razy dysperbitem i wylozylem folia budowlana .

Fakt ze mozna dla zaoszczedzenia kosztow nie dawac siatki w ziemi ale dla mnie to bylo wygodniejsze rozwiazanie poniewaz fundament wystaje 50 cm nad poziom dzialki i zamierzam obłożyć go cienkimi plytkami , a raczej na styropianie nie beda sie trzymac . A bawic sie w przycinanie siatki to raczej troche dla mnie niewygodne

Edytowane przez damian2510

porzadna izolacja to w ta strone

Aby nie bylo znowu zarzutow pod moim adresem, w miejsce BM92 /Be901 wpisac ewentualnie dobry odpowiednik typu Combiflex EL/ Pecimor 2K itp....

Ja mam fundament pomalowany 2 razy dysperbitem ( pierwszy raz z woda rozrobiony ) na to 8 cm styropianu , siatka , klej nastepnie dysperbitem pomalowam i na koniec folia kubelkowa . Od wewnatrz pomalowalem 2 razy dysperbitem i wylozylem folia budowlana .

Fakt ze mozna dla zaoszczedzenia kosztow nie dawac siatki w ziemi ale dla mnie to bylo wygodniejsze rozwiazanie poniewaz fundament wystaje 50 cm nad poziom dzialki i zamierzam obłożyć go cienkimi plytkami , a raczej na styropianie nie beda sie trzymac . A bawic sie w przycinanie siatki to raczej troche dla mnie niewygodne

Izolacja fundamentu, a ocieplenie cokołu to dwie różne rzeczy. Przy dociepleniu cokołu i obłożeniu go płytką to nie dość, że go przezbroisz siatką o większej gramaturze to powinien jeszcze kołkować przez siatkę.

A co do izolacji fundamentów jest wiele broszur, instrukcji producentów np. PCI, gdzie wszystkie warstwy macie opisane punkt po punkcie.

Malowanka dysperbitem to izolacja tylko przeciwwilgociowa, pamiętajcie, że jest jeszcze izolacja lekka i ciężka uzależniona od gruntu na działce.

Poza tym malowanie EPS-a, XPS-a dysperbitem, izolujemy ścianę nie styropian.

Wykonawcy używają kleju do dociepleń elewacji, który zgodnie z instrukcją producenta nie powinien być stosowany w ziemi, gdzie stale narażony jest na działanie wilgoci a przy tym okresowo ujemnej temperatury. Po kilku cyklach zamrażanie - rozmrażanie przy nasyceniu wodą ulegnie zniszczeniu.

Witam,

czyli jeśli do ocieplenia fundamentów i piwnicy użyję styroduru (przyklojengo na IZOHAN WL) to nie muszę już styroduru z zewnętrz niczym izolować ? Np. jakąś folią kubełkową. Rozumiem, że styrodur jest mocną izolacją przeciwwodną ?

A możę lepszym i tańszym rozwiązaniem byłoby (może ktoś to już sprawdził) oklejenie ścian fundamentowych i piwnicy w gruncie styropianem oklejonym papą ? Istenieje taki styropian i piszą że można izolować tym fundmanety.

Pytanie, co jest lepsze jeśli chodzi o ochronę przed wilgocią i wodą (piwnica w gruncie gliniastym, ale na skarpie więc wód gruntowych tych poważnych nie ma bo cieki spływają w dół, są jedynie wody opadowe).

Sam styrodur ? Styrodur i na to folia jeszcze ?

Czy same płyty styropianowo-papowe ?

porzadna izolacja to w ta strone

Aby nie bylo znowu zarzutow pod moim adresem, w miejsce BM92 /Be901 wpisac ewentualnie dobry odpowiednik typu Combiflex EL/ Pecimor 2K itp....

Wita. Wspaniale omówiony temat, próbuję sięstosować do wiedzy zaczerpniętej, ale na folii wytłaczanej, którą zakupiliśmy jest instrukcja:

Montaż folii

Folie VENTFOL-STANDARD układa się stożkami ściętymi w kierunku muru. Połączenia wykonuje się na zakładkę o długości ok. 30 cm. Mocowanie do ściany można wykonać przy użyciu gwoździ stalowych w odległościach ok. 60 cm od siebie. Przy układaniu poziomym zastosować dwustronną taśmę samoprzylepną. Montaż folii dopuszczalny jest w każdych warunkach atmosferycznych.

To jak jest z tymi kubełkami na folii? Do muru, czy na zewnątrz?

weekend jest, dzisiaj pokonalem 1200km po polskich drogach, pisac obszerniej juz mi sie nie chce :) Pomyslcie sami, chwile sie zastanowcie, jezeli czytaliscie tamten post wystarczy wyciagnac wnioski.

Ja wiem co pisza producenci folii, ale wiem tez z codziennego zycia: mokrych piwnic, napraw uszkodzonych izolacji pionowych, jakie skutki przynosi zastosowanie w/w folii kubelkowej zgodnie z wytycznymi producenta czyli kubelkami do izolacji.

Zalet stosowania kubelkami do sciany nie ma, sa tylko wady.... i to bardzo powazne.