Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie wody do domu

MikiQ

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Chcę wprowadzić wodę do domu. Mam zrobiony przepust pod fundamentem żeby wcisnąć tam rurkę. Czy są jakieś ogólne przepisy którędy ta rura ma przebiegać. Studzienkę z licznikiem mam w granicy działki, a teraz musiałem odkopać fundamenty z jednej strony i zastanawiam się czy mogę tamtędy poprowadzić wodę czy zrobić to jakoś inaczej oraz jakiej średnicy rury użyć?

Dzięki za odpowiedź

napewno nikt ci nie zada pytania czy zes to przeprowadzil od przodu domu czy od tylu masz to tylko zaznaczyc na mapce ktora ci spozadzi geodeta natomias srednica to 3/4 cala poniewaz bedziesz mial odpowiednie cisnienie wody w domu

choc kolega walnol 30 metrow polcalowka i tez wszystko smiga

ja mam 80 metrow 3/4 cala i tak powinno to byc zrobione

• 4 weeks później...

... ponieważ masz wodomierz w studzience i o ile nie zamierzasz przenosić go do domu, to w zasadzie miejsce wejścia do budynku jest obojętne.

Odradzam jednak bezpośrednie narożniki ( w przypadku awarii coby nie podmyło fundamentów ).

Średnicę rury najlepiej sprawdzić w studzience i zastosować taką samą wielkość jaka jest na odc. przewód wodociągowy - studzienka wodomierzowa.

Pzdr

J

PS

... dokładnie 19 mm

Gość 80mariusz80

Podnosze temat. Chcialbym w przyszlym roku podlaczyc wode do domu i nie wiem jaka jest procedura. Dom jest w SSO; na dzialce brak studzienki (wode do budowy uzyczalem od rodziny za plotem) i chcialbym na wiosne wykonac podlaczenie do domu (tj. do zaworu glownego). Odleglosc od sieci wodociagowej ok. 10-15m; dom jest podpiwniczony. Mam warunki podlaczenia do sieci wraz z projektem podlaczenia do domu - uzyskane na etapie zalatwiania pozwolenia na budowe. Z tego co sie orientuje, powinienem sie zglosic do lokalnej spolki wodnej po zgloszenie i ... wlasnie, co dalej?

Kto podlacza - obca firma pod "patronatem" spolki wodnej czy mam to zrobic we wlasnym zakresie? Zalatwianie takich formalnosci liczy sie w dniach, tygodniach, miesiacach? Materialy (rury, zlaczki, przepustnica, licznik, zawor glowny) kombinuje we wlasnym zakresie czy kladzie wszystko spolka wodna?

Ile za metr biora na Gornym Slasku?

Dziekuje zyczliwym za odpowiedzi : )

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Cze

1.Projekt

2.Uzgodnienie w ZUD-ach (zespol uzgodniej dokumentacji) - starostwo ..wydzial budownictwa

3. Zgoszenie w strostwie budowe przylacza - wydzial budownictwa.

4. Obejma na rure PE 90 z nawiertka+ zawor odcinajacy + rura PE32 + koparka + checi do pracy. Robiac samemu zatrzymasz pare stowek w kieszeni

5. Nie zapomnij wezwac technika z wodociagow..zalozy licznik

Pozdro

Witam,

Też jestem na etapie załatwiania przyłącza.

Mam zapewnienie dostawy wody które było mi potrzebne do PNB.

Więc wystąpiłem o warunki przyłącza.

I co dalej ?

Czy na podstawie tych warunków muszę wykonać projekt przyłącza ? I ile on kosztuje ?

Dlaczego jak ma w Zagospodarowaniu terenu wrysowaną nitkę wodociągu to muszę jeszcze robić osobny projekt ?

Hej

No podstawie warunkow robisz projekt przylacza...chyba ze ta nitka ktora jest narysowana na zagospodarowaniu twojej dzialki odpowiada warunkom ktore dostales z wodociagow i jesli twoj architekt mial uprawnienia do projektowania sieci i przylaczy wodociagowych. (to samo sie ma do gazu i pradu).

Projekt napewno kosztuje...ale jesli znajdziesz dobrego goscia to sie dogadasz.

Wazna rzecz...jesli robicie przylacza to najlepiej jest zrobic projekt wody kanalizy pradu i gazu na jednej mapce...wszystko wam uzgodnia na ZUD-ach za jednym zamachem i oplata jest okolo 70 zl za wszystko a nie 70 zl za kazdy projekt jesli przyniesiecie osobno.

Pozdro