Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie butli do kuchenki - wąż w posadzce?

_piotr88_

Recommended Posts

Witam

Układ kuchni trochę mi się zmieni a i nowe szafki o szerokości 40cm mają same szuflady (więc odpada wstawienie do niej butli tak jak jest teraz) muszę coś wykombinować. Piewsza myśl - poświecić na butlę szafkę o szerokości 80cm lub 60cm, bo takie będą obok kuchenki. Obok szafek będą już dzrwi i po ich drugiej stronie zlew. Co sądzicie o tym, aby butlę wstawić pod zlewem , a w posadzce, oczywiście w peszlu, pod ścianą przeprowadzić wąż łączący butlę z kuchenką? Jaka jest max dopuszczalna długość węża? Odcinek w posadzce to ok 4m + łącznie 1,5m w pionie do kuchenki i butli. A może zamiast węża stal albo miedź?

Pozdrawiam

Nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem - chcesz połączyć butlę w płyta gazową pokaż jaki masz układ kuchni narysuj to lub zrób fote samo doprowadzenie z ujścia Pionu może być rura miedzianą połącznei Twardy Lut lub czarną bezszwową < nie widzę najmniejszego problemu aby doprowadzić połączenie z płytą < w posadzce nie może być osadzona rura < powód korozja i dostęp do rury wymogi Gzw <

Hmm.. .kuchenka w jednym rogu zlew w drugim czyli wszystko zgodnie z wytycznymi "jak nie projektować kuchni" i "10 najczęściej popełnianych błędów przy urządzaniu kuchni" ;) Cóż twój cyrk twoje małpy. Co do węża to nie powinien mieć więcej niż 3 metry. Dłuższe przyłącze, niema problemu można zrobić ale sztywne. tak jak napisał ANSE72 rura miedziana lutowana na twardo lub stalowa spawana lub skręcana a przy butki krótki wąż elastyczny do podłączenia. Tu miałbyś właściwie prosty kawał rury tyko kolanka na końcach. W posadzkę wpruć nie wolno. Możesz dać za szafkami,albo wpuścić w ścianę, z tym że zamurować można tylko całe odcinki rury i połączenia spawane. Skręcanych nie wolno zamurowywać, nie wiem jak jest z lutowanymi. Edytowane przez G.N.

kolego rozwiązanei jest proste zamiana szafki 800 szufladowej z szafka zlewozmywakową to rury odpływu mo0zesz zamieścić w posadzce i bezproblemowo ergonomia < o ile można to tak nazwać jezeli zamienisz zlewozmywak z 800 to polepszy sie funkcjonalność >>i dodatkowo dziwna sprawa z umiejscowieniem kuchenki gazowej a druga sprawa głębokośc szafek powinny być 520 a krańcowe 560 - proponuję abyś skontaktował sie zemna przez skype a pomogę rozwiazać problem o ile można to tak nazwać Edytowane przez ANSE72

Hmm.. .kuchenka w jednym rogu zlew w drugim czyli wszystko zgodnie z wytycznymi "jak nie projektować kuchni" i "10 najczęściej popełnianych błędów przy urządzaniu kuchni" ;)
ha ha jak widzisz w każdej ścianie jest dziura (3xdzwi, 1x okno) więc "konfiguracja" takiej kuchni jest łatwa, szybka i przyjemna. Gdy zlew postawiłbym obok kuchenki pozbyłbym sięw ten sposób blatu roboczego o i tak skromnej długości 100cm. Kuchenka stoi w kącie ze względu na komin który tam jest, a więc podłaczenie okapu. Gaz ma biegnąć pod drzwiami, jakoś nie wyobrażam sobie rury jako progu.

Hydraulicy robili dziś co, zapytałem szefa czy ma jakiś pomysł na to. Powiedział, że podrzuci mi miedzianą rurę z kręgu 12x1, do tego dwie złączki do podłączenia elastycznego węża. Jak powiedział tak zrobił. A zatem nic skręcanego spawanego czy lutowanego w posadzce nie będzie. Mam nadzieję, że po tym remoncie nie zostaną tylko fundamenty?

Edytowane przez _piotr88_