Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylko na krótko...i tak od niechcenia...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

Ciesze sie ze znalazlam ten watek. ogrodowo-muzyczny, super.

I ogrod Twoj jest super!:-)

A ja poszalalam tej jesieni z różami i zamowilam w necie ich chyba ze 20szt, m.in tez flamingo, reszta wielkokwiatowa, troche rabatowych bialych do podsadzenia ciemnobordowej budlei. Nakupowalam a potem dopiero zrozumialam ze moja rabata musi miec tylko 3 kolory, max 3 kolory i teraz musze zagospodarowac kilka zoltto-herbacianych roz, moze dam rade:-) A na tej rabacie posadzilam kolory bialy i odcienie, czerwony i różowy. Zobaczymy co mi wyrosnie w przyszlym roku:-)

A tak a propos róż angielskich - to to sa wlasnie kolosy - róże parkowe

Hej Dorbie :) Kusisz mnie tymi różami...ja tej jesieni jeszcze nie kupiłam żadnej, ale...narazie przekonałam się do iglaków i dyskretnie wtrącam je tu i ówdzie, tak dla kontrastu. Ja mam białą budleję i juz widziałam jak kwitnie i... właśnie mnie kusi fioletowa. Wtym roku mało kwitło tych moich białości, pewnie dlatego, że to pierwszy rok po posadzeniu. Jak tak się zastanowię to mam tego całą masę... a narazie wcale tego nie widzę :(. Ha! no i w takim razie muszę zamówić jeszcze tych kolosów skoro to u nich to takie normalne, więc powodzenie hodowli gwarantowane. :)

Masz mnostwo roslin, tylko musza sie rozrosnac. A nie chcesz do tych bialych dodac fioletu i różu? Ja tak lubie, to moje ulubione kolory w ogrodzie.

Tak sie zaangazowalam w robienie rabaty rózanej, ze caly czas o niej mysle. Brakuje mi jeszcze 5 róż czerwonych i 4 amarantowe Venrosa. I tak bedzie kolorowo bo mam tam róże: Chopin, Polstarn, Quuen Elizabeth, Flamingo,Kronenburg, Nostalgie,Mundial, Ena, dama de Cur, Venrosa, razem w odcieniach bialego, rózu jasnego/ ciemnego, czerwieni i bordo. Zobaczymy co z tego wyrosnie. :-) A odcienie żóltego i herbaciane posadzilam u sąsiadki - mam nadzieje ze bedzie zadowolona:-)

Dorbie, przecież mój ogród to właśnie te trzy kolory z przewagą białego...Mam rośliny tylko w tych trzech kolorach. Tego lata niefortunnie pojawiły się żółteeee ...bosze jak to się nazywało :bash:???...., no nic, szybciutko je wykopałam i podrzuciłam na działkę mamy. Ten sam los spotkał pomarańczowe i czerwone tulipany. Jestem bardzo konsekwenta jeżeli chodzi o tę kolorystykę. :stirthepot:Tak naprawdę to wszystkich tym denerwuję, bo często próbują mi coś podrzucić i jeśli nie jest to w odpowiedniej barwie, nie obawiam się odmówić. :D

Ostatnio spodobały mi się Naparstnice białe i dwie odmiany róż: Jasmina i Cinderella. Zaraz odnajdę jakieś zdjęcia.

W sobotę zrobiłam też na trawniku zieloną wysepkę z różnych odmian, wygląda ciekawie i bardzo mi się podoba. Twoja rabata będzie na pewno świetna, pamiętaj żeby skompletować apteczkę dla nich. Jeżeli potrzebujesz mogę przesłać Ci listę niezbędników. :)

Przestań Dorbie, tu można wszystko. Fajny pomysł na wizualizację :D, ja to wszystko chomikuję w głowie, a potem podczas realizacji i tak wszystko zmieniam. Rabata będzie cudna,mi także podoba się połączenie iglaków z różami. Ja między swoimi powsadzałam globosy i cyrprysy. W tym tygodniu przydałoby się te wszystkie prace wykonać, bo z tym śniegiem nie wiadomo jak będzie. A kiedy Ty zamierzasz chwycić za łopatę?:)

Wiecie co, Polacy to jednak lubią odstawiać buractwo...nie mogę ...jeszcze kobieta się nie nacieszyła wygraną to już muszą jej pluć za kołnierz...ha! i to jacy komentatorzy. Laikiem jestem, nie ukrywam...i może właśnie dlatego szanuję autorytet komisji XVI Konkursu Chopinowskiego, przecież decydowali ludzie, którzy sami wygrywali ten konkurs a nie jakaś gromada pożal się boże pismaków lub wątpliwej wrażliwości amatorów Chopina. Nie wiem, może uważają, że im bardziej będą jadaczkować to w oczach opinii wyjdą na bezwględne autorytety? Naprawdę nie rozumiem, że nie potrafią uszanować decyzji komisji, przecież to naturalne że nie każdemu się podobała...

Aaaa...szkoda gadać...może czegoś posłuchamy?

Napisalam maila i mi zżarło:-(

Mialo byc o tym ze byla cisza o konkursie przycmiona polityka i moj Kuba za to mial koncert w szkole i Hubi byl w filharmonii na koncercie Chopin is cool

A to moja rabata w realu - posadzilam dzis świerki Conica. jeszcze tylko kilka róż

http://lh4.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TMBuIj1xLBI/AAAAAAAACKU/_fsemAhMMX4/s512/DSC01559.JPG

http://lh5.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TMBuHwX5m8I/AAAAAAAACKQ/Sn0WCvrygtE/s512/DSC01558.JPG

Kilka róż... kilkanaście chyba :D, ja wczoraj zrobiłam zdjęcie dla swojej "zielonej wysepki" na trawniku, i jak dziś wieczorem nie będę się wstydziła to wrzucę tutaj fotkę. Bo ja od razu bym chciała żeby wszystko było od razu duże i dorodne... To u Ciebie przyjemnie będzie wyglądała droga do domu ...wśród róż...