Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylko na krótko...i tak od niechcenia...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MOja bidula wysepka, w jednym końcu rośnie duże drzewo...ups będzie duże drzewo...korkowiec amurski (mam trzy)..i właśnie od niego rozciąga się ta plamka roślin. Zaplanowałam to w ten sposób, że po kilku latach będzie można usiąść wygodnie na ławce pod drzewem w sąsiedztwie tej plamy zieleni i kwiatów...narazie bidula

DSCF9944..jpg

DSCF9940..jpgDSCF9941..jpg

Te kółka widoczne na trawniku w sąsiedztwie biduli to miejsca gdzie rosną róże czarodziejki...Mam jeszcze pomysł na kolejny mini pokój ogrodowy. oddzielać go będzie od reszty ogrodu ściana z derenia czerwonego, wejście przez pergolę a w środku wędzarnia-grill i takie tam różności.

DSCF9843..jpg

NO tak właśnie myślałam, że te kilka sztuk to tak kurtuazyjnie napisałaś :), A jak zamierzasz je wszystkie przygotować na zimę, bo ja już dostaję dreszczy...owinięcie agrowłókniną piennych to pikuś, ale jak pomyślę o kopczykowaniu...to skąd tej ziemi nabrać? Igliwie to pewnie w nadleśnictwie można dostać...ale wiesz z każdą kolejną sztuką róży problem puchnie...Masz jakiś pomysł? Napewno nie będę ich teraz przycinać, podobno Maja w ogrodzie powiedziała :stirthepot:, że robi się to dopiero na wiosnę...:popcorn:

Dorbie popatrz, a teraz kolejny zakątek z ławeczką...będzie pod brzozami...."świątynia dumania", a przy ławeczce kamienna ściana z podświetloną małą fontanną, którą już zresztą mam. Mam jeszcze pomysły na dwa inne zakątki w kolejnych miejscach na działce, wszystkie będą połączone kamienną ścieżką...

DSCF9940 - Kopia..jpg

Ja mam o tyle dobrze, ze las mam zaraz obok i co prawda jest on prywatny ale gosc nam pozwolil w zeszlym roku troche stroiszu wziac, to i pozwoli w tym. agrowłóknina biała otocze na pewno róże na pniu, reszte zakopczykowalam, ja mam sporo luznej ziemi bo mam miejsce skad ja bierzemy - kolo naszego domku dzieciecego. A co chcesz przycinac? budleje? Podobno trzeba troche przyciac na jesieni, aby od dlugich galezi nie rozpekala sie pod wplywem czapy sniegowej, a potem na wiosne ciacha sie na 20cm i nowe pedy wychodza.

Ale mi dzis dobrze, weekend przede mna wolny. Kuba jutro jedzie na zawody na caly dzien, zostaje Hubi ktory idzie na urodziny kolezanki, przyjechal moj tato, mama o dziwo ma dobry humor i jest fajnie, po ciezkich dwoch tygodniach jakis mily wieczor:-)

Dorbie popatrz, a teraz kolejny zakątek z ławeczką...będzie pod brzozami...."świątynia dumania", a przy ławeczce kamienna ściana z podświetloną małą fontanną, którą już zresztą mam. Mam jeszcze pomysły na dwa inne zakątki w kolejnych miejscach na działce, wszystkie będą połączone kamienną ścieżką...

[ATTACH=CONFIG]27855[/ATTACH]

Fajnie bedzie jak ci zarosnie. Super miejsce, romantyka jak drzewka podrosna. Mi sie wydaje ze to swietne ze posadzilas tyle drzew lisciastych. U mnie jest 1300m2, ten trawnik musi byc, bo synowie sie burza, musza miec boisko do pilki noznej, wiesz, to inaczje niz dziewczynki. Byla awantura jak kazalam mezowi skopac ten maly fragmencik na te roze, jedynie interwencja dziadka pomogla, bo widok z domu spowodowal skojarzenie ksztaltu rabaty do ksztaltow kobieych i Kuba sie uspokoil i obietnica ze na wiosne bedzie zakupiona bramka:-)

Faktycznie dla chłopaków boisko niezbędne...moim dziewuchom wystarczy narazie huśtawka, piaskownica, miejsce na basen i opalanki..:DLubią też z nami "pić kawkę";) w ogrodzie, w piłkę grają ake mniej inwazyjnie niż chłopcy. Nasza działka jest trochę większa bo ma 2000 m2, ale przez te moje nasadzenia jest coraz ciaśniej i dlatego właśnie dziś zlikwidowałam ogródek warzywny...zawsze to więcej przestrzeni i...wolnego czasu:wave:

[ATTACH=CONFIG]27855[/ATTACH]

zamknęłam oczy i zobaczyłam ... i choćbym o balkoniku miała tam dojsc to ja chce usiąść w cieniu tych drzew (no jak globalne wiesz co nie odpuści to chyba w kombinezonie kosmicznym ) ... i na kamiennej ławeczce ... powspominać czas młodosci i fm :) ewentualnie :)

Ha! Dziewczęta czas działa jedynie na naszą korzyść...:) Jestem otwarta na wszelkie odwiedziny, więc walcie śmiało:) Dziś okopczykowałam wszystkie róże i piwonie, a wczoraj posadziłam dwie kolejne pnące róże:białą i fioletową...Jutro chyba przyjdzie już czas na zabezpieczenie hortensji, magnolii, korony piennych, może w tym roku jeszcze glicynię, klon palmowy i moje korkowce amurskie. Te ostatnie to bardziej dlatego by Tośka podczas zimowego biegania ich nie połamała. Dziś Togunia upolowała kreta, na którego myśmy polowali bez efektów przez ostatni tydzień. Piszczał biedactwo jak się z nim zabawiała i "niestety"... nie przeżył.