Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylko na krótko...i tak od niechcenia...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj posiałam pelargonię, posadziłam begonie i jedną malwę, która zbyt wcześnie się obudziła. Doniczek ci u mnie dostatek więc pewnie coś jeszcze wyląduje tam w przygotowaniu powitania wiosny :)

Wiem, wiem zawaliłam sprawę z lampionikami, ale są, codziennie świecą...i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu.

A pokój gościnny będzie jednak w stylu prowansalskim :yes:. Poszukuję właśnie różnych gadżetów do zmodyfikowania... w tym fotela wiklinowego, którego przemaluję na biało i uszyję poduchę w delikatne drobne różyczki .... itp.... no i musi się rozwinąć koncepcja łazienki przy tym pokoju...tylko nie wiem czy najpierw zrobić tę łazienkę a potem pokój? Boję się, żeby potem łazienka jako pierwsza nie zdeterminowała pokoju... wolałabym żeby było odwrotnie...

No właśnie...mam dylemat jaki kolor na ściany...stalowo-szary piękny, ale teraz już od 2 lat patrzę na szare regipsy, więc może inny...błękit odpada, bo ten pokój ma bardzo krótki wschód, a teraz to już pewnie żadnego, odkąd kargule "przykleili" dom do naszego ogrodzenia...może coś z wrzosów...bzów...a może przydymiony ostro łosoś? Belki chcę zrobić na biało...to sufit zrobić w kolorze ścian? Białe belki byłyby wtedy bardzo widoczne...? No i zaczęło się dziewczęta...same wiecie...:rolleyes:

Znalazłam coś takiego w poradach dla Polaków wyjeżdżających za granicę...uśmiałam się (stwierdzam z goryczą) bo takie egzemplarze mam za ogrodzeniem...kargulowe plemię i ich przydupas...dokładnie się tak zachowują więc są najgorszą wizją polaka (małe "p" świadome)

Zachowanie Polaków często nie jest powodem do dumy. Chorwacja jest (jeszcze) jednym z nielicznych krajów, w którym cieszymy się dobrą opinią. Niestety, co jest tematem często poruszanym na łamach forum dyskusyjnego, także i tam zbyt często "wybijamy" się swoim zachowaniem ponad innych. Dla wszystkich, którzy niekoniecznie wiedzą, o co chodzi w tym tekście, przytaczamy parę rad, które warto wziąć sobie do głowy:

• Nie każdy musi koniecznie wiedzieć, że jesteś w pobliżu. Dlatego nie drzyj się ponad potrzebę. Przecież i tak większość osób Cię nie rozumie!
  • Jeżeli tylko chcesz pochwalić się swoim pięknym samochodem i najnowszą komórką, lepiej podjedź w sobotę wieczorem pod wiejską dyskotekę, a nie wlecz się kawał drogi do Chorwacji. I efekt będzie większy, i zaoszczędzisz przy okazji parę groszy.
  • Nie oceniaj nikogo, zanim go nie poznasz. Nie traktuj każdego Niemca jak nazisty, Czecha jak pociesznego głupka a Chorwata jak pastucha. Oni zapewne nie uważają, że każdy Polak jest złodziejem.
  • Mienie, którego używasz podczas pobytu (pokoje, wyposażenie, itp.), nie służy tylko Tobie, wobec tego szanuj je.
  • Zarobiłeś parę groszy? To dobrze, ale pamiętaj, że nie wszystko za nie kupisz. Większość osób wcale nie ocenia Cię po tym, czy śpisz w pięciogwiazdkowym hotelu czy pod gołym niebem. Zwróć uwagę również na to, że najprawdopodobniej i tak nie jesteś Billem Gatesem, więc nie przechwalaj się tym, co masz, bo będziesz wzbudzać tylko litość.
  • Nie manifestuj głośno tego, że jesteś Polakiem (zwłaszcza nocą). Prawdopodobnie już na tyle zwracasz na siebie uwagę, że większość otoczenia zdążyła się o tym dowiedzieć.
  • Podoba Ci się wyposażenie apartamentu, z którego korzystasz? Pozwól nacieszyć się nim również innym, a nie zabieraj go ze sobą do domu.
  • Zawsze staraj się dawać swoim zachowaniem dobry przykład. To, że inni zachowują się prostacko, nie upoważnia Ciebie do tego samego.

Oczywiście, że możesz liczyć...ale te wszystkie zakamarki niewiele więcej przyrosły niż rok temu, a pnącza (oprócz rdestu) to aktinidia, bluszcz, róze pnące 5 szt i 8 clematisów...no cóż sama ciekawa jestem jak one w tym roku wybujają. Powalającego efektu pewnie nie będzie bo moje drzewa wciąż za wolno rosną :lol2:, a to będzie najpiękniejsze tło dla mojego ogródka :yes:. Nie ukrywam liczę w tym roku najbardziej na rdest...on mnie nie może zawieźć. Będzie się działo!