Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po analizach oraz konsultacjach zamieniliśmy podobny projekt domu Atos na Portosa. Jest troszkę większy wiec mamy szersze pole do poprawek i zmian, które chcieliśmy wprowadzić a Atosie. Jesteśmy dopiero na etapie papierów, wniosków, zezwoleń i całego tego maratonu urząd-urząd.

Pozdrawiam

• 6 months później...
Po długim i bezskutecznym poszukiwaniach forum "Projekt domu Portos" postanowiłem samemu coś stworzyć. Zapraszam wszystkich wybudowanych, budujących oraz planujących budowę domu Portos i nie tylko. Projekt stosunkowo nowy ale mam nadzieję że znajdą się już osoby chcące podzielić się swoimi dokonaniami.

Po pierwsze świetnie że nie będę sam zapełniał to forum i też mam nadzieję ze na dwóch Portosach się nie skończy. Po drugie z chęcią podzieliłbym się zdjęciami ale nie ma zbytnio co jeszcze fotografować :( Przez ciągnące się w nieskończoność formalności myślałem że nigdy nie zacznę budowę, ale się doczekałem. Teraz mogę mieć tylko nadzieję że zima nie przyjdzie zbyt szybko. Jak na razie jest dobrze ... dzisiaj zostały wykonane wykopy pod fundamenty, a od jutra ekipa zaczyna kręcić druciki :)

Co do zmian w projekcie to będzie bardzo mało:

- dodatkowy balkon w głównej sypialni taki jak na przeciwległej elewacji i likwidacja drugiego okna a w zamian dachowe (rysunek w załączniku);

- podniesienie ścianki kolankowej o dwa bloczki

- zmiana wymiarów okien:

- przy wejściu z 60x60 na 60x90

- w lukarnie likwidacja łuku i podwyższenie z 210 na 220

bez

Edytowane przez mimix

http://images50.fotosik.pl/341/0e12a3860ca02f7em.jpg

To jest nasz domek''portos'' jeszcze nie skączony.

Czy mi się wydaję czy macie wyjście na taras pod skosem a nie jak w projekcie prosto?

Czy jesteście w stanie powiedzieć ile czasu Wam schodziło na poszczególne etapy (fundamenty, parter, strop)?

Edytowane przez mimix

Czy mi się wydaję czy macie wyjście na taras pod skosem a nie jak w projekcie prosto?

Czy jesteście w stanie powiedzieć ile czasu Wam schodziło na poszczególne etapy (fundamenty, parter, strop)?

Tak wyjście na taraz jest pod skosem (+) więcej mniejsca na jadalnie i więcej słońca w domu (-) mniej zadaszony taraz ale i tak planujemy jakąś altanke w ogrodzie więc to nie kłopot.

Z tym czasem to wygląda tak że wykop był w kwietniu 17 na dzień dzisiejszy jesteśmy na takim etapie jak widać na zdjęciach ale ekipa budująca nam buduje równierz na innej budowie bo troche czasu nieraz trzeba czekać na zamawiane materiały np: strop (płyty żerańskie), betoniare z pompą, drzewo na dach itp nieraz nic na to nie można poradzić :bash: proponował bym zamawiać wszystko dużo szybciej w mniare możliwośći

Co do zmian to mamy:

- poszerzony garaż i kotłownia o 30 cm.

- równierz mamy podniesioną ściane kolankową.

- likwidujemy mniejsze okno w pomieszczeniu 2/7 a większe zostaje przesunięte bardzie na środek pokoju.

- kominek nie na ścianie dzielącej salon z kotłownią tylko na ścianie w salonie tej małej po prawej jak się wyjechodzi z kuchni (ma to wpłynąć na większe i lepsze

rozprowadzenie ciepła po domu).

- okna te po bokach drzwi wejściowych troche przesunięte

- powiększoną klatke schodową kierownik budowy zaproponował podobno w orginalne wymiary troche przymałe na schody?

Jeśli macie kominek na innej ścianie to co z kominem? Będziecie mieli 3 kominy w domu? Czym planujecie ogrzewać? A co do klatki schodowej to ciekawa wskazówka - czy przymałe to wydaje mi się że zależy od kształtu schodów. Od jakiegoś czasu obserwuje forum atosa i tam spora część zostawia wymiary oryginalne. Pewnie wszystko okaże się w praniu.

Wiem że zamawialiśmy ostatnio kominy ale tylko 2 ten 3 to chyba wentylacyjny bedzie. Ogrzewać bedziemy troche kominkiem natomiast w łazienkach ,kuchni i wiatrołapie ma być podłogówka. Noi jakiś w miare dobry piec centralny na zimniejsze dni ( z ustawianiem na czas czyli z zegarem). Tak jak piszesz wszystko wyjdzie w praniu:rolleyes: Edytowane przez cinek@julia