mimix 02.04.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam serdecznie wszystkich Portosmaniaków! Z mężem zamierzamy budować dom i wyjątkowo spodobał nam się projekt Portos. Widzę że ma on wielu zwolenników, jednakże jak czytam nie brakuje mu także niedociągnięc. Dlatego mam ogromną prośbę, ponieważ jesteśmy z okolic Krakowa jeśli jest ktoś na forum kto buduje Portosa w tej okolicy bardzo prosze o kontakt z info o możliwości zerknięcia na realizację budowy. Jeśli ktokolwiek z Was mogłby nam pomóc podaje maila i bardzo prosze o szybki kontakt bo czas nas bardzo goni. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam [email protected] Również witam! Niestety blisko Krakowa to nie buduję ( okolice Złotoryi woj. dolnośląskie ), ale teoretycznie służę pomocą - jeśli tylko będę w stanie. Moja budowa dopiero rusza i może nie mam jeszcze praktycznych rad, ale kilka rzeczy już wiem. Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na: - ściankę kolankową - w projekcie jest na jeden bloczek i przez to skosy są prawie od podłogi - schody - zgodnie z projektem mogą być "kręcone", bądź dwu-zabiegowe, jeśli coś innego to trzeba poszerzać klatkę schodową ( w Atosie podobno starczało poszerzyć o 30 cm i mieszczą się wtedy z dwoma spocznikami ) - okna: - przy wejściu (60x60) warto powiększyć na 60x90 (tak jest u mnie) bądź nawet 60x120 ( też spokojnie wejdą ) - wysokość od podłogi okna w jadalni (110 cm) - warto się zastanowić nad większym, aby okno zeszło niżej - likwidacja drugiego okna w głównej sypialni na rzecz innego rozwiązania - wcięcie w salonie - ładnie wygląda, ale czy jest to funkcjonalne rozwiązanie To chyba będzie na tyle z moich pierwszych doświadczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Alexandra 03.04.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Edytowane 19 Listopada 2012 przez _Alexandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 03.04.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam, Mimix o ile podniosłeś ściankę kolankową? Jaki efekt to przyniosło, tzn. jak wysoka będzie ścianka na poddaszu - mam komody o wys. 119 cm i chciałabym aby mi się zmieściły:). Bardzo proszę o odpowiedź... Również mamy parę zmian w projekcie, m.in.: - likwidacja okna bocznego w kuchni, - poszerzamy kuchnię, więc na dole będzie wąziutka ubikacja - dorobienie balkonu w pokoju na górze, - drzwi do kotłowni będą z boku domu, - z kominka rezygnujemy. Pozdrawiam, Ola Witam! Jeszcze nie jestem w stanie zmierzyć, bo dopiero na dniach będzie robiony strop, ale z moich wyliczeń wyjdzie ok. 95 cm ( po podniesieniu o 2 bloczki). A teraz szczegóły: Według projektu od stropu do wieńca jest 40 cm + murłata 14 cm = 54 cm Po pomniejszeniu o 10 cm na co składa się styropian + wylewka + np. panel podłogowy wychodzi 44 cm. Jeśli wysokość bloczka jest ok. 25 cm to 2x 25 cm + 44 cm = 94 cm. Jeśli się mylę to proszę o poprawienie. Co do komody można zawsze skrócić ją o jedną szufladę - żart oczywiście a na serio odsunąć się jeszcze trochę regipsem od skosu. Jeśli chodzi o zmiany to również popieram balkon w głównej sypialni, a co do toalety na dole to u mnie pozostaje bez zmian bo oprócz toalety musi wejść prysznic. P.S. _Alexandra gdzie powstaje Twój Portos?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaRM 03.04.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Również witam! Niestety blisko Krakowa to nie buduję ( okolice Złotoryi woj. dolnośląskie ), ale teoretycznie służę pomocą - jeśli tylko będę w stanie. Moja budowa dopiero rusza i może nie mam jeszcze praktycznych rad, ale kilka rzeczy już wiem. Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na: - ściankę kolankową - w projekcie jest na jeden bloczek i przez to skosy są prawie od podłogi - schody - zgodnie z projektem mogą być "kręcone", bądź dwu-zabiegowe, jeśli coś innego to trzeba poszerzać klatkę schodową ( w Atosie podobno starczało poszerzyć o 30 cm i mieszczą się wtedy z dwoma spocznikami ) - okna: - przy wejściu (60x60) warto powiększyć na 60x90 (tak jest u mnie) bądź nawet 60x120 ( też spokojnie wejdą ) - wysokość od podłogi okna w jadalni (110 cm) - warto się zastanowić nad większym, aby okno zeszło niżej - likwidacja drugiego okna w głównej sypialni na rzecz innego rozwiązania - wcięcie w salonie - ładnie wygląda, ale czy jest to funkcjonalne rozwiązanie To chyba będzie na tyle z moich pierwszych doświadczeń. Pozdrawiam Witam serdecznie Bardzo dziękuję za odzew i pomoc, widzę że wybór tego projektu był trafiony chociażby z tego powodu że bybrało go wielu rzyczliwych ludzi. Na pewno te wagi weżmieny pod uwagę, a tymczasem nadal czekam na informacje odnośnie budowy Portosa w okolicach Krakowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 03.04.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 w świętokrzyskim..., tzn. jeszcze nie powstaje... nadal załatwiamy pozwolenie na budowę. Szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że to wszystko tak długo trwa:( - ale projekcik już mamy:). A jak bym podniosła o 3 pustaki i wydłużyć krokwie? Najwyżej nóżki odetnę komodom:) Niestety, dobrze wiem ile to wszystko trwa ( jeśli dobrze pamiętam to u mnie trwało to około 9 miesięcy ). Gdyby nie te papierki to teraz byłaby wykończeniówka a nie początek budowy Z podnoszeniem wiąże się zaburzenie bryły budynku. Moim zdaniem im bardziej tym trudniej zachować pierwotny wygląd. Poza dachem trzeba pomyśleć też o zadaszeniu nad wejściem i jaskółką z tyłu. Widziałem już kilka Atosów po "przeróbce" i w moim przekonaniu zdarzały się tragedie. Dom tracił swój urok dzięki któremu został wybrany. To jest oczywiście moje subiektywne zdanie i inni nie muszą się z nim zgadzać. Z chęcią zobaczyłbym Portosa podniesionego o 3 bloczki tylko trzeba pamiętać że łatwiej zmienić komody niż wybudowany dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna777 08.04.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Ponawiam prośbę o podanie ilości bloczków fundamentowych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 14.04.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ponawiam prośbę o podanie ilości bloczków fundamentowych:) U mnie poszło 720 szt bloczków. We wcześniejszych postach można zobaczyć jak wyglądają fundamenty. Ostatecznie jednak fundament został jeszcze o jeden rząd podniesiony, ponieważ na tyle zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 28.04.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Straszna cisza tutaj ... Moje postępy wyglądają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 01.05.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Żeby nie było tak cicho to się trochę pochwalę: Zdj 1 - garaż - samochód już nie zmoknie zdj 2 - klatka schodowa - prawie gotowa, brakuje tylko schodów zdj 3 - kuchnia - ciężko jeszcze w to uwierzyć, ale wszystko zależy od wyobraźni zdj 4 - dolna łazienka - jeszcze trochę wieje, ale niedługo i okno będzie Mam nadzieję, że inni pójdą w moje ślady i też zaczną się chwalić postępami, albo chociaż planami budowy. Mam jeszcze pytanie: czy ktoś ma policzony całkowity koszt dachu tj. więźby dachowej, dachówki, wszystkich elementów wykończenia itp. Edytowane 1 Maja 2011 przez mimix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 01.05.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 _Alexandra czy Wy jesteście wstanie podać przybliżony termin Waszego pozwolenia na budowę i czy od razu ruszacie z pracami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleszarka 01.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 widzę mimix że prace u Ciebie ruszyły na całego, gratuluję postępów. My jutro zaczynamy dalsze prace pod drugą płytę. Nasza wycena dachówki i elementów wykończenia z orynnowaniem to 22 tys.(w tym 3 okna dachowe) + drzewo 7tys. mam pytanie mimix ty wylewasz drugą płytę? i wydłużasz o 1 dachówkę?My na pewno wydłużymy ale wahamy się czy podnieść ściankę o 2 czy 3 pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 01.05.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 widzę mimix że prace u Ciebie ruszyły na całego, gratuluję postępów. My jutro zaczynamy dalsze prace pod drugą płytę. Nasza wycena dachówki i elementów wykończenia z orynnowaniem to 22 tys.(w tym 3 okna dachowe) + drzewo 7tys. mam pytanie mimix ty wylewasz drugą płytę? i wydłużasz o 1 dachówkę? My na pewno wydłużymy ale wahamy się czy podnieść ściankę o 2 czy 3 pustaki Najpierw chcę dodać że u mnie od 3 dni robią dach tzn. na razie rzeźbią końcówki krokwi a za kilka dni powinni zacząć coś z tego składać. fleszarka jeśli można spytać jaką macie cenę za m2 dachówki? Jeśli chodzi o wydłużenie dachu to takie są plany (dłuższy o jedną dachówkę), ale co wyjdzie to się okaże . Dla mnie wymiar to wymiar, ale dla budowlańca to nie jest takie proste ( niestety już się przekonałem że najpierw robią, a dopiero później używają metrówki ). Dla przestrogi: Przypominajcie jak najczęściej swoim budowlańcom żeby CZYTALI projekt - ja już się przekonałem że dla niektórych jest to za trudna lektura. Co do drugiej płyty ( jeśli dobrze rozumiem to chodzi o strop nad parterem ) to u mnie już jest teriva I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 01.05.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam, widze że grono forumowiczów Portosa powiększa się melduje ze u nas dach prawie skończony pozdrawiamy i życzymy owocnej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleszarka 02.05.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Najpierw chcę dodać że u mnie od 3 dni robią dach tzn. na razie rzeźbią końcówki krokwi a za kilka dni powinni zacząć coś z tego składać. fleszarka jeśli można spytać jaką macie cenę za m2 dachówki? Jeśli chodzi o wydłużenie dachu to takie są plany (dłuższy o jedną dachówkę), ale co wyjdzie to się okaże . Dla mnie wymiar to wymiar, ale dla budowlańca to nie jest takie proste ( niestety już się przekonałem że najpierw robią, a dopiero później używają metrówki ). Dla przestrogi: Przypominajcie jak najczęściej swoim budowlańcom żeby CZYTALI projekt - ja już się przekonałem że dla niektórych jest to za trudna lektura. Co do drugiej płyty ( jeśli dobrze rozumiem to chodzi o strop nad parterem ) to u mnie już jest teriva I Metr dachówki koramic l15 czarna angoba wycenione mamy na 37 zł. A jeżeli chodzi o drugą płytę to nie nad parterem ale nad piętrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 03.05.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Metr dachówki koramic l15 czarna angoba wycenione mamy na 37 zł. A jeżeli chodzi o drugą płytę to nie nad parterem ale nad piętrem Nad piętrem nie będzie lanego stropu. Moim zdaniem szkoda pracy i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleszarka 05.05.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Alexandra ale co ta kwota zawiera samą robociznę? jak tak to trochę dużo...Nasz portos już przygotowany pod drugą płytę widać już rozmieszczenie pomieszczeń na piętrze jest super bardzo nam się podoba. Pózniej dodam kilka zdjęć. Mimix druga płyta to nie zupełnie strata pieniędzy bo nieulega wątpliwości jest lepsza niż wełna i płyta a jak się okazuje to koszty są przybliżone tylko z tą różnicą że Ty poniesiesz je pózniej chyba że będziesz robił sam to będzie Cię to mniej kosztowało. A i jeszcze jedno my podnieśliśmy ściankę o 4 pustaki ale jest dobrze na gotowo będzie 84 cm. to całkiem przyzwoicie. Już nie mogę się doczekać dachu żeby zobaczyć całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleszarka 06.05.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Fleszarka - w tej cenie ujeta jest piwnica, parter, poddasze oraz dach z całym materiałem... Alexandra no niewiem ile kosztuje budowa piwnic i z czego będzie dach dachówka jak tak to jaka ja zapłacę ekipie 29 tys. za SSO w tym 2 płyty i schody wylewane no i ocieplenie fundamentów. Za 280 pewnie wykończysz dom ale to zależy czym bo są opcje tańsze i droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 06.05.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Mimix to co zamierzasz zrobić nad piętrem? Skosy i sufit będę z regipsów, a podłoga na strychu będzie z płyty OSB lub pilśniowej. Niektórzy też wykorzystują deski z szalunków na zrobienie podłogi na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 06.05.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Alexandra ale co ta kwota zawiera samą robociznę? jak tak to trochę dużo... Nasz portos już przygotowany pod drugą płytę widać już rozmieszczenie pomieszczeń na piętrze jest super bardzo nam się podoba. Pózniej dodam kilka zdjęć. Mimix druga płyta to nie zupełnie strata pieniędzy bo nieulega wątpliwości jest lepsza niż wełna i płyta a jak się okazuje to koszty są przybliżone tylko z tą różnicą że Ty poniesiesz je pózniej chyba że będziesz robił sam to będzie Cię to mniej kosztowało. A i jeszcze jedno my podnieśliśmy ściankę o 4 pustaki ale jest dobrze na gotowo będzie 84 cm. to całkiem przyzwoicie. Już nie mogę się doczekać dachu żeby zobaczyć całość. Nie mogę się z Tobą zgodzić i dlaczego uważasz, że druga płyta jest lepsza? Włożenie między krokwie wełnę i przykręcenie regipsów chyba jest szybsze niż murowanie czy wylewanie skosów. Do tego trzeba doliczyć tynk, a przy regipsach tylko trochę siatki i kleju. Poza tym przy drugiej płycie kubatura pomieszczeń się zmniejsza. Ja widzę tylko minusy ale mogę się się mylić. fleszarka jeśli możesz to napisz co przemawia za robieniem drugiej płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzzzz147 06.05.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam, widze że grono forumowiczów Portosa powiększa się melduje ze u nas dach prawie skończony pozdrawiamy i życzymy owocnej pracy Witam serdecznie, ja pochodzę z forum ATOS. Podobne projekty Mam pytanie do cinek&julia. My budujemy w Kwidzynie. Gdzie braliście dachówki? Jaki dekarz kładł dachówki? Polecacie? My właśnie musimy szybko szukać dekarza, bo czas nas goni. Więźba się szykuje Macie już tynki? Nasza ekipa chce za tynki na sufitach 18 zł/m2, na ścianach 16 zł/m2 - sama robocizna. Docieplenie budynku styropianem 45 zł/m2, docieplenie poddasza wraz z montarzem płyt k-g (dwie warstwy waty+folia+montarz płyt k-g) 40 zł/m2 też sama robocizna. Myślę, że ceny chyba są wygórowane? Jak to wygląda u was? może polecacie kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts