Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy na dachu położyliśmy blachodachówke firmy "ruki" zakupiona w hurtowni "TROPS" obok PKP, więżbe i blache kładły 2 różne ekipy jestesmy zadowoleni w 85% bez większych problemów, tynków i ocieplenia jeszcze nie mamy jeżeli chodzi o ceny to cięzko narazie mi określić czy wasza ekipa chce za dużo oto nr do zaprzyjaźnionej ekipy która stawiała nam dom zadzwońcie porównajcie ceny - Leszek Kwaśnicki 501592839 jakbyście dzwonili to powołajcie się na Marcina. Pozdrawiam i życze powodzenia w dalszych pracach.

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Ja również z mężem będziemy budować portosa. Wstępnie wiemy, że sama robocizna za wybudowanie bez dachu wyniesie nas 30 tys. zł. Też mamy piwnicę pod całością. Do tego dojdzie robocizna dekarzy ale na tym etapie nie mamy żadnego rozeznania. W tym tygodniu udaję się do geodezji. Mam pytanko do osób, które budowały ten domek: ile wziął od was kierownik budowy? Pozdrawiamy!

Widzę, że jest nas coraz więcej... Alekxandra masz rację że karton-gips pęka, ale jak do wełny dostanie się jakieś zwierzątko typu mysz to dopiero jest problem, nie tylko z odgłosami ale i zapachem dlatego my mamy strop betonowy.

Sziper my płacimy tylko 500 zł. za kierownika budowy.

U nas ciągle przygotowania pod drugą płytę jutro zbrojenie...:)

Witamy na dachu położyliśmy blachodachówke firmy "ruki" zakupiona w hurtowni "TROPS" obok PKP, więżbe i blache kładły 2 różne ekipy jestesmy zadowoleni w 85% bez większych problemów, tynków i ocieplenia jeszcze nie mamy jeżeli chodzi o ceny to cięzko narazie mi określić czy wasza ekipa chce za dużo oto nr do zaprzyjaźnionej ekipy która stawiała nam dom zadzwońcie porównajcie ceny - Leszek Kwaśnicki 501592839 jakbyście dzwonili to powołajcie się na Marcina. Pozdrawiam i życze powodzenia w dalszych pracach.

Wielkie dzięki ! :)

skorzystam z okazji i zadzownię

pozdrawiam

Dzięki fleszarka za odpowiedź! Jestem zaskoczony tak niską kwotą u nas w kujawsko-pomorskim żądają nawet do 3 tys. to przecież jakiś obłęd! jak będziemy w trakcie budowy to prześlemy fotki z realizacji! Pozdrawiam!

Witam! Ja również z mężem będziemy budować portosa. Wstępnie wiemy, że sama robocizna za wybudowanie bez dachu wyniesie nas 30 tys. zł. Też mamy piwnicę pod całością. Do tego dojdzie robocizna dekarzy ale na tym etapie nie mamy żadnego rozeznania. W tym tygodniu udaję się do geodezji. Mam pytanko do osób, które budowały ten domek: ile wziął od was kierownik budowy? Pozdrawiamy!

Nam kierownik powiedział 1400-1500 ale tylko z tego względu że jesteśmy bardzo młodzi i jak to powiedział mamy ulgę dla młodzieży ;)

Widzę że ruch na forum coraz większy - bardzo cieszy. Mam więc pytanie co dajecie pod dachówkę/blachodachówkę folie, membranę, papę czy coś innego i czy deskujecie cały dach ???

My damy plyty osb i dachówke miedziana, napewno nie z robena bo popsuli sie podobno. Ale zwatpilismy czy w tym roku postawimy naszego Portosa :( od pazdziernika latwimy pozwolenie i ciagle rzucaja nowe klody pod nogi.... Najwyzej zastawimy caly plac materialami (a robi sie ciasno) i dopiero od przyszlej wiosny....

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem tutaj nowa. Również tak jak wy buduję domek Portos. Na razie wylaliśmy fundamenty i czekamy na ekipę budowlaną do wystawienia murów. W tym roku chcemy jeszcze położyć dach (dachówka k. brązowy creaton). Koszt materiałów dachu wyszedł u mnie 21 tys + robocizna 12 tys. Co do zmian jakie wprowadzilismy to:

- ścianę boczną kuchnia, salon przesunęliśmy o 60 cm przez co kuchnia i salon poszerzyły się.

- pomieszczenie 1/3 garderoba planujemy zagospodarować jako barek (w ścianie będzie wybity otwór łukowy)

- kominek planujemy wbudować w ścianę przez co zaoszczędzimy trochę miejsca

- na piętrze drzwi do garderoby 2/6 będą od pokoju 2/5 i usuwamy okno w garderobie (2/6)

- rezygnujemy z dwóch okien w pokoju 2/7, wstawimy tak jedno średnie pośrodku

Jedyne co nie podoba mi się w tym projekcie (ale niestety nie mogę już zmienić) to powierzchnia salonu. Uważam, że jest on trochę za mały. Tym bardziej, że musimy tam zmieścić jadalnię. Co wy o tym sądzicie?

Witam,

Jestem tutaj nowa. Również tak jak wy buduję domek Portos. Na razie wylaliśmy fundamenty i czekamy na ekipę budowlaną do wystawienia murów. W tym roku chcemy jeszcze położyć dach (dachówka k. brązowy creaton). Koszt materiałów dachu wyszedł u mnie 21 tys + robocizna 12 tys. Co do zmian jakie wprowadzilismy to:

- ścianę boczną kuchnia, salon przesunęliśmy o 60 cm przez co kuchnia i salon poszerzyły się.

- pomieszczenie 1/3 garderoba planujemy zagospodarować jako barek (w ścianie będzie wybity otwór łukowy)

- kominek planujemy wbudować w ścianę przez co zaoszczędzimy trochę miejsca

- na piętrze drzwi do garderoby 2/6 będą od pokoju 2/5 i usuwamy okno w garderobie (2/6)

- rezygnujemy z dwóch okien w pokoju 2/7, wstawimy tak jedno średnie pośrodku

Jedyne co nie podoba mi się w tym projekcie (ale niestety nie mogę już zmienić) to powierzchnia salonu. Uważam, że jest on trochę za mały. Tym bardziej, że musimy tam zmieścić jadalnię. Co wy o tym sądzicie?

Witam nowego Portosowicza i gratuluję postępów. Jeśli można wiedzieć to jaką masz cenę na m2 dachówki? Jeśli chodzi o zmiany to jestem ciekaw barku :) czy to będzie w miejscu szafy w pomieszczeniu 1/3 czy inaczej ( będę czekał oczywiście na zdjęcie tego pomysłu ). Co do salonu to nie jest za duży, ale wydaje mi się że proporcjonalny do wielkości domu. Mam nadzieję, że będzie w sam raz a jak nie to trzeba będzie sobie to wmówić :) Monadmar to u Ciebie po poszerzeniu o 60 cm dalej uważasz ze jest za mały?

Mimix - nie pamiętam dokładnie ceny za m kw dachówki ale za wszystko zapłaciliśmy 21tys łącznie z orynnowaniem (plastikowym) i oknami dachowymi. Barek będzie w miejscu szafy 1/3. Nie mam jeszcze planu jak to będzie wyglądać ale wiem, że coś takiego chce mieć.

_Aleksandra - super pomysł z piwnica i powiększeniem salonu o pomieszczenie gospodarcze. U mnie jest już za późno. Mąż pociesza mnie, że będzie dobrze ale ja zawsze chciałam mieć duży salon. Powiększyłam ścianę salon-kuchnia o 60 cm ale to chyba za mało. Po prostu postaram się ograniczyć ilość mebli w salonie :-(

SUPER!!!

Jejku, kiedy ja doczekam się tego stanu? Cały czas jakieś problemy... Jeszcze nie mamy pozwolenia na budowę...:(

Niestety ale tak do końca nie jest super. Ciągle trzeba na coś czekać i męczyć się ze sprzedawcami. Klinkier na komin hurtownik ściągał 2 tyg. po czym oznajmił żeby szukać sobie gdzie indziej :) Dachówkę od kilku dni przywożą i dowieźć nie mogą, choć wcześniej zapewniali że wszystko mają na magazynie. Jak tak dalej pójdzie to dekarzy będzie trzeba wysłać na urlop :(

_Alexandra czekanie za pozwolenie jest chyba najgorsze - znam to z własnego doświadczenia, ale jak budowa ruszy to chwila moment i będzie dach. Jeśli można coś doradzić to zwoźcie materiały wcześniej ( jeśli macie gdzie składować ) bo później można być pewnym tylko tego co się ma u siebie na placu.