Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Na wiosnę planujęmy rozpocząć budowę Portosa w okolicach Krakowa. Poszukuję w związku z tym dobrej i niedrogiej ekipy budowlanej. Może kogoś jesteście w stanie z okolicy polecić i przybliżyć orientacyjny całościowy koszt budowy domu do przykrycia dachówką. Z góry dziękuję za pomoc [email protected]

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

jestem NOWY na forum, ale śledze je już od jakiegoś czasu i z tego co czytałem wcześniej w postch to podnoszone domy są o dwa pustaki, bo jeden jest w projekcie, więc w sumie otrzymujesz trzy.

My kończymy sprawy związane z dokumentacją i ruszamy ostro na wiosnę.

Czy jest ktoś może na forum z kujawsko-pomorskiego?

POZDRAWiAM

Mimix mam do ciebie kolejne pytanie. Jakiej firmy kupiłeś cegłę klinkierową i ile wyszło na dwa kominy cegieł. Czy jest to pełna cegła czy dziurawka ?

Po ile wyszła jedna cegła i ile zapłaciłeś za robociznę. Wiem,że sporo pytań ale mój wykonawca ma zrobić wycenę i nie chce ponownie być nabity w butelkę.

• 2 weeks później...
Szkoda,że w sezonie budowlanym wielka cisza panuje na forum.

Witam

Rzeczywiście panuje na forum martwa cisza ale to chyba z braku czasu. PortosG my podnieśliśmy ściankę o 3 pustaki (a tak na marginesie w projekcie na pewno jest 1 pustak) czyli w sumie mamy 4. wyszło super jesteśmy zadowoleni ale wysuneliśmy krokwie maksymalnie i nie zmienialiśmy kąta dachu, dzięki czemu wygląda to dobrze jak zmienisz kąt dachu na mniejszy to dom będzie przypominał stodołę. Jest kilka zdjęć atosa z podniesioną ścianką i dachem z małym spadkiem co wygląda niezbyt dobrze. A u nas już wytynkowane i instalacje zrobione czekamy na ostatnie wylewki będą 2 listopada a 5- 6 ma być brama garażowa i drzwi do kotłowni. Pózniej postaram się wkleić parę zdjęć.

To ktoś chciał mnie oszukać. Szef ekipy budowlanej kłócił się ze mną,że w projekcie nie ma pustaka tylko jest wieniec. Na szczęście zorientowałem się w odpowiednim momencie i musiał wylać wieniec jeszcze raz by osiągnąć zamierzoną wysokość.

Jakie okna dachowe wybraliście do swoich Portosów?

Ja zastanawiam się nad Veluxem GZL 1059 b

Niestety nie mam pomysłu jak wymiar zrobić okna włazowego i jakiej firmy.

Następne pytanie dotyczy cegły klinkierowej. Mi proponują: cegła pełna Wega brązowa a zamiast drugiego komina : kominki wentylacyjne.

Sporo czytałem o tych kominkach i podobno w wielu przypadkach woda dostaje się do środka.

Jakim klinkierem zrobiliście kominy i jeśli można wiedzieć ile was kosztowała robocizna z materiałami.

Pozdrawiam

Witam serdecznie gratulacje gnacie do przodu-super!

Mam pytanie jaką bedziecie kładli podłogę? i czy na tym zdjęciu 1-wszym od góry z lewej co jest okno-to jest kuchnia?

Witam

tak to kuchnia okno powinno być na środku ale kuchnia została powiększona o 20 cm kosztem łazienki więc okno wyszło trochę przesunięte. A odnośnie podłóg to w salonie panele reszta płytki. W tym roku kończymy sezon budowlany na tym etapie który opisany jest wcześniej w zimie firma zrobi jeszcze kominek. Pozr. dodajcie zdjęcia ja postaram się kilka zrobić i jeszcze wkleić z bramą i drzwiami.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam planujemy na jesień budować portosa lecz mamy kilka pytań czy salon jest faktycznie taki mały? I czy ktoś buduje ten domek w opolskim lub we wrocławiu od strony oleśnicy gdyż chętnie zobacztyłabym w realu ten projekt. Pozdrawiamy.........

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam serdecznie! Wraz z mężem dołączamy do szczęśliwców budujących Portosa :-) na chwilę obecną jesteśmy na etapie formalności, ehhhh trwa to bardzo długo...

Czy jest ktoś z Podkarpacia, kto ma, buduje lub zamierza budować ten domek?

Pozdrawiamy wszystkich i zazdrościmy tym, którzy już widzą domek nie tylko na papierze :-)

Witam serdecznie! Wraz z mężem dołączamy do szczęśliwców budujących Portosa :-) na chwilę obecną jesteśmy na etapie formalności, ehhhh trwa to bardzo długo...

Czy jest ktoś z Podkarpacia, kto ma, buduje lub zamierza budować ten domek?

Pozdrawiamy wszystkich i zazdrościmy tym, którzy już widzą domek nie tylko na papierze :-)

Witam!

My budujemy na Podkarpaciu w zasadzie jesteśmy na etapie wykańczania Portosa...

Gratuluję wyboru projektu. Pozdrawiam;

• 1 month później...

Witam, cisza straszna na forum,

My przed świętami wymurowaliśmy fundament, a w tym tygodniu piach, hydraulik i chudziak. Od poniedziałku będą rosły mury, jak pogoda pozwoli.

śledzę forum od jego początku praktycznie, ale nikt jeszcze nie proponował takiego wątku, mianowicie zastanawiam się nad jedną zmianą:

wydłużenie dachu nad garażem, tak do krawędzi dachu nad kolumnami???:confused:

Coś ostatnio zaczął martwić mnie garaż w bryle budynku i myślę jak go wyróżnić lub oddzielić,,,

Zastanawialiście się kiedyś nad taką zmianą???

Bardzo jestem ciekaw opinii portosowiczów