Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...

Witam po krótkiej przerwie

robert790 oczywiście umieszczę zdjęcia o które prosiłeś tj. kominek itp. ale muszę je najpierw zrobić, postaram się w niedługim czasie... co do tarasu będzie z kostki u mnie jest inny niż w projekcie zrezygnowałam z murka właściwie to nie wiem dlaczego wprowadziliśmy tą zmianę ale już jest więc...

robert790 gdzie budujesz? twój portosik bez zmian jak w projekcie wygląda świetnie.

Alexandra twoją budowę śledzę na blogu świetnie się prezentuje portosik.

Wklejajcie zdjęcia

Powodzenia w dalszych zmaganiach

Witam po krótkiej przerwie

robert790 oczywiście umieszczę zdjęcia o które prosiłeś tj. kominek itp. ale muszę je najpierw zrobić, postaram się w niedługim czasie... co do tarasu będzie z kostki u mnie jest inny niż w projekcie zrezygnowałam z murka właściwie to nie wiem dlaczego wprowadziliśmy tą zmianę ale już jest więc...

robert790 gdzie budujesz? twój portosik bez zmian jak w projekcie wygląda świetnie.

Alexandra twoją budowę śledzę na blogu świetnie się prezentuje portosik.

Wklejajcie zdjęcia

Powodzenia w dalszych zmaganiach

Witam,

Mój Portosik powstaje na Mazurach, a dokładnie w okolicach Szczytna. Na twoje zdjęcia oczywiście czekam z niecierpliwością. Mamy z żoną w tej chwili dylemat odnośnie wyboru kominka, do którego chcielibyśmy zrobić podwieszany sufit tak by łączyły się tematycznie. Jak się okazuje dużych problemów przysparza zaplanowanie instalacji elektrycznej i oświetlenia, w tym przypadku raczej nie ma miejsca na pomyłki ponieważ poprawki raczej nie wchodzą w grę, choćby dla tego, że będziemy mieli tynk cementowy wykańczany "masłem" wapienno-kwarcowym dającym lekko porowatą fakturę, której raczej nie można kuć i zalepiać szpachlą.

pozdrawiam,

• 2 weeks później...
Fleszarka: Jaki macie kolor komina_ czarny czy szary?? Bo właśnie teraz stoi przed tym wyborem... na razie wybraliśmy czarny, ale jakoś nie jestem przekonana. Podobny dylemat jest w przypadku blachy. Dachówkę mamy; Rupp Ceramika Sirius 13 antracyt angobowany. A tak poza tym to Wasz domek jest cudny:) Właśnei w podobnej kolorystyce chciałabym nasz.

Fleszarka: Jaki macie kolor komina_ czarny czy szary?? Bo właśnie teraz stoi przed tym wyborem... na razie wybraliśmy czarny, ale jakoś nie jestem przekonana. Podobny dylemat jest w przypadku blachy. Dachówkę mamy; Rupp Ceramika Sirius 13 antracyt angobowany. A tak poza tym to Wasz domek jest cudny:) Właśnei w podobnej kolorystyce chciałabym nasz.

Witam, u nas kolor komina jest czarny. Co do wyboru waszej dachówki myślę że będzie pięknie wyglądać moja to koramic czarna. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam,

Jestem na etapie prac ziemnych i zastanawiam się jak rozwiązaliście sposób połączenia rur spustowych z rynien z przodu i tyłu?

Na projekcie jest rura fi120 i później co? Ja myślę dać rurę fi 250 połączyć wszystkie z przodu i wokół domu (wzdłuż okien od garażu) do tyłu. Tam zrobić zbiornik na wodę. Czy nie przesadzam z taką dużą rurą? czy połączyć wszystko fi120 i tyle?

Co myślicie?

P5180131.jpg

Witam,

Jestem na etapie prac ziemnych i zastanawiam się jak rozwiązaliście sposób połączenia rur spustowych z rynien z przodu i tyłu?

Na projekcie jest rura fi120 i później co? Ja myślę dać rurę fi 250 połączyć wszystkie z przodu i wokół domu (wzdłuż okien od garażu) do tyłu. Tam zrobić zbiornik na wodę. Czy nie przesadzam z taką dużą rurą? czy połączyć wszystko fi120 i tyle?

Co myślicie?

Myślę, że to dobry pomysł, zwłaszcza na tym etapie budowy. Ja niestety zacząłem myśleć o tym zbyt późno, w tej chwili mam zalane schody oraz taras przez co będę miał trochę więcej gimnastyki by wykonać coś sensownego i funkcjonalnego.

• 2 weeks później...
Robert790 mam pytanie.

Czy teraz będziesz robił tynki a później posadzki?

Nie boisz się,że tynkarze poniszczą instalację?

Tynkarze nie poniszczą instalacji ponieważ najpierw będą wykonane posadzki. W zasadzie kolejność tych dwóch robót nie robi żadnej różnicy, trzeba tylko dopilnować by tynkarze na bieżąco usuwali do czysta nadmiar tynku,który będzie lądował na posadzkę. Ja zabezpieczę ją dodatkowo folią, której na budowie nie brakuje. Jest też szkoła mówiąca o tym, że lepiej jest wykonać posadzki przed tynkami, ponieważ pomimo zastosowania dylatacji pomiędzy ścianą, a wylewką może dojść do przenoszenia obciążeń na świeży tynk tzn. podłoga prze na tynk co może doprowadzić do powstawania pęknięć tuż przy podłodze. Wolę się o tym nie przekonywać :D