Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No nie widać nikogo nowego, a najgorsze, że nie widać też końca deszczu. Najpierw użeranie się z urzędami, a teraz wszystko opóźnia pogoda. Przed te ciągłe deszcze chyba nie uda nam się wystartować przed zimą. Miałem nadzieję że w tym roku uda się osiągnąć stan surowy, a tu wciąż schody. Najpierw 9 miesięcy formalności, a teraz pogoda dokłada swoje 3 grosze. Gdzie to słońce i polska złota jesień ???????

Witam wszystkich !!My tez budujemy Portosa i jak na razie nasze prace przystanęły na etapie stropu ,czekamy tylko na pogode i ruszamy dalej.Co do z mian w praojekcie to budujemy bez zmian ,zastanawia nas tylko to drugie okno w kuchni ,chyba zostanie zlikwidowane bo nie bardzo nam pasuje.Mam tez pytanie czym będziecie kryć wasze Portosy dachówka czy blachodachówka,Ja juz zdecydowałem na blachodachówke .Przy okazji jak ktoś może ma przeliczenie więźby dachowej ,chodzi mi o grubości belek przy blachodachówce bo jak wiem przy dachówce belki są troszke grubsze.pozdrawiamy

Witam wszystkich !!My tez budujemy Portosa i jak na razie nasze prace przystanęły na etapie stropu ,czekamy tylko na pogode i ruszamy dalej.Co do z mian w praojekcie to budujemy bez zmian ,zastanawia nas tylko to drugie okno w kuchni ,chyba zostanie zlikwidowane bo nie bardzo nam pasuje.Mam tez pytanie czym będziecie kryć wasze Portosy dachówka czy blachodachówka,Ja juz zdecydowałem na blachodachówke .Przy okazji jak ktoś może ma przeliczenie więźby dachowej ,chodzi mi o grubości belek przy blachodachówce bo jak wiem przy dachówce belki są troszke grubsze.pozdrawiamy

Witamy!!!

Co do okien to my mamy narazie dwa w kuchni ale faktycznie kuchnia jest przez to 2 okno mniej ustawna (myślimy o zamurowaniu go)

Też zdecydowaliśmy się na blachodachówke ;) właśnie wczoraj przywieźli nam drzewo na więźby ale co do wymiarów to niestety ci nie pomoge nie mam teraz do tego dostępu wszystko mają wachowcy którzy będą robić dach ale jak bede dzwonił do nich to zapytam o te grubości.

No u nas za tydzień rusza już akcja "dach" mam nadzieje że wszystko pujdzie sprawnie i bedziemy zadowoleni z efektu końcowego i co ważne że zdąrzymy przed zimą:)

Wita,!! cinek@julia a co z moja rozpiska na drzewo na dach rozmawiałes juz z fachowcami ??a co do zdjęc to mysle ze jak nie dzis to jutro cos wrzucimy.Pozdrawiam

Witam PORTOSOWICZÓW

Razem z żoną jesteśmy coraz bliżej podjęcia ostatecznej decyzji co do zakupu właśnie tego projektu. W ogóle bardzo nam się podobają projekty Tomka Flaka i Marcina Abramowicza - naprawdę wszystkie te które znaleźliśmy w sieci i nam się podobały okazywały się ich autorstwa :)

Bardzo podoba nam się ATOS, PORTOS, ARAMIS i KALIOPE. gdyby nie ta kotłownia w KALIOPE to projekt jet dla nas idealny ,,, lub inaczej można napisać - w PORTOSIE brakuje nam pokoju "hobby/biuro" na dole i spiżarni cała reszta jest idealna :)

Nad wyborem projektu zastanawiamy się już wystarczająco długo i chyba czas podjąć decyzję - chyba odpuścimy ten pokój na dole i weźmiemy portosa ten domek jest piękny i w środku tez ma wszystko co trzeba no może poza tym pokojem ... możliwe że kiedyś będziemy żałować że nie zdecydowaliśmy się na projekt z takim właśnie pomieszczeniem...

P.S.

mimix

czym robiłeś te wykopy?

Najpierw z wielką radością witam nowych portosowiczów :) Jestem przekonany ze nie będziecie żałować, że wybraliście właśnie PORTOSA :) Domek jest bardzo prosty a zarazem funkcjonalny. Poziom górny jest moim zdaniem idealny, a jeśli chodzi o dół to jeśli będzie Wam brakować pomieszczenia to można zaadaptować garaż. Ja osobiście cały czas rozważam takie rozwiązanie, tylko trzeba pamiętać ( bo w projekcie jest inaczej) żeby nadproże nad bramą garażową było na takiej samej wysokości co nadproże nad oknem w kuchni. Jeśli chodzi o wykopy to były robione koparka, ale wyrównywane już ręcznie przez budowlańców. Mam bardzo dokładnych i starannych fachowców, choć początki na to nie wskazywały ( ale tą kwestię wolę pominąć). Wszystkie starania miały na celu wylanie ławy bez szalunków, ale żeby nie było za dobrze pogoda wszystko popsuła. Wszystkie starania budowlańców poszły się ostatecznie je... bo wykopy wraz z deszczem popłynęły i ława została wylana w szalunkach, ale początkowy efekt był powalający - nawet zdjęcia tego nie oddają :) Jeszcze raz witam :)

Dla porządku mój etap jest na poziomie kończenia fundamentów. Jeśli będę miał czym pochwalę się oczywiście postępami. Dla zainteresowanych, u mnie jeśli pogoda pozwoli mam w planach dalszą budowę, oczywiście tyle na ile warunki atmosferyczne pozwolą.

P.S.

Z niecierpliwością czekam na postępy reszty portosowiczów. Dzielcie się wrażeniami. Czekam(y) :)