Porthos 22.10.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 no to chyba jednak portos - zrezygnujemy z tego pokoju na dole (jak w kaliope) chcemy jednak kilka malych zmian w projekcie: - przesuniecie ścian (garaż i kotłownia) oraz ściany (kuchnia salon) o kilkadziesiąt cm z każdej strony - tak żeby garaż był wygodniejszy (szerszy) i kuchnia szersza - podniesienie ścianki kolankowej do jakis 80, - w 2/7 zostaje jedno okno - scianki miedzy 1/6 a 1/2 1/3 1/5 zastąpione kolumnami,słupkami (przy klatce 1 +2 na środku) tylko zastanawiam się czy te zmiany nie wpłyną znacząco na ostateczny wygląd domu ? wiem że podniesienie ścianki kolankowej niweluje się przedłużeniem dachu czy tego typu zmiany nanosi się na projekcie na etapie adaptacji? i jaki ma to wpływ na koszty adaptacji? ile płaciliście za wasze adaptacje? jeśli wolno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 22.10.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 no to chyba jednak portos - zrezygnujemy z tego pokoju na dole (jak w kaliope) chcemy jednak kilka malych zmian w projekcie: - przesuniecie ścian (garaż i kotłownia) oraz ściany (kuchnia salon) o kilkadziesiąt cm z każdej strony - tak żeby garaż był wygodniejszy (szerszy) i kuchnia szersza - podniesienie ścianki kolankowej do jakis 80, - w 2/7 zostaje jedno okno - scianki miedzy 1/6 a 1/2 1/3 1/5 zastąpione kolumnami,słupkami (przy klatce 1 +2 na środku) tylko zastanawiam się czy te zmiany nie wpłyną znacząco na ostateczny wygląd domu ? wiem że podniesienie ścianki kolankowej niweluje się przedłużeniem dachu czy tego typu zmiany nanosi się na projekcie na etapie adaptacji? i jaki ma to wpływ na koszty adaptacji? ile płaciliście za wasze adaptacje? jeśli wolno ... Moim zdaniem jeśli równo z obu stron poszerzysz to nie będzie tego widać tym bardziej jeśli podniesiesz na ściance kolankowej. Proporcje domu w ten sposób nie będą zaburzone. Jeśli chodzi o adaptację do warunków zabudowy to u mnie było 1900 zł (i chyba to jest stała kwota), zmiany 400 zł ( tylko dodatkowy balkon w głównej sypialni ). Podnosić ściankę kolankową o jeden lub dwa bloczki można bez uwzględniania tego w projekcie, okna też, ale słupki i poszerzenie to pewnie będzie wymagane. Ja polecam poszukać sobie najpierw kierownika budowy i z nim porozmawiać o zmianach, o projektach energetycznym i wodno-kanalizacyjnym. W ten sposób można uzyskać lepszą cenę niż w biurze projektowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 23.10.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 No witam po małej przerwie starych i nowych forumowiczów, u nas na chwile obecną protosik wyglada tak przez tydzien urlopu w polsce udało nam sie troche posprzątać na budowie przed zimą i pozabijać czesc okien fachowcy jeszcze koncza wieźbe później blacha kolor grafit oby przed śniegiem i na tyle w tym roku prac budowlanych. http://images46.fotosik.pl/338/9e96b6fb56ff9a74m.jpg http://images39.fotosik.pl/352/bc63f048d05216c6m.jpg http://images46.fotosik.pl/338/ef1a023f6e449337m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 23.10.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 no to chyba jednak portos - zrezygnujemy z tego pokoju na dole (jak w kaliope) chcemy jednak kilka malych zmian w projekcie: - przesuniecie ścian (garaż i kotłownia) oraz ściany (kuchnia salon) o kilkadziesiąt cm z każdej strony - tak żeby garaż był wygodniejszy (szerszy) i kuchnia szersza - podniesienie ścianki kolankowej do jakis 80, - w 2/7 zostaje jedno okno - scianki miedzy 1/6 a 1/2 1/3 1/5 zastąpione kolumnami,słupkami (przy klatce 1 +2 na środku) tylko zastanawiam się czy te zmiany nie wpłyną znacząco na ostateczny wygląd domu ? wiem że podniesienie ścianki kolankowej niweluje się przedłużeniem dachu czy tego typu zmiany nanosi się na projekcie na etapie adaptacji? i jaki ma to wpływ na koszty adaptacji? ile płaciliście za wasze adaptacje? jeśli wolno ... Kilka moich skromnych spostrzeżeń: - Też przesuwaliśmy ściane garaż kotłownia i szkoda że nie zrobiliśmy też tego z drugą ścianą kuchnia salon bo kuchnia jest wąska, - Podnosiliśmy ścianke kolankowa i kąt dachu został powiększony o 2 stopnie do 45 więżba wydłużona bodajrze do 8,40m - wszystkich zmian dokonywał kierownik budowy płaciliśmy po 100zł od zmiany a on wyrysowywał i nanosił nowe wymiary według których budowali fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 23.10.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 (edytowane) No no gratuluję i zazdroszczę. Też miałem w planach w tym roku zadaszyć, ale przez kwestie formalne nie dam rady już przed zimą - chyba że w tym roku nie będzie zimy Cinek@julia o ile podnieśliście ściankę kolankową? Edytowane 23 Października 2010 przez mimix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 24.10.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Tak jak ty wolelibyśmy by w tym roku zimy nie było, ścianka była podnoszona o 3 pustaczki ytong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-ts 25.10.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam wszystkich mam pytanie do cinek@julia a mianowicie ile wam wyszło bloczków na wybudowanie portosika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 25.10.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam wszystkich mam pytanie do cinek@julia a mianowicie ile wam wyszło bloczków na wybudowanie portosika? Witam ciężko mi teraz odpowiedziec bo wszystkie faktury za pustaki mamy w polsce a obecnie pracujemy za granicą a niestety nie pamietam zwłaszcza że były dokupywane:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilch 25.10.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam wszystkich Przejrzałem wiele projektów domów, pewnie setki ale jak Was również mnie zauroczył "portosiak" Na razie nie mam pojęcia od czego zacząć, planujemy budowę na przyszły rok. W chwili obecnej rozglądam się za kredytem.... Podobają mi się pewne zmiany w projekcie o których piszecie, zastanawiam się czy najpierw poszukać kierownika budowy i z nim to obgadać, czy trzeba kupić już poprawiony projekt? Nie znam się jeszcze.....na budowie więc liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 25.10.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witaj kamilch, my najpierw kupiliśmy projekt a później kierownik budowy poprawiał,tylko zawsze trzeba dobrze przemyśleć te zmiany bo nieraz wiąże się to z dodatkowymi a nieraz z mniejszymi:)kosztami budowy dokładnie posprawdzaj wymiary pomieszczeń (czy ci odpowiadają) bo później po ich wymurowaniu nieraz okazuje się że są małe i nieustawne. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 26.10.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Tak jak ty wolelibyśmy by w tym roku zimy nie było, ścianka była podnoszona o 3 pustaczki ytong Czy jesteś pewny że o 3 ? W projekcie ścianka kolankowa wygląda tak że jest jeden ytong i wieniec, a u Ciebie widzę 3 ytongi i wieniec - więc wydaje mi się że podnieśliście o 2. Mam też pytanie dlaczego zmieniliście kąt dachu o 5 stopni - co to daje? Jestem bardzo ciekawy bo również planuję odnieść ściankę kolankową o 2 bloczki i zastanawiam się co robić z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 26.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam wszystkich mam pytanie do cinek@julia a mianowicie ile wam wyszło bloczków na wybudowanie portosika? Jeśli można się wtrącić to w projekcie jest takie zestawienie: - SILKA E12 33,3x21x19,8 cm 589 szt. - SILKA E24 33,3x20x19,8 cm 2728 szt. - SILKA E24S 33,3x19,8x24 cm (fundament) 706 szt. A z czego będziecie budować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 26.10.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam wszystkich Przejrzałem wiele projektów domów, pewnie setki ale jak Was również mnie zauroczył "portosiak" Na razie nie mam pojęcia od czego zacząć, planujemy budowę na przyszły rok. W chwili obecnej rozglądam się za kredytem.... Podobają mi się pewne zmiany w projekcie o których piszecie, zastanawiam się czy najpierw poszukać kierownika budowy i z nim to obgadać, czy trzeba kupić już poprawiony projekt? Nie znam się jeszcze.....na budowie więc liczę na pomoc Na początek witam nowego PORTOSOWICZA. Miło widzieć że społeczność portosowiczów się powiększa Natomiast odnośnie Twoich pytań. Najpierw kupujesz podstawowy projekt, a następnie zlecasz zmiany dla biura projektowego czy dogadujesz się z kierownikiem. Trzeba tylko pamiętać, żeby przy kupnie uzyskać zgodę od DobrychDomów na zmiany (jeśli nie będą to kolosalne zmiany to nie robią problemu). Radzę też jak najszybciej zabrać się za formalności - to trwa wieki. Jeśli planujecie ruszyć w przyszłym roku to najlepiej jeśli zaczniecie formalności jeszcze w tym. Ja zacząłem w styczniu tego roku a pozwolenie na budowę miałem dopiero pod koniec września i ambitne plany postawienia stanu surowego w tym roku muszę przełożyć na następny. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało - jeśli będę tylko potrafił to oczywiście pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 26.10.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 A tak wygląda aktualnie stan mojej budowy. Niestety prócz podsypania najprawdopodobniej nic się już nie zmieni do wiosny. Budowlaniec nie chce już ciągnąć ścian przed zimą - za duże ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 26.10.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Czy jesteś pewny że o 3 ? W projekcie ścianka kolankowa wygląda tak że jest jeden ytong i wieniec, a u Ciebie widzę 3 ytongi i wieniec - więc wydaje mi się że podnieśliście o 2. Mam też pytanie dlaczego zmieniliście kąt dachu o 5 stopni - co to daje? Jestem bardzo ciekawy bo również planuję odnieść ściankę kolankową o 2 bloczki i zastanawiam się co robić z dachem. No faktycznie o 2. Co do kąta nachylenia dachu to nie jestem fachowcem ale na moje daje to że skosy bedą jeszcze mniejsze co daje wiecej mniejsca na poddaszu i strych zrobił się niczego sobie (moze sie przydać zwłaszcza ze nie ma piwnicy) zwiększenie kąta i wydłużenie krokwi z tego wzgledu że ścianka została podniesiona to i dach troche też żeby wszystko razem pasowało do siebie-wszystko to zasugerował kierownik budowy a my przystaliśmy na te zmiany myśle że zaowocują na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 26.10.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 No faktycznie o 2. Co do kąta nachylenia dachu to nie jestem fachowcem ale na moje daje to że skosy bedą jeszcze mniejsze co daje wiecej mniejsca na poddaszu i strych zrobił się niczego sobie (moze sie przydać zwłaszcza ze nie ma piwnicy) zwiększenie kąta i wydłużenie krokwi z tego wzgledu że ścianka została podniesiona to i dach troche też żeby wszystko razem pasowało do siebie-wszystko to zasugerował kierownik budowy a my przystaliśmy na te zmiany myśle że zaowocują na plus. To z niecierpliwością czekam na Wasz gotowy dach - jak będziesz mógł to napisz o ile wydłużacie krokwie ( ja myślałem o jednym rzędzie dachówek więcej, ale to się jeszcze zobaczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 26.10.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 a tak wygląda aktualnie stan mojej budowy. Niestety prócz podsypania najprawdopodobniej nic się już nie zmieni do wiosny. Budowlaniec nie chce już ciągnąć ścian przed zimą - za duże ryzyko no rośnie - ładne fundamenty jest już na co oko zarzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 27.10.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 To z niecierpliwością czekam na Wasz gotowy dach - jak będziesz mógł to napisz o ile wydłużacie krokwie ( ja myślałem o jednym rzędzie dachówek więcej, ale to się jeszcze zobaczy). Z tego co pamiętam w orginale krokwie K1 mają 8m nasze mają teraz 8,40m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 27.10.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Tu już niby wystawał z ziemi a tu zaorali i znowu nic nie widać - szczegóły w załączniku P.S. Cinek@julia te 40 cm więcej to sporo ... ale zobaczymy jak to w rzeczywistości będzie wyglądać ... wciąż czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 28.10.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 No więźba ukończona czekamy na fachowców od blachy http://images47.fotosik.pl/359/7226e3659354dea6m.jpg http://images49.fotosik.pl/359/b02a2c90577c7e6cm.jpg http://images41.fotosik.pl/355/bb9037f28f28a107m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts