Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to chyba jednak portos - zrezygnujemy z tego pokoju na dole (jak w kaliope)

chcemy jednak kilka malych zmian w projekcie:

- przesuniecie ścian (garaż i kotłownia) oraz ściany (kuchnia salon) o kilkadziesiąt cm z każdej strony - tak żeby garaż był wygodniejszy (szerszy) i kuchnia szersza

- podniesienie ścianki kolankowej do jakis 80,

- w 2/7 zostaje jedno okno

- scianki miedzy 1/6 a 1/2 1/3 1/5 zastąpione kolumnami,słupkami (przy klatce 1 +2 na środku)

tylko zastanawiam się czy te zmiany nie wpłyną znacząco na ostateczny wygląd domu ? wiem że podniesienie ścianki kolankowej niweluje się przedłużeniem dachu

czy tego typu zmiany nanosi się na projekcie na etapie adaptacji? i jaki ma to wpływ na koszty adaptacji?

ile płaciliście za wasze adaptacje? jeśli wolno ... ;)

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- przesuniecie ścian (garaż i kotłownia) oraz ściany (kuchnia salon) o kilkadziesiąt cm z każdej strony - tak żeby garaż był wygodniejszy (szerszy) i kuchnia szersza

- scianki miedzy 1/6 a 1/2 1/3 1/5 zastąpione kolumnami,słupkami (przy klatce 1 +2 na środku)

tylko zastanawiam się czy te zmiany nie wpłyną znacząco na ostateczny wygląd domu ? wiem że podniesienie ścianki kolankowej niweluje się przedłużeniem dachu

czy tego typu zmiany nanosi się na projekcie na etapie adaptacji? i jaki ma to wpływ na koszty adaptacji?

Moim zdaniem jeśli równo z obu stron poszerzysz to nie będzie tego widać tym bardziej jeśli podniesiesz na ściance kolankowej. Proporcje domu w ten sposób nie będą zaburzone. Jeśli chodzi o adaptację do warunków zabudowy to u mnie było 1900 zł (i chyba to jest stała kwota), zmiany 400 zł ( tylko dodatkowy balkon w głównej sypialni ). Podnosić ściankę kolankową o jeden lub dwa bloczki można bez uwzględniania tego w projekcie, okna też, ale słupki i poszerzenie to pewnie będzie wymagane. Ja polecam poszukać sobie najpierw kierownika budowy i z nim porozmawiać o zmianach, o projektach energetycznym i wodno-kanalizacyjnym. W ten sposób można uzyskać lepszą cenę niż w biurze projektowym.

No witam po małej przerwie starych i nowych forumowiczów, u nas na chwile obecną protosik wyglada tak :) przez tydzien urlopu w polsce udało nam sie troche posprzątać na budowie przed zimą i pozabijać czesc okien fachowcy jeszcze koncza wieźbe później blacha kolor grafit oby przed śniegiem i na tyle w tym roku prac budowlanych.

http://images46.fotosik.pl/338/9e96b6fb56ff9a74m.jpg

http://images39.fotosik.pl/352/bc63f048d05216c6m.jpg

http://images46.fotosik.pl/338/ef1a023f6e449337m.jpg

Kilka moich skromnych spostrzeżeń:

- Też przesuwaliśmy ściane garaż kotłownia i szkoda że nie zrobiliśmy też tego z drugą ścianą kuchnia salon bo kuchnia jest wąska,

- Podnosiliśmy ścianke kolankowa i kąt dachu został powiększony o 2 stopnie do 45 więżba wydłużona bodajrze do 8,40m - wszystkich zmian dokonywał kierownik budowy płaciliśmy po 100zł od zmiany a on wyrysowywał i nanosił nowe wymiary według których budowali fachowcy.

Witam wszystkich mam pytanie do cinek@julia a mianowicie ile wam wyszło bloczków na wybudowanie portosika?

Witam ciężko mi teraz odpowiedziec bo wszystkie faktury za pustaki mamy w polsce a obecnie pracujemy za granicą a niestety nie pamietam zwłaszcza że były dokupywane:confused:

Witam wszystkich :)

Przejrzałem wiele projektów domów, pewnie setki ale jak Was również mnie zauroczył "portosiak" :)

Na razie nie mam pojęcia od czego zacząć, planujemy budowę na przyszły rok. W chwili obecnej rozglądam się za kredytem.... Podobają mi się pewne zmiany w projekcie o których piszecie, zastanawiam się czy najpierw poszukać kierownika budowy i z nim to obgadać, czy trzeba kupić już poprawiony projekt?

Nie znam się jeszcze.....na budowie więc liczę na pomoc :)

Witaj kamilch, my najpierw kupiliśmy projekt a później kierownik budowy poprawiał,

tylko zawsze trzeba dobrze przemyśleć te zmiany bo nieraz wiąże się to z dodatkowymi a nieraz z mniejszymi:)kosztami budowy

dokładnie posprawdzaj wymiary pomieszczeń (czy ci odpowiadają) bo później po ich wymurowaniu nieraz okazuje się że są małe i nieustawne.

pozdr

Tak jak ty wolelibyśmy by w tym roku zimy nie było, ścianka była podnoszona o 3 pustaczki ytong

Czy jesteś pewny że o 3 ? W projekcie ścianka kolankowa wygląda tak że jest jeden ytong i wieniec, a u Ciebie widzę 3 ytongi i wieniec - więc wydaje mi się że podnieśliście o 2. Mam też pytanie dlaczego zmieniliście kąt dachu o 5 stopni - co to daje?

Jestem bardzo ciekawy bo również planuję odnieść ściankę kolankową o 2 bloczki i zastanawiam się co robić z dachem.

Witam wszystkich mam pytanie do cinek@julia a mianowicie ile wam wyszło bloczków na wybudowanie portosika?

Jeśli można się wtrącić to w projekcie jest takie zestawienie:

- SILKA E12 33,3x21x19,8 cm 589 szt.

- SILKA E24 33,3x20x19,8 cm 2728 szt.

- SILKA E24S 33,3x19,8x24 cm (fundament) 706 szt.

A z czego będziecie budować ??

Witam wszystkich :)

Przejrzałem wiele projektów domów, pewnie setki ale jak Was również mnie zauroczył "portosiak" :)

Na razie nie mam pojęcia od czego zacząć, planujemy budowę na przyszły rok. W chwili obecnej rozglądam się za kredytem.... Podobają mi się pewne zmiany w projekcie o których piszecie, zastanawiam się czy najpierw poszukać kierownika budowy i z nim to obgadać, czy trzeba kupić już poprawiony projekt?

Nie znam się jeszcze.....na budowie więc liczę na pomoc :)

Na początek witam nowego PORTOSOWICZA. Miło widzieć że społeczność portosowiczów się powiększa :)

Natomiast odnośnie Twoich pytań. Najpierw kupujesz podstawowy projekt, a następnie zlecasz zmiany dla biura projektowego czy dogadujesz się z kierownikiem. Trzeba tylko pamiętać, żeby przy kupnie uzyskać zgodę od DobrychDomów na zmiany (jeśli nie będą to kolosalne zmiany to nie robią problemu). Radzę też jak najszybciej zabrać się za formalności - to trwa wieki. Jeśli planujecie ruszyć w przyszłym roku to najlepiej jeśli zaczniecie formalności jeszcze w tym. Ja zacząłem w styczniu tego roku a pozwolenie na budowę miałem dopiero pod koniec września i ambitne plany postawienia stanu surowego w tym roku muszę przełożyć na następny. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało - jeśli będę tylko potrafił to oczywiście pomogę.

Czy jesteś pewny że o 3 ? W projekcie ścianka kolankowa wygląda tak że jest jeden ytong i wieniec, a u Ciebie widzę 3 ytongi i wieniec - więc wydaje mi się że podnieśliście o 2. Mam też pytanie dlaczego zmieniliście kąt dachu o 5 stopni - co to daje?

Jestem bardzo ciekawy bo również planuję odnieść ściankę kolankową o 2 bloczki i zastanawiam się co robić z dachem.

No faktycznie o 2. Co do kąta nachylenia dachu to nie jestem fachowcem ale na moje daje to że skosy bedą jeszcze mniejsze co daje wiecej mniejsca na poddaszu i strych zrobił się niczego sobie (moze sie przydać zwłaszcza ze nie ma piwnicy) zwiększenie kąta i wydłużenie krokwi z tego wzgledu że ścianka została podniesiona to i dach troche też żeby wszystko razem pasowało do siebie-wszystko to zasugerował kierownik budowy a my przystaliśmy na te zmiany myśle że zaowocują na

plus.

No faktycznie o 2. Co do kąta nachylenia dachu to nie jestem fachowcem ale na moje daje to że skosy bedą jeszcze mniejsze co daje wiecej mniejsca na poddaszu i strych zrobił się niczego sobie (moze sie przydać zwłaszcza ze nie ma piwnicy) zwiększenie kąta i wydłużenie krokwi z tego wzgledu że ścianka została podniesiona to i dach troche też żeby wszystko razem pasowało do siebie-wszystko to zasugerował kierownik budowy a my przystaliśmy na te zmiany myśle że zaowocują na

plus.

To z niecierpliwością czekam na Wasz gotowy dach - jak będziesz mógł to napisz o ile wydłużacie krokwie ( ja myślałem o jednym rzędzie dachówek więcej, ale to się jeszcze zobaczy).