Qzmaportos 31.10.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam wszystkich! Jestem nową uczestniczką i budującą dom PORTOS. Również chcielibyśmy się z wami albo od was podzielić budową domu PORTOS. Jesteśmy z mężem na razie na etapie załatwiania formalności. Projekt Portos od razu nam się bardzo spodobał, gdyż jest domkiem zgrabnym nie za dużym i wystarczającym na naszą czteroosobową rodzinkę. My w naszym domku wprowadzamy zmiany następujące: cały dom będzie powiększony od strony garażu do około 1,5m; chcemy również podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki na parterze - w miejsce łazienki ,która będzie pomniejszona kosztem powiększenia kuchni spiżarka ; - natomiast łazienka tylko WC będzie pod schodami; - schody chcemy betonowe(wylewane); - okna w wiatrołapie powiększymy na 60x90; na piętrze - sypialni 2/7 dużej zlikwidowanie drugiego okna kosztem zrobienia balkonu i umieszczenie okna pałociowego ; - pokoju 2/4 likwidacja balkonu i wstawienie okna To narazie tyle ze zmian reszta okaże się przy budowie jaką będzie można zrobić albo jaką trzeba było zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 31.10.2010 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam nowego portosowicza a dokładniej portosowiczkę Widzę że pewne zmiany stają się już standardem w Portosie. Życzę powodzenie i szybkiego ukończenia etapu formalności. P.S. Cinek@julia gratuluję ukończonej więźby. Z tego co mi się wydaje to niezły będziecie mieli stryszek ( prawie kolejne piętro ). Mam też nadzieję że szybko pochwalicie się gotowym dachem - pogoda wciąż sprzyja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 01.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam również koleżanke i przyznaje ze zmiany dość ciekawe:) jak pisałam wcześniej my też podjeliśmy się paru zmian między innymi: ściana frątowa od okna z toalety do okienka z wiatrołapu została wysunięta do przodu o jeden pustak,ściana boczna od strony garażu poszerzona,w salonie tam gdzie są drzwi tarasowe ściana łącznie z tymi drzwiami jest po skosie ,co dodało więcej miejsca wewnątrz w jadalni, kominek jest jak się wychodzi z kuchni do jadalni na tej ściane po prawej stronie,czyli kominek jest wsumie pośrodku całego pomieszczenia co łączy salon i jadalnie-dodam że nie żałuje tej decyzji gdyż odrazu zaplanowałam sobie że-w kuchni będzie gres i odrazu wzdłuż aż do jadalni bo i tak w jadalni bym musiała położyć kafelki przy drzwiach tarasowych i przy kominku a tak wszystko ładnie się połączy i będzie zrobiona podłogówka tam gdzie będą kafelki czyli wiatrołap,kuchnia, toaleta,jadalnia,łazienka na piętrze, jeszcze nie wiem jak będzie z podłogą na parterze w przedpokoju gdzie będzą schody. Klatka schodowa została też powiększona ( i z tego powodu ściana frątowa została wysunięta do przodu)w garażu okna zostały powiększone bo jak na nasze są zamaniunie.Okno w kuchni z ściany bocznej będzie zamurowane,na piętrze w pokoju 2/7będzie jedno okno większe i nie będzie z tego pokoju przejścia do garderoby tylko z pokoju 2/5 (będzie naszą sypialnią) balkony dwa zostały powiększone a w pokoju 2/4 był balkon pół okrągły więc został zrobiony w tym samym kształcie jak w opokoju 2/5. Ściane kolankową też mamy podniesioną z czym odrazu stryszek zrobił się podniesiony:)cieszy mnie to bardzo- bede mieć miejsce na pierdoły tkj.choinka, bąbki itd. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 03.11.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Cinek@julia czy byłbyś w stanie podać ile u Ciebie wyszło metrów kwadratowych ścian nośnych a ile działowych? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 08.11.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam, niestety nie jestem w stanie podać Ci tego teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 10.11.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 to szkoda, gdy będziesz już wiedział to napisz, będę czekał. Jeśli ktoś jeszcze jest w stanie podać ilość metrów kwadratowych ścian w Portosie to zapraszam do podzielenia się tą informacją. P.S. Piszcie coś Portosowicze - u mnie dopiero na wiosnę znowu się ruszy, a co u reszty - przecież na pewno coś się dzieje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1719508023 16.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam! jak to nie ma nikogo nowego ,a ja to co ,widmo.Jesteśmy z Wrocławia ,budujemy Portosika pod Sobótką.stan zerowy ukończony i to na tyle w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 17.11.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 [quote name=';4394725]Witam! jak to nie ma nikogo nowego ' date='a ja to co ,widmo.Jesteśmy z Wrocławia ,budujemy Portosika pod Sobótką.stan zerowy ukończony i to na tyle w tym roku.[/quote'] Wychodzi na to że do wczoraj tak - już jest stan zerowy, a dopiero teraz się chwalisz P.S. Witam nową Portosowiczkę - szczególnie że my też budujemy na Dolnym Śląsku (okolice Złotoryi) czyli prawie rzut beretem Pozdrawiam i czekam(y) na zdjęcia, zmiany i uwagi odnośnie PORTOSA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1719508023 18.11.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam! Zdjęcia prześlę wkrótce ,zmian nie jest dużo:poszerzony garaż o 1 m,likwidacja podcienia w salonie -salon wówczas ma ok.36m2.Zamknięcie kuchni lub ewentualnie drzwi do salonu.Na górze likwidacja jednego okna ,mniejszego w 2/7 i dołożenie okna połaciowego . To tyle zmian ,na które zdecydowaliśmy się na 100%. Następny etap dopiero późnąwiosną .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1719508023 18.11.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam ponownie , zapomniałam o bardzo ważnej zmianie ,wysokość ściany kolankowej ,oczywiście podnosimy, a o ile , może 1, a może 2 bloczki :yes:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 21.11.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 No no tych zmian wcale nie tak mało :) a w praniu pewnie wyjdzie jeszcze więcej ... teraz wciąż czekam(y) na zdjęcia - tylko nie zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1719508023 21.11.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam ,nie zapomniałam, tylko nie wiem jak dodac tutaj na forum zdjecia raz probowalam ale nie wyskakiwaly zdjecia tylko puste jakby ich nie bylo prosze o jakas wskazowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekjulia 21.11.2010 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 [quote=;4402340]Witam ,nie zapomniałam, tylko nie wiem jak dodac tutaj na forum zdjecia raz probowalam ale nie wyskakiwaly zdjecia tylko puste jakby ich nie bylo prosze o jakas wskazowke Witam to może pomóc http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?35-Uwagi-o-naszym-Forum najłatwiej bedzie jak poczytasz na forumtam jest wszystko opisane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 22.11.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 [quote=;4402340]Witam ,nie zapomniałam, tylko nie wiem jak dodac tutaj na forum zdjecia raz probowalam ale nie wyskakiwaly zdjecia tylko puste jakby ich nie bylo prosze o jakas wskazowke To moża ja tak krótko jak wstawić zdjęcie wykorzystując możliwości tego forum: "Odpowiedz" -> w dolnej części wybrać „zarządzaj załącznikami” -> w oknie które wyskoczy w górnej części „dodaj pliki” -> wcisnąć „Select files” -> wybrać pliki z dysku -> wcisnąć „otwórz” -> wcisnąć „upload files” -> zaznaczyć zdjęcia do wstawienia -> kliknąć „wstaw załączniki” I to wszystko - w razie problemów pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1719508023 22.11.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam!Dzięki wielkie za pomoc ,próbuję,może się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 23.11.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Gratuluje pierwszego etapu! Teraz jesteśmy w tym samym momencie budowy A teraz oby do wiosny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 29.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam po dłuższej przerwie !!! Tyle mnie nie było a tu niestety nic się nie zmieniło, nikogo nowego, żadnych nowych postów, gdzie się wszyscy podziali ??? Czyżby nic się u nikogo nie działo ??? U mnie mino zimy zaczyna się już wiosna robić. Materiał na ściany nośne, działowe i strop już zamówiony. Okna z wykorzystaniem promocji zimowych już też i prawdopodobnie wkrótce będą je produkować . Kolejka w tartaku też już jest trzymana Teraz zostaje jeszcze wybór rodzaju dachówki i oczywiście koloru - negocjacje w tym temacie jeszcze trwają. Czyli stan surowy już prawie - trzeba tylko to w całość poskładać Tyle u mnie teraz kolej na WAS. Piszcie bo tu straszna cisza się zrobiła !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leemureek 31.01.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam wszystkich, W tej chwili jestem na etapie załatwiania wszelkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę, projekt już kupiłem i mam do Was forumowicze kilka pytań. Zastanawiam się się nad budową Portosa z Ytonga 42cm ale już sam nie wiem. Co się kogo pytam to każdy ma swoja teorię z czego budować. Chcę postawić jednowarstwową ścianę bez ocieplenia tylko tynk z wew. i zew. Co doradzicie? Z czego ewentualnie innego budować ściany? Chodzi mi tutaj o koszt oraz o ewentualne koszty związane z ocieplaniem lub podobnymi kosztami. Dzięki z góry za pomoc. P.S. Buduje ktoś ten domek na Podkarpaciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 01.02.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 a ja też mam takie szybkie pytanko skoro podnośiliście ściankę kolankową to co z dachem? zmienialiście kąt, czy zostawialiście bez zmian kosztem wysokości budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimix 01.02.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam wszystkich, W tej chwili jestem na etapie załatwiania wszelkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę, projekt już kupiłem i mam do Was forumowicze kilka pytań. Zastanawiam się się nad budową Portosa z Ytonga 42cm ale już sam nie wiem. Co się kogo pytam to każdy ma swoja teorię z czego budować. Chcę postawić jednowarstwową ścianę bez ocieplenia tylko tynk z wew. i zew. Co doradzicie? Z czego ewentualnie innego budować ściany? Chodzi mi tutaj o koszt oraz o ewentualne koszty związane z ocieplaniem lub podobnymi kosztami. Dzięki z góry za pomoc. P.S. Buduje ktoś ten domek na Podkarpaciu? Witam nowego Portosowicza i powodzenia z formalnościami. Na pytanie z czego budować - masz rację - każdy mówi coś innego, więc ja wybrałem pustaki ceramiczne Eder, bo wyszło mi najtaniej (woj. dolnośląskie) ( porównywałem dobry pustak ceramiczny z dobrym betonem komórkowym ) . Moim zdaniem trzeba przeliczyć jak w Twojej okolicy wychodzi, bo koszty transportu wpływają znacząco na cenę jednostkową. Jeśli chodzi o kwestie budowy ścianą jednowarstwową to moim zdaniem nie jest to najlepsze rozwiązanie ( szczególnie finansowo ). Po pierwsze 42 cm bloczek jest 2x większy co za tym idzie mniej więcej 2x większe koszty transportu. Po drugie zależy jak będzie budowane - jeśli zewnętrzne wymiary domu jak w projekcie to powierzchnia pomieszczeń się zmniejsza. Po trzecie ewentualne nierówności, bądź niedociągnięcia murarza łatwiej zniwelować styropianem. Po czwarte bloczek 24 cm + 14 cm lub 16 cm styropian wyjdzie taniej niż bloczek 42 cm. Po piąte beton komórkowy bardzo ciągnie wodę i zabezpieczenie ścian bez styropianu nie wydaje mi się aby było rzeczą prostą. Decyzja należy oczywiście do Ciebie, ale może warto spytać kogoś kto ma w tym doświadczenie, bądź mieszka w domu jednowarstwowym. Powodzenia i nie zapomnij dzielić się postępami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts