Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich! Jestem nową uczestniczką i budującą dom PORTOS. Również chcielibyśmy się z wami albo od was podzielić budową domu PORTOS. Jesteśmy z mężem na razie na etapie załatwiania formalności. Projekt Portos od razu nam się bardzo spodobał, gdyż jest domkiem zgrabnym nie za dużym i wystarczającym na naszą czteroosobową rodzinkę. My w naszym domku wprowadzamy zmiany następujące: cały dom będzie powiększony od strony garażu do około 1,5m; chcemy również podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki

na parterze - w miejsce łazienki ,która będzie pomniejszona kosztem powiększenia kuchni spiżarka ; - natomiast łazienka tylko WC będzie pod schodami; - schody chcemy betonowe(wylewane); - okna w wiatrołapie powiększymy na 60x90;

na piętrze - sypialni 2/7 dużej zlikwidowanie drugiego okna kosztem zrobienia balkonu i umieszczenie okna pałociowego ; - pokoju 2/4 likwidacja balkonu i wstawienie okna

To narazie tyle ze zmian reszta okaże się przy budowie jaką będzie można zrobić albo jaką trzeba było zrobić.

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam nowego portosowicza a dokładniej portosowiczkę :) Widzę że pewne zmiany stają się już standardem w Portosie. Życzę powodzenie i szybkiego ukończenia etapu formalności.

P.S. Cinek@julia gratuluję ukończonej więźby. Z tego co mi się wydaje to niezły będziecie mieli stryszek ( prawie kolejne piętro :) ). Mam też nadzieję że szybko pochwalicie się gotowym dachem - pogoda wciąż sprzyja.

Witam również koleżanke i przyznaje ze zmiany dość ciekawe:) jak pisałam wcześniej my też podjeliśmy się paru zmian między innymi: ściana frątowa od okna z toalety do okienka z wiatrołapu została wysunięta do przodu o jeden pustak,ściana boczna od strony garażu poszerzona,w salonie tam gdzie są drzwi tarasowe ściana łącznie z tymi drzwiami jest po skosie ,co dodało więcej miejsca wewnątrz w jadalni, kominek jest jak się wychodzi z kuchni do jadalni na tej ściane po prawej stronie,czyli kominek jest wsumie pośrodku całego pomieszczenia co łączy salon i jadalnie-dodam że nie żałuje tej decyzji gdyż odrazu zaplanowałam sobie że-w kuchni będzie gres i odrazu wzdłuż aż do jadalni bo i tak w jadalni bym musiała położyć kafelki przy drzwiach tarasowych i przy kominku a tak wszystko ładnie się połączy :D i będzie zrobiona podłogówka tam gdzie będą kafelki czyli wiatrołap,kuchnia, toaleta,jadalnia,łazienka na piętrze, jeszcze nie wiem jak będzie z podłogą na parterze w przedpokoju gdzie będzą schody.

Klatka schodowa została też powiększona ( i z tego powodu ściana frątowa została wysunięta do przodu)w garażu okna zostały powiększone bo jak na nasze są zamaniunie.Okno w kuchni z ściany bocznej będzie zamurowane,na piętrze w pokoju 2/7będzie jedno okno większe i nie będzie z tego pokoju przejścia do garderoby tylko z pokoju 2/5 (będzie naszą sypialnią) balkony dwa zostały powiększone a w pokoju 2/4 był balkon pół okrągły więc został zrobiony w tym samym kształcie jak w opokoju 2/5.

Ściane kolankową też mamy podniesioną z czym odrazu stryszek zrobił się podniesiony:)cieszy mnie to bardzo- bede mieć miejsce na pierdoły tkj.choinka, bąbki itd.

Pozdrawiam!!!

to szkoda, gdy będziesz już wiedział to napisz, będę czekał.

Jeśli ktoś jeszcze jest w stanie podać ilość metrów kwadratowych ścian w Portosie to zapraszam do podzielenia się tą informacją.

P.S. Piszcie coś Portosowicze - u mnie dopiero na wiosnę znowu się ruszy, a co u reszty - przecież na pewno coś się dzieje ...

[quote name=';4394725]Witam! jak to nie ma nikogo nowego ' date='a ja to co ,widmo.Jesteśmy z Wrocławia ,budujemy Portosika pod Sobótką.stan zerowy ukończony i to na tyle w tym roku.;)[/quote']

Wychodzi na to że do wczoraj tak :) - już jest stan zerowy, a dopiero teraz się chwalisz :)

P.S. Witam nową Portosowiczkę - szczególnie że my też budujemy na Dolnym Śląsku (okolice Złotoryi) czyli prawie rzut beretem :) Pozdrawiam i czekam(y) na zdjęcia, zmiany i uwagi odnośnie PORTOSA !!!

Witam! Zdjęcia prześlę wkrótce ,zmian nie jest dużo:poszerzony garaż o 1 m,likwidacja podcienia w salonie -salon wówczas ma ok.36m2.Zamknięcie kuchni lub ewentualnie drzwi do salonu.

Na górze likwidacja jednego okna ,mniejszego w 2/7 i dołożenie okna połaciowego . To tyle zmian ,na które zdecydowaliśmy się na 100%. Następny etap dopiero późną

wiosną .Pozdrawiam

[quote=;4402340]Witam ,nie zapomniałam, tylko nie wiem jak dodac tutaj na forum zdjecia raz probowalam ale nie wyskakiwaly zdjecia tylko puste jakby ich nie bylo

prosze o jakas wskazowke :p

Witam to może pomóc http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?35-Uwagi-o-naszym-Forum najłatwiej bedzie jak poczytasz na forumtam jest wszystko opisane :) pozdrawiam

[quote=;4402340]Witam ,nie zapomniałam, tylko nie wiem jak dodac tutaj na forum zdjecia raz probowalam ale nie wyskakiwaly zdjecia tylko puste jakby ich nie bylo

prosze o jakas wskazowke :p

To moża ja tak krótko jak wstawić zdjęcie wykorzystując możliwości tego forum:

"Odpowiedz" -> w dolnej części wybrać „zarządzaj załącznikami” -> w oknie które wyskoczy w górnej części „dodaj pliki” -> wcisnąć „Select files” -> wybrać pliki z dysku -> wcisnąć „otwórz” -> wcisnąć „upload files” -> zaznaczyć zdjęcia do wstawienia -> kliknąć „wstaw załączniki”

I to wszystko :) - w razie problemów pomogę :)

• 2 months później...

Witam po dłuższej przerwie !!!

Tyle mnie nie było a tu niestety nic się nie zmieniło, nikogo nowego, żadnych nowych postów, gdzie się wszyscy podziali ??? Czyżby nic się u nikogo nie działo ???

U mnie mino zimy zaczyna się już wiosna robić.

Materiał na ściany nośne, działowe i strop już zamówiony. Okna z wykorzystaniem promocji zimowych już też i prawdopodobnie wkrótce będą je produkować :). Kolejka w tartaku też już jest trzymana ;) Teraz zostaje jeszcze wybór rodzaju dachówki i oczywiście koloru - negocjacje w tym temacie jeszcze trwają. Czyli stan surowy już prawie - trzeba tylko to w całość poskładać :)

Tyle u mnie teraz kolej na WAS. Piszcie bo tu straszna cisza się zrobiła !!!

Witam wszystkich,

W tej chwili jestem na etapie załatwiania wszelkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę, projekt już kupiłem i mam do Was forumowicze kilka pytań. Zastanawiam się się nad budową Portosa z Ytonga 42cm ale już sam nie wiem. Co się kogo pytam to każdy ma swoja teorię z czego budować. Chcę postawić jednowarstwową ścianę bez ocieplenia tylko tynk z wew. i zew. Co doradzicie? Z czego ewentualnie innego budować ściany? Chodzi mi tutaj o koszt oraz o ewentualne koszty związane z ocieplaniem lub podobnymi kosztami.

Dzięki z góry za pomoc.

P.S. Buduje ktoś ten domek na Podkarpaciu?

Witam wszystkich,

W tej chwili jestem na etapie załatwiania wszelkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę, projekt już kupiłem i mam do Was forumowicze kilka pytań. Zastanawiam się się nad budową Portosa z Ytonga 42cm ale już sam nie wiem. Co się kogo pytam to każdy ma swoja teorię z czego budować. Chcę postawić jednowarstwową ścianę bez ocieplenia tylko tynk z wew. i zew. Co doradzicie? Z czego ewentualnie innego budować ściany? Chodzi mi tutaj o koszt oraz o ewentualne koszty związane z ocieplaniem lub podobnymi kosztami.

Dzięki z góry za pomoc.

P.S. Buduje ktoś ten domek na Podkarpaciu?

Witam nowego Portosowicza i powodzenia z formalnościami.

Na pytanie z czego budować - masz rację - każdy mówi coś innego, więc ja wybrałem pustaki ceramiczne Eder, bo wyszło mi najtaniej (woj. dolnośląskie) ( porównywałem dobry pustak ceramiczny z dobrym betonem komórkowym ) . Moim zdaniem trzeba przeliczyć jak w Twojej okolicy wychodzi, bo koszty transportu wpływają znacząco na cenę jednostkową.

Jeśli chodzi o kwestie budowy ścianą jednowarstwową to moim zdaniem nie jest to najlepsze rozwiązanie ( szczególnie finansowo ).

Po pierwsze 42 cm bloczek jest 2x większy co za tym idzie mniej więcej 2x większe koszty transportu.

Po drugie zależy jak będzie budowane - jeśli zewnętrzne wymiary domu jak w projekcie to powierzchnia pomieszczeń się zmniejsza.

Po trzecie ewentualne nierówności, bądź niedociągnięcia murarza łatwiej zniwelować styropianem.

Po czwarte bloczek 24 cm + 14 cm lub 16 cm styropian wyjdzie taniej niż bloczek 42 cm.

Po piąte beton komórkowy bardzo ciągnie wodę i zabezpieczenie ścian bez styropianu nie wydaje mi się aby było rzeczą prostą.

Decyzja należy oczywiście do Ciebie, ale może warto spytać kogoś kto ma w tym doświadczenie, bądź mieszka w domu jednowarstwowym.

Powodzenia i nie zapomnij dzielić się postępami :)