Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja też mam takie szybkie pytanko :D

skoro podnośiliście ściankę kolankową to co z dachem?

zmienialiście kąt, czy zostawialiście bez zmian kosztem wysokości budynku?

U mnie kąt dachu pozostaje bez zmian. Dzięki temu stryszek będzie przyzwoity. Jedyna zmiana, ale raczej estetyczna to wydłużenie dachu o jedną dachówkę, aby bryła Portosa nie straciła za bardzo na wyglądzie.

P.S. Na jakim etapie jesteś ??

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja jestem dopiero na etapie adaptacji projektu, dlatego zbieram jak najwięcej informacji, ale jeżeli chodzi o projekt bardzo mi się podoba, tylko mam trochę ograniczające mnie warunki zabudowy.

aha chciałem zapytać, w projekcie ściany na poddaszy są z kartongipsu, czy zmienialiście coś w tej kwestii?!

ja jestem dopiero na etapie adaptacji projektu, dlatego zbieram jak najwięcej informacji, ale jeżeli chodzi o projekt bardzo mi się podoba, tylko mam trochę ograniczające mnie warunki zabudowy.

aha chciałem zapytać, w projekcie ściany na poddaszy są z kartongipsu, czy zmienialiście coś w tej kwestii?!

Cenna uwaga, tyle razy miałem w ręku projekt a nigdy nie dopatrzyłem się tego. Byłem przekonany że wszystkie działowe są z bloczków 12 a według projektu jest tak tylko na dole.

U mnie wszystkie ściany działowe będą oczywiście z pustaków ceramicznych 11,5.

Witam wszystkich,

W tej chwili jestem na etapie załatwiania wszelkich formalności związanych z pozwoleniem na budowę, projekt już kupiłem i mam do Was forumowicze kilka pytań. Zastanawiam się się nad budową Portosa z Ytonga 42cm ale już sam nie wiem. Co się kogo pytam to każdy ma swoja teorię z czego budować. Chcę postawić jednowarstwową ścianę bez ocieplenia tylko tynk z wew. i zew. Co doradzicie? Z czego ewentualnie innego budować ściany? Chodzi mi tutaj o koszt oraz o ewentualne koszty związane z ocieplaniem lub podobnymi kosztami.

Dzięki z góry za pomoc.

P.S. Buduje ktoś ten domek na Podkarpaciu?

My również budujemy portosa na podkarpaciu właściwie rzut beretem od Sędziszowa. Obecnie mamy stan zero z resztą ruszamy na wiosnę. Budujemy z pustaka ceramicznego do tego styropian. Dach dachówka roben czarno- brązowa. Poadrawiam:

• 2 weeks później...

Dzięki Mimix za odpowiedź, oraz przepraszam że tak długo się nie odzywałem ale ostatnio nie mam czasu na nic. Jak już znajdę czas aby usiądź przez komputerem to już zasypiam i daję sobie spokój. Co do z czego budować to dalej nie wiem ale czytam, kopię to forum żeby się upewnić co i jak. Zastanawiam się czy nie wybudować jednak z Solbet-u (na ytong troszkę narzekają) a myślę że tam gdzie jak mieszkam bo mam od Kolbuszowej jakieś 30km to transport prosto z fabryki nie będzie drogi. Wymyśliłem że może zrobię ścianę 36cm + styropian. Jeszcze muszę poczytać i popytać tych co tak mają jak tu wygląda i nich. Zastanawia mnie tylko budowa fundamentów bo bloczek fundamentowy ma szerokość 24cm to jak z niego wybudować na grubość ściany 36cm? Da radę?

Przeliczałem dla siebie ile może mnie wynieść fundament lany (sam beton) i tak:

dla grubości 24cm - ~12 000PLN (chudziak 5cm, ława 40x70 i 50x40, ściana fundamentowa)

dla grubości 45cm - ~17 000PLN (p/w)

zastanawiam się czy taniej by nie wybudował właśnie z takich bloczków. Szwagier jest budowlańcem to by mi pewnie to postawił. Co myślicie? Czy takie bloczki są lepsze lub podbnie parametrowo do litego lanego betonu? Co lepsze?

Na chwilę obecną na "placu budowy" pustka po za chyba tylko słupkami granicznymi i nawiezionej nie rozwalonej ziemi to nie ma nic. Jedynie to kieszeń troszkę pusta bo:

- 2750 PLN - ziemia do podniesienia terenu

- 300PLN - Koparka do rozwalenia chociaż troszkę tej ziemi

- 110PLN - słupki graniczne

- 2200PLN sam projekt domu (z biura architektonicznego) ciekawe ile wyjdą zmiany ...

- 200PLM zaliczka geodety

Co daje na razie: 5560PLN

Jeszcze jeden motyw wyszedł teraz z geodetą bo okazała się że jakiś wcześniejszy paprok geodeta przesunął granice i wychodzi że ja jestem na polu jednego sąsiada a drugi na moim. Zamiast zapłacić 1000PLN za naniesienie tego wszystkiego na mapę muszę zapłacić 2000PLN bo musi t o wyprostować. Normalnie istny cyrk.

Fleszarka kiedyś jak będzięsz mieć czas chętnie bym zobaczył jak wygląda u Ciebie budowa. Ja ze swoją myślę że wystartuję w połowie sierpnia. Do tego czasu muszę wykombinować skąd na to wziąć kasę. :p

Straszny tutaj spokój ...

• 2 weeks później...
Cisza jest straszna - chyba zima wszystkich zmroziła. U mnie na budowie również oczekiwanie na wiosnę, ale za to postępy w materiałach - została zamówiona więźba dachowa wraz z podbitką - dekarzowi wyszło 12 kubików - odbiór w kwietniu. Teraz jeszcze dachówka i będzie wszystko na SSO. Wie ktoś może kiedy wiosna ma zawitać ??

Witam wszystkich. Właśnie jesteśmy na etapie załatwiania formalności związanych z budową, Projekt portos przypadł nam do gustu. Czy jest ktoś z wrocławia który buduje portosa i czy jest możliwość osobistego obejrzenia domku w stanie surowym. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Witam wszystkich. Właśnie jesteśmy na etapie załatwiania formalności związanych z budową, Projekt portos przypadł nam do gustu. Czy jest ktoś z wrocławia który buduje portosa i czy jest możliwość osobistego obejrzenia domku w stanie surowym. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Witam nowego forumowicza. Jak na razie grono portosowiczów na tym forum jest dość ubogie. Jeśli dobrze kojarzę to chyba tylko jeden jest już w stanie surowym, ale w innym rejonie kraju. Mój jest ok. 80 km od Wrocławia ale może dopiero koło maja będzie stan surowy.

Witam wszystkich!

Dołączam do grona Portosowiczów:). Zdecydowaliśmy się na budowę PORTOSA - narazie załatwiamy formalności - mam nadzieję, że nie bedzie to zbyt długo trwało. Pozdrawiam gorąco i życzę wytrwałości:)

Wow - co raz nas więcej - oby tak dalej.

P.S. Życzę wytrwałości w formalnościach i jak najszybszego uporania się z nimi !!!

Witam wszystkich forumowiczów :)

Długo nas nie było (mnie i mojego męża) jak wszyscy wiecie jest zima! a zimą jest zimno i mroźno ! ale małymi kroczkami zbliza się już wiosna:)

U nas dużo się zmieniło przez ten okres zimowy a mianowicie to że zostaniemy szczęśliwymi rodzicami :) jestem w ciąży!!!

A odnośnie budowy to nic się nie zmieniło ,bo co można zrobić w trakcie zimy,teraz czekamy na ocieplenie i w końcu nam położą blachodachówke,która czeka na budowie

a później będziemy musieli pomyśleć co dalej?mąż chce abyśmy wstawili okna,ja notomiast nie chcę z przyczyn choćby z takich jak:

-i tak nie wprowadzimy się w ciągu 3-lat (gdyż nie mamy dużych dochodów aby zakończyć budowe i umeblować dom w takim tempie)

-od tego wiąze się że okna nie będą urzytkowane a data reklamcji się zmniejsza

-i napewno nie będe wstanie przejrzeć wszystkich okien czy są dobrze wstawione czy też wyregulowane itd,myśle że wszystko wychodzi w trakcie uzytkowania co jest dobrze a co źle.

Czy ktoś z was zrobił tak że wstawił okna długo przed zamieszkaniem ? ( wiem że 1 rok lub 2 lata przed -to ok ale 3/4 lata-czy to jest sęs?

Edytowane przez cinek@julia
błędy

Witam wszystkich forumowiczów :)

Długo nas nie było (mnie i mojego męża) jak wszyscy wiecie jest zima! a zimą jest zimno i mroźno ! ale małymi kroczkami zbliza się już wiosna:)

U nas dużo się zmieniło przez ten okres zimowy a mianowicie to że zostaniemy szczęśliwymi rodzicami :) jestem w ciąży!!!

A odnośnie budowy to nic się nie zmieniło ,bo co można zrobić w trakcie zimy,teraz czekamy na ocieplenie i w końcu nam położą blachodachówke,która czeka na budowie

a później będziemy musieli pomyśleć co dalej?mąż chce abyśmy wstawili okna,ja notomiast nie chcę z przyczyn choćby z takich jak:

-i tak nie wprowadzimy się w ciągu 3-lat (gdyż nie mamy dużych dochodów aby zakończyć budowe i umeblować dom w takim tempie)

-od tego wiąze się że okna nie będą urzytkowane a data reklamcji się zmniejsza

-i napewno nie będe wstanie przejrzeć wszystkich okien czy są dobrze wstawione czy też wyregulowane itd,myśle że wszystko wychodzi w trakcie uzytkowania co jest dobrze a co źle.

Czy ktoś z was zrobił tak że wstawił okna długo przed zamieszkaniem ? ( wiem że 1 rok lub 2 lata przed -to ok ale 3/4 lata-czy to jest sęs?

Po pierwsze i najważniejsze: gratuluję stanu błogosławionego :) coś mi się wydaje że budowa przez to przeszła na drugi plan a za chwilę to całkiem o niej zapomnicie.

Po drugie: wiadomość o zwolnieniu tempa budowy to bardzo zła wiadomość - byłem przekonany że wasz Portos będzie pierwszym gotowym domem na tym forum a teraz :(

Po trzecie: jeśli chodzi o okna:

- tak czy inaczej otwory trzeba będzie zabezpieczyć - wstawiając okna problem jest z głowy

- jeśli ma być coś robione w środku (szczególnie tynki) to dobrze byłoby jeśli będą już okna osadzone

- może przerwa nie będzie aż tak długa (np. finanse się poprawią albo jakiś kredyt wpadnie :) )

To są za, a przeciw ... jakieś pewnie są :)

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Niebawem dołączę do grona budujących ten piękny domek :) początkowo miała być Marysia ale Portos wygrywa wyglądem zewnętrznym. Budować będziemy z Ederu 24+15 styro. Zmian nie ma dużo: likwidacja wykusza(ograniczenie kosztów), powiększenie okien w wc i przedsionku, likwidacja balkonu z lewej strony budynku na korzyść głównej sypialni i likwidacja 2 okien dachowych(od północy dużego pożytku z nich nie będzie a pare groszy w kieszeni), podniesienie ścianki kolankowej o 1 bloczek. Mam prośbę wybieramy się z mężem na "zakupy" a nie pokserowałam projektu czy może ktoś podać ilość bloczków fundamentowych... Z góry dziękuję i pozdrawiam gorąco.

• 2 weeks później...

U nas też rozpoczął się sezon budowlany jest na podobnym etapie jak mimix. Mam pytanie mimix jakie będzie pokrycie dachowe i co z ścianką kolankową będzie jak w projekcie czy podnosisz. Może pózniej wkleję parę zdjęć;)

Witam wszystkich! Chciałem oznajmić, że nowy sezon budowlany u nas się rozpoczął. Dowody poniżej :)

P.S. Ciekawe co słychać u reszty PORTOSOWICZÓW - piszcie !!!

U nas też rozpoczął się sezon budowlany jest na podobnym etapie jak mimix. Mam pytanie mimix jakie będzie pokrycie dachowe i co z ścianką kolankową będzie jak w projekcie czy podnosisz. Może pózniej wkleję parę zdjęć;)

Wreszcie ożywienie na forum :) - bardzo to cieszy !!!

Jeśli chodzi o dach to na 99% będzie Tondach HOLENDERKA, natomiast ścianka kolankowa będzie podniesiona o 2 pustaki a do tego dach zostanie wydłużony o jedną dachówkę (mam nadzieję że to wystarczy).

Fleszarka nie zapomnij o zdjęciach :)

Witam serdecznie wszystkich Portosmaniaków!

Z mężem zamierzamy budować dom i wyjątkowo spodobał nam się projekt Portos. Widzę że ma on wielu zwolenników, jednakże jak czytam nie brakuje mu także niedociągnięc. Dlatego mam ogromną prośbę, ponieważ jesteśmy z okolic Krakowa jeśli jest ktoś na forum kto buduje Portosa w tej okolicy bardzo prosze o kontakt z info o możliwości zerknięcia na realizację budowy. Jeśli ktokolwiek z Was mogłby nam pomóc podaje maila i bardzo prosze o szybki kontakt bo czas nas bardzo goni. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

[email protected]

Na to wygląda mimix że mamy ten sam etap u nas już zadeskowane i prawie zazbrojone w poniedziałek wylewamy strop. Drzewo zamówione po 800 zł za kubik naszemu majstrowi wyszło 8,6 kubika to daje jakieś ok.6800,00 my bierzemy jodłę bo ponoć lepsza od sosny. Acha i dachówka będzie firmy koramic L15 czarna szlachetna angoba( miała być robena ale podobno kiepska). My też wydłużymy o jedną dachówkę i podniesiemy o 2 pustaki ściankę. Mimix a u Ciebie jaki kolor dachu będzie? i jak wyszedł cenowo za całość u nas ok. 21 tyś.

Na to wygląda mimix że mamy ten sam etap u nas już zadeskowane i prawie zazbrojone w poniedziałek wylewamy strop. Drzewo zamówione po 800 zł za kubik naszemu majstrowi wyszło 8,6 kubika to daje jakieś ok.6800,00 my bierzemy jodłę bo ponoć lepsza od sosny. Acha i dachówka będzie firmy koramic L15 czarna szlachetna angoba( miała być robena ale podobno kiepska). My też wydłużymy o jedną dachówkę i podniesiemy o 2 pustaki ściankę. Mimix a u Ciebie jaki kolor dachu będzie? i jak wyszedł cenowo za całość u nas ok. 21 tyś.

U mnie tydzień nie było budowlańców, bo muszą podgonić inna robotę, ale na początku następnego wracają. U mnie strop będzie teriva, a u Ciebie fleszarka monolityczny?? ( jeśli dobrze wnioskuje z Twojego postu ). Jeśli chodzi o drzewo to również udało się znaleźć za 800 zł już nawet zaimpregnowane. Co do dachówki na początku brałem pod uwagę Robena, ale była droższa od Tondacha, do tego majster od dachu również odradzał ( podobno jakość się popsuła ). Jeśli chodzi o kolor to będzie angoba brązowa tondach holenderka, a kosztów dachu jeszcze nie jestem w stanie podać.