izabelam78 20.09.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Witajcie,Napiszę od razu o co mi chodzi:)Otóż posiadam parterowy dom (bez użytkowego poddasza), ogrzewany obecnie kotłem na ekogroszek. Gazu do domu nie doprowadzaliśmy (przechodzi na przeciw naszej działki). W momencie budowy ekogroszek był o prawię połowę tańszy teraz większość z Was wie jak to wygląda, dlatego z mężem postanowiliśmy żeby zmienić piec na gazowy oraz zamontować solary. I teraz moje pytanie jak to wyglądać może od strony finansowej no i oczywiście od strony technicznej. Całość inwestycji planujemy w przyszłym roku, więc jeszcze trochę czasu na zastanowienie się i zaplanowanie. Liczę na Wasze zdanie i opinie w tym temacie:)Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Jeśli gaz to tylko gaz bez solarów. Roczne oszczędności na solarze przy gazie to około 300zł przy 3-4 osobowej rodzinie. A przesyłowe tak czy siak trzeba zapłacić. Najlepiej załóż gaz i policz ile go idzie latem np. w lipcu. Pomnóż tę kwotę bez przesyłowego razy 7miesięcy (taką około sprawność roczną mają solary) i odejmij 35zł (tyle mniej więcej zużyje pompka do solara. Wyjdzie ci dokładnie ile możesz zaoszczędzić. Wedle mnie nie ma kompletnie sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 26.09.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Wszystko zależy od tego ile wydajesz na podgrzewanie ciepłej wody. Jeśli jest to 150 zł/miesiąc to zakładając oszczędnośc po założeniu solarów na 70% oraz koszt zestawu wraz z montażem brutto 13 tys zł wychodzi: 150złx12= 1800 zł rocznie x70%= 1260 zł oszczędności/rok.13000/1260= 10,31 lat. Przy założeniu że ceny podgrzewania ciepłej wody nie wzrosna oraz uwzględniając dotację 45% (30% realnie)= 9100/1260= 7,22 latDodając koszty eksploatacji systemu (energia, elektryczna i wymiana glikolu) w wysokości 120 zł rok wychodzi okraas zwrotu 7,8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) 150zł miesięcznie na CWU? Ja płacę 20, a z tego co wiem ci co grzeją prądem w II taryfie płacą 60-70. No, jak się pali kopciuchem to nie ma mocnych, kąpiel co kilka godzin:DIle rocznie zużywasz wody? Problem w tym, że tyle energii nie jest nikomu potrzebne. Mi na cały rok potrzeba około 800-900kWh. To tak jakby używać autobusu do podwiezienia żony do kosmetyczki:D Edytowane 1 Października 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.09.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 U mnie przy rodzinie 4+1 to jest 10m3 ciepłej na miesiąc plus cyrkulacja, bo w moim domu bez tego to porażka.Dużo pożera wanna ponieważ musi być z takich a nie innych powodów. W prysznicu ciepłej idzie zdecydowanie mniej.Nie można generalizować wszystkiego do upodobań jednego człowieka, bo każdy tak naprawdę ma inne potrzeby. Ja uwielbiam się wygrzewać w gorącej wodzie, żona już nie...itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts