fighter1983 22.09.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Aprobata Capatect KD System 600 mowi jakie produkty wchodza w sklad systemu: 190S190PG610TynkiSiatka dopuszczona spelniajaca wymogi i rodzaj styropianu: strona 5 aprobaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.09.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Czy ocieplacie dom? Idzie tam styropian lub wełna? Jak tak, to NIE WOLNO położyć tynku o mniejszej granulacji niż 1,5 mm. Wykonawca nie zgodzi się na to, chyba że chcecie, aby nie udzielił Wam gwarancji na ocieplenie. Tynk silikonowy baranek 1 mm jest na pewno dostępny w Kabe i Weberze. Mozesz uzasadnic dlaczego nie wolno? Pierwszy raz spotkalem sie z taka opinia. Jesli tak mowi wykonawca to sam probuje sie zabezpieczyc przed fuszerka jaka jest ocieplenie w jego wykonaniu. Jezeli styro bedzie wlasciwie docinane i wlasciwie kladzione. Siatka polozona poprawnie z naciskiem na newralgiczne miejsca,(a ktore to sa to juz wykonawca powinien wiedziec) i nalezycie zaciagniete klejem i zagruntowana, to czy polozysz baranka 1mm czy grubszego to oprocz odczuc wizualnych nie powinno miec znaczenia. Chyba ze ktos sie decyduje na pelen system docieplenia wraz z tynkiem np. firmy Webera, to moze byc taka sytacja, ale jaki jest powod to wie tylko w tym wypadku Weber.( byc moze kwestia markietingu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.09.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 uzasadnienie jest proste: ziarno drobniejsze niz 1,5mm nie rozprasza swiatla a co za tym idzie - elewacja mocniej sie nagrzewa, a co za tym idzie - moze pekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.09.2010 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 To jak to w końcu jest z tym nieszczęsnym barankiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.09.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 uzasadnienie jest proste: ziarno drobniejsze niz 1,5mm nie rozprasza swiatla a co za tym idzie - elewacja mocniej sie nagrzewa, a co za tym idzie - moze pekac. A - dopiero zobaczyłam Twoj post, fighter. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 22.09.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 A który produkt byście wybrali: 1/ Ceresit CT 137 (tynk mineralny biały baranek 1.5mm) + Ceresit CT 74 (farba silikonowa) 2/ Kabe Mineralit T (tynk mineralny biały baranek 1.5mm) + Kabe Armasil F (farba silikonowa) Która opcja jest tańsza, ceresit czy kabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.09.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 uzasadnienie jest proste: ziarno drobniejsze niz 1,5mm nie rozprasza swiatla a co za tym idzie - elewacja mocniej sie nagrzewa, a co za tym idzie - moze pekac. W takim razie nie powinno byc w sprzedazy baranka z mniejszym ziarnem niz 1,5mm, a jest. Dalej bede uwazal, ze na pekanie tynku duzo wiekszy wplyw ma jakosc wykonania ocieplenia i uzycie wlasciwego podkladu niz to co napisales. Moge posluzyc sie swoim przykladem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.09.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 1.0mm baranek przynajmniej w Caparolu jest przewidziany do obrobki wokol okien i na powierzchnie nie narazone bezposrednio na dzialanie slonca.Wyjatkiem jest tynk Carbopor z wloknem weglowym.Technologicznie opieralbym sie na badaniach firm takich jak Dryvit/Sto/Caparol a nie jakis "innych". W skrajnych przypadkach niektorzy producenci z nieco nizszej polki cenowej jak i jakosciowej daja mozliwosc barwienia w kolorach prawie czarnych, przy granulacji ponizej 1,5mm .... a skutki pozniej sa oplakane. Niewiedza i nieprzygotowanie i brak odpowiednich badan bardzo czesto sa przyczyna pozniejszych problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryan78 22.09.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 No niestety - tak to jest, jak się działa w pośpiechu... W kosztorysie nie ma nic na temat rodzaju tynku, a tym bardziej jego producenta... Wiem, głupota... Za 300 m elewacji: robocizna - 11 , materiał - 15 tys. Według tego co piszesz, iż na materiał masz wydać 15 tys. zł powierzchnia 300 m2, wychodzi Ci 50 zł/m2 w takiej cenie wystarczy spokojnie na dobry system, a przy opcji tynk mineralny malowany farba silikonową to i na STO wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.09.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 tylko robocizna 36.66 troche malo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.09.2010 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 To cała elewacja, łącznie z ociepleniem, tak dla jasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.09.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Z materiałem spokojnie sie miescisz: 12cm frezowany dobry styropian, klejony 190S, siatka systemowa 162g, zatopiona w 190 szarej, kołkowane, gruntowane PG610, wyprawa elewacyjna tynk silikonowy 1,5mm baranek Amphisilan FassadenPutz wychodzi okolo 39 zl netto / 47,58 brutto na m2 za materiał i to jeszcze do negocjacji lekkich jest.Dodatkowe narozniki, listwy przyokienne i kapinosowe to okolo 2zl netto / 2,44 brutto do m2 Czyli idealnie wychodzi 50,02 brutto materiał w silikonowym Caparolu. Czyli z materialem sie miescisz, ale ta robocizna.... watpie czy znajdziesz za 36.66 kogos do zrobienia tego... a moze uda Ci sie z materialu powierzonego zrobic, niech developer/gen.wykonawca wykona Ci sama usluge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.09.2010 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Jak pisałam wyżej - styropian, siatka i klej już są i wszystko to, łącznie z tynkami, nad którymi się zastanawiamy robi będzie robić, jeśli chodzi o tynki) ekipa naszego wykonawcy. Kwestia tylko, co wykonawca nam zaproponuje (pewnie jakiś tani tynk akrylowy) i ile będziemy musili dopłacić do tynku silikonowego lub do malowania farbą silikonową. Trudno wyliczyć te ponadstandardowe roboty, mamy wrażenie, że tracimy na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 24.09.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Mam pytanie do Pana fighter1983, jest Pan dystrybutorem tynku firmy Caparol.Czy tynk tej firmy z włóknem węglowym Carbopol o uziarnieniu 1mm mogę położyć na elewacji i będę miał gwarancję, że nie popęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.09.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 e tam od razu Pan jestem tu na wpół prywatnie - Bartek Zgodnie z wytycznymi Caparola: 1. System oparty na styropianie - wartswa zbrojaca z Carbon Spahtel z zatopiona siatka 165 Caparola - Putzgrunt 610 - Carbopor 1.0mm w kolorze o odbiciu swiatla wiekszym niz 15% 2. System oparty na wełnie - wartswa zbrojaca z Carbon Spahtel z zatopiona siatka 165 Caparola - Putzgrunt 610 - Carbopor 1.0mm w kolorze o odbiciu swiatla wiekszym niz 5% I na to Panowie od Słonia maja na to aprobate a co za tym idzie - daja gwarancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.09.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Bartek, a jak Twoim zdaniem wygląda opcja połączenia tynku mineralnego i farby silikonowej Kabe lub Ceresit? 1/ Kabe Mineratil T + Armasil F lub2/ Ceresit Ct 137 + Ct48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.09.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 a jak najbardziej dobre rozwiazanie (sam u siebie tak mam) Tyle ze ja oczywiscie polecam Dryvit/STO/Caparol gdzie 2 pierwsze to w zasadzie moja konkurencja.Kabe i Henkel w swojej ocenie klasyfikuje nieco nizej jakosciowo, chociaz cenowo sa zblizone do Caparola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.09.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 ok, w jakiej cenie można kupić tynk mineralny caparol 1.5mm oraz farbe silikonową (kolor jasny np kość słoniowa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.09.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Caparol mineralnyCaparol Amphisilan Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 24.09.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 . Kabe i Henkel w swojej ocenie klasyfikuje nieco nizej jakosciowo, chociaz cenowo sa zblizone do Caparola. Nooo, jak zobaczyłam ceny tynku mineralnego i farby z Caparola, to się niemal przewróciłam. Kabe jest zdecydowanie taniej, a jakość jest ta sama. I tutaj to nie tylko moja ocena... Z Caparola lepszy na pewno jest klej do siatki, ale tu z kolei tę samą świetną jakość ma Tytan EOS, a znów taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts