Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy baranek 1mm?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ocieplacie dom? Idzie tam styropian lub wełna? Jak tak, to NIE WOLNO położyć tynku o mniejszej granulacji niż 1,5 mm. Wykonawca nie zgodzi się na to, chyba że chcecie, aby nie udzielił Wam gwarancji na ocieplenie.

Tynk silikonowy baranek 1 mm jest na pewno dostępny w Kabe i Weberze.

Mozesz uzasadnic dlaczego nie wolno?

Pierwszy raz spotkalem sie z taka opinia.

Jesli tak mowi wykonawca to sam probuje sie zabezpieczyc przed fuszerka jaka jest ocieplenie w jego wykonaniu.

Jezeli styro bedzie wlasciwie docinane i wlasciwie kladzione. Siatka polozona poprawnie z naciskiem na newralgiczne miejsca,(a ktore to sa to juz wykonawca powinien wiedziec) i nalezycie zaciagniete klejem i zagruntowana, to czy polozysz baranka 1mm czy grubszego to oprocz odczuc wizualnych nie powinno miec znaczenia.

Chyba ze ktos sie decyduje na pelen system docieplenia wraz z tynkiem np. firmy Webera, to moze byc taka sytacja, ale jaki jest powod to wie tylko w tym wypadku Weber.( byc moze kwestia markietingu).

uzasadnienie jest proste: ziarno drobniejsze niz 1,5mm nie rozprasza swiatla a co za tym idzie - elewacja mocniej sie nagrzewa, a co za tym idzie - moze pekac.

W takim razie nie powinno byc w sprzedazy baranka z mniejszym ziarnem niz 1,5mm, a jest.

Dalej bede uwazal, ze na pekanie tynku duzo wiekszy wplyw ma jakosc wykonania ocieplenia i uzycie wlasciwego podkladu niz to co napisales.

Moge posluzyc sie swoim przykladem.

1.0mm baranek przynajmniej w Caparolu jest przewidziany do obrobki wokol okien i na powierzchnie nie narazone bezposrednio na dzialanie slonca.

Wyjatkiem jest tynk Carbopor z wloknem weglowym.

Technologicznie opieralbym sie na badaniach firm takich jak Dryvit/Sto/Caparol a nie jakis "innych". W skrajnych przypadkach niektorzy producenci z nieco nizszej polki cenowej jak i jakosciowej daja mozliwosc barwienia w kolorach prawie czarnych, przy granulacji ponizej 1,5mm .... a skutki pozniej sa oplakane.

Niewiedza i nieprzygotowanie i brak odpowiednich badan bardzo czesto sa przyczyna pozniejszych problemow.

No niestety - tak to jest, jak się działa w pośpiechu... W kosztorysie nie ma nic na temat rodzaju tynku, a tym bardziej jego producenta... Wiem, głupota... Za 300 m elewacji: robocizna - 11 , materiał - 15 tys.

Według tego co piszesz, iż na materiał masz wydać 15 tys. zł powierzchnia 300 m2, wychodzi Ci 50 zł/m2 w takiej cenie wystarczy spokojnie na dobry system, a przy opcji tynk mineralny malowany farba silikonową to i na STO wystarczy.

Z materiałem spokojnie sie miescisz: 12cm frezowany dobry styropian, klejony 190S, siatka systemowa 162g, zatopiona w 190 szarej, kołkowane, gruntowane PG610, wyprawa elewacyjna tynk silikonowy 1,5mm baranek Amphisilan FassadenPutz wychodzi okolo 39 zl netto / 47,58 brutto na m2 za materiał i to jeszcze do negocjacji lekkich jest.

Dodatkowe narozniki, listwy przyokienne i kapinosowe to okolo 2zl netto / 2,44 brutto do m2

Czyli idealnie wychodzi 50,02 brutto materiał w silikonowym Caparolu.

Czyli z materialem sie miescisz, ale ta robocizna.... watpie czy znajdziesz za 36.66 kogos do zrobienia tego... a moze uda Ci sie z materialu powierzonego zrobic, niech developer/gen.wykonawca wykona Ci sama usluge.

Jak pisałam wyżej - styropian, siatka i klej już są i wszystko to, łącznie z tynkami, nad którymi się zastanawiamy robi będzie robić, jeśli chodzi o tynki) ekipa naszego wykonawcy. Kwestia tylko, co wykonawca nam zaproponuje (pewnie jakiś tani tynk akrylowy) i ile będziemy musili dopłacić do tynku silikonowego lub do malowania farbą silikonową.

Trudno wyliczyć te ponadstandardowe roboty, mamy wrażenie, że tracimy na tym.

e tam od razu Pan :) jestem tu na wpół prywatnie - Bartek

Zgodnie z wytycznymi Caparola:

1. System oparty na styropianie

- wartswa zbrojaca z Carbon Spahtel z zatopiona siatka 165 Caparola

- Putzgrunt 610

- Carbopor 1.0mm w kolorze o odbiciu swiatla wiekszym niz 15%

2. System oparty na wełnie

- wartswa zbrojaca z Carbon Spahtel z zatopiona siatka 165 Caparola

- Putzgrunt 610

- Carbopor 1.0mm w kolorze o odbiciu swiatla wiekszym niz 5%

I na to Panowie od Słonia maja na to aprobate a co za tym idzie - daja gwarancje

a jak najbardziej dobre rozwiazanie (sam u siebie tak mam)

Tyle ze ja oczywiscie polecam Dryvit/STO/Caparol gdzie 2 pierwsze to w zasadzie moja konkurencja.

Kabe i Henkel w swojej ocenie klasyfikuje nieco nizej jakosciowo, chociaz cenowo sa zblizone do Caparola.

.

Kabe i Henkel w swojej ocenie klasyfikuje nieco nizej jakosciowo, chociaz cenowo sa zblizone do Caparola.

Nooo, jak zobaczyłam ceny tynku mineralnego i farby z Caparola, to się niemal przewróciłam. :) Kabe jest zdecydowanie taniej, a jakość jest ta sama. I tutaj to nie tylko moja ocena... Z Caparola lepszy na pewno jest klej do siatki, ale tu z kolei tę samą świetną jakość ma Tytan EOS, a znów taniej... ;)