Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonowanie słupków stalowych wewnątrz.

janekbo

Recommended Posts

4 lata?? Załóż sobie że wystygnie w ciągu 1 tygodnia.

Ochrona antykorozyjna bo zapewne to chcesz uzyskać jest problematyczna.

Beton z czasem odejdzie od metalu i woda będzie wnikała do wnętrza.

O wiele ważniejsze są czapki/daszki na takich słupkach.

Jeśli masz możliwość to słupki oddaj do cynkowania.

Koszt niewielki w stosunku do jakości uzyskanej ochrony.

A ja spytam z 2 strony - jak takie słupiki teraz wyciąć? Mam właśnie takie zabetonowane do usunięcia i obawiam się czy nie zniszczę całej sterty tarcz do metalu. Nie wiem, obic te słupki młotkiem (żeby jakoś może wykruszyć to ze środka?).

Nie chciałbym na razie usuwać murków (ochrona przed wodą), planowałem wyciąć tylko przęsła/słupki

Witam!

Jeżeli ma to być po prostu wypełnienie pustki w słupkach i ochrona przed wodą, to jak napisali poprzednicy - nie warto. Jeżeli słup chcemy usztywnić, to tak. Wtedy stosujemy beton z minimalną ilością wody i nienasiąkliwe kruszywo. Ilość wody, to tak około 50% wagowo w stosunku do ilości cementu. Większość wody zostanie wtedy związana. Można wewnątrz rdzenia betonowego zaformować kanał ułatwiający odparowanie wody. Można do tego użyć miedzianej lub plastikowej rurki, którą wysuwamy stopniowo w czasie zalewania betonem. Plastikową rurkę trzeba usztywnić wewnątrz jakimiś stalowym prętem (tworzywo lepiej się z betonu wysuwa). Po wyschnięciu betonu kanał można pozostawić lub zasypać mieszanką piasku i cementu bez wody - zwiąże resztę wilgoci.

W czasie betonowania w słupek warto postukać, żeby nie mieć puścizn.

Żeby usunąć taki słupek, bez przecięcia części stalowej się oczywiście nie obejdzie. Betonowy rdzeń złamiemy potem bez problemu, chyba że w środku jest niespodzianka w postaci pręta zbrojeniowego.

Pozdrawiam

Można się bawić na 2 tarcze. Najpier do stali "obgryzienie" wokoło słupka a reszta albo tarcza do betonu albo dobry kop ;)

Ano właśnie tak myślałem - z nastawieniem na kopa/młot 5 kg i większy ;).Zastanawiam się tylko czy uda się tą tarczą do stali przewrać cięcie ZANIM wgryzę się w beton (i zmarnuję tarczę).

No nic, najpierw i tak trochę zabawy z piłą czeka - potem będzie można zabrać sie za ogrodzenie.

Raczej bez zdjęcia nakrycia słupów się nie obędzie. Zastanów się, czy ich usunięcie nie będzie mniej kłopotliwe niż wiercenie w nich otworów (co wcale takie proste nie jest). Przy niewielkich robotach betoniarskich opłaca się czasem kupić w sklepie budowlanym gotową mieszankę betonową w workach (wylewka betonowa to się chyba najczęściej zwie). Przez lejek będzie ciężko, a partyzanckie metody typu: najpierw woda potem beton, albo odwrotnie, powodują dość silną segregację cementu (woda go wypłukuje).

Moment, kiedy dojdziemy tarczą do warstwy betonu jest doskonale rozpoznawalny, bo zaczyna się kurzyć zamiast iskrzyć. Nie należy się obawiać nadmiernego zużycia tarcz przy chwilowym zetknięciu, bo te (mam na myśli ściernice) do stali i betonu jakoś zasadniczo się nie różnią. Beton i tak dobrze jest lekko podciąć, żeby łatwiej się złamał. Potem, jak kolega napisał, albo młot, albo "z karata":).

Raczej bez zdjęcia nakrycia słupów się nie obędzie. Zastanów się, czy ich usunięcie nie będzie mniej kłopotliwe niż wiercenie w nich otworów (co wcale takie proste nie jest). ).

Problem w tym, że tak się postarałem zamykając słupki płaskownikiem, ze zdjęcie nakrycia czy wywiercenie otworu to ta sama robota.

Czyli rozumiem, że brak dostępu powietrza do dolnych warstw nie będzie miał wpływu na stygnięcie mieszanki.

Co do zapraw to chodzi Ci o zaprawy murarskie? Bo chyba nie o wylewki samopoziomujące?

Korzystam z tarcz Bosch z serii Professional. Używam ich w bruzdownicy.

Tną zarówno cegłe jak i beton jak i napotkany drut zbrojeniowy.

Wg zapewnień producenta są uniwersalne i do każdego materiału.

Warto wypróbować.

Przez wywiercony otwór nie wlejesz betonu tak dobrze jak przez otwarty słupek.

Chodzi o zaprawę murarską, nie o wylewkę do podłóg.

Choć w tym przypadku należałoby się wybrać do lepszego sklepu z chemią budowlaną i spytać sprzedawcę o jakąś lepszą zaprawę.

Zwykła zaprawa ze względu na granulację może zatykać otwór "wlewowy".

Ponadto nie wiem jak chcesz rozwiązać temat wibrowania (ubijania) betonu, żeby uniknąć poduszek powietrznych?

Witam!

Janekbo, przepraszam, umknęło mi Twoje pytanie.

Oczywiście chodziło mi o mieszankę betonową, która nazywana była czasem w handlu "wylewką betonową" - nie chodzi tutaj absolutnie o wylewkę samopoziomującą.

Trzeba ją też odróżnić od zaprawy murarskiej - beton i zaprawa to dwie różne rzeczy. Zaprawa przeznaczona jest do spoinowania (murowania), ew. wypełniania niewielkich ubytków (w grubszych aplikacjach popęka - duży skurcz). Beton ma dużo grubsze kruszywo (i szersze jego spektrum) i przeważnie w wersji podstawowej nie zawiera dodatków - plastyfikatorów.

Musisz użyć betonu i, jak pisałem, jak najmniej wody, do tego plastyfikator w płynie, pozwalający także na zmniejszenie dodatku wody.

Wiązanie betonu i zaprawy jest reakcją chemiczną cementu i wody (hydratacja), beton zwiąże nawet zanurzony w wodzie (powietrze nie bierze w procesie udziału). Nabiera jednak większej wytrzymałości po wysuszeniu. Woda pozostająca w betonie ma pewien wpływ na wytrzymałość i powinna prędzej czy później odparować.

Z drugiej strony beton, który dłużej pozostanie mokry, będzie później mocniejszy.

Wodę przed zamknięciem słupka musisz odparować. Potem słupek też nie powinien być hermetycznie zamknięty.

Pozdrawiam

Edytowane przez Wojtek_796