Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie salonu.

Bubak

Recommended Posts

Witam, postanowiłem odświeżyć salon. Aktualny kolor to biały (już bliżej szarego), chcę to pomalować jeszcze raz na biało. I dlatego mam parę pytań do ekspertów.

Czy oczyszczoną ścianę, mogę odrazu malować nową białą farbą? Czy powinienem przed tym stosować jakiś unigrunt, podkład czy coś takiego pod farbę? Bo wydawało mi się, że te wszystkie grunty i podkłady to się stosuje na nowe, nigdy nie malowane ściany.

Więc jak, czy na normalną białą ścianę malowana jakieś 4 lata temu, mogę odrazu nanosić nową (jedną lub dwie) warstwę farby właściwej?

Jeżeli trzeba użyć czegoś więcej to proszę o podanie mi dokładnej nazwy :)

A drugie pytanie mam dotyczące taśmy malarskiej. Załóżmy, że pomalowałem sufit, i z 6cm ściany przylegającej do sufitu. Gdy wszystko wyschło, to naklejam taśmę malarska pod sufitem w celu uzyskania białego pasa, podczas gdy będę malować ściany. I tutaj pojawia się pytanie, gdyż wszystko mówią, żeby taśmę odklejać odrazu po pomalowaniu jeszcze gdy farba jest świeża, bo inaczej potem odchodzi z kawałkami ściany nawet. Tylko co jeżeli muszę pomalować ścianę dwukrotnie? Zanim farba wyschnie dobrze, może minąć nawet 12h. Czy powinienem naklejać taśmę dwukrotnie w takim razie?

Aha i jeszcze jedno. Do malowania ściany lepiej użyć wałka z włosiem czy z gąbki? W sklepie mówili, że z włosiem, ale parę osób jest za gąbką. Jaka jest różnica?

Dziękuje za odpowiedzi.

Edytowane przez Bubak

Nie jestem ekspertem, ale napiszę Ci jak to ja robię. Jeżeli ścianę masz oczyszczoną i farba się nigdzie nie łuszczy i nie ma spękań, to możesz śmiało malować bez gruntu. Co do taśmy to wybierz jakąś dobrą i w zależności od użytej farby możesz zostawić taśmę na 12h ALE Przy farbie lateksowej nie radzę zostawiać taśmy bo się odklei z farbą i będzie lipa. Co do wałka to ja polecam z włosiem, bo gąbkowe przynajmniej u mnie się nie sprawdziły.

powodzenia

Pytanie odnośnie taśmy jest ciekawe - również jestem zainteresowany.

Farba będzie raczej z górnych półek - czyli latexowa (maluje się rzadko to lepiej użyc lepszej farby - tak myślę)) Co wtedy z taśmą ?

Tynk ... nie wiem. Ale sćiana z bloczków keramzytowych pokrytych wdosyć grubą wartwą tynku , ale potem była robiona gładz gipsowa aby nie pdróżniało się od kawałków ścian z kartongipsu.

Pogubiłem się już. Co to jest ten grunt? Bo każdy nazywa to tak samo a chyba myśli o czymś innym Smile

Jak nazwać takie 2 specyfiki?

1) Konsystencja mleka/wody, po "pomalowaniu" bo jak wyschnie to nie widać nic. Jedynie miejsca ściany które pyliły to przestają i staja się zbite.

2) Konsystencja farby, kolor zazwyczaj biały. Maluje się tym jak zwykłą farbą, na opakowaniu pisze, że tworzy to podłoże które dobrze trzyma farbę.

Która z tych rzeczy to grunt, a ta druga to co to?

Mam do pomalowania płyty kartonowo gipsowe, więc powierzchnia jest równa, i w całkiem dobrym stanie (jedyne ubytki to parę malutkich szczelinek na łączeniu płyt) Czy takie płyty mogę jedynie oczyścić, i malować farbą?

Ja wszędzie w mieszkaniu malowałem latexem i nie miałem problemu z taśmą. Przede wszystkim ważne jest czy było gruntowane przed poprzednim malowaniem. Jeżeli nie, a było coś zapylone to będzie ci odpadać i zwijać się na wałku...

Jeżeli mam używać taśmę to odcinania to zawsze robię tak że maluje najpierw wszystko co przy taśmie, potem maluje metry dużym wałkiem i od razu po tym jeszcze raz wszystko co przy taśmie. Przy taśmie zawsze maluje się małym wałkiem albo pędzlem więc można to zrobić precyzyjnie i delikatnie. Po drugim malowaniu odrywam taśmę (czyli jeszcze na świeżo). Na drugi dzień maluję drugi raz metry...

Co do ceny gruntu... Tikkurilla miesza też kolory na gruncie. Dla mnie to jest najtańsza i najszybsza metoda malowania. Pierwsza warstwa zabarwionym gruntem na kolor który wybrałem.. Druga warstwa farbą docelową... W wiekszości kolorów wystarcza... Wściekły pomarańcz niestety musiałem malować 1 raz gruntem i 2 razy farbą latexową..