Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno czy płytki na tarasie? proszę o opinie

tosia125

Recommended Posts

Witam,

w związku z tym, że musimy szybko podjąć decyzję, proszę o pomoc

na zewnątrz na tarasie będziemy mieli drewno i płytki...

na górnym tarasie na pewno będzie drewno, na dole przy wyjściu (wykuszu) będą płytki,

została nam kwestia kilku metrów na którym będzie stół i będziemy jesc posiłki...

moim zdaniem lepiej tam zastosowac płyki (wiadomo dzem i innne takie lepiej wyczyscić...)

ale uwielbiamy też drewno i się zastanawiamy jeszcze...

ja jestem za wersją na dole łączoną (przy wykuszu płytki, "pod stołem" plytki a na srodku pod leżaczek drewno..

ale rozwazamy też opcję całości płytek...

czy ktoś ma takie połączenie? jak sie sparwdza?

proszę o porady, kto juz mieszka i użytkuje? i co się sprawdza pod stołem drewno a jak płytki? prosze o porad

pozdrawiam

(nie znalazłam takiego tematu - dlatego nowy)

u mnie nie wchodzi to w grę niestety...

zamierzamy przed wykuszem polozyc róże wiatrów (bo zeglarz w domu :) wiec plytki musza byc takie same jak bedzie ta roza ulozona...

proszę o opinie co lepsze pod stołem? plytki czy drewno?

dzieki

ale jestem zaintersowana lupkiem granitowym, czy mozesz jakies zdjecia wkleic jak to wyglada, bo sie zastanawiamy nad nim na podjazd...

i jak sie sprawdza?

u mnie nie wchodzi to w grę niestety...

zamierzamy przed wykuszem polozyc róże wiatrów (bo zeglarz w domu :) wiec plytki musza byc takie same jak bedzie ta roza ulozona...

proszę o opinie co lepsze pod stołem? plytki czy drewno?

dzieki

ale jestem zaintersowana lupkiem granitowym, czy mozesz jakies zdjecia wkleic jak to wyglada, bo sie zastanawiamy nad nim na podjazd...

i jak sie sprawdza?

Łupek granitowy, dobrze ułożony i zafugowany suchym betonem dobrze spełnia swoją rolę. Ale jest przeznaczony tylko dla klientów lubiących oryginalne rozwiązania. Większość klientów jednak woli kostkę granitową, bo podobają im się regularne fugi w formie np. "łuski". Łupek daje nieregularną mozaikę.

Łupek też robi wrażenie na oszczędnych inwestorach. Jest minimum 3 razy tańszy od kostki i bardzo wydajny:)

my właśnie ze względu na wygląd byśmy chcieli, bo lubimy naturalne rzeczy.. niestety mało osób go ma i zdjęć nie ma za dużo na necie, a lubie coś zobaczyc kilka razy zanim sie zdecyduje... dzieki za opinie

wróćmy do tarasu...

dzieki baumanka :) moze lepiej teak, ale jak z czyszczeniem tego?

bo juz sama nie wiem czy plytki latwe w uzyciu czy cos naturalnego przyjemniejszego dla nog, ale chyba gorszego w czyszczeniu?

co radzicie? co Wam sie sprawdza na tarasach?

To zależy, czego od tego tarasu oczekujesz... mnie się drewno bardzo sprawdza, mam modrzew, ale liczę się z tym, że po paru latach spatynuje, będzie widać rysy i uszkodzenia, itp. Jeśli chcesz, by taras był "jak nowy", to pewnie z drewnem to nie wyjdzie. Zwykłe plamy da się z tych desek wywabić, ale np. dżemu jeszcze nie testowałam. Ogólnie najlepiej sobie przemyśleć "priorytety", a decyzja podejmie się sama! :)

Pozwolilem sobie tutaj wkleic watek coffee82, z ktora laczy nas taki sam dom. Ona juz ma taras wlasnie drewniany, a my bedziemy miec takowe dwa, rowniez w drzewie.

Moze te pare fotek takiego tarasu, ktory wedlug mnie wyglada super pomoze podjac ci decyzje.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124892-Ma%C5%82y-Dworek-C80-CZYLI-JAK-ZBUDOWA%C4%86-I-NIE-ZWARIOWA%C4%86/page12

my właśnie ze względu na wygląd byśmy chcieli, bo lubimy naturalne rzeczy.. niestety mało osób go ma i zdjęć nie ma za dużo na necie, a lubie coś zobaczyc kilka razy zanim sie zdecyduje... dzieki za opinie

wróćmy do tarasu...

dzieki baumanka :) moze lepiej teak, ale jak z czyszczeniem tego?

bo juz sama nie wiem czy plytki latwe w uzyciu czy cos naturalnego przyjemniejszego dla nog, ale chyba gorszego w czyszczeniu?

co radzicie? co Wam sie sprawdza na tarasach?

do czyszczenia teaku są specjalne płyny np. TEAK DECK CLEANER, Teak Cleaner - prawie wszystkie dostępne na allegro (albo innych sklepach internetowych) - za ok. 50 zł/l

dzięki za podpowiedzi, chociaż ja dalej nie jestem zdecydowana... drewno jest super, na pewno znajdzie się u nas na tarasie górnym - to jest pewne i wokół basenu - to tez pewne

płytki będą na trzech balkonach i przed wejściem głównym - to też jest pewne

natomiast taras od ogrodu chciałam połączyc pol na pol plytki i drewno, dlatego, że przed wykuszem zamarzyła nam się róża wiatów...

i o to własnie teraz chodzi, że musimy wybrać, czy kawałek zrobić z płytek i reszte z drewna (i pod stołem docelowo drewno)

czy tez wszystko w plytkach moze na dole...

ot i całe zamieszanie.... wszystko przez rozetę....

projekty_domow t&#.JPG

a teraz legenda

a to na samochod wiec nie patrzymy na to

b tu bedzie stol i bedziemy tu jadac :)

c miejsce na lezaczek

d iejsce pod wykuszem i to pomaranczowe to chciałabym tam rozetę

no i jak tu połączyc to wszystko?

jak pod wykuszem chce płytki, pod lezaczkiem najlepsze byłoby drewno, bo w nogi cieplo i przyjemnie, a pod stolem plytki bym widziala...

moze ktos polaczenie takie ma?

• 2 weeks później...
u mnie znajomy ma takie połączenie - boczny taras to połączenie podestu drewnianego zadaszonego ( na którym jest grill, stół itp ) a dalsza część to właśnie płytki ;) ale nie róża wiatrów, choć sam pomysł jest według mnie świetny... możesz np wybrać jakąś brązową, np: taką lub taką i jakieś ciemne drewno będzie idealnie pasować ;)

Witam,

w związku z tym, że musimy szybko podjąć decyzję, proszę o pomoc

na zewnątrz na tarasie będziemy mieli drewno i płytki...

na górnym tarasie na pewno będzie drewno, na dole przy wyjściu (wykuszu) będą płytki,

została nam kwestia kilku metrów na którym będzie stół i będziemy jesc posiłki...

moim zdaniem lepiej tam zastosowac płyki (wiadomo dzem i innne takie lepiej wyczyscić...)

ale uwielbiamy też drewno i się zastanawiamy jeszcze...

ja jestem za wersją na dole łączoną (przy wykuszu płytki, "pod stołem" plytki a na srodku pod leżaczek drewno..

ale rozwazamy też opcję całości płytek...

czy ktoś ma takie połączenie? jak sie sparwdza?

proszę o porady, kto juz mieszka i użytkuje? i co się sprawdza pod stołem drewno a jak płytki? prosze o porad

pozdrawiam

(nie znalazłam takiego tematu - dlatego nowy)

Witam

Proszę sobie określić priorytety, co dla Państwa jest ważniejsze, wygląd czy wygoda - praktyczność.

Na pewno dużo przyjemniej jest leżeć na leżaczku i nogi trzymać na drewnie niż na płytkach. Drewno sie ładnie prezentuje. Ale płytki są praktyczne, łatwe w utrzymaniu czystości. Jeśli mają Państwo dzieci to polecam płytki. Mam płytki i jestem z nich zadowolona. Jeśli Państwu zależy na drewnie, to proszę przyjąć wariant łączony: pod stołem płytki, a reszta deski.

• 2 weeks później...