Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa i pozioma

skresz

Recommended Posts

Witam wiem że tematów jest masa lecz nie znalazłem podobnej ściany, otóż wygląda to tak

dom podpiwniczony wchodzimy z lawami na 1,8m w ziemie.

teren piaszczysto - gliniasty

od strony wschodniej widać cały czas delikatnie wybijającą wodę około 1,5m od budynku

Ławy 73cm (pod nimi folia budowlana 0,2mm niestety poszarpana) na ławy idzie folia 1mm na izolacje poziomą później lejemy chudziak 5cm na to folia budowlana 0,2mm, styropian 10cm i znów folia budowlana 0,2mm i w końcu wylewka właściwa (piwnice nie będą ogrzewane)

ściany w projekcje mamy 53cm (max 29 + styropian 2*6cm + max 12cm) wiec razem z majstrem wymyśliśmy że ściany piwniczne zamiast 2* 25cm bloczki betonowe da się bloczek 25cm od zewnątrz i ceramikę 19cm od wewnętrznej strony do tego 2+4cm styropianu w środek na izolacje malowanie 2 razy dysperbitem do tego 2 razy papa + folia kubełkowa i drenaż

teraz własnie nie wiem jak to rozwiązać bo w projekcje jest że na ściany piwniczne idą 2 bloczki wozówka a izolacja to malowanie 2 razy dysperbitem

zastanawiam się tez jak to będzie bo 25+8+19= 52cm ale jak dojdzie papa i folia to będzie ponad 53cm a nie chce by cokół był wysunięty ponad ściany budynku

co myślicie o takim rozwiązaniu

Edytowane przez skresz

• 2 weeks później...

Witam ponownie nie wiem czemu nikt nie chce się ustosunkować do mojej wypowiedzi, wiem że temat był poruszany kilkukrotnie ale nigdzie nie znalazłem podobnej konstrukcji.

Wiec zapytam tak, izolacje robimy w piątek do tej pory są już zrobione ściany piwnic bloczek 24+2*4 styropianu + max 19cm

teraz chce zrobić tak

fugi zaprawione bez rapówki

DYSPERBIT rozcieńczony 1:1 z wodą jako grunt

DYSPERBIT jako izolacja

DYSPERBIT IZOHAN IZOBUD WL KLEJ do którego przyklejona zostanie papa asfaltowa 2*1m szerokości z zakładem 40cm

na to folia kubełkowa kubełki do ściany

może ktoś napisać czy to dobre rozwiązanie i odpowiedzieć jeszcze na kolka pytań

czy papę wywiać na ławę fundamentową czy tylko na ścianę oraz czy folie kubełkową tez wywiać na lawę czy tez zostawić tylko na ścianie

"czy papę wywiać na ławę fundamentową czy tylko na ścianę oraz czy folie kubełkową tez wywiać na lawę czy tez zostawić tylko na ścianie"

Tak lepiej jeśli papę wywiniesz tez na ławę fundamentową, możesz też zrobić facjatkę, tam gdzie ścianą łączy się z ława z jakiejś zaprawy wodoszczelnej, żeby nie było kąta prostego tylko łagodny spad, dlatego że tam najczęściej pęka ta papa i może dostawać się woda. A folie kubełkową powinno wywijać się nawet pod drenaż, wiec myślę że jak wywiniesz na ławę to będzie bardzo wskazane.;)

Mnie uczyli starsi i mądrzejsi na temat piwnic:

1. Zobacz gdzieś w okolicy w studnie:

a/woda jest tak daleko że widać taki mały krążek - piwnice można budować

b/woda jest tak wysoko że nabierzesz ją wiaderkiem trzymanym w ręce - piwnice raczej trzeba sobie odpuścić

czyli jak woda wybija gdzieś na działce, to raczej piwnice trzeba sobie odpuści.....

Mnie uczyli starsi i mądrzejsi na temat piwnic:

1. Zobacz gdzieś w okolicy w studnie:

a/woda jest tak daleko że widać taki mały krążek - piwnice można budować

b/woda jest tak wysoko że nabierzesz ją wiaderkiem trzymanym w ręce - piwnice raczej trzeba sobie odpuścić

czyli jak woda wybija gdzieś na działce, to raczej piwnice trzeba sobie odpuści.....

Czyli mówisz że suche piwnice nie istnieją na mokrych terenach :>? skresz mógłbyś trochę bardziej przybliżyć nam szczegóły dotyczące gruntu np. czy podczas wykopywania ziemi pod fundamenty pojawiła się woda?

Dzięki za zainteresowanie tematem. geezer_krk nawet o tym nie pomyślałem by zrobić facjatkę dlatego właśnie proszę was o pomoc

Studnie mam na placu około 30cm od ławy obecnie woda jest na 3,5 dryny w dół od poziomu ław, w ubiegłym roku wody było na 9 dryn czyli na 4,5dryny od poziomu ław

lecz w czasie powodzi jak patrzałem woda było trochę poniżej obecnych ław

teren tak jak pisałem piaszczysto gliniasty obecnie są wylane ławy i prawie ukończone ściany zewnętrzne, wykop (1,60cm)zrobiony jest już 3 tygodnie wewnątrz budynku nie pojawia sie obecnie woda na zewnątrz z dwóch stron widać delikatnie jak woda sączy lecz nie ma tragedia nie trzeba jej pompować (góra jedno wiaderko 30l dziennie)

jeszcze pytanie czy jest sens dawać rapówkę bo mister bardzo chce to robić (wiadomo kasa) ja nie za bardzo bo gdzieś widziałem jak rapówkę potrafi odważyć po 10-15l

jak mocujecie papę asfaltową by się trzymała na dachu jak robiłem to nie ma problemu ale na ścianie to nie wiem może przesmarować DYSPERBIT IZOHAN IZOBUD WL KLEJ i zaprzeć deskami do czasu jak nie wyschnie chyba że podpowiecie coś lepszego

"jeszcze pytanie czy jest sens dawać rapówkę bo mister bardzo chce to robić (wiadomo kasa) ja nie za bardzo bo gdzieś widziałem jak rapówkę potrafi odważyć po 10-15l"

Tak jest sens, ponieważ wygładzi ściany i wypełni drobne nierówności co ułatwi malowanie tych ścian dysperbitem i kładzenie izolacji pionowej. Po za tym w pewnym sensie już będzie tworzyć wodoszczelną powłokę. Najlepiej jeśli twój majster zrobi ją w stosunku 1:3 - cement : piasek i użyje do tego piasku szorstkiego przesianego przez małe oczka (chyba wiślak). Po narzuceniu powinien od razu wygładzić kielnią i ważne by konsystencja nie była zbyt gęsta, nawet lepiej jak będzie rzadka taka jak mleko. Żeby było łatwiej może użyć czerpaka murarskiego.

Co do papy to nie mam szczególnego pomysłu, ale dobrze by było przeczytać gdzieś czy można stosować ją na izohana, bo to przecież na lata. Żeby ta papa nie była robiona na bazie celulozy czy tektury i nie darła się w rękach, ponieważ na poziomie fundamentów szybko traci swoje właściwości, po za tym mam z nią przykre doświadczenia.

dobra rapówka zrobiona niesyt znów przywalili i nie dali do niej uszczelniacza ręce opadają jeszcze się tłumaczą że wtedy bysie nie lepiło i spływało tragedia ale fakt faktem że musimy wyciągnąć piwnice przed śniegiem wiem jeszcze parują

materiały na izolacje zmówione w piątek i w sobotę mam nadzieje zaizolować dam znać jak poszło