Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój prezent imieninowy powala z nóg

dm

Recommended Posts

• 3 weeks później...

dm

kilka dni temu rozmawialem ze swoim klientem... wyzsze wyksztalcenie itp... kursy..... i pakowal mleko w mleczarni w Nowym Targu za 900 PLN miesiecznie, mozna sie zalamac .... zwolnili go bo mial za wysokie wyksztalcenie do pakowania mleka ... zatrudnil sie w jednej z sieci AGD jako sprzedawca i kierownik chcial go zwolnic po miesiacu, ale cos sie wydarzylo .... zwolnili kierownika za jakies przekrety i jemu ZAPROPONOWALI objecie tego stanowiska, za ostatni grudzien samej prowizji dostal kilkanascie tysiecy, w tym samym czasie otrzymal wyplate z mleczarni 890 PLN, do dzis nie moze uwierzyc co sie wokol niego dzieje :D czego i Tobie zycze !

jestem juz na swoim, ale wiem co to zwolnienie ....

Kiedyś zastanawialiśmy się nad losem ludzi zwolnionych/zmuszonych do zwolnienia się z naszej i współpracującej firmy. Wychodziło na to, że ... wyszli na tym lepiej. I tak jak to w tej chińskiej przypowieści o koniu co to uciekł gospodarzowi - nie wiem tak na prawdę co się okaże dobre dla nas. Nie ma więc sensu nadmiernie reagować - ani załamywać się przy niepowodzeniach, ani skakać wariacko z radości jak się coś teoretycznie udaje.

Na podbudowanie jedna obserwacja sprawdzająca się w życiu nadwyraz często - jeżeli masz szansę rozwijać się i awansować, to trzeba awansować w ... innej firmie. Firmy są skłonne zwykle zapłacić znacznie więcej osobie z zewnątrz. Jak komuś się da wewnątrz 10% podwyżki, to uważa się, że powinien skakać z radości. Przychodzący mogą żądać więcej, a firma wybierając ich ma nadzieję, że to są właśnie długo poszukiwani specjaliści warci każdych pieniędzy.

• 2 weeks później...
becik, trzymaj się, szukaj aktywnie. Będzie dobrze. Trzymam kciuki.