Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

która metoda nadlania schodów lepsza ?

mirela99

Recommended Posts

Muszę pilnie przed zimą położyć gres na schodach przed domem i na małym balkoniku. Jest tylko jeden zasadniczy problem: oczywiście mam zepsute schody. Trzeba ok. 6 cm nadlać. I tutaj moje pytanie: jeden fachowiec chce nadlać betonem, przymocować całą tą "nadlewkę" dodatkowo szpilkami. Twierdzi, że całość kilka dni musi schnąć i potem na to kafelki (wcześniej jeszcze folia w płynie). Drugi z kolei twierdzi, że beton musiałby schnąć z 2-3 tygodnie, i chce użyć zaprawy samopoziomującej, folii i na to płytki. Choć na samym początku sugerował zrobić próg.

Schody są w zeszłym roku wylane, szerokie na 3,2 m, podest długi na ok 1,5m, trzy schody. Oczywiście obaj twierdzą, że dają gwarancję. Którego wybrać ? Która metoda jest skuteczniejsza ?

Szpilki na pewno nie zaszkodzą. U siebie nadlewałem schody (betonem) bez żadnych szpilek, ale u mnie były to "trzy schodki" do piwnicy, więc się nie chrzaniłem. Co prawda nie chce mi się wierzyć, żeby nadlewka miała się sama z siebie odspoić i odpaść, ale koszt takich szpilek żaden (znaczy... zależy z czego te szpilki mają być, ale tu jakiekolwiek większe kołki wystarczą), moim zdaniem lepiej je dać, niezależnie od tego, czy wylewką czy betonem to będzie robione.

A czy wylewką można na taką grubość? Trzebaby poczytać we właściwościach wybranego produktu, do jakiej grubości producent dopuszcza, ale przy stopniu metrowej długości i 30cm szerokości wychodzi mi tak po łebkach szacując około worka wylewki na jeden stopień. Przy dziesięciu schodkach będzie to dziesięć worków. A wylewka droga...

Metodą drugiego wykonawcy wyszłyby ze 2-3 worki cementu i parę taczek piachu, czyli koszt na poziomie 1/10 wylewki.

J.