Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmurówka pod ogrodzenie z siatki

pafcioc22

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chcę postawic mały płotek (dł 15m) z siatki (wys 1,1m). Na początku chciałem by siatka była bezpośrednio przy ziemi, ale pare osoób odradziło mi ten pomysł. Bardzo tanio dostałem dużą kostkę brukową (20x20x20cm) i chciałbym ją wykorzystać na podmurówkę. Kostka miałaby tylko delikatnie wystawać ponad ziemie. Czy takie coś ma szanse przetrwać? Proszę o jakieś sugestie i porady.

Tak mniej wiec tak to ma wygladac.

plotm..jpg

Gość Konto usunięte_12*
Tu wlasnie liczylem, ze cos podpowiecie. Chciałem dać z 30 cm zwiru i na to wylac beton i ukladac kostke.

Wszędzie tam, gdzie grunt będzie mniej zwięzły, wszystko z czasem w nim utonie, a tam, gdzie twardy - zostanie na wierzchu. Efekt wizualny łatwy do przewidzenia. W takim przypadku stosuje się słupki betonowe z wcięciami, w które wsuwa się podmurówkę w postaci płyt betonowych. Płyty te mają na tyle sporą powierzchnię styku z gruntem, że w nim nie "utoną" . Aby wykorzystać tę kostkę musiałbyś wykonać z niej prawidłowo zafundamentowany "murek" zbrojony dodatkowo prętami stalowymi fi 6 zatopionymi w spoinach (np. co 3-4 warstwy).

Pozdr.

Wszędzie tam, gdzie grunt będzie mniej zwięzły, wszystko z czasem w nim utonie, a tam, gdzie twardy - zostanie na wierzchu. Efekt wizualny łatwy do przewidzenia. W takim przypadku stosuje się słupki betonowe z wcięciami, w które wsuwa się podmurówkę w postaci płyt betonowych. Płyty te mają na tyle sporą powierzchnię styku z gruntem, że w nim nie "utoną" . Aby wykorzystać tę kostkę musiałbyś wykonać z niej prawidłowo zafundamentowany "murek" zbrojony dodatkowo prętami stalowymi fi 6 zatopionymi w spoinach (np. co 3-4 warstwy).

Pozdr.

ok wielkie dzieki za pomoc