Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie z kamienia polnego

Recommended Posts

Witam,

noszę się z zamiarem ułożenia kamienia polnego (wszelakiej maści, barwy i pochodzenia) jako ścieżki do wiatrołapu, wokół domu oraz wymurowania go przy podjeździe do garażu.

Jeżeli chodzi o ułożenie kamienia niczym chodnik to powiedzmy, że wiem o co biega i wykonanie z formalnego punktu widzenia nie powinno sprawić kłopotu. Zastanawia mnie tylko, jak zrobić taki murek/ściankę na wysokość ok 1,5 m, czy pod tym powinienem zrobić jakiś mały fundament/kolanko z betonu - drutu - kamienia?

Na zdjęciu zaznaczyłem mniej więcej czerwonym kolorem, gdzie będzie właśnie ten murek z kamienia, od strony frontalnej widzę małe schody, również z kamienia a powyżej będzie jeszcze jeden stopień i potem na wysokości wystających drutów z płyty pod wiatrołapem już kamień płaski.

http://img684.imageshack.us/img684/2779/dsc03900l.th.jpg

A - tam będzie właśnie ścianka z kamienia

B - schody (pod które tez nie bardzo wiem jak sobie przygotować spód. Wydaje mi się, ze wystarczyłoby aby wyżłobić w ziemi strukturę schodów, podsypać i ułożyć kamień (będzie to gruby, kształtny kamień i ciężarze ponad 60-70 kg) podsypka gdy zmoknie powinna związać w całość te elementy.

Jak to widzicie? wkopywać się głęboko jeszcze w ziemię?

Będę wdzięczny za pomoc.