revalidon 22.09.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 No właśnie, jak w tytule... Wymurowałem sobie kawałek murka z cegły klinkierowej o grubości 1,5 cegły i chciałem to przykryć granitem o grubości 3 cm... Kamieniarz przywiózł mi juz materiał i zastanawiam się jak to zamontować... Kamieniarze z reguły kładą kamień na kleju elastycznym, polecono mi CR17, tylko, ze ja chciałem aby grubość fugi była jednakowa z grubością fugi w cegle tj. 12 mm, tak żeby fuge zaciągnąć tą samą zaprawą jak była murowana cegła... Wydaje mi się, że 12 mm to na klej za duzo, ale czy można to położyć na zwykłą zaprawę... Czy taka zaprawa jest elastyczna i wytrzyma wahania temperatur w naszym klimacie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 22.09.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Niezbyt dobry pomysłPodnieś płytę granitową o pożądany wymiar na wylewce szybkowiążącej przeznaczoną na zewnątrz i o odp parametrach,odczekaj odp okres czasu...., zagruntuj gruntem głęboko-penetrującym przyklej na klej do kamienia. Zaimpregnuj kamień, zafuguj dystans powstały pomiędzy cegłą a płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.09.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ten klej CR-17 , tak naprawde nazywa sie CM-17 . Produkuje go firma Ceresit . Nadaje sie do zastosowan zewnetrznych . Klej nie zetnie sie pod ciezarem granitu pod warunkiem , ze postapisz zgodnie z zaleceniami producenta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 23.09.2010 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dzięki za opinie... Nurtuje mnie tylko co jest złego w samej zaprawie... Nie chwyciłoby granitu, odspoiłoby się wkróce, czy co...? Co do samopoziomu to byłoby to trudne, bo one z reguły są rzadziutkie i zapaćkałbym cały murek, myslałem za to, żeby najpierw zaciąnąć murek klejem CM17 i podnieś poziom, a potem kleić na ten klej jak Pan Bóg i producent przykazał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 23.09.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 nikt nie napisał o zaprawie samopoziomującej, zastosuj Topcem pronto z Mapei lub Postar 20 z Atlasa, sa to zaprawy na posadzki ktore mozna stosowac na zew i pracują w zakresie :pierwsza 10-60mm a druga 10-80mm - to nie sa wylewki samopoziomujace! klej jak sama nazwa wskazuje służy do klejenia, zaprawa murarska służy do murowania a zaprawy szybko schnące służą do wykonywania podkładów takich własnie jaki Ty byś chciał zrobić. zastosowanie materiałów zgodnie z ich przeznaczeniem to klucz do sukcesu najlepiej zastosowac klej "szybki" czyli C2 FTE producent dowolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts