krzysiek309 22.09.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam, planuję ocieplić poddasze wełną z tym, że przez jakiś czas poddasze będzie nieużytkowane ponieważ muszę szybko zamieszkać na dole. Pierwsza warstwa będzie miała 15cm, później zamierzam dołożyć 10cm. Czy na ten czas należy zabezpieczyć pierwszą warstwę folią czy można pozostawić samą wełnę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 22.09.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 A jak chcesz zabezpieczyć tą wełnę prze spadnięciem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 22.09.2010 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Bardziej chodzi mi o kurz, wilgoć (w październiku wylewki)itp. Przed opadnięciem chronić ją będzie "pajęczyna" ze sznurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 22.09.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Na jednej budowie widziałem jak tak pozostawione poddasze zostało zabezpieczone tz. fizeliną,http://remonty-sosnowiec.beepworld.pl/files/fizelina.jpgczyli lekkim, przepuszczalnym materiałem który np. rolnicy używają do zabezpieczenia roślin przed przymrozkami. Zapytałem dlaczego np. nie folią paro-izaolacyjną - odpowiedź była tak: że taniej a folia przyjdzie po założeniu ostatniej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.09.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 ja bym do tego odciął poddasze od parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.09.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Nic nie zabezpieczaj tak jak mówią powyżej. Wełnie nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.09.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Nic nie zabezpieczaj tak jak mówią powyżej. Wełnie nic się nie stanie. To zależy, czy poddasze i strych mają dobrą wentylację. Jeśli nie, to wełna zimą zamieni się w mokrą szmatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.09.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Jeżeli na dachu jest membrana dachowa to nic nie zamoknie wełna wchłonie wilgoć i odda ja na zewnątrz. Ja przy tak zabezpieczonym dachu robiłem przez zimę tynki i inne mokre prace i wełnie nic nie było, w dotyku była sucha wiec nie ma obaw o wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.09.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 a jaka to bedzie ta dobra wentylacja? Stały przepływ powietrza na trasie: szczeliny np. w panelach wentylacyjnych podbitki, szczelina 3-4 cm pomiędzy wełną a deskowaniem (pokryciem), szczeliny wentylacyjne przy kalenicy lub wylot poprzez kominki wentylacyjne lub przez stale otwarte okienka w ścianach szczytowych (przy dachu dwuspadowym). Myślałem, że takich oczywistości nie trzeba będzie od nowa "odkrywać";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 23.09.2010 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Rozmawiałem z kilkoma fachowcami z czego dwóch było z firmy rockwool skąd mam wełnę i każdy twierdził jednoznacznie, że wełnę śmiało założyć, zabezpieczyć jedynie sznurkiem i nie zakrywać żadną folią. Cyrkulacja powietrza u mnie i tak jest duża więc nie ma problemu z oddawaniem wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.09.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Rozmawiałem z kilkoma fachowcami z czego dwóch było z firmy rockwool skąd mam wełnę i każdy twierdził jednoznacznie, że wełnę śmiało założyć, zabezpieczyć jedynie sznurkiem i nie zakrywać żadną folią. Cyrkulacja powietrza u mnie i tak jest duża więc nie ma problemu z oddawaniem wilgoci. akurat fachowcami od rockwoola bym się nie sugerował tak do końca, wg tej firmy poza łazienką to paroizolacja w ogóle nie jest potrzebna... skoro firma wyznaje takie dogmaty to i ludzie w niej pracujący innym tokiem iść nie mogą, a mieszkać tam będziesz Ty a nie oni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.09.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 dwóch było z firmy rockwool skąd mam wełnę i każdy twierdził jednoznacznie, że wełnę śmiało założyć, zabezpieczyć jedynie sznurkiem i nie zakrywać żadną folią. Cyrkulacja powietrza u mnie i tak jest duża więc nie ma problemu z oddawaniem wilgoci. Każda firma chce sprzedać swój wyrób (także i firma Rockwoll). Nie chodzi o oddawanie wilgoci przez wełnę, tylko o to, aby możliwie nigdy jej nie wchłonęła. Jeśli wchłonie jej zbyt dużo, to niewiele już jej nie pomoże i straci swoje właściwości izolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts