Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Przyczyną takiego stanu może być zbyt słaba izolacja zasobnika i instalacji.To co mogło by być gromadzone w zasobniku ucieka przez ścianki instalacji i zbiornika jak również kolektora.
Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy jest to główna przyczyna jest podanie przykładów instalacji z kolektorami typu heat-pipe osiągającymi temperatury znacznie wyższe niż heat-pipe. Najlepiej w pełni opomiarowane (z rejestracja temperatury w podgrzewaczu ciepłej wody).

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czym wyższa temp. na zasilaniu kolektora,tym mniejsza sprawność. Jeżeli po 13-tej dociera 900w/m2 do kolektora,nie oznacza,że kolektor tą energię odbiera.Odbiera minimalną ilość odpowiadającą stratom ciepła w całym układzie.
Oczywiście, że to jest jedna z przyczyn.

Jednak podstawową przyczyną jest zasada działania kolektorów z rurką ciepła. Więcej na ten temat znajdziesz w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159532-Pomocy-czy-kolektory-pr%C3%B3%C5%BCniowe-s%C4%85-gorsze

Energia skumulowana=energia dostarczona-straty.Inaczej se neda.

To tylko jeden z elementów. Aby następował przepływ energii musi być jeszcze jej nośnik. W przypadku rurek ciepła jest nim parująca w absorberze ciecz, która ciepło oddaje przez skroplenie.

Jeżeli nie występuje to zjawisko przemiany fazowej, to wymiana ciepła pomiędzy absorberem i zasobnikiem ciepłej wody ulega znacznemu ograniczeniu.

Stąd możesz takim kolektorem podgrzać dużo wody do temperatury np. 50 st. C, ale nie jesteś w stanie podgrzać nawet niewielkiej ilości wody do temperatury np. 70 st. C.

Oczywiście, rzadko który sprzedawca kolektorów tego typu o tej ich właściwości wspomina. Celowo piszę o właściwości, a nie o wadzie, gdyż brak przegrzewania glikolu można uznać równie dobrze za zaletę.

Jeżeli komuś zależy na podgrzewaniu ciepłej wody do wyższych temperatur musi po prostu wybrać inny rodzaj kolektorów.

Piszesz o rzeczach oczywistych.Przepływ energii-nośnik.Przepływ energii z uwzględnieniem nośnika,to jednak energia dostarczona-straty=energia skumulowana.Bez względu na to ,czy to zła izolacja systemu,czy brak próżni w rurkach ciepła,czy w końcu nie taka jak deklarowana emisyjność w kolektorach płaskich.W każdym systemie energetycznym bilans musi wyjść na zero.Inaczej se neda.Chyba,że podważysz prawa fizyki i będziesz w stanie to udowodnić.

zadam pytanie

czy jest mechaniczna opcja połączenia kolektora prozniowego i płaskiego?

czym to moze skutkować i czy moze zadziałać ?

Witam.

Nazbierało się trochę.

Zacznę od problemu f.5.

Twoje 2 kolektory to max w szczycie 3kW razem. I nie dziwi mnie dla czego obecnie w zbiorniku 220l temp. osiągasz tylko do 60 stopni.

Aby nagrzać zbiornik 220l od temp. 20 stopni do temp. 60 stopni trzeba dostarczyć 36 kW ciepła. Aby to osiągnąć tymi kolektorami trzeba grzać go przez 12 godzin bez strat gdzie promieniowanie pada prostopadle. To jest sytuacja, która raczej się nie zdarzy. Ale na podstawie tych danych tak to wychodzi.

I raczej nie liczyłbym na więcej. Dobór jest jak najbardziej prawidłowy. Trudno tu operować (przy kolektorach próżniowych) ich ilością raczej trzeba brać pod uwagę sumę ilości rur. Tak, że w Twoim przypadku f.5 nie wyciągniesz nic więcej. Można troszkę poprawić łącząc kolektory równolegle, a nie szeregowo.

Dołożenie do tego zestawu kolektora płaskiego to trochę karkołomne zadanie. Bo o ile w lecie będzie o.k. to sytuacja skomplikuje się w zimie. Płaski będzie podgrzewany przez próżniówkę. Natomiast fakt, że to viessmannay to nic, po za katalogiem nie wyciągniemynic więcej.

W sytuacji ewadory to co godzinę przy pełnym słońcu spisywałbym temp. wody w zasobniku. Zakładam, że na kolektory po 12 nie pada jakiś cień komina lub drzewa. Wystarczy przez jeden dzień. Przedstaw wyniki coś poradzimy.

Lucypokoje jakiej wielkości jest zbiornik?

nydar naposał:

Czym wyższa temp. na zasilaniu kolektora,tym mniejsza sprawność. Jeżeli po 13-tej dociera 900w/m2 do kolektora,nie oznacza,że kolektor tą energię odbiera.Odbiera minimalną ilość odpowiadającą stratom ciepła w całym układzie.

To prawda, ale nie co inaczej to wygląda przy płaskich i próżniowych bo inna jest temp. stagnacji w płaskich i próżniowych.

hanko napisał:

Jeżeli komuś zależy na podgrzewaniu ciepłej wody do wyższych temperatur musi po prostu wybrać inny rodzaj kolektorów.

Przemiana jest tylko "pośrednikiem" transportu ciepła. Jeżeli parownik ogrzejesz do 100 stopni to i na skraplaczu też tą temp. otrzymasz. Jeżeli parownik ogrzejesz do 200 t i na skraplaczu otrzymasz też 200. I tak to działa w heat pipe. Natomiast aby tak było to do parownika (cienka długa rurka wewnątrz rury próżniowej) trzeba dostarczyć to ciepło a za to odpowiada blacha (jej grubość oraz stopień przylegania), którą to ciepło jest "zbierane" z rury szklanej. Ponieważ skraplacz (wygląda to jak nabój ) jest umieszczany w magistrali to problemem jest jego powierzchnia oddawania ciepła. Nie bez znaczenia jest sama rura próżniowa. A jest ich parę rodzajów i różnią się one osiągami . Więcej na temat rur: http://www.słoneczny.com.pl/porownanie.php

A więc aby było bardziej precyzyjnie to trzeba dodać jeden kolektor więcej.

Między f.5 i mishka2 powstała polemika porównująca obie ich instalacje. Panowie, tak nie można porównywać. Każda z nich jest inna i inaczej pracuje. To, że został zastosowany meander to nie ma większego znaczenia. Jeżeli te meandry zostały połączone szeregowo to może dochodzić częściej do stagnacji.

pozdrawiam.

Witold

Aby nagrzać zbiornik 220l od temp. 20 stopni do temp. 60 stopni trzeba dostarczyć 36 kW ciepła.

Jaką sprawność instalacji założyłeś? Przy sprawności 100% potrzeba do tego tylko 10,2kWh (kWh, a nie kW).

Czyli po 4-5h grzania powinien tę temperaturę osiągnąć.

Zresztą doświadczenie z nagrzewaniem większej ilości wody do 50 st. C to potwierdza. W słoneczny dzień można liczyć nawet na 8h grzania ze średnią mocą 2kW, czyli od temperatury 20 st. do 50 st. można zagrzać ok. 450 litrów ciepłej wody.

hanko napisał:

Przemiana jest tylko "pośrednikiem" transportu ciepła. Jeżeli parownik ogrzejesz do 100 stopni to i na skraplaczu też tą temp. otrzymasz. Jeżeli parownik ogrzejesz do 200 t i na skraplaczu otrzymasz też 200. I tak to działa w heat pipe. Natomiast aby tak było to do parownika (cienka długa rurka wewnątrz rury próżniowej) trzeba dostarczyć to ciepło a za to odpowiada blacha (jej grubość oraz stopień przylegania), którą to ciepło jest "zbierane" z rury szklanej. Ponieważ skraplacz (wygląda to jak nabój ) jest umieszczany w magistrali to problemem jest jego powierzchnia oddawania ciepła. Nie bez znaczenia jest sama rura próżniowa. A jest ich parę rodzajów i różnią się one osiągami . Więcej na temat rur: http://www.słoneczny.com.pl/porownanie.php

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Rurka ciepła działa jednak trochę inaczej. Potrafi ona przetransportować duże ilości ciepła, ale w określonych zakresach temperatur. Rurki ciepła w kolektorach słonecznych mają pracować od temperatury ok. 25 st. C, więc wątpię, aby były w stanie przekazywać ciepło z taką samą wydajnością również przy temperaturze 100 st. C, o 200 st. C już nie wspomnę. W tak wysokich temperaturach w rurce nie ma już warunków do skraplania, więc przewodzi ona ciepło tak jak zwykła rurka miedziana o dosyć małej średnicy.

Nie znalazłem konkretnych danych, ale jak wcześniej pisałem podejrzewam, że górna granica przy której zachodzi jeszcze skraplanie w rurce ciepła jest poniżej 60 st. C.

Piszesz o rzeczach oczywistych.Przepływ energii-nośnik.Przepływ energii z uwzględnieniem nośnika,to jednak energia dostarczona-straty=energia skumulowana.Bez względu na to ,czy to zła izolacja systemu,czy brak próżni w rurkach ciepła,czy w końcu nie taka jak deklarowana emisyjność w kolektorach płaskich.W każdym systemie energetycznym bilans musi wyjść na zero.Inaczej se neda.Chyba,że podważysz prawa fizyki i będziesz w stanie to udowodnić.

Oczywiście masz rację. Jednak w warunkach "normalnej" pracy rurki ciepła wykazuje ona mały opór cieplny. W niektórych publikacjach jest to nawet nazywane "nadprzewodzeniem ciepła". Po przekroczeniu temperatury krytycznej cała ciecz w rurce ciepła zamienia się w parę (gaz), ponieważ nie ma warunków do skraplania. W tym momencie przewodność cieplna rurki ciepła radykalnie spada. Pomimo tego, że absorber może mieć np. 200 st. C, nie jest w stanie nagrzać nawet niewielkiej ilości glikolu do temperatury powyżej temperatury skraplania czynnika roboczego w rurce ciepła.

Oczywiście w takich warunkach także dojdzie do równowagi energetycznej :).

Jaką sprawność instalacji założyłeś? Przy sprawności 100% potrzeba do tego tylko 10,2kWh (kWh, a nie kW).

Czyli po 4-5h grzania powinien tę temperaturę osiągnąć.

.

Tak zgadza się mój błąd!

Zresztą doświadczenie z nagrzewaniem większej ilości wody do 50 st. C to potwierdza. W słoneczny dzień można liczyć nawet na 8h grzania ze średnią mocą 2kW, czyli od temperatury 20 st. do 50 st. można zagrzać ok. 450 litrów ciepłej wody..

Z takiego zestawu nie wyciągniesz 2kW średnio dla 8 godzin.

Nie znalazłem konkretnych danych, ale jak wcześniej pisałem podejrzewam, że górna granica przy której zachodzi jeszcze skraplanie w rurce ciepła jest poniżej 60 st. C.

Przy kiepskim heat pipe najwięcej wyciągnąłem 147 stopni na skraplaczu i to sprawdziłem osobiście. Jak pogoda pozwoli jutro to sprawdzę na czymś lepszym

pozdrawiam

Witold

Przy kiepskim heat pipe najwięcej wyciągnąłem 147 stopni na skraplaczu i to sprawdziłem osobiście. Jak pogoda pozwoli jutro to sprawdzę na czymś lepszym
Tu nie chodzi tylko o temperaturę, bo podejrzewam, że podobną byś osiągnął, gdybyś opróżnił rurkę ciepła z czynnika roboczego, ale o ilość przewodzonego ciepła.

W artykule : http://ir.ptir.org/artykuly/pl/107/IR%28107%29_2314_pl.pdf stwierdzono :

Spadek sprawności pracy kolektora próżniowego wynika najprawdopodobniej

z faktu, że wydajność przemiany fazowej w „gorącej rurce” obniża się

wraz ze wzrostem temperatury glikolu odbierającego ciepło.

Tu nie chodzi tylko o temperaturę, bo podejrzewam, że podobną byś osiągnął, gdybyś opróżnił rurkę ciepła z czynnika roboczego, ale o ilość przewodzonego ciepła.

W artykule : http://ir.ptir.org/artykuly/pl/107/IR%28107%29_2314_pl.pdf stwierdzono :

Zwróć uwagę, że w tym stwierdzeniu użyto słowa "prawdopodobnie" czyli może tak być ale nie koniecznie. Mnie natomiast jako praktykowi wydaje się, że na coraz to mniejszy uzysk ma wpływ powierzchnia skraplacza co pewnie i tak łączy się z ilością przewodzonego ciepła ale właśnie na etapie skraplacza. Ilość przewodzonego ciepła na etapie parownika pewnie zależy od czynnika i temp. jego wrzenia. Pewnie tak jest ale do tej pory prócz cytowanego przez Ciebie opracowania nic nie znalazłem.

pozdrawiam.

Witold

Witam

wiec mam 2 sztuki Vitosol 200-T od viessmanna.

zorientowane są na południe.

sterowaniem zajmuje sie vitosolic na ktorym mialem ustawione max temp dla zbiornika 220l - 50 stopni

po przekroczeniu tej wartosci sterownik daje impuls i naddatek idzie na 400 l bufor na dolną węzownicę

gorna kominek wodny.

zauwazyłem ze jak na 1 zbiorniku ustawiłem 50 stopni to w taki dzien jak dzis mialem

na 1 buforze 50 stopni na 2 tez 50 wiec ok

jednak jak ustawiłem 60 stopni to cały dzien jest zaslinay telko ten 200 litrowy tak jak by solar nie dawał rady zagrzac do 60 stopni 220 litrowego zbiornika.

dlatego moje pytanie jaką najwiekszą temp mozna uzyskac na kolektorach prozniowych w zbiorniku na przyklad 200 litrow.

dzieki za odpowiedz radek

Witam,

może problemem jest ustawienie w sterowniku.

Moje 3 Vitosole 200 spokojnie zagrzewają 750litrowy zbiornik powyżej 80 stopni. U mnie w kotle Vitodens 200V było fabryczne ustawienie Grupa Solar 08:60(Pompa obiegu solarnego zostaje wyłączona, gdy rzeczywista temperatura wody w podgrzewaczu osiągnie 60℃ (temperatura maks. wody w podgrzewaczu), zmieniłem na 90 (wartość maksymalna) i jest OK.

Witam,

może problemem jest ustawienie w sterowniku.

Moje 3 Vitosole 200 spokojnie zagrzewają 750litrowy zbiornik powyżej 80 stopni. U mnie w kotle Vitodens 200V było fabryczne ustawienie Grupa Solar 08:60(Pompa obiegu solarnego zostaje wyłączona, gdy rzeczywista temperatura wody w podgrzewaczu osiągnie 60℃ (temperatura maks. wody w podgrzewaczu), zmieniłem na 90 (wartość maksymalna) i jest OK.

z kodowania jestem noga ale wyszperałem instrukcje kodowania w necie i tylko zmieniłem cyrkulacje na bardziej wydajną.

to ustawienie 08:60 to jest w kodowaniu 1 czy 2 ?

poczytam poczytam dzieki za radę wojtku

No tak tylko czy nagrzewają od temp. 20 stopni do 80 stopni te 750l wody codziennie? Czy od 60 do 80 stopni codziennie.

pozdrawiam.

Witold

Tylko dogrzewam, ile musiałbym zużywać tej wody żeby spadła do 20 :) Potem, powyżej 80 w zbiorniku, włącza mi się zabezpieczenie i zaczynaja grzać grzejniki (łazienki i garaż) aż temp zbiornika spadnie do 80.

Zbiornik w zbiorniku 550+200CWU. Słońcem grzeję zawsze cały zbiornik. Ciepła woda do mycia, prania i zmywania.

Kodowanie 2

Grupa Solar

Wojtku

W kodowaniu 2 nie mam opcji solara :)

mam tak

-ogolne

-kocioł

-ciepła woda

-kaloryfery

-podłogowka

-ustawienie podst.

brak grupa solar

czy moze to byc spowodowane posiadaniem takiego urządzenia ktore steruje solarem

http://images41.fotosik.pl/1550/35b6f649c9190b14med.jpg

na tym urządzneiu mogę zadawac od jakiej temp zasilac ma mi 1 lub 2 zbiornik.

jednak nie widzę tam cytuję

(temperatura maks. wody w podgrzewaczu)
Edytowane przez f.5